Tässä majapaikassa on useampikin varaaja pannut herätyskellon pirisemään kukonlaulun aikaan. Kuva: iStock.
Tässä majapaikassa on useampikin varaaja pannut herätyskellon pirisemään kukonlaulun aikaan. Kuva: iStock.

Reissaatko ”paketilla”? Jos vastasit kyllä, nämä tyypit ovat tuttuja.

Kesäloma häämöttää ja joillain myös kesäreissu. Yllättävän moni lähtee näkemään maailmaa pakettimatkalaisena: Tilastokeskuksen mukaan joka neljäs suomalaisten viime vuonna tekemä reissu oli valmismatka.

Paketti- eli valmismatka tarkoittaa reissua, joka on buukattu matkatoimiston kautta ja johon kuuluvat lennot sekä hotellimajoitus.

Viime vuonna suomalaiset tekivät 1,7 miljoonaa valmismatkaa. Suosituimpia kohdemaita olivat Kreikka, Kanariansaaret ja Thaimaa. Esimerkiksi Kreikan-matkoista lähes neljä viidestä oli valmismatkoja.

Pakettimatkoilla menee siis edelleen hyvin! Sen kunniaksi listasimme ”paketilla” reissaavat hahmot, joista jokainen valmismatkalla ollut tunnistaa ainakin muutaman.

1. Hätähousu

Klassisin hahmo. Lähtee lentokentälle aina hyvissä ajoin, jotta ei vahingossakaan myöhästyisi. On usein paikalla jo kolmisen tuntia ennen lennon lähtöä, vaikka matkatavaratiskiä ei ole vielä avattu. Odottaa kohteessa kaupunkikierroksen starttaamista sovitussa lähtöpaikassa puoli tuntia etuajassa.

2. Huoneenvaihtaja

Haluaa vaihtaa hänelle osoitetun yöpaikan erinäisistä syistä. Huone saattaa sijaita liian alhaalla, liian ylhäällä tai liian kaukana uima-altaalta. Siinä on toivotun parisängyn sijaan kaksi yksittäistä petiä, jotka kuitenkin voisi työntää toisiinsa kiinni. Ehkä huoneen ilmassa haisee tunkkainen kylppäri. Tämä ei huoneenvaihtajalle tietenkään käy.

3. Käsidesittäjä

Tämän hahmon havaitsee usein jo ensimmäisellä aamiaisella. Kukaan seurueen jäsen ei saa koskea aamiaisleipäänsä ennen kuin kädet on desinfioitu. Sama juttu rannalla, ei yhtään sipsiä ennen käsidesiä. Tämä hahmo ei myöskään syö kananmunaa, jäätelöä, jääpaloja, lämmintä ruokaa haaleana tai ylipäätään yhtään mitään epäilyttävää.

4. Palaaja

Hän on hahmo, joka saapuu kohteeseen vähintään toista kertaa. Usein kertoo jo bussimatkalla vieruskavereille alueen parhaat ravintolat ja nähtävyydet. Tämä on kätevää, koska harvoilla pakettimatkoilla on enää opasta bussissa kertomassa kohteesta. 

5. Varaaja

Varaajan herätyskello soi aamukuudelta. Unihiekat silmissä hän hipsii altaalle ja nakkaa pyyhkeet parhaiden aurinkotuolien selkänojille. Sen jälkeen hän jatkaa uniaan, käy aamiaisella tai vaikka pelaamassa kierroksen golfia. Mihinkäs sitä varaajalla kiire olisi. Kerran tosin kävi niin, että eräs varaaja valitsi tuolit uima-altaalta, joka oli kyseisenä päivänä huollossa. Sen käytössä olevan puulin paikat olivat tietysti jo menneet. Aikamoinen emämunaus.

6. Sählääjä

Häntä ei näy bussissa lähtöpäivän aamuna. Kun hän juoksee seurueineen paikalle, bussi joutuu vielä palaamaan takaisin hotellille, koska sählääjän passi oli jäänyt tallelokeroon. Sählääjä sekoilee myös turvatarkastuksessa niin, että jono seisoo.

7. Rapujuhlija

Tämä hahmo lähtee lomamatkalle rusketuksen kiilto silmissään. Suojakertoimia ei tietenkään käytetä, koska ”kyllä se punoitus rusketukseksi muuttuu”. Ja kun karrelle palanut iho on kipeä ja ravunpunainen, napataan purkista Buranaa ja jatketaan samaan malliin.

8. Tinkijä

Kun muut tuskailevat basaareissa, tämä kaveri nauttii hintakamppailusta. Väsytystaistelu aloitetaan ensimmäisenä iltana. Viimeisenä lomapäivänä myyjä kukistetaan, ja Chicago Bullsin jättimäisellä logolla varustettu nahkatakki on ostettu häikäilemättömän halpaan hintaan. Ja kyllä, se on aito. Tinkijä tietää, mistä tunnistaa aidon nahan ja käsintehdyn itämaisen villamaton.

9. Kielinero

Sawatdii khaa! Khun sabaidii mai khaa? Jep. Tämä tyyppi ei enempää esittelyjä kaipaa.

10. Käppäilijä

Kuljeskelee säännöllisin väliajoin lentokoneen käytävän päästä päähän. Jatkaa verkkaista käppäilyään kohteessa niin hotellilla kuin sen ympäristössäkin. Eikö se lepää koskaan?

11. Uhkapelaaja

Hän on humoristi, joka päättää testata lentokenttähenkilökunnan kärsivällisyyttä. Sanottakoon vielä tässäkin, että kun joku kysyy, ”kuka pakkasi laukkusi”, ainoa oikea vastaus on ”minä itse”.

12. Varautuja

Seitsemän päivää eli 14 paria sukkia, 14 pikkarit, 14 t-paitaa, 14 pitkähihaista paitaa, 14 hametta, 14 housut, viidet aurinkolasit, kahdeksat kengät, hiustenkuivaaja, suoristusrauta, lämpörullat, kahvia, suodatinpusseja, kaurapuuroa...