Ovatko kissaihmisten kissatkin fiksuja? Kuva: Shutterstock
Ovatko kissaihmisten kissatkin fiksuja? Kuva: Shutterstock

Näistä kymmenestä piirteestä voi päätellä älykkyyden määrän. Montako osui kohdalle?

Juotko säännöllisesti ja omistatko kissan? Onneksi olkoon, saatat olla fiksu! The Independent kokosi yhteen merkkejä, jotka kielivät mahdollisesti viisaudesta. Jos kohdat täyttyvät, kannattaa sinun mitä ilmeisemmin hakea Mensan jäsenyyttä.

Olet ehkä fiksu, jos olet…

Pimputtanut pianoa

Tutkimusten mukaan musiikkiharrastus lapsena tekee fiksummaksi. Vuonna 2011 tehdyn tutkimuksen mukaan lapsien sanallinen älykkyys kasvoi vain kuukauden harrastamisen jälkeen. Lisäksi kuusivuotiailla, jotka kävivät yhdeksän kuukauden ajan pianotunneilla, nousi älykkyysosamäärä.

Mikä kuitenkaan on syy ja seuraus? Vuonna 2013 julkaistu tutkimus osoitti sen, että fiksut lapset yksinkertaisesti vain valitsivat musiikkitunteja.

Esikoinen

Vanhin on myös viisain. Tutkimuksen mukaan vanhimmilla lapsilla on keskimäärin korkeampi älykkyysosamäärä. Esikoisten on kuitenkin turha hurrata älykkyydellään, koska ero muihin sisaruksiin on niin pieni, että käytännössä sillä ei ole mitään merkitystä.

Kissaihminen

Koiraihmiset ovat sosiaalisempia ja käyvät enemmän ulkona, mutta hei kissaihmiset, te olette fiksumpia! Ainakin jos on luottaminen vuonna 2014 tehtyyn tutkimukseen, joka tutki kuuttasataa yliopisto-opiskelijaa Yhdysvalloissa. Miau!

Vasenkätinen

Oikea käsi ei välttämättä olekaan se oikein käsi, kun tarkastellaan fiksuutta. Jopa itse Aristoteles ja Leonardo Da Vinci olivat vasenkätisiä. Tutkimusten mukaan vasenkätisyyden on havaittu olevan yhteydessä luovuuteen, joka mahdollistaa uusien ideoiden kehittämisen.

Hujoppi

Pitkät ihmiset paitsi ylettyvät korkealle paremmin, myös pärjäävät älykkyysosamäärätestissä lyhyitä paremmin. Tämä havaittiin vuonna 2008 tehdyssä tutkimuksessa. Onkohan pitkillä ihmisillä myös isompi pää ja tilavammat aivot?

Alkoholiin menevä

Viina on viisaiden juoma, vai miten se menikään? Evoluutiopsykologi Satoshi Kanazawa kollegoineen huomasi, että britit ja amerikkalaiset, jotka joivat enemmän alkoholia, pärjäsivät paremmin myös ÄO-testissä kuin ne, jotka joivat vähemmän. Mites se alkoholin aivosoluja tuhoava vaikutus? ÄO-testiä tuskin kuitenkaan suoritettiin kännissä?

Punainen liberaali

Mitä vassarimpi sitä fiksumpi! Tässä vasemmistopuolueille uusi kampanjalause. Vasenkätisyyden lisäksi myös älykkäiden ihmisten puolue on vasemmalla. Tutkimuksen mukaan mitä vasemmalle ihminen poliittisesti kallistuu, sitä älykkäämpi hän on. Vuonna 2010 tehdyssä amerikkalaistutkimuksessa havaittiin, että ÄO-testissä hyvin pärjänneet olivat todennäköisemmin poliittisesti liberaaleja kuin konservatiiveja.

Lukutoukka jo muksusta

Aikaisempi lintu nappaa viisauden madon. Brittitutkimuksessa kävi ilmi, että identtisistä kaksosista ensin lukemaan oppinut pärjäsi paremmin myös kognitiivisia taitoja mittaavissa testeissä. Hän oli myös sisarustaan edellä sanallisessa ilmaisussa, ja hänellä oli parempi päättelykyky. Jännittävää. Voisiko ero johtua siitä, että ensin oppinut on ominut itselleen kaikki kirjat ja toinen on jäänyt kokonaan paitsi kirjallisuuden ihmeellisestä maailmasta.

Märehtijä

Tieto lisää tuskaa ja tuska lisää ahdistusta. Useiden tutkimusten mukaan älykkäät ihmiset ovat ahdistuneempia ja märehtivät asioissa enemmän kuin vähemmän fiksummat. Yhden tutkimuksen mukaan märehtijät ja murehtijat pärjäsivät paremmin testeissä, jotka mittasivat sanallista lahjakkuutta. Toisaalta ne, jotka eivät juuri asioita murehtineet, olivat taitavampia nonverbaalisesti. Tästä kannattaisi varmaan fiksujen ahdistua?

Hauska

Onko blondeilla hauskempaa ja hauskemmilla fiksumpi aivotoiminta? Tutkimuksen mukaan hauskemmat ihmiset ovat myös fiksumpia, kun mitattiin sanallista älykkyyttä ja abstraktia päättelykykyä. Miten sitä hauskuutta voi oikein mukamas mitata? Kyseisessä tutkimuksessa koekaniinien piti täyttää sarjakuvan puhekuplat sutkautuksilla, joita tutkijat sitten arvioivat hauskaksi tai ei.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

 

 

 

 

 

 

Järki ja tunteet. Kyllähän meillä ne molemmat on, mutta kumpi on voitolla juuri nyt? Frozen-testin jälkeen et enää pohdi.

 

Espoolaisetko marisijoita? Hehän ovat luonnonläheisiä älyn sekä kauneuden yhdistelmiä ja itsesuggestion mestareita, joilta meillä muilla on paljon opittavaa!

Espoolaisilla on viime aikoina ollut rankkaa.

Ensin Espoon ja Helsingin välillä kulkevan länsimetron valmistuminen myöhästyi useammalla vuodella. Kun metro vuosien odotuksen jälkeen vihdoin ylitti Espoon ja Helsingin välisen rajan, alkoivat uudet vaikeudet.

Suorat bussilinjat Etelä-Espoosta Helsinkiin lakkautettiin, ja sen takia monen espoolaisen työmatka piteni merkittävästi. Helsingin Sanomien mukaan espoolaispäättäjät vaativat suoria bussilinjoja takaisin, metrojunissa on odottamatonta ruuhkaa ja itse asiassa koko Espoo sellaisena kuin sen tunsimme on kuollut.

Espoolaiset itse ovat HS:n sivuilla muun muassa valitelleet liityntäbussin kierrelleen ”vaikka mistä” ja kertoneet itkeneensä liikennesuunnittelijoille, koska kuuden kilometrin työmatka menee metrolla hitaasti.

Vaikka työmatka-ajan äkillinen kaksinkertaistuminen potuttaisi ketä tahansa meistä, espoolaisille ei ole satanut sympatiaa. Esimerkiksi Me Naisten kolumnisti Anna Perho kommentoi espoolaisten tuskaa sarkastiseen sävyyn Twitter-tilillään.

Espoolaiset tarvitsevat nyt metrokurimuksensa keskellä hieman lisää arvostusta. Onhan ainakin 11 asiaa, joissa muu Suomi voisi ottaa mallia Espoosta ja sen asukkaista:

1. Luonnonläheisyys

Espoo on suurkaupunki, tai ainakin se on suurkaupungin vieressä, ja siellä on ostoskeskus, jonka nimi on Iso Omena. Silti luonnonläheisyys on espoolaisille tärkeä arvo, ja he rakastavat kotikaupunkiaan juuri sen kauniin luonnon tähden.

2. Saaristo

Sen lisäksi, että Espoossa on metsää ja kaupunkia, siellä on myös saaristoa! Ne, jotka eivät koe itseään tarpeeksi merikarhuiksi siirtyäkseen saarille, voivat ihastella merta ja saaristoa Rantaraitilta. Espoon kaupungin nettisivujen mukaan kyseisen kulkuväylän ”luonne vaihtelee urbaanista erittäin vehreään ja pienimuotoiseen”, mitä ikinä se tarkoittakaan. 

3. Monikulttuurisuus

Espoossa on onnistuttu siinä, missä moni epäonnistuu. Espoo on nimittäin hyvin monikulttuurinen, mutta silti tylsyyteen asti rauhallinen paikka. Suuri osa Espoon asukkaista on muualta, lähinnä muista Suomen kunnista, muuttaneita, mutta silti Espoota ei rinnasteta esimerkiksi Ruotsin pahamaineiseen Rinkebyhyn. Itä- ja länsisuomalaiset sekä maahanmuuttajat elävät sulassa sovussa Espoossa.

”Paitsi, että Espooseen on keskittynyt älykkäitä korkeakouluopiskelijoita, sinne on pesiytynyt myös maamme arvostetuinta naiskauneutta.”

4. Teekkaritihentymä

Entisen teknillisen korkeakoulun eli nykyisen Aalto-yliopiston ansiosta Espoo on yksi maamme johtavista teekkarikeskittymistä. Onko suuri teekkaripitoisuus kaupungille hyvä asia, osa teistä saattaa kysyä. On tietenkin, varsinkin jos on itse diplomi-insinööri – kuten peräti runsaat kolme prosenttia espoolaisista on!

5. Älyn ja kauneuden yhteenliittymä

Paitsi, että Espooseen on keskittynyt älykkäitä korkeakouluopiskelijoita, sinne on pesiytynyt myös maamme arvostetuinta naiskauneutta. Vuoden 2000 Miss Suomi -kilpailun ensimmäinen perintöprinsessa, espoolainen Jenni Dahlman kertoi hiljattain Me Naisissa, että hänellä on kotikaupungissaan äitiporukka, johon kuuluvat myös Vanessa Kurri (Miss Suomi 1999), Suvi Tiilikainen (Miss Suomi 2000) ja Janina Fry (Suomen Neito 1993).

6. Siistit metroasemat

Suurkaupungeista ympäri maailmaa tiedetään, että siellä missä on metroasemia, on myös lieveilmiöitä. Esimerkiksi Helsingissä Sörnäisten, Kontulan ja Rautatientorin metroasemien seudut ovat poliisin erityishuomion kohteena. Toista on Espoossa! Siellä metroasemat kiiltelevät vielä uutuuttaan, nenään ei tunnu virtsan hajua eikä silmiin osu huumekauppaa. 

7. Ruuhkankestävyys

Vaikka espoolaiset ymmärrettävästi harmittelevat länsimetron epäkohtia, oikeasti ruuhkassa istuskelu ja odottaminen eivät heitä hetkauta. He ovat tottuneet jonottamaan tyynesti Helsinkiin pääsyä autoissansa Länsiväylällä. 

8. Itsesuggestion voima

Jos se ei olisi rahasta kiinni, aika monesta pääkaupunkiseudun kunnasta kävisi nykyistäkin vilkkaampi muuttoliikenne maamme pääkaupunkiin. Niin hieno paikka kuin Espoo onkin, myös moni espoolainen asuisi oikeasti mieluiten Helsingissä. Espoolaiset ovat kuitenkin onnistuneet joukolla suggeroimaan itsensä ajatusmalliin, jossa Espoo on ei vain Suomen vaan koko maailman paras paikka asua ja elää. 

”Espoolaiset todella tykkäävät busseistaan.”

9. Kauniainen

Missä muussa suomalaisessa kunnassa on toinen kunta kruununjalokivenä tai hillosilmänä keskellä? Vain Espoo pystyy tähän.

10. Bussirakkaus

Kuten lienee käynyt ilmi, espoolaiset todella tykkäävät busseistaan. Useimmat ihmiset inhoavat bussissa istumista ja valitsevat mieluummin esimerkiksi junan, metron tai lentokoneen, mutta eivät espoolaiset. He muistavat edelleen, että linja-autossa on tunnelmaa – jollaista metrossa ei kaikesta päätellen ole. 

11. Jokin mysteeriksi jäänyt Espoo-tekijä

Espoolla ja espoolaisilla menee sekä stereotypioiden että tilastojen valossa erittäin mukavasti. Keskimäärin espoolaiset ovat hyvinvoivaa ja hyvin toimeentulevaa sakkia, ja heidän määränsä on kasvussa. Vaikka muiden kuntien asukkaat voisivat ottaa espoolaisista oppia, eivät he pysty muualta käsin aivan muuttumaan espoolaisiksi. Ei nimittäin täysin tiedetä, mikä tekee espoolaisista niin erinomaisia.