Kappas! Siinähän kipittää uusi lemmikkileppikseni Leena! Kuva: Jukka Gröndahl
Kappas! Siinähän kipittää uusi lemmikkileppikseni Leena! Kuva: Jukka Gröndahl

Lapsena tuli keksittyä mitä erikoisempaa tekemistä – kokosimme hulvattomimmat tarinat!

Lapsuuden leikeistä on monta ihanaa muistoa, mutta jokaisella on myös niitä muistoja, jotka saavat nauramaan vedet silmissä näin aikuisena. Erityisesti lapsuutensa ennen internetiä eläneet tietävät, että tekemisen keksiminen vaati joskus suurta mielikuvitusta. Kokosimme Me Naisten toimituksen hulvattomimmat lapsuusleikit. Jos tylsyys yllättää, vinkkejä saa vapaasti kokeilla aikuisenakin! (Paitsi rötöstelyä emme suosittele kenellekään.)

1. HAMSTERI-LEHDEN TEKOA

”Pidin uimakoulua ja esterataa My Little Poneille. Tein Hamsteri-lehteä ja Hamsteri-taskupokkaria, joita sukulaiset ja naapurit saivat ostaa. Olin hullu eläinfani, ja sain ensimmäisen hamsterin 6-vuotiaana. Leikin hamsterin kanssa todella paljon: tein sille temppuratoja ulos ja sisälle, ja opetin sen nukkumaan sängyssäni. Sain myös koiran 10-vuotiaana.

Tein Barbeille vaatteita, ja leikkasin siinä samassa äitini vihkipukuakin.

 Tein ja myin myös Barbie-lehteä. Tein Barbeille vaatteita, ja leikkasin siinä samassa äitini vihkipukuakin, kun kangas näytti niin kivalta. Tapahtunutta muistellaan nykyisin huumorilla, mutta silloin se harmitti äitiäni paljon.

Minusta tuli toimittaja, joten lapsuuden harrastukset ovat selvästi ohjanneet uravalintojani ja ylläpitäneet kiinnostustani eläimiin.” Annakaisa

Äänitin ranskalaiselle kirjekaverille pätkiä radiosta ja laskin suomeksi kymmeneen.

2. KIRJEKAVEREITA JA RÖTÖSTELYÄ

”Nauhoitin kaverini kanssa Radio Rasvakalaa. Juonsimme ohjelmiamme, joiden väliin teimme mainosparodioita: Liberon vaippa ei jouuus-tanutkaan, vaan raaaat-kees.
Haalin hurjan määrän kirjekavereita pitkin maailmaa ja odotin malttamattomana postia. Kun postia alkoi saapua todenteolla parilta kymmeneltä tyypiltä, minulle tuli kisaväsymys ja vain pari kirjekaveria jäi jäljelle. Lähetin kirjekamuille myös äänikirjeitä, ja äänitin ranskalaiselle kirjekaverille pätkiä radiosta ja laskin suomeksi kymmeneen.

Kun kirjeenvaihtokaverini lähetti kuoressa väkivaltaisesti väännellyn kudinpuikon, tiesin, että olin löytänyt sielunsiskoni. 

Löysin tulevan teini-iän bestikseni Hippo-lehden kirjeenvaihtopalstalta. Asuimme samalla paikkakunnalla, mutta kirjoittelimme pitkiä kirjeitä ennen tapaamistamme. Vihasimme molemmat käsitöitä, ja kun kirjeenvaihtokaverini lähetti kuoressa väkivaltaisesti väännellyn kudinpuikon, tiesin, että olin löytänyt sielunsiskoni. 

Mökillä tein akvaarioita laittamalla pesuvatiin kiviä, vettä ja kalanpoikasia.

Halusin myös kivoja tavaroita ja ilmeisesti jännitystä elämään, joten näpistelin kaupoista kyniä ja meikkejä. Jännitystä tuli, ja melko pian jäin kiinni. Hävetti, kun äidin kanssa jouduin kierrokselle palauttamaan kauppoihin tavaroita.” Reetta, 40

3. BISNESTÄ LYIJYKYNILLÄ

”Olin jo pikkutyttönä kova bisnesnainen. Minulla oli esimerkiksi oma kauppa, ravintola, kauneushoitola, teatteri ja lehtitalo. Kaupoissani katteet olivat kohdallaan. Saatoin ostaa Tiimarista 20 lyijykynää markalla, ja myydä ne kaupassani markalla kappale.  

Perhe, naapurit ja kaverit värvättiin ostoksille ja kulttuuririentoihin.

Kesämökillä pidin kukkakauppaa ja omien taidetekeleitteni näyttelyä. Siistin myös mökin pihaa kävyistä ja risuista, ja myin niistä tehtyjä sytykepaketteja markalla kappale. Perhe, naapurit ja kaverit värvättiin ostoksille ja kulttuuririentoihin. Minulla oli jokaiselle yritykselle omat mainokset, kanta-asiakaskortit ja kaikki.” Hertta, 32

4. MUOVIPUSSIN LENNÄTYS 

”Leikin ystäväni kanssa muovipusseilla, vaikka lelujakin olisi ollut. Koetimme pihalla saada tuulen tarttumaan pussiin ja kisailimme siitä, mikä muovipussi lentää pisimmälle. Muovipusseilla oli tietysti nimet sen mukaan, mitä pussissa luki. Alko taisi olla aika hyvä lentämään, jos en väärin muista.” Viivi, 25 

5. POKERIA YKSINPELINÄ

”Pelasin pokeria yksin vasen käsi vastaan oikea käsi. Harrastin tätä silloin, kun kukaan ei ehtinyt pelata kanssani. Pelasin yksin useamman vuoden, ehkä viisivuotiaasta kymmenenvuotiaaseen. Oikea käsi voitti useammin kuin vasen. Aikuisena en ole yksin pelaillut, vaikka mielessä se on joskus käynyt.” Jutta, 35

6. METSÄN SIIVOUSTA

”Siivosin kesämökillä metsää ja mökin pihamaata kävyistä, jotta olisi ollut siistimpää. Kävyt jäivät siivoamisen jälkeen johonkin mökinnurkalle muovipussiin odottamaan tai kävin kippaamassa ne syvemmälle metsään. Metsässä käpyjä oli varmaan miljoonia, joten hidas homma taisi jäädä kesken.

Ala-asteella keräsimme myös leppäkerttuja, joita laitoimme rasiaan ja pidimme lemmikkinä. Lorautin astiaan satunnaisesti tilkan vettä ja heitin vähän ruohoa, joten eipä ne leppäkertut montaa päivää selvinneet.” Alina, 21

Mitä hassua sinä olet leikkinyt lapsena? Kommentoi alle!

 

 

Ei niin kovin kauan aikaa sitten suomalaiset laskivat iltaisin päänsä halolle ja pesivät itsensä virtsalla. Sukella tuttujen arkiesineiden outoon historiaan!

 • Lokoisa päänalushalko. Ennen muinoin ei ollut peittoja, vaan sikeitä vedettiin turkisten ja ryijyjen alla. Nukkuma-asento oli puoliksi istuva, ja kolealla säällä kaikki vaatteet pidettiin päällä. Tyynyn korvasi lokoisa päänalushalko. Vielä keskiajalla punkka jaettiin pokkana useamman tutun tai vieraan kanssa.
 • Haarukka tappaa. Haarukka tuli Eurooppaan 1000-luvulla. Kumma kapistus, paholaisen ase, jolla saattoi puhkoa silmät, tuumi kansa. Jos joku sattui syödessä ikävästi kuolemaan, syynä pidettiin haarukkaa, vaikka kyse yleensä oli myrkytysmurhasta. Veistä kunnioitettiin, koska se oli alun perin ollut ase. 1600-luvulta asti pöytä on katettu niin, että veitsen terävä reuna on kohti lautasta, ei muita ruokailijoita.
 • Ptruu, tässä imuri. 1900-luvun alussa alkoi pölynimurin maailmanvalloitus. Vuonna Yhdysvalloissa 1901 esiteltiin laite, joka imi lian sisään eikä puhaltanut sitä suoraan ulos kuten aiemmat viritelmät. Järin näppärää käyttö ei ollut. Ikkunoista työnnettiin sisään putkia likaa imemään. Laite ulkopuolella oli niin suuri, että sen liikutteluun tarvittiin hevoskärryt. 
 • Pisulla pesulle. Saippuan hyödyt hoksattiin vasta 1800-luvun lopulla. Se korvasi puhdistautumiseen aiemmin käytetyt ihmeaineet, hiekan ja virtsan. Kiinassa keksitty, alun perin sian harjaksista sommiteltu hammasharja miellettiin pitkään luksustuotteeksi. Suomeen mokoma turhake löysi tiensä vasta pari sataa vuotta sitten.

Lähde: Tarja-Tuulikki Laaksonen: Kuka keksi haarukan – Arkiesineiden ihmeellinen historia (Minerva).
 

”Me ollaan ärsyttäviä kaikki, kun oikein silmiin katsotaan...”

Harva parisuhde on pelkkää auvoa – edes alkuvaiheessa. Tämän olemme saaneet huomata Ensitreffit alttarilla -ohjelman tuoreella kaudella, jossa parit ovat saaneet riidan aikaiseksi esimerkiksi siitä, laitetaanko yksittäinen sipuli kaupassa pussiin. 

Lue myös: Ensitreffit alttarilla -parit saavat kinan aikaiseksi vaikka rahkapurkista – mikä on sinun typerin riitasi kumppanisi kanssa?

Nyt Vauva-lehden keskustelupalstalla kommentoijat ovat jakaneet omia kokemuksiaan siitä, mitkä pienet asiat kumppanin käytöksessä ärsyttävät.

Koostimme keskustelun inspiroimina 25 arkipäiväistä tekoa, jotka voivat saada sinunkin kumppanisi veren kiehumaan. 

Kuinka moneen sinä syyllistyt?

Ärsyttävä kumppani…

 1. …täyttää tiskikoneen väärin, koska totta kai siihen on yksi ja oikea tapa.
 2. …laittaa vessapaperirullan väärin päin telineeseen
 3. …panee voiveitsen jääkaappiin voirasian kanssa.
 4. …ei pane voiveistä jääkaappiin voirasian kanssa.
 5. …kerää rytökasoja ympäri asuntoa, kuten pikkusälää pöydille ja puolikäytettyjä vaatteita nojatuoleihin.
 6. …jättää maito- ja mehutölkit tiskipöydälle, vaikka ne voisi laittaa suoraan roskikseen.
 7. …unohtelee tavaroita sinne tänne. Esimerkiksi lautaset keittiönpöydälle, luetun lehden lattialle, räkäpaperin yöpöydälle, sukat lattialle ja kaappien ovet auki.
 8. …ei ymmärrä, että on olemassa sellainen asia, kuin luova kaaos.
 9. …haluaa, että kaikki on koko ajan tiptop. Hän saattaa esimerkiksi alkaa raivata kokkaustarvikkeita kaappeihin jo siinä vaiheessa, kun ruuanlaitto on vielä kesken.
 10. …auttaa väärässä paikassa, kuten pyykkikoneen tyhjentämisessä, vaikka oikeasti pyykkikoneen äärelle mahtuu vain yksi ihminen. Hän on siis käytännössä koko ajan tiellä.
 11. ...ei auta heti kaikessa.
 12. …syö aina saman aamupalan. Kuinka tylsää!
 13. ...ei ymmärrä, että toinen kaipaa elämäänsä rutiineja.
 14. torkuttaa loputtomiin.
 15. …herää hirveän aikaisin, eikä ymmärrä, että torkuttaminen on oikeastaan aika mukavaa ajanvietettä.
 16. …menee turhan ajoissa nukkumaan.
 17. ...menee liian myöhään nukkumaan.
 18. …on ainakin vartin suihkussa. Siellähän pitäisi vain peseytyä, ei mietiskellä elämän syvimpiä kysymyksiä!
 19. ...ei tajua, että lämpimän veden alla suihkussa on ihan paras paikka pohdiskella syntyjä syviä.
 20. …plärää kännykkää, vaikka toisella olisi jotain tärkeää sanottavaa esimerkiksi viikon polttavasta puheenaiheesta: presidenttiparin vauvasta.
 21. ...on koko ajan huomauttelemassa siitä, miten paljon kännykkää toinen käyttää.
 22. …vääntelee käsiään, heiluttaa jalkaansa tai tekee jatkuvasti jotain muuta pientä liikettä kropallaan.
 23. ...tuhisee liian kovaan ääneen tai maiskuttaa. 
 24. …ei saa projektejaan ajallaan loppuun, koska haluaa tehdä kaiken aina viimeisen päälle.
 25. …jauhaa koko ajan niistä pienistä asioista, jotka kumppanin tekemisessä ärsyttävät.