Kun Frendit-sarja alkoi, pääosien näyttelijät olivat pari- ja kolmikymppisiä. Nyt he ovat neli- ja viisikymppisiä. Kuva: MTV3
Kun Frendit-sarja alkoi, pääosien näyttelijät olivat pari- ja kolmikymppisiä. Nyt he ovat neli- ja viisikymppisiä. Kuva: MTV3

Aika todellakin rientää!

1. Luke Perry täytti hiljattain 50 vuotta. Ja Beverly Hills 90210 -sarja alkoi 26 vuotta sitten.

2. Ensimmäinen Harry Potter -kirja julkaistiin 19 vuotta sitten, ja siitä tehdyn Harry Potter ja viisasten kivi -elokuvan ensi-illasta on 15 vuotta.

Harry Potter -näyttelijät edustivat vuonna 2000. Nyt Rupert Grint (yllä) on 28-vuotias, Daniel Radcliffe 27-vuotias ja Emma Watson 26-vuotias. Kuva: Reuters
Harry Potter -näyttelijät edustivat vuonna 2000. Nyt Rupert Grint (yllä) on 28-vuotias, Daniel Radcliffe 27-vuotias ja Emma Watson 26-vuotias. Kuva: Reuters

3. Nirvanan Nevermind-levy julkaistiin 25 vuotta sitten.

4. New Kids on the Blockin ensimmäinen levy ilmestyi 30 vuotta sitten.

5. Vuonna 2010 syntyneet menevät ensi vuonna kouluun. Ihan kohta ne ovat siis työelämässä.

6. Lordi voitti Euroviisut kymmenen vuotta sitten.

Lordi tuuletti voittoaan Ateenassa vuonna 2006.
Lordi tuuletti voittoaan Ateenassa vuonna 2006.

7. Johnny Depp on nyt 53-vuotias. Ja Brad Pitt 52.

8. Spice Girlsin esikoislevy Spice ilmestyi 20 vuotta sitten.

9. Harri Holkerin ”Minä juon nyt kahvia” -lausunnosta on kulunut 26 vuotta.

10. Disneyn Leijonakuningas-elokuva sai ensi-iltansa 22 vuotta sitten.

11. Jääkiekkotähti Patrik Laine on syntynyt vuonna 1998, kuten myös poppari Robin.

Lue myös: Katso kuvat! Tällaista on pikkuleijonien arki – hempeilyä ja hissiselfieitä

12. Spede Pasasen kuolemasta on kulunut 15 vuotta.

13. Facebook avattiin 12 vuotta sitten ja alkoi levitä kunnolla yhdeksän vuotta sitten.

14. Kaikki Hanson-bändin veljekset ovat nykyään kolmikymppisiä. Isaac on 35-vuotias, Taylor 33-vuotias ja ”pieni” Zac 31-vuotias.

15. Pretty Woman -elokuva ilmestyi 26 vuotta sitten. Ja ylipolvensaappaat ovat tänä syksynä jälleen kerran muotia.

16. Ultra Bra julkaisi Sinä lähdit pois -biisinsä 19 vuotta sitten, ja bändi perustettiin 22 vuotta sitten.

17. Vuoden 1995 jääkiekon maailmanmestaritähdet ovat jo eläkkeellä, Ville Peltonenkin. Onhan siitäkin tosiaan jo 21 vuotta.

18. Prinsessa Dianan kuolemasta on ensi vuonna kulunut 20 vuotta.

Prinsessa Diana ja prinssi Charles häissään vuonna 1981. Kuva: Reuters
Prinsessa Diana ja prinssi Charles häissään vuonna 1981. Kuva: Reuters

19. Frendit-sarja alkoi 22 vuotta sitten ja loppui 12 vuotta sitten.

20. Tenavatähti Konsta Hietanen on nyt 32-vuotias.

21. Yksin kotona -elokuva sai ensi-iltansa 26 vuotta sitten. Ja sen suloinen lapsitähti Macaulay Culkin on nyt 36-vuotias.

22. Pulpin Different Class -albumi ilmestyi 21 vuotta sitten.

23. Sinkkuelämää-sarja alkoi 18 vuotta sitten ja loppui 12 vuotta sitten.

Miranda (Cynthia Nixon), Carrie (Sarah Jessica Parker) ja Samantha (Kim Cattrall) iltalookeissaan vuonna 2000. Kuva: MTV3
Miranda (Cynthia Nixon), Carrie (Sarah Jessica Parker) ja Samantha (Kim Cattrall) iltalookeissaan vuonna 2000. Kuva: MTV3

Lue myös: Sormet ristissä! Sinkkuelämän Samantha saattaa palata uudessa sarjassa

24. Jos sinulla on nyt pieniä lapsia, he saattavat hyvinkin elää vuonna 2100.

25. Daniel Craigin ensimmäinen James Bond -elokuva Casino Royale ilmestyi kymmenen vuotta sitten.

26. Anna-Leena Härkösen Häräntappoase-romaani ilmestyi 32 vuotta sitten.

27. Ylen Joulukalenterin suosikki, Histamiini-hevonen, esiintyi ensi kerran tv:ssä 36 vuotta sitten.

28. Antti Tuisku osallistui Idolsiin 13 vuotta sitten. Seuraavana vuonna laulajalupaus kirjoitti ylioppilaaksi.

Antti Tuisku sijoittui vuoden 2003 Idolsissa kolmanneksi. Kuva: MTV3
Antti Tuisku sijoittui vuoden 2003 Idolsissa kolmanneksi. Kuva: MTV3

29. Juice Leskinen kohahdutti Linnan juhlissa tekemällä kravatistaan hikinauhan 30 vuotta sitten. Kenenköhän vaatteet herättävät pahennusta tänä vuonna?

30. Ruotsin kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel ovat olleet yhdessä 15 vuotta. Juurihan kaksikko tapasi kuntosalilla!

Juttua muokattu 30.12. kello 10.58: korjattu, että Antti Tuisku sijoittui Idolsissa kolmanneksi, ei toiseksi.

Järki ja tunteet. Kyllähän meillä ne molemmat on, mutta kumpi on voitolla juuri nyt? Frozen-testin jälkeen et enää pohdi.

 

Espoolaisetko marisijoita? Hehän ovat luonnonläheisiä älyn sekä kauneuden yhdistelmiä ja itsesuggestion mestareita, joilta meillä muilla on paljon opittavaa!

Espoolaisilla on viime aikoina ollut rankkaa.

Ensin Espoon ja Helsingin välillä kulkevan länsimetron valmistuminen myöhästyi useammalla vuodella. Kun metro vuosien odotuksen jälkeen vihdoin ylitti Espoon ja Helsingin välisen rajan, alkoivat uudet vaikeudet.

Suorat bussilinjat Etelä-Espoosta Helsinkiin lakkautettiin, ja sen takia monen espoolaisen työmatka piteni merkittävästi. Helsingin Sanomien mukaan espoolaispäättäjät vaativat suoria bussilinjoja takaisin, metrojunissa on odottamatonta ruuhkaa ja itse asiassa koko Espoo sellaisena kuin sen tunsimme on kuollut.

Espoolaiset itse ovat HS:n sivuilla muun muassa valitelleet liityntäbussin kierrelleen ”vaikka mistä” ja kertoneet itkeneensä liikennesuunnittelijoille, koska kuuden kilometrin työmatka menee metrolla hitaasti.

Vaikka työmatka-ajan äkillinen kaksinkertaistuminen potuttaisi ketä tahansa meistä, espoolaisille ei ole satanut sympatiaa. Esimerkiksi Me Naisten kolumnisti Anna Perho kommentoi espoolaisten tuskaa sarkastiseen sävyyn Twitter-tilillään.

Espoolaiset tarvitsevat nyt metrokurimuksensa keskellä hieman lisää arvostusta. Onhan ainakin 11 asiaa, joissa muu Suomi voisi ottaa mallia Espoosta ja sen asukkaista:

1. Luonnonläheisyys

Espoo on suurkaupunki, tai ainakin se on suurkaupungin vieressä, ja siellä on ostoskeskus, jonka nimi on Iso Omena. Silti luonnonläheisyys on espoolaisille tärkeä arvo, ja he rakastavat kotikaupunkiaan juuri sen kauniin luonnon tähden.

2. Saaristo

Sen lisäksi, että Espoossa on metsää ja kaupunkia, siellä on myös saaristoa! Ne, jotka eivät koe itseään tarpeeksi merikarhuiksi siirtyäkseen saarille, voivat ihastella merta ja saaristoa Rantaraitilta. Espoon kaupungin nettisivujen mukaan kyseisen kulkuväylän ”luonne vaihtelee urbaanista erittäin vehreään ja pienimuotoiseen”, mitä ikinä se tarkoittakaan. 

3. Monikulttuurisuus

Espoossa on onnistuttu siinä, missä moni epäonnistuu. Espoo on nimittäin hyvin monikulttuurinen, mutta silti tylsyyteen asti rauhallinen paikka. Suuri osa Espoon asukkaista on muualta, lähinnä muista Suomen kunnista, muuttaneita, mutta silti Espoota ei rinnasteta esimerkiksi Ruotsin pahamaineiseen Rinkebyhyn. Itä- ja länsisuomalaiset sekä maahanmuuttajat elävät sulassa sovussa Espoossa.

”Paitsi, että Espooseen on keskittynyt älykkäitä korkeakouluopiskelijoita, sinne on pesiytynyt myös maamme arvostetuinta naiskauneutta.”

4. Teekkaritihentymä

Entisen teknillisen korkeakoulun eli nykyisen Aalto-yliopiston ansiosta Espoo on yksi maamme johtavista teekkarikeskittymistä. Onko suuri teekkaripitoisuus kaupungille hyvä asia, osa teistä saattaa kysyä. On tietenkin, varsinkin jos on itse diplomi-insinööri – kuten peräti runsaat kolme prosenttia espoolaisista on!

5. Älyn ja kauneuden yhteenliittymä

Paitsi, että Espooseen on keskittynyt älykkäitä korkeakouluopiskelijoita, sinne on pesiytynyt myös maamme arvostetuinta naiskauneutta. Vuoden 2000 Miss Suomi -kilpailun ensimmäinen perintöprinsessa, espoolainen Jenni Dahlman kertoi hiljattain Me Naisissa, että hänellä on kotikaupungissaan äitiporukka, johon kuuluvat myös Vanessa Kurri (Miss Suomi 1999), Suvi Tiilikainen (Miss Suomi 2000) ja Janina Fry (Suomen Neito 1993).

6. Siistit metroasemat

Suurkaupungeista ympäri maailmaa tiedetään, että siellä missä on metroasemia, on myös lieveilmiöitä. Esimerkiksi Helsingissä Sörnäisten, Kontulan ja Rautatientorin metroasemien seudut ovat poliisin erityishuomion kohteena. Toista on Espoossa! Siellä metroasemat kiiltelevät vielä uutuuttaan, nenään ei tunnu virtsan hajua eikä silmiin osu huumekauppaa. 

7. Ruuhkankestävyys

Vaikka espoolaiset ymmärrettävästi harmittelevat länsimetron epäkohtia, oikeasti ruuhkassa istuskelu ja odottaminen eivät heitä hetkauta. He ovat tottuneet jonottamaan tyynesti Helsinkiin pääsyä autoissansa Länsiväylällä. 

8. Itsesuggestion voima

Jos se ei olisi rahasta kiinni, aika monesta pääkaupunkiseudun kunnasta kävisi nykyistäkin vilkkaampi muuttoliikenne maamme pääkaupunkiin. Niin hieno paikka kuin Espoo onkin, myös moni espoolainen asuisi oikeasti mieluiten Helsingissä. Espoolaiset ovat kuitenkin onnistuneet joukolla suggeroimaan itsensä ajatusmalliin, jossa Espoo on ei vain Suomen vaan koko maailman paras paikka asua ja elää. 

”Espoolaiset todella tykkäävät busseistaan.”

9. Kauniainen

Missä muussa suomalaisessa kunnassa on toinen kunta kruununjalokivenä tai hillosilmänä keskellä? Vain Espoo pystyy tähän.

10. Bussirakkaus

Kuten lienee käynyt ilmi, espoolaiset todella tykkäävät busseistaan. Useimmat ihmiset inhoavat bussissa istumista ja valitsevat mieluummin esimerkiksi junan, metron tai lentokoneen, mutta eivät espoolaiset. He muistavat edelleen, että linja-autossa on tunnelmaa – jollaista metrossa ei kaikesta päätellen ole. 

11. Jokin mysteeriksi jäänyt Espoo-tekijä

Espoolla ja espoolaisilla menee sekä stereotypioiden että tilastojen valossa erittäin mukavasti. Keskimäärin espoolaiset ovat hyvinvoivaa ja hyvin toimeentulevaa sakkia, ja heidän määränsä on kasvussa. Vaikka muiden kuntien asukkaat voisivat ottaa espoolaisista oppia, eivät he pysty muualta käsin aivan muuttumaan espoolaisiksi. Ei nimittäin täysin tiedetä, mikä tekee espoolaisista niin erinomaisia.