Anoppi osaa juttuja. Kuva: Shutterstock
Anoppi osaa juttuja. Kuva: Shutterstock

Anoppi: ihana lottovoitto tai kiinnostava case-tutkimus ihmisyydestä! On aika kehua.

Joo, he voivat olla ärsyttäviä, heillä on mielipiteitä ja oma, jännästi sujunut osuutensa puolisosi kasvattamisessa. Mutta heistä kitistään aivan liikaa, ja se loppuu nyt. Listasimme hyviä syitä arvostaa omaa anoppia, ja niitähän löytyi – kuvaako jokin kohta sinunkin siippasi äitiä? 

 1. Hän antaa osviittaa siitä, miksi puolisosta on tullut sellainen kuin on tullut. Anopilta voi myös kysyä, millainen siippa oli lapsena.
 2. Anopilta löytyy perspektiiviä. Ei problematisoi turhia eikä hössötä mistään moderneista someasioista. 
 3. ”Anoppi tuo mullekin jonkun pienen meikin tuliaisiksi laivalta, samalla lailla kuin omille tyttärilleen.”  Nella, 23
 4. On se kerta kaikkiaan vaan hyvä, että on perheenjäseniä, joilta kehtaa pyytää apua ja jotka tarjoutuvat avuksi. 
 5. Anoppi ostaa lapsille vaatteita ja leluja. Kun häntä pyytää lapsenhoitajaksi, ei tunnu siltä, että vaivaa liikaa.
 6. Siinäpä henkilö, jolle voi panetella aviopuolisoaan! Täytyy aloittaa varovasti, ja sieltä tulee sitten vertaistukea, komppausta tai ainakin selitys.
 7. ”Anopin luona olo on kuin täysihoitolassa. Ruokaa on pöydässä tasaisin väliajoin.” Helmi, 37
 8. Parempi alkaa arvostaa häntä jo nyt, koska jossain vaiheessa kuitenkin huomaa, että on itse aika paljon anopin kaltainen.
 9. Enää ei ole vuosi 1935, joten anopin kanssa ei tarvitse asua.
 10. Anoppi kerää marjat metsästä ja tuo valmiina rasioissa pakastimeen.
 11. "Mun mielestä on kiva jutella niistä näistä. Anoppia kiinnostaa aina, mitä mulle kuuluu. Sydämellinen ihminen.” Emilia, 25 
 12. Anopille ei tarvitse soitella alvariinsa, kuten omalle äidille. Riittää, että jutellaan kun nähdään.
 13. Anopin tekemä mehu on hyvää.
 14. Hän pitää huolta, että teini-ikäisten kasvavat jalat pysyvät lämpiminä vuosittain saaduissa villasukissa.
 15. "Anoppi sanoo suoraan, että ihanaa kun tulitte, mutta ihanaa myös että lähdette."  Kirsi, 35
 16. Anoppi on toisenlainen naisen ja äidin malli kuin oma äiti. Hetkinen, eikö tarvitsekaan stressata kaikesta ja kaiken olla justiinsa tip top?
 17. Anoppi muistaa ruokatottumukset ja tekee erikseen jotain muuta, jos on joskus mennyt sanomaan ettei oikein tykkää kukkakaalista.
 18. Kukaan muu ei ymmärrä paremmin, kuinka erityislaatuisen hieno persoona lapseni on. 
 19. "Taaperoaikana hän konttasi lapsen kanssa lattialla ja hoki 'mummun pikku lintunen'". Riikka, 40

Kuvaukset lentokentällä seisovassa yksityislentokoneessa kustantavat pari sataa euroa.  

Mitäpä sitä ei menestyvän Instagram-profiilin eteen tekisi. Business Insider kertoo, että Moskovassa toimii nykyään yritys, Private Jet Studio, joka on erikoistunut myymään kuvausaikaa kentällä seisovassa pienlentokoneessa. Palvelu on suunnattu ihmisille, jotka haluavat vaikuttaa siltä, että matkustelevat yhtenään yksityiskoneella. 

Parin tunnin kuvaukset valokuvaajan kera maksavat noin 200 euroa. Jos tuo valokuvaajan mukanaan tai tyytyy selfieihin, pääsee noin 40 euroa halvemmalla. Halutessaan mukaan saa hius- ja meikkitiimin, jotta luksusvaikutelma on taattu. 

 

Location @privatejetstudio Production @kmelntsama Muah @we_love_makeup Photo @alencik30 Backstage @popella_watson

Henkilön PRIVATEJETSTUDIO (@privatejetstudio) jakama julkaisu

Mainosvideolla lentokoneeseen luodaan täydellinen kuvausvalaistus. 

Lentokoneen seisottaminen kentällä kuvaustarkoituksissa saattaa kuulostaa hölmöltä, mutta lentokonestudion bisnes voi pyöriä aika hyvinkin. Instagramin vaikutusvaltaisimpien nuorten postauksissa liikkuvat nykyään isot rahat – yhdestä meikkikuvasta voi kuulemma saada tuhansia euroja, kunhan on tarpeeksi seuraajia.

Luksuselämää henkivät kauniit kuvat taas ovat keino, jolla seuraajakuntaa kartutetaan. Muutama satanen täydelliseen #privatejetlife-hashtagilla varustettuun kuvaan voi lopulta olla pieni satsaus, mikäli pyrkimyksenä on tulla Insta-julkkikseksi. Venäjällä sitä paitsi riittää raharikkaita hieman toiseen malliin kuin vaikkapa kotoisan Helsinki-Vantaan tuntumassa. 

Mitä seuraavaksi?

Hieman kysymyksiä Instagram-kuvauskoneen vuokraaminen silti kerättää. Esimerkiksi: Onko kuvauskoneen seisottaminen kentällä ympäristöteko? Luonto kiittää, kun kuvien saamiseksi ei tarvitse kuluttaa litraakaan polttoainetta, mutta toisaalta kuvat vahvistavat entisestään mielikuvaa siitä, että lentäminen on tavoiteltavaa. 

Sekin mietityttää, mitä seuraavaksi keksitään. Miten olisi vaikka studio, jossa on rapsakoilla valkoisilla pellavalakanoilla sijattu sänky sekä kestoruusuja ja muovisia, mutta aidonnäköisiä smoothie-annoksia valmiina odottamassa täydellisen #lazysundaymorning-kuvan ottamista? Se voisi menestyä Suomessakin. 

 

Доброе утро - это когда так. Fly with us ✈️💙

Henkilön PRIVATEJETSTUDIO (@privatejetstudio) jakama julkaisu

Koira voi olla Instagram-julkkis siinä missä omistajansakin. Lienee siis vain luontevaa, että haukku kuvataan yksityislentokoneessa viettämässä luksuselämää.
C. G. E. Mannerheim ei menestynyt empatiansa tähden. Kuva: Sanoma-arkisto / Poutiainen

Mehän olemme ihan hullun empaattisia! Etkö usko? Tulenko lyömään?

Turun Sanomat uutisoi tuoreesta amerikkalaistutkimuksesta, jonka mukaan suomalaiset kuuluvat maailman vähiten empaattisiin kansakuntiin. Yhdysvaltaispsykologit kartoittivat ihmisten kykyä asettua toisen asemaan globaalilla verkkokyselyllä. Vastaajia kertyi yli 100 000 eri puolilta maailmaa. Mukaan otettiin 63 valtiota, joista saatiin riittävän suuri määrä vastauksia. 

Suomi sai vertailussa kuudenneksi kehnoimmat empatiapisteet. Maailman epäempaattisimmaksi maaksi paljastui Liettua, ja häntäpaikoilla killuivat myös Viro, Puola ja Bulgaria.

Tutkijat uskovat, että empaattisuus on yhteydessä ihmisten hyvään itsetuntoon. Empaattiset ihmiset ovat myös muita kiltimpiä. He ovat huomaavaisia. Anteliaita. Yhteisöllisiä. 

Tutkimus on varmasti tehty vähän päin honkia, sillä juuri tuollaisiahan me suomalaiset olemme!

Olemme niin anteliaita...

... että olemme jopa ulkoistaneet kaiken antamisen. Sitä vartenhan verottaja on olemassa! Kyllä yhteiskunnan tulee huolehtia heikompiosaisista. Ja mielellään kaikesta muustakin.

Niin huomaavaisia...

... että pyrimme olemaan häiritsemättä kanssaihmisiämme millään tavalla. Esimerkiksi julkisissa liikennevälineissä emme vaivaa muita turhalla pölinällä, vihainen tuijotus nimittäin sanoo enemmän kuin kymmenen kirosanaa. 

Niin kilttejä...

... että kun punkeamme ruuhkassa ihmisten ohi, emme pelästytä ketään ahdistavilla pahoitteluilla, vaan vain tönäisemme ihmiset lempeästi sivuun. Siinä tulee se toisen ihmisen koskettaminen samassa paketissa.

Niin yhteisöllisiä...

...että voitimme talvisodan. Siinä se kansakunta liimaantui yhteen. Yhteisöllisyys tuli hoidettua kertarysäyksellä tulevienkin sukupolvien edestä. Vai onko jotain sanottavaa tästä. Tuletko nauramaan Mannerheimin haudalle?

Ja meillä todellakin on niin hyvä itsetunto...

... että meidän ei tarvitse tehdä itsestämme mitään numeroa. Kukaan ei edes huomaa, että me olemme täällä. Paitsi jotkut hemmetin amerikkalaiset psykologit. Jos vain olemme ihan hiljaa, tämäkin asia unohtuu.