Nuuksion kansallispuistokin lienee liian kaunis ollakseen totta. Kuva: Shutterstock
Nuuksion kansallispuistokin lienee liian kaunis ollakseen totta. Kuva: Shutterstock

Brittimies oppi lapsena vanhemmiltaan uskomattoman teorian, joka on alkanut elää omaa elämäänsä netissä.

Tänä vuonna on saatu iloita Suomea käsittelevistä matkailu-uutisista maailmalla. Silti maailmalla moni ei tiedä Suomesta juuri mitään saati ole kuullutkaan koko maasta. Mutta löytyypä netistä myös ihmisiä, jotka uskovat, että Suomi on keksitty juttu.

Suosittu kanadalais-yhdysvaltalainen media Vice kertoo tuoreessa jutussaan miehestä, jonka Reddit-sivustolla jakama teoria uskottelee, että Suomi on valhetta. Kyllä vain.

22-vuotias Jack, Redditissä nimimerkki Raregans, oppi teorian pienenä vanhemmiltaan.

– Olin kahdeksan tai yhdeksän vanha, kun he kertoivat sen ohimennen, kun katsoimme uutisia ja Suomi mainittiin. En muista sanavalintaa tarkasti, mutta pointti oli, ettei Suomea ole olemassa. Se ei ollut iso juttu, koska pienenä sitä uskoo kaiken, mitä vanhemmat sanovat, hän kertoo Vicelle.

Jack rakastaa Redditiä, joten vuosi sitten hän jakoi eriskummallisen teorian sivuston keskusteluketjussa vanhempien oudoista opetuksista. Oikeasti Jack nykyään uskoo, että Suomi on todellinen maa. Niin uskovat myös hänen vanhempansakin. Vanhempien sepittämä tarina lähti kuitenkin elämään omaa elämäänsä.

Suomi-teoriasta on syntynyt monia uusia ketjuja Redditiin. Moni selkeästi vitsailee aiheesta, mutta joukossa näyttää olevan myös ihmisiä, jotka oikeasti uskovat teoriaan. Nettikansahan tunnetusti rakastaa salaliittoteorioita. Jack toteaa, että on mahdotonta tietää, kuka on tosissaan ja kuka ei.

Miten teoria menee?

Kuulu teoria on varsin omaperäinen. Sen mukaan Venäjä ja Japani keksivät Suomen ”väitetyn” itsenäistymisen aikoihin. Syy: Japani halusi kalastaa siellä, missä Suomi muka on ilman syytteitä tai seurauksia ympäristörikkeistä. ”Suomen” kohdalla pyydetyt kalat maa toimittaa Venäjältä Japaniin Trans-Siperian junatietä pitkin – ja tämän vuoksi koko tie keksittiin. Kyydissä on mukamas Nokian tuotteita.

”Tästä syystä Nokia on suurin 'suomalainen' yritys ja Japani on Nokian iso maahantuoja, vaikka harvalla maassa on Nokian puhelin”, teoriassa sanotaan.

Helsinki sijaitsee itäisessä Ruotsissa.

”Suomalaiset” asuvat teoriaan mukaan oikeasti Itä-Ruotsin pikkukylissä, Venäjän länsiosissa tai Viron pohjoisosissa. Helsinki sijaitsee itäisessä Ruotsissa.

Nimi Finland juontaa juurensa kaloista, sillä englannin kielen sana fin tarkoittaa kalan evää. Tästä kekseliäisyydestä on pakko antaa pisteitä!

Aluksi muut maat leikkivät mukana, koska Japani ja Venäjäkin tekivät niin. Ajan kuluessa Suomesta tuli kuitenkin tärkeä ihanne, eräänlainen utopia, joka on liian hyvä ollakseen totta.

”Yksikään oikea maa ei voisi kerta toisensa jälkeen saada ykkössijaa koulutuksessa, terveydenhuollossa, sukupuolten välisessä tasa-arvossa, lukutaitolistauksissa, kansallisessa turvallisuudessa, vähiten korruptoituneena hallintona, lehdistönvapaudessa. Se on jotain, jota kohti maat ja ihmiset voivat pyrkiä”, teoriassa sanotaan.

”Kävi ilmi, ettei todella kuuluisaa suomalaista ole olemassa.”

Vice kiteyttää asian omaan tapaansa: ”Suomi on maailman kanadalainen tyttöystävä, joka todellakin on olemassa.”

”Yritin tavoittaa jotain kuuluisaa suomalaista, jotta voisimme keskustella Suomen olemassaolosta. Mutta kävi ilmi, ettei todella kuuluisaa suomalaista ole olemassa. Jos ajattelet yhtä juuri nyt, hän on todennäköisesti ruotsalainen. Heillä on monia hevibändejä, jääkiekkoilijoita (rakastan sua, Teemu), joitain loistavia sellistejä ja vastaavia, mutta ei ketään maailman ympäri kuulua suomalaista”, Vicen toimittaja Mack Lamoureux veistelee.

Brutaalia, mutta kieltämättä lienee totta.

Netistä löytyy myös teorian pohjalta laadittuja karttoja, joista Suomi puuttuu.

Vihaa, stalkkereita ja Suomi-tietoa

Jack haluaa esiintyä Vicen jutussa ilman sukunimeään, koska teoria on herättänyt myös vihaisia reaktioita. Hän on siksi poistanut henkilökohtaisia tietojaan Redditistä. Eräs tuntematon jopa kertoi Jackille selvittäneensä, missä tämä asuu.

Kielteisistä viesteistä huolimatta Jack on ylpeä teoriasta. Onhan se aikamoinen baaritarina. Lisäksi sillä on ollut yllättäviä seurauksia.

”Yksi tyyppi joka tarjoutui lennättämään minut Suomeen.”

– Monet suomalaiset ovat lähettäneet minulle viestejä siitä. Ironisesti teorian tulo julki on opettanut minulle paljon enemmän Suomesta ja suomalaisesta kulttuurista kuin tuskin olisin muuten ikinä opinnit. Ja uskon, että moni muukin on oppinut. Yksi tyyppi jopa tarjoutui lennättämään minut pari vuotta sitten Suomeen, koska halusi todistaa maan olemassaolon, Jack kertoo Vicelle.

Jack ei ottanut tarjousta vastaan, mutta ehkä hän vielä jotain päivänä reissaa Suomeen!

Nyt-liite haastatteli Jackia Redditin välityksellä. Hän lähettää jutussa terveisiä suomalaisille:

”Haluaisin pyytää anteeksi, että aloitin salaliittoteorian, jonka mukaan teidän maanne ei olisi olemassa. En uskonut, että se paisuisi niin isoksi, vannon! Myös teidän maanne vaikuttaa todella mahtavalta, haluaisin käydä siellä joku päivä. Pidän kylmästä ilmasta ja vodkasta, joten varmaan sopisin hyvin joukkoon.”

Niin ja Jackin vanhemmat, he nauroivat hysteerisesti, kun kuulivat teoriasta seuranneesta jälkipyykistä.

Jos selviää!

Tuntuuko siltä, että vaalikeskustelut eivät paljasta tarpeeksi eroja presidenttiehdokkaiden välillä? Haluaisitko tehdä äänestyspäätöksesi mieluummin höpöhöpöjuttuihin ja mutu-tuntumaan nojaten? Hyvä! Tässä on sinulle sopiva vaalikone, joka paljastaa sielunkumppanuutesi asteen eri ehdokkaiden kanssa. Vastaukset on koottu Helsingin Sanomien, Ilta-Sanomien ja Ylen artikkeleista sekä omasta päästä. 

Järki ja tunteet. Kyllähän meillä ne molemmat on, mutta kumpi on voitolla juuri nyt? Frozen-testin jälkeen et enää pohdi.