Tunteeton

Näinkin sen olisi voinut sanoa, Donald Trump!

Joo mautonta, mutta onko sillä väliä. Kyseessä yksityis keskustelu kahden rikkaan apinan välillä mitä muutakaan voi odottaa sen laadulta. Sinänsä sääli, että mieluummin puhutaan siitä mitä aivoton apina suoltaa suustaan mielipiteitään, kun siitä mitä vasta ehdokas Hilary on tehnyt oman clinton säätiön kautta ja miten ihmeessä pääsee siitä kuin koira veräjästä. Mutta mitä muutakaan odottaa Menaiset artikkelilta...
Lue kommentti
Ennen Harry Potteria varhaisnuoriso luki tällaista. Kuva: Tammi
Ennen Harry Potteria varhaisnuoriso luki tällaista. Kuva: Tammi

Kirja, joka 80- ja 90-luvulla pelotteli koululaiset melkein hengiltä, on täällä taas.

Kannessa on pääkallo, jolla on oranssit silmämunat, ja se on niin pelottava, että kirjaa on pakko pitää alassuin pöydällä. Silti sitä on pakko lukea! 

Noidan käsikirja kuului 80-luvun lapsen peruslukemistoon. Se aiheutti hyytäviä väristyksiä, traumoja ja painajaisia. Kirjasta on julkaistu juuri uusintapainos, jossa pääkallon silmämunat hehkuvat tutun kirkkaissa väreissä. Tässä nostalgisten kauheuksien kärki suoraan lapsuudesta. Mikä on pelottavin?

1. Sininen, leijuva pää

Walsinghamin talon kummitukset ovat vainonneet koululaisia jo monessa sukupolvessa. ”Kun suljin silmät illalla, näin heti sen pään. Kuva oli pieni, mutta se oli paha.” Hilja, 43

Hyvää yötä, lapset! Noidan käsikirjan kuvitusta (Tammi, 2018).
Hyvää yötä, lapset! Noidan käsikirjan kuvitusta (Tammi, 2018).

2. Vampyyrit

”Vampyyrien pelossa en uskaltanut ajaa hautausmaan läpi pyörällä. Haudoista pystyi näkemään, missä asui vampyyri: jos hiekassa oli reikä, se oli varma merkki – vampyyri nousi sen kautta utuna ylös haudasta. Luin kirjaa jo alle kouluikäisenä eli liian nuorena. Äiti ja isä kutsuttiin päiväkotiin juttelemaan, koska olin piirtänyt vampyyrin kellumaan verikylvyssä.” Anniina, 38

”11-vuotiaana nukahdin vuoden aina vasemmalle kyljelle. Kirjassa taidettiin sanoa, että jotkut vampyyrit purevat suoraan sydämeen, joten halusin suojata edes sen, kun kaulaa ei voinut kokonaan peittää.” Oona, 40

Vampyyrit eivät ennen vanhaan olleet mitään kauniita nuoria ihmisiä. Noidan käsikirjan kuvitusta (Tammi, 2018).
Vampyyrit eivät ennen vanhaan olleet mitään kauniita nuoria ihmisiä. Noidan käsikirjan kuvitusta (Tammi, 2018).

3 Ihmissudet

”Vampyyrien lisäksi myös ihmissudet pelottivat. Niiden takia oli järkevintä kävellä pimeää, metsän reunustamaa tietä pitkin kaverin luokse.” Anniina, 38

Näin se suunnilleen meni. Noidan käsikirjan kuvitusta (Tammi, 2018).
Näin se suunnilleen meni. Noidan käsikirjan kuvitusta (Tammi, 2018).

4 Hissiäijä

”Kuva oli hyvin pieni, mutta hissiäijä, joka varoitti lordi Dufferinia kuolemasta, katsoi suoraan silmiin. Mielestäni pelottavin, vaikka moni piti pahempana leijuvaa päätä. Aikuisena luin jostain, että lordi Dufferin oli vain kertonut eteenpäin urbaanilegendaa muka itselleen sattuneena; ei siellä hotellissa mitään hissionnettomuutta ollut tapahtunut.” Oskari, 40

Tämän saman aaveen lordi Dufferin oli nähnyt jo aikaisemmin – toinen kerta tietäisi kuolemaa! Noidan käsikirjan kuvitusta (Tammi, 2018).
Tämän saman aaveen lordi Dufferin oli nähnyt jo aikaisemmin – toinen kerta tietäisi kuolemaa! Noidan käsikirjan kuvitusta (Tammi, 2018).

Nyt on elokuu eli joulu on aivan tuota pikaa oven takana! Eikä ole yhtään liioiteltua kantaa kuusta jo tuulikaappiin.

Vuonna 2018 jouluvalmistelut aloitetaan jo hyvissä ajoin, mikäli seuraa Facebookin Sydämeeni joulun teen -ryhmäläisten puuhastelua. Lähes 90 000 suomalaisen jouluryhmässä seuraavaa joulukuuta valmistellaan vuoden ympäri, mutta elokuu ja lämpötilojen pieni notkahdus sai jouluihmiset lopullisesti liikkeelle.

Jouluun on aikaa vielä 136 päivää eli melko runsaasti – mutta ei ole suinkaan liian aikaista aloittaa joulunviettoa!

Pakasta uudet potut

Heidi kertoo pakastaneensa kesän uudet perunat joulupöytään. Marttojen ohjeella perunat maistuvat vielä joulukuussakin vähintään yhä hyviltä kuin kesän vastanostetut varhaisperunat. 

Pese ensin perunat, harjaa ne puhtaaksi ja laita kiehuvaan, hieman suolattuun veteen. Kiehauta pottuja muutama minuutti ja jäähdytä. Lopuksi laita pintakuivat perunat minigrip-pussiin ja tyhjennä pussi ilmasta pillin avulla. Perunat ovat valmiit pakkaseen!

Heidi liimasi jääkaapin oveen muistilapun, jottei unohtaisi perunoita pakastimeen jouluna.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Parhaat reseptit jouluun
Reseptit
Parhaat reseptit jouluun

Osta lentoliput joulutorimatkalle!

Aito jouluharrastaja käy syksyllä haistelemassa joulun tunnelmaa eurooppalaiskaupunkien joulutoreilla. Ihanimmat joulutorit löytyvät muun muassa Bremenistä, Berliinistä, Saltzburgista, Münchenista, Prahasta, Innsbruckista, Kööpenhaminan Tivolista ja Wienistä. Glühweiniä, sokerikuorrutettuja hedelmiä ja joulukoristeita, ihanaa!

Ajaako helle sisätiloihin? Tekaiseppa joulukortit!

Reippaimmat jouluintoilijat askartelevat tietysti itse joulukortit. Kortit pitää muistaa laittaa hyvissä ajoin postiin, joten niiden valmistelukin kannattaa aloittaa jo varmuuden vuoksi kesällä. Näin säästyt korttistressiltä marraskuussa, nerokasta! Askartelua harrastava Anne teki kauniit posti- ja pakettikortit jo kesällä valmiiksi.

Pakettikortteja tarvitaan aina, Anne sanoo. 

Yhdistä piparit jäätelöön

Varmin tapa saada joulun tuoksu kotiin on pukata pellillinen pipareita uuniin. Kuka väitti, että piparit ja tortut kuuluvat pelkästään joulukuuhun? Herkut lämmittävät mieltä jo loppukesästä: Katin pipariniksi helteelle on viipaloida keksien väliin jäätelöpala. Tuloksena on kotitekoinen Puffet-jätski joulutwitsillä!

Löytyykö pakkasesta taikinanjämät? Taio taikinasta kesäinen jäätelöherkku, kuten Kati.

Harjoittele kinkun paistamista

Epäonnistuuko joulukinkku kerta toisensa jälkeen? Harjoittelu tekee mestarin! Moni jouluryhmän jäsen paljastaa harjoittelevansa täydellisen kinkun paistoa pitkin vuotta, jotta joulupöydän kinkku olisi priimaa. Kyllä kannattaa!


Koristukset esiin!

Kaiva joulukoristeesi rohkeasti esille, kuten Sari on tehnyt. Pihatontut koristavat tiluksia vuodenajasta riippumatta. Hellesäällä Sari asettaa pihatontut varjoon omenapuun alle.

Vierailija

Anne askarteli jo joulukortit ja Heidi pakasti perunat! Usko tai älä, mutta jouluun on enää 135 päivää!

Parhaat perunat syötiin viime jouluna kun perunat ryöppäsin ja keitin joulupöytään. Tortut valmistan tilanteeseen ja tarjoan tuoreena! Takan päällä tonut ovat esillä ympäri vuoden, lapset aikanaan kutsuivat niitä kotitontuiksi, aina on hyvä mieli kun palaa kotiin. Jotku kotitonttu täällä suojelee kotia kun ollaan pois kotoa! 💕
Lue kommentti