Paljastava kysymys: näetkö tässä pupunruokaa vai leffaillan herkkueväät? Kuva: Shutterstock
Paljastava kysymys: näetkö tässä pupunruokaa vai leffaillan herkkueväät? Kuva: Shutterstock

Nykyihminen ei vain pysty olemaan kertomatta muille, miten hienon ruokavalion on itselleen valinnut.

Myönnetään, olen tyypillinen 2010-luvun ihminen: minun täytyy usein oikein nipistää suuni kiinni, etten alkaisi puhua siitä, mitä ruokaa syön ja mitä en syö. Olisi niin kiva vähän kertoilla kaikista tekemistäni fiksuista valinnoista.

Minä ja moni muu olemme ottaneet vanhan Olet mitä syöt -sanonnan hiukkasen liian tosissamme ja kuvittelemme nyt, että juuri oikeanlainen syöminen on tapa saada palkankorotus, unelmien parisuhde, bikinimainokseen sopiva vartalo ja virheettömän cool identiteetti. 

Kyllähän syöminen vaikuttaa moneen asiaan. Esimerkiksi sillä tavoin, että jos on tuntikaupalla syömättä, tulee nälkäkiukku, josta ei seuraa mitään hyvää. Tästä ei taida olla tutkimusta, mutta uskon, että ihmiset, jotka pystyvät välttämään nälkäkiukun, ovat onnellisempia ja menestyneempiä kuin muut.

Hyvä vaikutelma, kiitos

Kunpa vain malttaisimme syödä rauhassa ruokiamme ja nauttia niiden tuomista hyvistä vaikutuksista. Mutta ei, meidän pitää päästä puhumaan ruuasta. Eikä se puhe ole vain sen ihastelua, miten hyvältä jäätelö ja pizza maistuvat. Puhe on omien ruokatottumusten luokittelua ja luettelua, jolla haluamme antaa itsestämme tietynlaisen vaikutelman. 

Toisten ruokarajoitteiden ja ruokavaliovalintojen kuunteleminen on suurin piirtein yhtä mielenkiintoista kuin toisten unien kuunteleminen. Omista ruokarajoitteista ja -valinnoista puhuminen sen sijaan... Ihanaa! Ilmaisia trendikkyys- ja hyvä ihminen -pisteitä vain sillä, että sanoo syöneensä eettisesti valmistettua luomulehtikaalia lounaaksi ja aamiaiseksi. 

Koska ihminen tarvitsee helposti ainakin 1 500 kilokaloria päivässä, useimmat meistä syövät niin paljon kaikenlaista, ettei kaikkea ehdi luetella. Siksi onkin paljastavaa, mitä päätämme kertoa, kun syöminen tulee puheeksi.

Kuka näistä ruokakertoilijoista sinä olet?

Vihanneksilla herkuttelija

Tyyppi, jolle pakastettu banaani on herkkujäätelöä ja kirsikkatomaatit karkkia. Ottaa leffaevääksi vihannestikkuja, koska ei omien sanojensa mukaan kaipaa sokeria, rasvaa tai suolaa enää ollenkaan.

Fleksaaja

Ihminen, jonka ruokavaliossa ei ole mitään kiinnostavaa, mutta joka silti haluaa antaa itsestään hienon vaikutelman. Virallisesti ottaen fleksaaja syö joskus kasvisruokaa, joskus ei. Kuulostaa, hmm, melkein kaikilta ihmisiltä. 

”Rento”

Tyyppi, joka kehuskelee vaatimattomilla syömingeillään suurina repsahduksina. ”Vedin eilen viisi palaa suklaata! Huh huh!” Haluaa osoittaa, ettei ole tiukkapipoinen terveysintoilija, mutta epäonnistuu. 

Terveysherkkumaakari

Tämä tyyppi on erikoistunut kehittelemään hyvistä ruuista ja leivonnaisista onnettomia kahden ainesosan terveysherkkuversioita, joita sitten levittää sosiaalisessa mediassa. Kuvittelee, että kaikki maailman ruokalajit voi toisintaa pelkällä avokadolla, raakasuklaalla ja pähkinöillä ilman, että maku muuttuu.

Huvigluteeniton

Ihminen, joka ei ole keliaakikko, mutta jonka vatsa ei kestä jatkuvaa valkoisen pastan ja leivän mättämistä. Sen sijaan, että vähentäisi leivän syöntiä, hän on ryhtynyt gluteenittomaksi. Kuulostaa arvokkaammalta, ja myös on sitä, koska gluteeniton leipä on kallista. 

Pieni suursyömäri

Naisihminen, joka haluaa tehdä siistin vaikutuksen ja kertoo siksi voivansa syödä 75 kanansiipeä kerralla. Toistaiseksi ei ole osoitettu, että tällainen tieto saisi miehen rakastumaan naiseen, mutta yrittänyttä ei laiteta. Pieni suursyömäri on olemukseltaan nimenomaan pieni, koska kulttuurissamme pienten ihmisten chicken wings -mässäily on coolia ja suurten ihmisten vastenmielistä. Reilua, eikö?

Lihaa syövä valkoinen heteromies

Henkilö, joka kuuluu massaan ja haluaa erikseen sitä korostaa. Pitää kasvissyöntiä ynnä muita hömpötyksiä itseensä kohdistuvana syrjintänä. Ottaa tilan takaisin itselleen piinaamalla kasvissyöjiä pihvijutuilla. 

Kehtausongelmainen

Henkilö, joka nauttii leivoskahvilassa pelkkää vissyvettä, mutta menee kotiin snägärin kautta. Joutuu kieltäytymään treffeistä, koska ei keksi, mitä ruokaa kehtaisi potentiaalisen kumppanin edessä syödä. Väittää, ettei tykkää hampurilaisista, tortilloista tai spagetti bolognesesta, mutta todellisuudessa pelkää sotkua. On mitä todennäköisimmin nainen, sillä tanskalaistutkimuksen mukaan miehet eivät muuta ruokailutottumuksiaan treffien takia – toisin kuin naiset. 

Kerran vuodessa -roskaruokailija

Tyyppi, joka ei fyysisesti pysty astumaan pikaruokaravintolan kynnyksen yli kehuskelematta sillä, miten pitkä aika viime visiitistä on. ”Eipä olekaan tullut käytyä Hesessä kahteen vuoteen! Nykyään blaa blaa blaa...”

Kotivegaani

Henkilö, joka syö kotona vegaanisesti ja muualla ei-vegaanisesti. Nauttii aamiaiseksi pelkkiä kuivia muroja ja syö kaikki muut päivän ateriat ulkona. 

Kehon kuuntelija

Ihminen, johon on sisäänrakennettu täydellinen itsekuri. Ei sorru mässäilyyn missään tilanteessa, koska saa keholtaan viestin, että nyt riittää. Hyvinvoiva ihminen, mutta erittäin huono valinta kaveriksi ruotsinlaivan buffetiin. Aiheuttaa muussa seurueessa huonoa omaatuntoa pelkällä olemassaolollaan.

Jos selviää!

Tuntuuko siltä, että vaalikeskustelut eivät paljasta tarpeeksi eroja presidenttiehdokkaiden välillä? Haluaisitko tehdä äänestyspäätöksesi mieluummin höpöhöpöjuttuihin ja mutu-tuntumaan nojaten? Hyvä! Tässä on sinulle sopiva vaalikone, joka paljastaa sielunkumppanuutesi asteen eri ehdokkaiden kanssa. Vastaukset on koottu Helsingin Sanomien, Ilta-Sanomien ja Ylen artikkeleista sekä omasta päästä. 

Järki ja tunteet. Kyllähän meillä ne molemmat on, mutta kumpi on voitolla juuri nyt? Frozen-testin jälkeen et enää pohdi.