Näyttävät asusteet, käsieleet ja pusuhuulet ovat huomionkipeälle peruskauraa. Kuva: Shutterstock
Näyttävät asusteet, käsieleet ja pusuhuulet ovat huomionkipeälle peruskauraa. Kuva: Shutterstock

Niin kai se on, että meissä jokaisessa asuu pieni huomionkalastelija. Kuinka monta piirrettä tunnistat läheisissäsi, entä itsessäsi?

1. Hän odottaa kääntävänsä päät astuessaan huoneeseen

Kun huomionkalastelija astuu huoneeseen, hän odottaa, että saapuminen pistetään merkille. Joskus hän saattaa pitää kovaa melua tullessaan – eihän kenenkään pää käänny, jos saapuu kuin huopatossutehtaaseen! 

2. Hän janoaa ylistäviä kommentteja

Huomionhakuinen paistattelee mielellään huomion keskipisteenä. Vaivihkaa hän kalastelee ihailevia kommentteja uudesta duunista, kalliista kengistä, uudesta kampauksesta, trendikkäästä sisustuksesta tai hienosta autosta. Huomionkalastelija pyrkii jäämään ihmisten mieliin älykkäillä, näppärilla tai hauskoilla jutuilla. Illalliskutsuilla hän heittää muille mielellään provosoivia ja outoja kommentteja.

3. Hän on valmis tekemään vaikka jotakin noloa

Huomionkalastelija ajattelee, että negatiivinen julkisuuskin on julkisuutta. Tosipaikan tullen hän ei poissulje viuhahtamista kaupungillakaan – niin hänet ainakin noteerataan. 

4. Hän kuvaa itseään ahkerasti

Sosiaalisen median kanavat ovat huomionkalastelijalle äärimmäisen tärkeitä. Hän postaa niissä ahkerasti selfieitä erilaisissa vetimissä, asennoissa, tilaisuuksissa ja paikoissa. Kuntosalilla huomionkalastelijan voi löytää peilin edestä etsimässä parasta kuvakulmaa takamukselleen. 

5. Hän pitää melua tekemisistään 

Huomionkalastaja ilmoittaa Facebookissa, kun menee salille, ulos tai vaikkapa tiskaamaan. Sosiaalinen media päivittyy helposti yli kymmenenkin kertaa päivässä.

6. Hän kerää seuraajia

Huomionkalastaja kerää ympärilleen omaa taikapiiriään, fani- ja seuraajalaumaa, Facebookissa, Instagramissa, Twitterissä ja YouTubessa. Hän seuraa fanimääriään ahkerasti ja tuulettaa, kun ne nousevat. 

7. Hän on kiintynyt puhelimeensa

Huomionkalastelija ei pysty elämään hiljaisuudessa. Kännykkä piippaa alvariinsa, ja jos kukaan ei kirjoita hänelle Whatsappissa hetkeen, ottaa hän itse johonkuhun yhteyttä.

8. Hän rakastaa lahjoja

Huomionkalastelija nauttii saadessaan lahjoja tai muita aineellisia huomionosoituksia. Hän pahoittaa mielensä, mikäli joku unohtaa hänen syntymäpäivänsä.

9. Hän riitelee näyttävästi

Riidellessään huomionkalastelija on varsinainen draamakuningas tai -kuningatar. Ilmeet, eleet ja äänenpainot ovat hyvin teatraalisia. Riiteleminen julkisella paikalla ei ole ongelma eikä mikään: huomionkalastelija on vain hyvillään voidessaan kailottaa kovaan ääneen.

10. Häntä kuvaillaan dramaattiseksi

Ihmiset kuvailevat huomionkalastelijaa muun muassa sanoilla dramaattinen, äänekäs, ärsyttävä, innokas, näyttävä ja räiskyvä. 

 

 

 

Ei niin kovin kauan aikaa sitten suomalaiset laskivat iltaisin päänsä halolle ja pesivät itsensä virtsalla. Sukella tuttujen arkiesineiden outoon historiaan!

 • Lokoisa päänalushalko. Ennen muinoin ei ollut peittoja, vaan sikeitä vedettiin turkisten ja ryijyjen alla. Nukkuma-asento oli puoliksi istuva, ja kolealla säällä kaikki vaatteet pidettiin päällä. Tyynyn korvasi lokoisa päänalushalko. Vielä keskiajalla punkka jaettiin pokkana useamman tutun tai vieraan kanssa.
 • Haarukka tappaa. Haarukka tuli Eurooppaan 1000-luvulla. Kumma kapistus, paholaisen ase, jolla saattoi puhkoa silmät, tuumi kansa. Jos joku sattui syödessä ikävästi kuolemaan, syynä pidettiin haarukkaa, vaikka kyse yleensä oli myrkytysmurhasta. Veistä kunnioitettiin, koska se oli alun perin ollut ase. 1600-luvulta asti pöytä on katettu niin, että veitsen terävä reuna on kohti lautasta, ei muita ruokailijoita.
 • Ptruu, tässä imuri. 1900-luvun alussa alkoi pölynimurin maailmanvalloitus. Vuonna Yhdysvalloissa 1901 esiteltiin laite, joka imi lian sisään eikä puhaltanut sitä suoraan ulos kuten aiemmat viritelmät. Järin näppärää käyttö ei ollut. Ikkunoista työnnettiin sisään putkia likaa imemään. Laite ulkopuolella oli niin suuri, että sen liikutteluun tarvittiin hevoskärryt. 
 • Pisulla pesulle. Saippuan hyödyt hoksattiin vasta 1800-luvun lopulla. Se korvasi puhdistautumiseen aiemmin käytetyt ihmeaineet, hiekan ja virtsan. Kiinassa keksitty, alun perin sian harjaksista sommiteltu hammasharja miellettiin pitkään luksustuotteeksi. Suomeen mokoma turhake löysi tiensä vasta pari sataa vuotta sitten.

Lähde: Tarja-Tuulikki Laaksonen: Kuka keksi haarukan – Arkiesineiden ihmeellinen historia (Minerva).
 

”Me ollaan ärsyttäviä kaikki, kun oikein silmiin katsotaan...”

Harva parisuhde on pelkkää auvoa – edes alkuvaiheessa. Tämän olemme saaneet huomata Ensitreffit alttarilla -ohjelman tuoreella kaudella, jossa parit ovat saaneet riidan aikaiseksi esimerkiksi siitä, laitetaanko yksittäinen sipuli kaupassa pussiin. 

Lue myös: Ensitreffit alttarilla -parit saavat kinan aikaiseksi vaikka rahkapurkista – mikä on sinun typerin riitasi kumppanisi kanssa?

Nyt Vauva-lehden keskustelupalstalla kommentoijat ovat jakaneet omia kokemuksiaan siitä, mitkä pienet asiat kumppanin käytöksessä ärsyttävät.

Koostimme keskustelun inspiroimina 25 arkipäiväistä tekoa, jotka voivat saada sinunkin kumppanisi veren kiehumaan. 

Kuinka moneen sinä syyllistyt?

Ärsyttävä kumppani…

 1. …täyttää tiskikoneen väärin, koska totta kai siihen on yksi ja oikea tapa.
 2. …laittaa vessapaperirullan väärin päin telineeseen
 3. …panee voiveitsen jääkaappiin voirasian kanssa.
 4. …ei pane voiveistä jääkaappiin voirasian kanssa.
 5. …kerää rytökasoja ympäri asuntoa, kuten pikkusälää pöydille ja puolikäytettyjä vaatteita nojatuoleihin.
 6. …jättää maito- ja mehutölkit tiskipöydälle, vaikka ne voisi laittaa suoraan roskikseen.
 7. …unohtelee tavaroita sinne tänne. Esimerkiksi lautaset keittiönpöydälle, luetun lehden lattialle, räkäpaperin yöpöydälle, sukat lattialle ja kaappien ovet auki.
 8. …ei ymmärrä, että on olemassa sellainen asia, kuin luova kaaos.
 9. …haluaa, että kaikki on koko ajan tiptop. Hän saattaa esimerkiksi alkaa raivata kokkaustarvikkeita kaappeihin jo siinä vaiheessa, kun ruuanlaitto on vielä kesken.
 10. …auttaa väärässä paikassa, kuten pyykkikoneen tyhjentämisessä, vaikka oikeasti pyykkikoneen äärelle mahtuu vain yksi ihminen. Hän on siis käytännössä koko ajan tiellä.
 11. ...ei auta heti kaikessa.
 12. …syö aina saman aamupalan. Kuinka tylsää!
 13. ...ei ymmärrä, että toinen kaipaa elämäänsä rutiineja.
 14. torkuttaa loputtomiin.
 15. …herää hirveän aikaisin, eikä ymmärrä, että torkuttaminen on oikeastaan aika mukavaa ajanvietettä.
 16. …menee turhan ajoissa nukkumaan.
 17. ...menee liian myöhään nukkumaan.
 18. …on ainakin vartin suihkussa. Siellähän pitäisi vain peseytyä, ei mietiskellä elämän syvimpiä kysymyksiä!
 19. ...ei tajua, että lämpimän veden alla suihkussa on ihan paras paikka pohdiskella syntyjä syviä.
 20. …plärää kännykkää, vaikka toisella olisi jotain tärkeää sanottavaa esimerkiksi viikon polttavasta puheenaiheesta: presidenttiparin vauvasta.
 21. ...on koko ajan huomauttelemassa siitä, miten paljon kännykkää toinen käyttää.
 22. …vääntelee käsiään, heiluttaa jalkaansa tai tekee jatkuvasti jotain muuta pientä liikettä kropallaan.
 23. ...tuhisee liian kovaan ääneen tai maiskuttaa. 
 24. …ei saa projektejaan ajallaan loppuun, koska haluaa tehdä kaiken aina viimeisen päälle.
 25. …jauhaa koko ajan niistä pienistä asioista, jotka kumppanin tekemisessä ärsyttävät.