Muumeista on jäänyt suloisten hahmojen lisäksi mieleen paljon pelottavia asioita. Kuva: Sanoma-arkisto
Muumeista on jäänyt suloisten hahmojen lisäksi mieleen paljon pelottavia asioita. Kuva: Sanoma-arkisto

Muumeista on enimmäkseen hyviä ja lämpimiä muistoja, mutta kirjoihin ja animaatioihin mahtuu paljon myös pelottavia hetkiä.

Ihania, herttaisia, pyöreitä ja valkoisia – muumeista tulee mieleen lähinnä hyviä asioita mieleen. Todellisuus on kuitenkin hiukan toinen: ihka alkuperäinen muumi oli musta ja punasilmäinen, eivätkä ne valkoisia muumeja sisältävät sarjakuvat, kirjat ja animaatiotkaan täysin viattomia ole.

Jotkut hahmot ja tapahtumat ovat niin häiritseviä, että ne ovat piirtyneet verkkokalvoillemme ikuisiksi ajoiksi.

Keräsimme eri-ikäisiltä muumifaneilta muistoja hahmoista ja tilanteista, jotka ovat pelottavuudellaan jääneet parhaiten mieleen. Muistatko itse nämä?

Hahmoista pahin oli mörkö.

”Kuten varmaan aika moni muukin, minäkin pelkäsin lapsena Mörköä. Nukkumaan mennessä olin varma, että se vaanii ikkunan takana ja tulee sen raoista jotenkin sisälle.”

”Aivan hyytävä on Mörkö, joka huutaa yksin meren jäällä ja istuu mamman kukkapenkkiin niin että kaikki kukat kuolevat.”

”Aivan hyytävä on Mörkö, joka huutaa yksin meren jäällä ja istuu mamman kukkapenkkiin niin että kaikki kukat kuolevat. Tyttäreni, silloin nelivuotias, alkoi itkeä, kun mörkö ilmestyi Muumimaailman kesäteatterin lavalle. Isovelikin kalpeni!”

Muitakin kammottavia olioita tuli vastaan.

”Muistan elävästi sen jakson, jossa Hemuli varasti ilmapuntarin ja pakeni hattivatteja jonkinlaiseen mastoon, jota hattivatit sitten alkoivat heiluttaa vimmatusti. Se oli pelottava, kuten hattivatit hahmoina ylipäätään.”

”Muumipeikko ja pyrstötähti -jaksossa oli jokin olento, joka jahtasi smaragdeja havittelevaa Nipsua. Se oli hurjan näköinen lisko.”

Lumikuningatar oli pelottava, en uskaltanut katsoa piirroshahmoa silmiin edes tv-ruudulla, etten vain jäätyisi.”

”Kun Muumipeikko meni Taikurin hattuun piiloon leikin aikana, ilmestyi sieltä aika pelottava ja karvainen olento, kummituseläimeksi jotkut sitä kai kutsuvat. Muutenkin jännittävä jakso, kun kukaan ei uskonut, että olento oli oikeasti Muumipeikko.”

Kirjojen oudoista tapahtumista muutama on jäänyt mieleen.

”Se jakso, jossa nuori Muumipappa karkaa lastenkodista ja pelkää pimeässä metsässä niin paljon, että alkaa nähdä kaikenlaista outoa. Hirveän pelottava kohta! Metsä vaan herää eloon, ja kaikenlaiset oliot yrittävät tarrata poloiseen muumipappaan, joka lopulta päätyy itkemään jonnekin piiloon. Inhottavaa.”

”Kuoleman ja sukupuuton uhka leijui niin vahvasti Muumilaakson yllä.”

”Muumipapan urotyöt -kirjassa on kohta, jossa vesillä olevalla laivalla majailevat Muumipappa, Hosuli, Fredrikson ja toverit kuulevat Mörön metsästyslaulun kauempaa vuorilta. Samalla he huomaavat rantaan ilmestyvän hemulin, joka yritti keksiä, miten päästä mörköä pakoon. Fredriksonin kommentti on samaan aikaan kauhea ja hulvattoman hauska: ”Mörön uhri. Joutuu ikävä kyllä surman suuhun.” Että vähän harmi, kun mörkö tulee ja syö suihinsa, mutta minkäs teet. Onneksi Muumipappa pelasti hemulin kuolemalta.”

Taikatalvessa pelotti ajatus, että lapsi herää yksin tyhjässä talossa eikä saa ketään perheestään hereille. Hrrr…”

”Kyllä se pyrstötähti oli pelottava. Lapsena en lukenut, mutta aikuisena luettuna oli todella pelottava. Kuoleman ja sukupuuton uhka leijui niin vahvasti Muumilaakson yllä. Pyrstötähti läheni, lämpötila muuttui kuumemmaksi. Hemuli huolehti, mitä hänen postimerkeilleen mahtaa käydä, ja Pikku Myy totesi, että sinun postimerkkisi palavat.”

Animaatioissa eniten pelottivat kummalliset muodonmuutokset ja majakkasaari.

”Sarjassa on hyytävä jakso, jossa Muumipeikon sisin vaihtuu Haisulin sisimpään. Kukaan ei tunnista poloista Muumipeikkoa valeasussa, joten hän joutuu harhailemaan laaksossa ypöyksin, kunnes oman äidin rakkaudellinen katse lopulta murtaa pahan taian. Muumipeikon nahkaan hypännyt Haisuli puolestaan sillä välin häiriköi ja kiusaa ja pilaa ”oikean” Muumipeikon mainetta.”

”Majakkasaari-jakso on kertakaikkiaan maailman kauhein.”

”Se on aivan hirveä jakso, missä Niiskuneiti putoaa hiekkakuoppaan. Siellä asuukin muurahaisleijona, joka alkaa sitten jahdata Niiskuneitiä. Paniikin ainekset ovat koossa.”

Majakkasaari-jakso on kertakaikkiaan maailman kauhein. Siinä on vaan lukemattomia asioita, joita en pysty unohtamaan ja jotka puistattavat edelleen: painostava musiikki, synkkä tunnelma ja tietenkin se kummitus, joka ilmestyy yöllä Muumipeikon mahan päälle ja siitä näkyvät vain jalat. Syöksyin lapsena aina toiseen huoneeseen pidättelemään itkua, kun se kummituskohtaus tuli. Pelotti ihan hulluna.”

Muitakin kummallisuuksia muumien maailmasta löytyy.

”Itseäni tökkii eniten sukupuoliroolien kertakaikkinen perinteisyys. Muumimamma painaa duunia otsa hiessä hilloja keitellen, Muumipappa pötköttää riippumatossa, vääntää loputtomiin muistelmiaan ja pakottaa lopulta perheen sinne yksinäiselle majakkasaarelle, jossa mamman kukatkin kuolevat koska, no, miehet nyt vain tahtovat seikkailla? Niiskuneidin hahmo osaa lähinnä kihartaa otsatukkaansa ja tuijottaa peiliin.”

Haisulin hahmo on mielestäni lievästi kyseenalainen – suttuinen tumma ulkopuolinen, jota syrjitään porukalla. Muumilaakson Musta Pekka?”

Onko sinulle jäänyt mieleen pelottavia hetkiä muumeista? Kerro kommenteissa alapuolella!

Ei niin kovin kauan aikaa sitten suomalaiset laskivat iltaisin päänsä halolle ja pesivät itsensä virtsalla. Sukella tuttujen arkiesineiden outoon historiaan!

 • Lokoisa päänalushalko. Ennen muinoin ei ollut peittoja, vaan sikeitä vedettiin turkisten ja ryijyjen alla. Nukkuma-asento oli puoliksi istuva, ja kolealla säällä kaikki vaatteet pidettiin päällä. Tyynyn korvasi lokoisa päänalushalko. Vielä keskiajalla punkka jaettiin pokkana useamman tutun tai vieraan kanssa.
 • Haarukka tappaa. Haarukka tuli Eurooppaan 1000-luvulla. Kumma kapistus, paholaisen ase, jolla saattoi puhkoa silmät, tuumi kansa. Jos joku sattui syödessä ikävästi kuolemaan, syynä pidettiin haarukkaa, vaikka kyse yleensä oli myrkytysmurhasta. Veistä kunnioitettiin, koska se oli alun perin ollut ase. 1600-luvulta asti pöytä on katettu niin, että veitsen terävä reuna on kohti lautasta, ei muita ruokailijoita.
 • Ptruu, tässä imuri. 1900-luvun alussa alkoi pölynimurin maailmanvalloitus. Vuonna Yhdysvalloissa 1901 esiteltiin laite, joka imi lian sisään eikä puhaltanut sitä suoraan ulos kuten aiemmat viritelmät. Järin näppärää käyttö ei ollut. Ikkunoista työnnettiin sisään putkia likaa imemään. Laite ulkopuolella oli niin suuri, että sen liikutteluun tarvittiin hevoskärryt. 
 • Pisulla pesulle. Saippuan hyödyt hoksattiin vasta 1800-luvun lopulla. Se korvasi puhdistautumiseen aiemmin käytetyt ihmeaineet, hiekan ja virtsan. Kiinassa keksitty, alun perin sian harjaksista sommiteltu hammasharja miellettiin pitkään luksustuotteeksi. Suomeen mokoma turhake löysi tiensä vasta pari sataa vuotta sitten.

Lähde: Tarja-Tuulikki Laaksonen: Kuka keksi haarukan – Arkiesineiden ihmeellinen historia (Minerva).
 

”Me ollaan ärsyttäviä kaikki, kun oikein silmiin katsotaan...”

Harva parisuhde on pelkkää auvoa – edes alkuvaiheessa. Tämän olemme saaneet huomata Ensitreffit alttarilla -ohjelman tuoreella kaudella, jossa parit ovat saaneet riidan aikaiseksi esimerkiksi siitä, laitetaanko yksittäinen sipuli kaupassa pussiin. 

Lue myös: Ensitreffit alttarilla -parit saavat kinan aikaiseksi vaikka rahkapurkista – mikä on sinun typerin riitasi kumppanisi kanssa?

Nyt Vauva-lehden keskustelupalstalla kommentoijat ovat jakaneet omia kokemuksiaan siitä, mitkä pienet asiat kumppanin käytöksessä ärsyttävät.

Koostimme keskustelun inspiroimina 25 arkipäiväistä tekoa, jotka voivat saada sinunkin kumppanisi veren kiehumaan. 

Kuinka moneen sinä syyllistyt?

Ärsyttävä kumppani…

 1. …täyttää tiskikoneen väärin, koska totta kai siihen on yksi ja oikea tapa.
 2. …laittaa vessapaperirullan väärin päin telineeseen
 3. …panee voiveitsen jääkaappiin voirasian kanssa.
 4. …ei pane voiveistä jääkaappiin voirasian kanssa.
 5. …kerää rytökasoja ympäri asuntoa, kuten pikkusälää pöydille ja puolikäytettyjä vaatteita nojatuoleihin.
 6. …jättää maito- ja mehutölkit tiskipöydälle, vaikka ne voisi laittaa suoraan roskikseen.
 7. …unohtelee tavaroita sinne tänne. Esimerkiksi lautaset keittiönpöydälle, luetun lehden lattialle, räkäpaperin yöpöydälle, sukat lattialle ja kaappien ovet auki.
 8. …ei ymmärrä, että on olemassa sellainen asia, kuin luova kaaos.
 9. …haluaa, että kaikki on koko ajan tiptop. Hän saattaa esimerkiksi alkaa raivata kokkaustarvikkeita kaappeihin jo siinä vaiheessa, kun ruuanlaitto on vielä kesken.
 10. …auttaa väärässä paikassa, kuten pyykkikoneen tyhjentämisessä, vaikka oikeasti pyykkikoneen äärelle mahtuu vain yksi ihminen. Hän on siis käytännössä koko ajan tiellä.
 11. ...ei auta heti kaikessa.
 12. …syö aina saman aamupalan. Kuinka tylsää!
 13. ...ei ymmärrä, että toinen kaipaa elämäänsä rutiineja.
 14. torkuttaa loputtomiin.
 15. …herää hirveän aikaisin, eikä ymmärrä, että torkuttaminen on oikeastaan aika mukavaa ajanvietettä.
 16. …menee turhan ajoissa nukkumaan.
 17. ...menee liian myöhään nukkumaan.
 18. …on ainakin vartin suihkussa. Siellähän pitäisi vain peseytyä, ei mietiskellä elämän syvimpiä kysymyksiä!
 19. ...ei tajua, että lämpimän veden alla suihkussa on ihan paras paikka pohdiskella syntyjä syviä.
 20. …plärää kännykkää, vaikka toisella olisi jotain tärkeää sanottavaa esimerkiksi viikon polttavasta puheenaiheesta: presidenttiparin vauvasta.
 21. ...on koko ajan huomauttelemassa siitä, miten paljon kännykkää toinen käyttää.
 22. …vääntelee käsiään, heiluttaa jalkaansa tai tekee jatkuvasti jotain muuta pientä liikettä kropallaan.
 23. ...tuhisee liian kovaan ääneen tai maiskuttaa. 
 24. …ei saa projektejaan ajallaan loppuun, koska haluaa tehdä kaiken aina viimeisen päälle.
 25. …jauhaa koko ajan niistä pienistä asioista, jotka kumppanin tekemisessä ärsyttävät.