Ah ihanaa, autio asema. Onneksi kuulokkeet pelastavat, jos paikalle ilmestyy muita. Kuva: Colourbox
Ah ihanaa, autio asema. Onneksi kuulokkeet pelastavat, jos paikalle ilmestyy muita. Kuva: Colourbox

Vertaistukea onneksi riittää.

Sosiaaliset tilanteet osaavat olla pirun vaivaannuttavia suomalaiselle. Esimerkiksi tällaisia ajatuksia päähän voi juolahtaa:

”Kunpa siellä ei olisi ketään”

Onko mitään ihanampaa kuin tyhjä julkinen kulkuneuvo, hissi, rappukäytävä, toimisto, ruokakauppa tai kuntosalin sauna? Ja kahviautomaatti! Jotenkin se tippuminen tuntuu kestävän ikuisuuden, jos joku osuu viereen samaan aikaan.

”Ei ei ei, älä vain istu siihen”

Ei ole suomalaista bussia, jossa joku ei istuisi laukku viereisellä penkillä.

”Toivottavasti se ei huomaa”

Kadulla vastaan kävelee puolituttu, eikä yhtään huvittaisi jutella – niin tuttua!

”Toivottavasti naapuri ei ole pihalla”

”Nyt kyllä esitän, etten näe sitä”

Ihmiskontaktia karttelevan apuvälineet: lasittunut katse suoraan eteenpäin ja sotilasmainen marssi kuin olisi kovakin kiire. Jos toinen sitten kuitenkin moikkaa, on käytettävä kaikki näyttelijäntaitonsa, kun esittää yllättynyttä. ”Ai kato, mä en yhtään huomannut sua!”

”Toivottavasti naapuri ei ole pihalla”

Sormet ristissä. Ehkä helpointa lienee vain pysyä itse sisällä.

”Mitä tuo ihminen tekee mökkimaisemassani?”

Linnunlaulua, aurinkoa ja näkymä järvelle, täydellistä – kunnes horisonttiin ilmestyvä tyyppi pilaa kaiken. Äkkiä piiloon mökkiin!

Suomalaisia painajaisia

Finnish Nightmares -sarjakuva kiteyttää suomalaisen epäsosiaalisuuden nerokkaasti. Karoliina Korhosen luoma hahmo Matti Virtanen ahdistuu sosiaalisista tilanteista, kuten jos joku tulee liian lähelle tai asiakaspalvelija kysyy, tarvitsetko apua.

Aika moni taitaa samastua, sillä ulkomaillakin huomiota keränneitä suomalaisia painajaisia seuraa Facebookissa yli 140 000 ihmistä.

Matti, me ymmärrämme sinua.

 

"I don't want to bother them again"

Kuva, jonka Finn Matti (@finnishnightmaresofficial) julkaisi

Näin selviydyt tiukoista paikoista

Nyt joku kiirehtii sanomaan, etteivät kaikki suomalaiset välttele muita ihmisiä. Jos kuulut heihin, onnittelut! Elämäsi lienee varmasti helpompaa.

Mutta hätä ei ole tämännäköinen meillä vähemmän onnekkaillakaan! Kokosimme selviytymistavat epäsosiaalisille suomalaisille:

1. Turvaudu kännykkään. Onneksi nykyään esimerkiksi pizzan tai taksin voi tilata tekstarilla tai sovelluksella. Huh, mikä helpotus.

2. Tee pöytävaraus nettilomakkeella tai sähköpostilla. Yksi vaivaannuttava puhelu vähemmän!

3. Pidä kuulokkeita korvilla ja kirjaa mukana. Ne viestivät esimerkiksi vastaantulijalle tai vierustoverille, että haluat olla rauhassa.

4. Tuijota ulos ikkunasta. Jos lukeminen ei huvita, tämäkin viestii tehokkaasti, ettet kaipaa väkinäistä seurustelua.

Tarkista, missä hissin sulje ovet -painike on.

5. Teeskentele, että unohdit puhelimen äänettömälle tai kiinni. Hupsista, sori!

6. Varaa aina junan istumapaikka etukäteen. Jos olet oikein onnekas, saat yksin istuttavan paikan! Mutta toimi nopeasti, sillä ne viedään aina ensimmäisinä, olemmehan Suomessa.

7. Tarkista, missä hissin sulje ovet -painike on, kun astut sisään. Näin saatat välttyä siltä, että joku muu ehtii kyytiin.

8. Tee ruokaostokset isossa marketissa. Jos näet tutun, voit vain vaihtaa suuntaa ja kävellä saman tien hallin toiseen päähän.

Tai sitten voit olla meitä parempi ihminen ja rohkaistua vaikka aloittamaan keskustelun vieraan kanssa. Kuulemma sekin voi olla ihan kivaa, mutta omalla vastuulla!

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä. 

Järki ja tunteet. Kyllähän meillä ne molemmat on, mutta kumpi on voitolla juuri nyt? Frozen-testin jälkeen et enää pohdi.

 

Espoolaisetko marisijoita? Hehän ovat luonnonläheisiä älyn sekä kauneuden yhdistelmiä ja itsesuggestion mestareita, joilta meillä muilla on paljon opittavaa!

Espoolaisilla on viime aikoina ollut rankkaa.

Ensin Espoon ja Helsingin välillä kulkevan länsimetron valmistuminen myöhästyi useammalla vuodella. Kun metro vuosien odotuksen jälkeen vihdoin ylitti Espoon ja Helsingin välisen rajan, alkoivat uudet vaikeudet.

Suorat bussilinjat Etelä-Espoosta Helsinkiin lakkautettiin, ja sen takia monen espoolaisen työmatka piteni merkittävästi. Helsingin Sanomien mukaan espoolaispäättäjät vaativat suoria bussilinjoja takaisin, metrojunissa on odottamatonta ruuhkaa ja itse asiassa koko Espoo sellaisena kuin sen tunsimme on kuollut.

Espoolaiset itse ovat HS:n sivuilla muun muassa valitelleet liityntäbussin kierrelleen ”vaikka mistä” ja kertoneet itkeneensä liikennesuunnittelijoille, koska kuuden kilometrin työmatka menee metrolla hitaasti.

Vaikka työmatka-ajan äkillinen kaksinkertaistuminen potuttaisi ketä tahansa meistä, espoolaisille ei ole satanut sympatiaa. Esimerkiksi Me Naisten kolumnisti Anna Perho kommentoi espoolaisten tuskaa sarkastiseen sävyyn Twitter-tilillään.

Espoolaiset tarvitsevat nyt metrokurimuksensa keskellä hieman lisää arvostusta. Onhan ainakin 11 asiaa, joissa muu Suomi voisi ottaa mallia Espoosta ja sen asukkaista:

1. Luonnonläheisyys

Espoo on suurkaupunki, tai ainakin se on suurkaupungin vieressä, ja siellä on ostoskeskus, jonka nimi on Iso Omena. Silti luonnonläheisyys on espoolaisille tärkeä arvo, ja he rakastavat kotikaupunkiaan juuri sen kauniin luonnon tähden.

2. Saaristo

Sen lisäksi, että Espoossa on metsää ja kaupunkia, siellä on myös saaristoa! Ne, jotka eivät koe itseään tarpeeksi merikarhuiksi siirtyäkseen saarille, voivat ihastella merta ja saaristoa Rantaraitilta. Espoon kaupungin nettisivujen mukaan kyseisen kulkuväylän ”luonne vaihtelee urbaanista erittäin vehreään ja pienimuotoiseen”, mitä ikinä se tarkoittakaan. 

3. Monikulttuurisuus

Espoossa on onnistuttu siinä, missä moni epäonnistuu. Espoo on nimittäin hyvin monikulttuurinen, mutta silti tylsyyteen asti rauhallinen paikka. Suuri osa Espoon asukkaista on muualta, lähinnä muista Suomen kunnista, muuttaneita, mutta silti Espoota ei rinnasteta esimerkiksi Ruotsin pahamaineiseen Rinkebyhyn. Itä- ja länsisuomalaiset sekä maahanmuuttajat elävät sulassa sovussa Espoossa.

”Paitsi, että Espooseen on keskittynyt älykkäitä korkeakouluopiskelijoita, sinne on pesiytynyt myös maamme arvostetuinta naiskauneutta.”

4. Teekkaritihentymä

Entisen teknillisen korkeakoulun eli nykyisen Aalto-yliopiston ansiosta Espoo on yksi maamme johtavista teekkarikeskittymistä. Onko suuri teekkaripitoisuus kaupungille hyvä asia, osa teistä saattaa kysyä. On tietenkin, varsinkin jos on itse diplomi-insinööri – kuten peräti runsaat kolme prosenttia espoolaisista on!

5. Älyn ja kauneuden yhteenliittymä

Paitsi, että Espooseen on keskittynyt älykkäitä korkeakouluopiskelijoita, sinne on pesiytynyt myös maamme arvostetuinta naiskauneutta. Vuoden 2000 Miss Suomi -kilpailun ensimmäinen perintöprinsessa, espoolainen Jenni Dahlman kertoi hiljattain Me Naisissa, että hänellä on kotikaupungissaan äitiporukka, johon kuuluvat myös Vanessa Kurri (Miss Suomi 1999), Suvi Tiilikainen (Miss Suomi 2000) ja Janina Fry (Suomen Neito 1993).

6. Siistit metroasemat

Suurkaupungeista ympäri maailmaa tiedetään, että siellä missä on metroasemia, on myös lieveilmiöitä. Esimerkiksi Helsingissä Sörnäisten, Kontulan ja Rautatientorin metroasemien seudut ovat poliisin erityishuomion kohteena. Toista on Espoossa! Siellä metroasemat kiiltelevät vielä uutuuttaan, nenään ei tunnu virtsan hajua eikä silmiin osu huumekauppaa. 

7. Ruuhkankestävyys

Vaikka espoolaiset ymmärrettävästi harmittelevat länsimetron epäkohtia, oikeasti ruuhkassa istuskelu ja odottaminen eivät heitä hetkauta. He ovat tottuneet jonottamaan tyynesti Helsinkiin pääsyä autoissansa Länsiväylällä. 

8. Itsesuggestion voima

Jos se ei olisi rahasta kiinni, aika monesta pääkaupunkiseudun kunnasta kävisi nykyistäkin vilkkaampi muuttoliikenne maamme pääkaupunkiin. Niin hieno paikka kuin Espoo onkin, myös moni espoolainen asuisi oikeasti mieluiten Helsingissä. Espoolaiset ovat kuitenkin onnistuneet joukolla suggeroimaan itsensä ajatusmalliin, jossa Espoo on ei vain Suomen vaan koko maailman paras paikka asua ja elää. 

”Espoolaiset todella tykkäävät busseistaan.”

9. Kauniainen

Missä muussa suomalaisessa kunnassa on toinen kunta kruununjalokivenä tai hillosilmänä keskellä? Vain Espoo pystyy tähän.

10. Bussirakkaus

Kuten lienee käynyt ilmi, espoolaiset todella tykkäävät busseistaan. Useimmat ihmiset inhoavat bussissa istumista ja valitsevat mieluummin esimerkiksi junan, metron tai lentokoneen, mutta eivät espoolaiset. He muistavat edelleen, että linja-autossa on tunnelmaa – jollaista metrossa ei kaikesta päätellen ole. 

11. Jokin mysteeriksi jäänyt Espoo-tekijä

Espoolla ja espoolaisilla menee sekä stereotypioiden että tilastojen valossa erittäin mukavasti. Keskimäärin espoolaiset ovat hyvinvoivaa ja hyvin toimeentulevaa sakkia, ja heidän määränsä on kasvussa. Vaikka muiden kuntien asukkaat voisivat ottaa espoolaisista oppia, eivät he pysty muualta käsin aivan muuttumaan espoolaisiksi. Ei nimittäin täysin tiedetä, mikä tekee espoolaisista niin erinomaisia.