Koostimme passiivis-aggressiiviset klassikot listaksi!

Oletko huomannut, että lähipiirilläsi menee välillä hermot, vaikka käyttäydyt mielestäsi aivan asiallisesti? Onko joku vihjannut, että olet ärsyttävän passiivis-aggressiivinen? Tutkiskele sydäntäsi ja tarkista, kommunikoitko seuraavilla lauseilla ja tarkoitatko jotain muuta kuin mitä sanot.

Katellaan myöhemmin.

Tarkoititko, että ”ei”? Näkyykö ilmeestäsi, että tarkoitit? Jos, olisi ollut reilumpaa sanoa ei ja perustella.

Anna olla, ei tarvitse.

Ai ei tarvitse! Jos tämän lauseen sanoo tietyllä tavalla, se tarkoittaa, että ”Sinun olisi pitänyt ymmärtää itsekin, mutta et ymmärtänyt ja olen sinuun hyvin pettynyt”. Parempi vaihtoehto: ”Kiitos, olisi ystävällistä!”

Selevä.

Merkitys riippuu sanapainosta: jos SE-le-VÄ, tarkoituksena on sanoa, että ”haistapa”. Sama merkitys on sanalla ”Ookoo”, jos paino on viimeisellä tavulla.

Aha.

Lyhyt, tyly ”aha” kohdassa, jossa pitäisi sanoa neutraalisti ”ok”: katso kohta ”Selevä”.

Se oli vitsi.

Oliko vitsi vai oliko loukkaus?

Ei mulla mikään ole.

Hehhee, onpas! Se näkyy nenän asennosta. Sano mikä harmittaa, vaikka olisi tyhmääkin.

Ei sillä ole väliä.

Lannistunut, loukkaantunut ”ei sillä ole väliä” = ”mokasit”.

Voisitko edes sen verran auttaa, että… (jatka lausetta)

Tarkoittaa: ”Etkö tajua, juntti, auttaa pyytämättäkin.” Juntti ei tajunnut, mutta ei edistä asiaasi, että hän myös suuttuu. Kokeile, pystytkö jättämään kohdan ”edes sen verran” pois.

En tiedä huomasitko, mutta… (jatka lausetta)

Tiedätpä: ei huomannut!

Hoidan sitten itse.

Tarkoittaa: ”Et ollut tarpeeksi nopea: kello on jo kymmentä yli, vaikka tasasta oli puhe.” Vaikea tilanne, koska myös asian hoitaminen itse ilman sen sanoittamista tulkitaan passiivis-aggressiiviseksi! Rakentavin ratkaisu on poistuminen paikalta, jotta homma jää kohteen hoidettavaksi.

+ Spesiaalit rystypuolen sivallukset

Kiitos, joka sisältää väheksyvän elementin

”Mahtavaa, olet kerrankin imuroinut!” Vinkki: jätä ”kerrankin” pois houkutuksesta huolimatta! Edistää mahdollisuutta seuraavaankin imurointikertaan.

Jälkikäteen esitetty toive

”Olisihan se ollut kiva olla kerrankin ajoissa, mutta eipä sitä taida sinun kanssasi tapahtua.” Vinkki: teroita etukäteen, jos tulossa on sinulle erityisen tärkeä asia.

Jospa olisi teininä tiennyt kaiken sen, minkä nyt aikuisena! (Voi tosin olla, että muutama näistä ohjeista ei ole vieläkään mennyt täysin jakeluun.)

 1. Kun tulet pilkun jälkeen kotiin, muista juoda puoli litraa vettä (ja ota särkylääke).
 2. Älä nypi kulmakarvoja, sillä ne eivät välttämättä ikinä kasva takaisin. 
 3. Neitsyyden menetys ei todennäköisesti ole elämäsi tärkein eikä paras seksikokemus. Älä siis turhaan varjele kukkaasi, jos seksi periaatteessa kiinnostaa. 
 4. Mutta käytä ekallakin kerralla kondomia.
 5. Äläkä ole liian kännissä.
 6. Ja muista, että vaikka olisi kiire päästä neitsyydestä eroon, sitä ei kannata menettää epämiellyttävän tyypin kanssa.
 7. Ota voileipäkakkua aina, kun tarjotaan! Sitä ei saa liian usein.
 8. Käytä urheilurintsikoita äläkä tavallisia rintsikoita, kun urheilet. Ne on kehitetty ihan sitä varten.
 9. Jos poika pyytää sinulta rahaa toisilla treffeillä, jätä hänet.
 10. Älä pilaa äidin vanhaa vintage-mekkoa leikkaamalla sitä miniksi. Pitkä mekko tulee vielä kymmenen vuoden päästä muotiin ja on silloin upea. 
 11. Mieti kahdesti ennen kuin sheivaat pyllyvaosta. Sänki pistelee muutaman päivän päästä ikävästi.
 12. Ja vielä rintaliiveistä: kuppikoko ei määrittele sinua ihmisenä.
 13. Ja vielä yksi juttu niistä liiveistä: Aikuisena menet liivikauppaan, jossa sanotaan, että se, mitä aina luulit pieneksi B-kupiksi, onkin D! Usko tai älä. Eikä se vieläkään määrittele sinua ihmisenä.
 14. Mukavat kengät ovat tärkeät, jos et halua elää jo kaksvitosena liikavarpaiden ja vaivaisenluiden kanssa.
 15. Voit liikkua ulkona ilman, että tukka on laitettu. Toisin kuin kuvittelet, se ei tuhoa elämääsi.
 16. Jos käytät rutosti meikkiä, se ei saa sinua näyttämään ikäistäsi vanhemmalta. 
 17. Et ole välttämättä väärässä, vaikka luulet, että kovaäänisimmät ja itsevarmimmat ovat aina oikeassa.
 18. Älä käy ihonpuhdistuksessa päivää ennen ylioppilaskuvaa. Huokoset eivät todellakaan rauhoitu yhdessä illassa.
 19. Kaikki menee ohi. Teini-ikä myös. Vaikkei siltä juuri nyt tunnukaan.

Näin keväällä on hyvä asettaa asiat tärkeysjärjestykseen. Siivous saattaa pudota järjestyksessä sijalle 15, kun mietit tarkemmin.

Miksi tarttuisit moppiin, kun voit...

 1. ...mennä etsimään korvasieniä. Eikö sekin homma ole pakko keväällä tehdä?
 2. ...viettää terassipäivän. Viime kesä opetti, että yhtään aurinkoista päivää ei huhtikuun jälkeen kannata tuhlata – ei niitä ehkä kovin montaa tule.
 3. ...viettää energisen ja voimaannuttavan seksipäivän! Naisiahan aina neuvota huoltamaan mieluummin parisuhdetta kuin murehtimaan tiskejä.
 4. ...listata kaikki riskit, joita siivoamiseen liittyy. Tiesitkö, että on moninkertaisesti todennäköisempää kuolla siivoustapaturmaan kotonaan kuin joutua hain hyökkäyksen uhriksi?
 5. ...aloittaa treenaamisen maratonille! Tai mennä salille! Siellä on väljää, koska kaikki suhistelevat ulkona verkkareissaan. Ai nytkö alkoi siivoaminen yhtäkkiä kiinnostaa?
 6. ...edistää isänmaasi kilpailukykyä ja pankittaa kiky-tunteja. Kauniina kevätpäivinä kikyilystä saa varmasti hienon mitalin sitten, kun kansalaisia aletaan palkita näistä talkoista.
 7. ...suunnitella siivoamista. Ei kannata ryhtyä toimeen ennen kuin on kunnon projektisuunnitelma, aikajana, vuokaavio, soittolista ja seurantatilaisuus mietittynä. Suunnittelu vie helposti puoli vuotta.
 8. ...perustaa strategisen työryhmän ja tilata siltä mietinnön Tiekartta kevätsiivoukseen 2018. Ennen mietinnön valmistumista on turhaa aloittaa uusia siivousprojekteja – on mahdollista, että työryhmä päätyy suosittelemaan esimerkiksi koko homman ulkoistamista.
 9. ...katsoa, tulisiko telkkarista jotain kiinnostavaa. Tahdon morsiuspuvun: Kaasot käy hyvin, tai tallentamasi vanhat Lentoturmatutkinta-jaksot. Istu nöyhtäiselle sohvallesi, laita toinen käsi kaukosäätimelle ja toinen rennosti housuihin ja rapsuttele häpykumpuasi.
 10. ...vaihtaa autoon kesärenkaat, tehdä polkupyörän keväthuollon, nikkaroida linnunpöntön ja huoltaa grillin. Not. Eipä höpsitä.
 11. ...avata Googlen ja diagnosoida itsellesi uuden, huolestuttavan sairauden. Laita lista oireistasi hakukenttään ja käy tulokset läpi, myös keskustelupalstat, myös englanniksi.
 12. ...kirjoittaa opinnäytetyösi valmiiksi. On nimittäin varmasti jäänyt sekin kesken, jos on vielä kevätsiivouskin tekemättä.
 13. ...katsoa, olisiko kirjahyllyssäsi jokin kirja, jonka olet lukenut jo monta kertaa. Lue se uudestaan! Jospa siitä on jäänyt huomaamatta jokin yksityiskohta.
 14. ...käydä läpi lähipiirisi ja harkita tätä siivousasiaa uudelleen. Miksi juuri sinun kaikista tuntemistasi ihmisistä pitäisi siivota? Kai nyt vapaaehtoisiakin löytyy?