Caffiinan kennelin kasvatit Onni ja Sisu ovat alkujaan Kristiinankaupungista, mutta asustelevat nyt Kouvolassa Suomalaisten perheessä. Kuvat: Hanne Suomalainen
Caffiinan kennelin kasvatit Onni ja Sisu ovat alkujaan Kristiinankaupungista, mutta asustelevat nyt Kouvolassa Suomalaisten perheessä. Kuvat: Hanne Suomalainen

Toiset koirat rakastavat suihkua, toiset saunaa!

Me Naiset kertoi torstaina huippukokki Henri Alénin Selja-koirasta, joka käy itse suihkussa joka aamu. Lukijat innostuivat lähettämään kuvia koiristaan, joilla on samankaltaisia erityistapoja.

Yksi tällaisista koirista on Sisu, Kouvolassa asusteleva cavalier kingcharlesinspanieli.

Omistaja Hanne Suomalainen kertoo, että Sisu viihtyy erittäin hyvin saunassa, mutta vain, jos se pääsee paraatipaikalle.  
Hannen mukaan Sisun pitää päästä saunassa aina sinne, minne ihmisetkin menevät – eli ylälauteille. Sinne se on hypännyt itsenäisesti ensimmäisen kerran jo muutaman kuukauden iässä.

– Sisulle on tärkeää, että hänellä on saunassa oma kuppi, joka on täynnä kylmää vettä. Nuorempana se kävi vilvoittelemassa myös pienen saunaikkunan äärellä, omistaja kertoo.

Suomalaisen perheessä saunotaan monta kertaa viikossa. Sisu saattaa kuitenkin loikoilla saunassa useamminkin. Joskus se kiipeää lauteille samalla, kun emäntä käy pelkästään suihkussa. Silloin saunaseuraa innokkaana odottava koira joutuu pettymään. 

Suihkussa Sisu ei käy, mutta se tykkää istua löylyissä jopa 10–15 minuuttia kerrallaan.

– Yleensä otamme kovemmat löylyt ennen kuin päästämme Sisun saunaan. Mutta kyllä sekin nauttii löylyistä ja oikein odottaa niiden heittämistä. Sisu jää usein myös saunan jälkilöylyihin, kun ihmiset poistuvat suihkuun.

”Sisu jää usein saunan jälkilöylyihin, kun ihmiset poistuvat suihkuun.”

Nyt Sisu on 13 kuukauden ikäinen. Hänellä on kotona seuranaan nuorempi lajitoveri, viisi kuukautta vanha Onni-cavalier. Nuori Onnikin pyrkii kovasti jo saunan lämpöön, mutta se pitää vielä nostaa lauteille.  

Hanne Suomalaisen mukaan tämä parivaljakko merkitsee heille sitä, mitä lapset monille: kaikessa mukana olevia perheenjäseniä.

– Ihmisten seura on tärkeää tälle seuralliselle rodulle. Sisu nauttii lämmöstä myös loikoilemalla takkatulen ääressä, mutta sauna on yksi sen lempipaikoista. Se saattaa livahtaa kylmän saunan lauteille vaikka keskellä päivääkin, jos ovi on auki.

Saunassa tulee jano.
Saunassa tulee jano.

Lähetä kuva!

Tykkääkö sinun koirasi kylpeä tai käydä saunassa? Vai onko sillä muita erityistaitoja tai -tapoja?

Lataa kuva galleriaamme tai lähetä video sähköpostilla osoitteeseen annakaisa.vaaraniemi(a)sanoma.com.

Voit myös jakaa kuvasi koirastasi Instagramissa. Muista silloin hashtagit #taitavakoira ja #menaiset.

Kysely

Tykkääkö lemmikkisi saunoa?

Kyllä
Kyllä
71.0%
Ei
Ei
28.9%
Ääniä yhteensä: 38

Järki ja tunteet. Kyllähän meillä ne molemmat on, mutta kumpi on voitolla juuri nyt? Frozen-testin jälkeen et enää pohdi.

 

Espoolaisetko marisijoita? Hehän ovat luonnonläheisiä älyn sekä kauneuden yhdistelmiä ja itsesuggestion mestareita, joilta meillä muilla on paljon opittavaa!

Espoolaisilla on viime aikoina ollut rankkaa.

Ensin Espoon ja Helsingin välillä kulkevan länsimetron valmistuminen myöhästyi useammalla vuodella. Kun metro vuosien odotuksen jälkeen vihdoin ylitti Espoon ja Helsingin välisen rajan, alkoivat uudet vaikeudet.

Suorat bussilinjat Etelä-Espoosta Helsinkiin lakkautettiin, ja sen takia monen espoolaisen työmatka piteni merkittävästi. Helsingin Sanomien mukaan espoolaispäättäjät vaativat suoria bussilinjoja takaisin, metrojunissa on odottamatonta ruuhkaa ja itse asiassa koko Espoo sellaisena kuin sen tunsimme on kuollut.

Espoolaiset itse ovat HS:n sivuilla muun muassa valitelleet liityntäbussin kierrelleen ”vaikka mistä” ja kertoneet itkeneensä liikennesuunnittelijoille, koska kuuden kilometrin työmatka menee metrolla hitaasti.

Vaikka työmatka-ajan äkillinen kaksinkertaistuminen potuttaisi ketä tahansa meistä, espoolaisille ei ole satanut sympatiaa. Esimerkiksi Me Naisten kolumnisti Anna Perho kommentoi espoolaisten tuskaa sarkastiseen sävyyn Twitter-tilillään.

Espoolaiset tarvitsevat nyt metrokurimuksensa keskellä hieman lisää arvostusta. Onhan ainakin 11 asiaa, joissa muu Suomi voisi ottaa mallia Espoosta ja sen asukkaista:

1. Luonnonläheisyys

Espoo on suurkaupunki, tai ainakin se on suurkaupungin vieressä, ja siellä on ostoskeskus, jonka nimi on Iso Omena. Silti luonnonläheisyys on espoolaisille tärkeä arvo, ja he rakastavat kotikaupunkiaan juuri sen kauniin luonnon tähden.

2. Saaristo

Sen lisäksi, että Espoossa on metsää ja kaupunkia, siellä on myös saaristoa! Ne, jotka eivät koe itseään tarpeeksi merikarhuiksi siirtyäkseen saarille, voivat ihastella merta ja saaristoa Rantaraitilta. Espoon kaupungin nettisivujen mukaan kyseisen kulkuväylän ”luonne vaihtelee urbaanista erittäin vehreään ja pienimuotoiseen”, mitä ikinä se tarkoittakaan. 

3. Monikulttuurisuus

Espoossa on onnistuttu siinä, missä moni epäonnistuu. Espoo on nimittäin hyvin monikulttuurinen, mutta silti tylsyyteen asti rauhallinen paikka. Suuri osa Espoon asukkaista on muualta, lähinnä muista Suomen kunnista, muuttaneita, mutta silti Espoota ei rinnasteta esimerkiksi Ruotsin pahamaineiseen Rinkebyhyn. Itä- ja länsisuomalaiset sekä maahanmuuttajat elävät sulassa sovussa Espoossa.

”Paitsi, että Espooseen on keskittynyt älykkäitä korkeakouluopiskelijoita, sinne on pesiytynyt myös maamme arvostetuinta naiskauneutta.”

4. Teekkaritihentymä

Entisen teknillisen korkeakoulun eli nykyisen Aalto-yliopiston ansiosta Espoo on yksi maamme johtavista teekkarikeskittymistä. Onko suuri teekkaripitoisuus kaupungille hyvä asia, osa teistä saattaa kysyä. On tietenkin, varsinkin jos on itse diplomi-insinööri – kuten peräti runsaat kolme prosenttia espoolaisista on!

5. Älyn ja kauneuden yhteenliittymä

Paitsi, että Espooseen on keskittynyt älykkäitä korkeakouluopiskelijoita, sinne on pesiytynyt myös maamme arvostetuinta naiskauneutta. Vuoden 2000 Miss Suomi -kilpailun ensimmäinen perintöprinsessa, espoolainen Jenni Dahlman kertoi hiljattain Me Naisissa, että hänellä on kotikaupungissaan äitiporukka, johon kuuluvat myös Vanessa Kurri (Miss Suomi 1999), Suvi Tiilikainen (Miss Suomi 2000) ja Janina Fry (Suomen Neito 1993).

6. Siistit metroasemat

Suurkaupungeista ympäri maailmaa tiedetään, että siellä missä on metroasemia, on myös lieveilmiöitä. Esimerkiksi Helsingissä Sörnäisten, Kontulan ja Rautatientorin metroasemien seudut ovat poliisin erityishuomion kohteena. Toista on Espoossa! Siellä metroasemat kiiltelevät vielä uutuuttaan, nenään ei tunnu virtsan hajua eikä silmiin osu huumekauppaa. 

7. Ruuhkankestävyys

Vaikka espoolaiset ymmärrettävästi harmittelevat länsimetron epäkohtia, oikeasti ruuhkassa istuskelu ja odottaminen eivät heitä hetkauta. He ovat tottuneet jonottamaan tyynesti Helsinkiin pääsyä autoissansa Länsiväylällä. 

8. Itsesuggestion voima

Jos se ei olisi rahasta kiinni, aika monesta pääkaupunkiseudun kunnasta kävisi nykyistäkin vilkkaampi muuttoliikenne maamme pääkaupunkiin. Niin hieno paikka kuin Espoo onkin, myös moni espoolainen asuisi oikeasti mieluiten Helsingissä. Espoolaiset ovat kuitenkin onnistuneet joukolla suggeroimaan itsensä ajatusmalliin, jossa Espoo on ei vain Suomen vaan koko maailman paras paikka asua ja elää. 

”Espoolaiset todella tykkäävät busseistaan.”

9. Kauniainen

Missä muussa suomalaisessa kunnassa on toinen kunta kruununjalokivenä tai hillosilmänä keskellä? Vain Espoo pystyy tähän.

10. Bussirakkaus

Kuten lienee käynyt ilmi, espoolaiset todella tykkäävät busseistaan. Useimmat ihmiset inhoavat bussissa istumista ja valitsevat mieluummin esimerkiksi junan, metron tai lentokoneen, mutta eivät espoolaiset. He muistavat edelleen, että linja-autossa on tunnelmaa – jollaista metrossa ei kaikesta päätellen ole. 

11. Jokin mysteeriksi jäänyt Espoo-tekijä

Espoolla ja espoolaisilla menee sekä stereotypioiden että tilastojen valossa erittäin mukavasti. Keskimäärin espoolaiset ovat hyvinvoivaa ja hyvin toimeentulevaa sakkia, ja heidän määränsä on kasvussa. Vaikka muiden kuntien asukkaat voisivat ottaa espoolaisista oppia, eivät he pysty muualta käsin aivan muuttumaan espoolaisiksi. Ei nimittäin täysin tiedetä, mikä tekee espoolaisista niin erinomaisia.