Turre on valmis auttamaan! (Mutta muista, että nitriitit eivät ole eläimille hyväksi.) Kuva: Shutterstock
Turre on valmis auttamaan! (Mutta muista, että nitriitit eivät ole eläimille hyväksi.) Kuva: Shutterstock

Mitä tehdä uudestavuodesta ylijääneille nakeille?

Kaikki höösäävät reseptejä joulunkinkun jämille, mutta ketään ei kiinnosta nakit! Kokeile näitä:

1. Muista, että nakeissa on niin paljon rasvaa, suolaa ja nitriittejä, ettei niitä missään nimessä saa antaa lapsille eikä eläimille.

2. Nakeista voi askarrella kätevät sukkahousut, joihin voi sujauttaa tv:n kaukosäätimen, ettei se ole aina hukassa.

3. Niistä voi myös tehdä jääautoon liukkaat talvinakit.

4. Kannattaa kokeilla yksinkertaista keinoa: tiputa nakki lattialle ja katso muutaman tunnin kuluttua, onko se hävinnyt. Tällä keinoin voi myös selvittää, onko taloudessa eläimiä tai konttausikäisiä.

5. Nakkia on helppo piilottaa pieneksi silputtuna mureketaikinaan niin, ettei nirsompikaan huomaa mitään. Niistä voi tehdä piirakkaa tai salaattia, tai jos sinulla on kuivuri, voit kuivattaa nakit.

6. Muista, että koko ajan suomalaisten kauppojen kylmäaltaissa on miljoonia kiloja aivan syömäkelpoisia nakkeja poimittaviksi!

Lue myös:

Neljä parasta hodariohjetta ja ammattilaisen vinkit

Koirataikuri esittää: leijuva nakki!

Toisin kuin moni luulee, pihi mies ei ole itara. Hän säästää, jotta tarvittaessa olisi varaa johonkin tärkeään. Kuten kauko-ohjattavaan helikopteriin.

Pihin miehen pihiyteen on aina hyvä syy

1. Moni luulee, että pihille miehelle olisi tärkeää saada asia mahdollisimman halvalla. Tämä on harhaluulo. Pihi mies haluaa tuotteen, jossa on paras hinta-laatu-määräsuhde tai aleprosentti. Teoriassa tuote voisi olla vaikka Vuitton, jos sen saisi 80 prosentin alennuksella. (Tosin pihi mies kyseenalaistaisi, miksi pitäisi käyttää satasia johonkin käsilaukkuun. Sen sijaan on järkevää säästää rahaa ruokakaupassa, jotta voi tarvittaessa tilata esimerkiksi kauko-ohjattavan helikopterin kiinalaisesta verkkokaupasta.)

Pihi mies kaupassa

2. Ihan hyvin voi käydä yhdellä kauppareissulla kolmessa eri marketissa ostamassa kunkin paikan tarjoustuotteet.

3. Myös pihin miehen vähemmän pihi puoliso oppii vuosien myötä katsomaan kilo-, litra- ja kappalehintoja, koska tiedostaa, että ilman rakasta pihiä miestä esimerkiksi viisihenkisen perheen markettiostoksiin kuluisi kuukaudessa satoja euroja enemmän.

4. On amatöörien puuhastelua, että vessapaperissa ostopäätöksen ratkaisisi rullien kappalehinta. Pihi mies pohtii, kannattaisiko vessapaperia ostaa pikemminkin arkki- tai metrihinnan mukaan. Eri merkeillä on nimittäin eri määrä paperia per rulla, ja lisäksi arkit ovat erikokoisia. Pihi tosimies laskisi vessapaperiarkin pinta-alan ja suhteuttaisi sen paperin paksuuteen. Pihin miehen harmiksi useimmat kaupat kuitenkin ilmoittavat vain rullahinnan, joten käytännön pakosta pihikin mies päätyy ostamaan sitä paperia, joka on kokemusperäisesti parasta hinta-laatu-määräsuhteeltaan.

5. Pihin miehen kanssa kotiin muuttaa jumalattoman kokoinen pakastin. Tarjousjauhelihaa nimittäin ei osteta vain yhtä pakettia kerrallaan, vaan vähintään neljä. Pari lokeroa on varattu leipomon tehtaanmyymälästä noudetulle tarjousleivälle.

6. Seitsemän kiloa suklaata mahtuu mainiosti takakonttiin, kun pihi mies kerrankin pääsee käymään karkkitehtaan tehtaanmyymälässä. (Pihin miehen vähemmän pihi mutta makealle perso puoliso tunnustaa osallisuutensa.)

7. Pihin miehen kanssa ei tule ikinä tilannetta, etteikö kaapissa olisi mitään syötävää. Vähintään näkkileipää löytyy aina noin hyllyllinen. Sillä ei ole niin väliä, ettei kotona juuri kukaan syö koskaan näkkileipää. Se oli tarjouksessa.

8. Pihi mies tietää, että tulee yleensä halvemmaksi ostaa isoja eriä. Mausteet hankitaan mielellään suurtalouskeittiöpakkauksissa. Silloin esimerkiksi timjamia riittää kerralla noin kuudeksi vuodeksi.

Pihi mies harrastaa

9. Pihi mies harrastaa kyselypaneeleja: kun vastaa tarpeeksi moneen, saa palkaksi 20 euron lahjakortin S-markettiin.

10. Jos pihi mies harrastaa jotakin muuta, hän harrastaa sitä työväenopistossa. Kuorolaulua tai joogaa, halvaksi tulee.

11. Pihi mies on myös hyötyliikkuja. Hän sotkee töihin vanhalla fillarilla, jota on raskas polkea. Mutta miksi ostaa uutta, kun vanhan kanssa saa enemmän liikuntaa?

Pihi mies matkustaa

12. Ei ole liioittelua käyttää kolmea kuukautta matkavarauksen pohdiskeluun. Kun pihin miehen vähemmän pihi puoliso lopulta uupuu vatulointiin ja patistaa buukkaamaan ensimmäisen suunnilleen kohtuuhintaisen matkan, pihi mies pohtii, pitäisikö kuitenkin pakata koneeseen omat eväät.

13. Jos matkakohteeseen on ostettu all inclusive, pihi mies ahdistuu hiukan joka kerta, kun olosuhteiden pakosta joudutaan syömään ulkona.


Pihi mies on korvaamaton kotona

14. Pihin miehen ansiosta ylimääräiset tavarat löytävät nopeasti tiensä Facebook-kirppiksille ja muuttuvat rahaksi. Eivät tosin pihin miehen, vaan puolison toimesta. Puoliso nimittäin joutuu keräämään kassan kasaan ennen kuin ostetaan uusi sohva tai etelänmatka. Säästötiliin ei todellakaan kajota.

15. Jos sukkakorissa on vain parittomia yksilöitä, voi hipsiä pihin miehen vaatekaapille. Hänellä on edelleen kaksi vuotta sitten ostetut mustat joululahjasukat käyttämättöminä paketissaan, koska edelliset ovat vielä ehjiä – ainakin suurin piirtein.

16. Pihin miehen piheydestä hyötyy myös puoliso. Mies tekee suoraveloituksia säästötileille myös sen vähemmän säästäväisen puoliskon tililtä.

17. Pihi mies kilpailuttaa perheen sähkösopimukset, tekee veroilmoituksen vähemmän pihin puolisonsa puolesta ja laskeskelee ihan mielikseen, kannattaako auto ostaa vai liisata. Järkevää!

...ja tärkeimmästä pihi mies ei koskaan pihistele

18. Pihi mies ei ole itara: hän lahjoittaa kuukausittain hyväntekeväisyyteen eikä koskaan natise siitä, jos puoliso ostaa kengät, jotka maksavat enemmän kuin hänen kolmet viimeksi ostetut kenkänsä yhteensä.

19. Pihi mies ei ikinä pihistele rakkaudessa.

Asiantuntijoina kolmen pihin miehen vähemmän pihit puolisot.

Oletko nuorisolainen AF vai pikemminkin ihan täysi noobi?

Kyllä on nuorten polvien kieli ihmeellinen. Sen saimme huomata vuosi sitten, kun laadimme ensimmäisen nuorisolaissanatestimme. Visa herätti monissa vanhemman polven edustajissa runsaasti hämmennystä, iloa ja myös oppimisen hetkiä.

Vuosi on hektisessä nykymaailmassa lyhyt aika, joten edellisen testimme jälkeen nuorisolaiset ovat ottaneet käyttöönsä runsaasti uusia termejä. Siksi laadimme uuden testin, ihan uusilla sanoilla! Kuinka hyvin sinä tunnet nuorten sanaston juuri nyt?