”Kaikki ok, ei hätää!” Kuva: iStock
”Kaikki ok, ei hätää!” Kuva: iStock

Koostimme passiivis-aggressiiviset klassikot listaksi!

Oletko huomannut, että lähipiirilläsi menee välillä hermot, vaikka käyttäydyt mielestäsi aivan asiallisesti? Onko joku vihjannut, että olet ärsyttävän passiivis-aggressiivinen? Tutkiskele sydäntäsi ja tarkista, kommunikoitko seuraavilla lauseilla ja tarkoitatko jotain muuta kuin mitä sanot.

Katellaan myöhemmin.

Tarkoititko, että ”ei”? Näkyykö ilmeestäsi, että tarkoitit? Jos, olisi ollut reilumpaa sanoa ei ja perustella.

Anna olla, ei tarvitse.

Ai ei tarvitse! Jos tämän lauseen sanoo tietyllä tavalla, se tarkoittaa, että ”Sinun olisi pitänyt ymmärtää itsekin, mutta et ymmärtänyt ja olen sinuun hyvin pettynyt”. Parempi vaihtoehto: ”Kiitos, olisi ystävällistä!”

Selevä.

Merkitys riippuu sanapainosta: jos SE-le-VÄ, tarkoituksena on sanoa, että ”haistapa”. Sama merkitys on sanalla ”Ookoo”, jos paino on viimeisellä tavulla.

Aha.

Lyhyt, tyly ”aha” kohdassa, jossa pitäisi sanoa neutraalisti ”ok”: katso kohta ”Selevä”.

Se oli vitsi.

Oliko vitsi vai oliko loukkaus?

Ei mulla mikään ole.

Hehhee, onpas! Se näkyy nenän asennosta. Sano mikä harmittaa, vaikka olisi tyhmääkin.

Ei sillä ole väliä.

Lannistunut, loukkaantunut ”ei sillä ole väliä” = ”mokasit”.

Voisitko edes sen verran auttaa, että… (jatka lausetta)

Tarkoittaa: ”Etkö tajua, juntti, auttaa pyytämättäkin.” Juntti ei tajunnut, mutta ei edistä asiaasi, että hän myös suuttuu. Kokeile, pystytkö jättämään kohdan ”edes sen verran” pois.

En tiedä huomasitko, mutta… (jatka lausetta)

Tiedätpä: ei huomannut!

Hoidan sitten itse.

Tarkoittaa: ”Et ollut tarpeeksi nopea: kello on jo kymmentä yli, vaikka tasasta oli puhe.” Vaikea tilanne, koska myös asian hoitaminen itse ilman sen sanoittamista tulkitaan passiivis-aggressiiviseksi! Rakentavin ratkaisu on poistuminen paikalta, jotta homma jää kohteen hoidettavaksi.

+ Spesiaalit rystypuolen sivallukset

Kiitos, joka sisältää väheksyvän elementin

”Mahtavaa, olet kerrankin imuroinut!” Vinkki: jätä ”kerrankin” pois houkutuksesta huolimatta! Edistää mahdollisuutta seuraavaankin imurointikertaan.

Jälkikäteen esitetty toive

”Olisihan se ollut kiva olla kerrankin ajoissa, mutta eipä sitä taida sinun kanssasi tapahtua.” Vinkki: teroita etukäteen, jos tulossa on sinulle erityisen tärkeä asia.