Kappas, nämä ovat pomoni jalat ja nyt on ihan ok istua niiden päällä! Kuvat: Shutterstock
Kappas, nämä ovat pomoni jalat ja nyt on ihan ok istua niiden päällä! Kuvat: Shutterstock

Koiranomistajat tietävät, että jokaisella lemmikillä on omat, jopa huvittavat tapansa. Niihin on myös syynsä. 

Joku koira kaivautuu joka ilta peittosi alle nukkumaan ja joku toinen taas piilottaa sinne luita.

Joillekin se on puhdasta rakkautta, toiset taas epäilevät, että koiralla on kylmä ja läheisyydenkaipuu.

Shareablty-sivusto listasi koirien hassuja tapoja ja niiden yleisimpiä selityksiä. Joillakin eleillä ja käytöstavoilla voi olla muitakin merkityksiä; jokainen koira on oma yksilönsä ja omistajat tulkitsevat rakasta lemmikkiään aina eri tavoin.

 1. Kun koirasi tuo sinulle lahjoja

  Onko koirasi piilottanut luun tyynysi alle? Tai tuoko hän rakkaan lelunsa syliisi ilman käskyä? Koiran käytökselle löytyy aina syy jostain. ”Lahjojen” tuomisella koira haluaa osoittaa sinulle kiintymystään ja omia taitojaan. Koira on erittäin fiksu! Nämä lahjat ovat myös tärkeitä koiralle itselleen, joten kiitä niistä kauniisti ja nauti leikeistä koirasi kanssa.

 2. Kun koirasi makaa selällään jalat ilmassa

  Nyt koirasi keskittyy! Selällään makoileva koira on saanut mahtavan idean ja nostaa siksi jalkansa ilmaan. Joidenkin koirien mielessä voi olla myös idea siitä, että omistajan olisi aika rapsuttaa mahasta.

 3. Kun koirasi valtaa sänkysi

  Miksi sänkyyn päästetty koira valtaa usein koko petipaikan eikä jätä omistajalleen tilaa? Miksi se vielä ottaa tyynysikin?
  Luonnollisesti tämä osoittaa, että koira nauttii seurastasi ja haluaa olla osa laumaa yölläkin. Osa karvakuonoista saattaa kokea, että niiden pitää turvata omistajansa selusta silloinkin, kun tämä nukkuu.

 4. Kun koirasi istuu jalallesi

  Koirat eivät istu sattumalta omistajiensa jalkojen päällä. Tällä käytöksellään ne haluavat merkata ihmiseen oman hajunsa ja näyttää, että kenen laumaan ne kuuluvat.
  Jos kyseessä on arka ja passiivinen koira, saattaa se haluta istua omistajansa jalkojen päällä turvatakseen itseään ja näyttääkseen, kuinka tärkeä omistaja on tälle.

 5. Kun koirasi haukottelee

  Koirat eivät juo kahvia, mutta haukotus kertoo piristymisen tarpeesta. Eli kun koirasi haukottelee, on sen fiilis verrattavissa ihmisen haukotukseen: sitä joko väsyttää tai se on tylsistynyt – tai se on nähnyt sinun haukottelevan äskettäin. Jotkut pitävät tätäkin elettä rakkauden osoituksena.

 6. Kun koirasi tuhoaa tavaroitasi

  Kaikki koirat eivät tee tuhoja, mutta varsinkin monet pennut ovat vallattomia ja keksivät mitä ihmeellisimpiä jäyniä. Yksin kotiin jätetty nuori koira saattaa tuhota huonekaluja eroahdistuksessaan tai turhautuneena, sillä se ei ole vielä tottunut yksinoloon. Pitkä lenkki ja kotiin jätetyt aktivointilelut kuluttavat hyvin energiaa – eikä koiralla ole enää välttämättä intoa hajottaa muita paikkoja.

 7. Kun koirasi nojaa jalkaasi vasten

  Omistajansa jalkaa vasten nojaava koira kaipaa rauhoittelua ja turvaa. Se haluaa omistajansa huomiota ja rakkautta – joten anna sitä koirallesi. Tosin jos kädessäsi on maukas makupala, saattaa ovelampi tyyppi nojata reiteesi herkun toivossa.

 8. Kun koirasi käpertyy kerälle

  Moni koira nukkuu kerälle käpertyneenä. Mutta jotkut koirat saattavat kietoutua kerälle myös kipeänä tai silloin, kun ne haluavat omaa rauhaa. Kautta aikojen koirat ovat käyttäneet käpertymistä osana selviytymisviettiään. Harva koira haluaa käpertyneenä omistajansa huomiota, joten ole kärsivällinen ja hellä tällaiselle koiralle.

 9. Kun koirasi tuijottaa sinua

  Koiran suora katsekontakti on yksi suurimmista läheisyyden osoituksista. Koira kokee suurta rakkautta ja turvaa, kun se katsoo omistajaansa silmiin!

Kerro kokemuksiasi

Millaisia hassuja tapoja tai eleitä sinun koirallasi on? Kerro niistä alla olevassa kommentointikentässä.

Järki ja tunteet. Kyllähän meillä ne molemmat on, mutta kumpi on voitolla juuri nyt? Frozen-testin jälkeen et enää pohdi.

 

Espoolaisetko marisijoita? Hehän ovat luonnonläheisiä älyn sekä kauneuden yhdistelmiä ja itsesuggestion mestareita, joilta meillä muilla on paljon opittavaa!

Espoolaisilla on viime aikoina ollut rankkaa.

Ensin Espoon ja Helsingin välillä kulkevan länsimetron valmistuminen myöhästyi useammalla vuodella. Kun metro vuosien odotuksen jälkeen vihdoin ylitti Espoon ja Helsingin välisen rajan, alkoivat uudet vaikeudet.

Suorat bussilinjat Etelä-Espoosta Helsinkiin lakkautettiin, ja sen takia monen espoolaisen työmatka piteni merkittävästi. Helsingin Sanomien mukaan espoolaispäättäjät vaativat suoria bussilinjoja takaisin, metrojunissa on odottamatonta ruuhkaa ja itse asiassa koko Espoo sellaisena kuin sen tunsimme on kuollut.

Espoolaiset itse ovat HS:n sivuilla muun muassa valitelleet liityntäbussin kierrelleen ”vaikka mistä” ja kertoneet itkeneensä liikennesuunnittelijoille, koska kuuden kilometrin työmatka menee metrolla hitaasti.

Vaikka työmatka-ajan äkillinen kaksinkertaistuminen potuttaisi ketä tahansa meistä, espoolaisille ei ole satanut sympatiaa. Esimerkiksi Me Naisten kolumnisti Anna Perho kommentoi espoolaisten tuskaa sarkastiseen sävyyn Twitter-tilillään.

Espoolaiset tarvitsevat nyt metrokurimuksensa keskellä hieman lisää arvostusta. Onhan ainakin 11 asiaa, joissa muu Suomi voisi ottaa mallia Espoosta ja sen asukkaista:

1. Luonnonläheisyys

Espoo on suurkaupunki, tai ainakin se on suurkaupungin vieressä, ja siellä on ostoskeskus, jonka nimi on Iso Omena. Silti luonnonläheisyys on espoolaisille tärkeä arvo, ja he rakastavat kotikaupunkiaan juuri sen kauniin luonnon tähden.

2. Saaristo

Sen lisäksi, että Espoossa on metsää ja kaupunkia, siellä on myös saaristoa! Ne, jotka eivät koe itseään tarpeeksi merikarhuiksi siirtyäkseen saarille, voivat ihastella merta ja saaristoa Rantaraitilta. Espoon kaupungin nettisivujen mukaan kyseisen kulkuväylän ”luonne vaihtelee urbaanista erittäin vehreään ja pienimuotoiseen”, mitä ikinä se tarkoittakaan. 

3. Monikulttuurisuus

Espoossa on onnistuttu siinä, missä moni epäonnistuu. Espoo on nimittäin hyvin monikulttuurinen, mutta silti tylsyyteen asti rauhallinen paikka. Suuri osa Espoon asukkaista on muualta, lähinnä muista Suomen kunnista, muuttaneita, mutta silti Espoota ei rinnasteta esimerkiksi Ruotsin pahamaineiseen Rinkebyhyn. Itä- ja länsisuomalaiset sekä maahanmuuttajat elävät sulassa sovussa Espoossa.

”Paitsi, että Espooseen on keskittynyt älykkäitä korkeakouluopiskelijoita, sinne on pesiytynyt myös maamme arvostetuinta naiskauneutta.”

4. Teekkaritihentymä

Entisen teknillisen korkeakoulun eli nykyisen Aalto-yliopiston ansiosta Espoo on yksi maamme johtavista teekkarikeskittymistä. Onko suuri teekkaripitoisuus kaupungille hyvä asia, osa teistä saattaa kysyä. On tietenkin, varsinkin jos on itse diplomi-insinööri – kuten peräti runsaat kolme prosenttia espoolaisista on!

5. Älyn ja kauneuden yhteenliittymä

Paitsi, että Espooseen on keskittynyt älykkäitä korkeakouluopiskelijoita, sinne on pesiytynyt myös maamme arvostetuinta naiskauneutta. Vuoden 2000 Miss Suomi -kilpailun ensimmäinen perintöprinsessa, espoolainen Jenni Dahlman kertoi hiljattain Me Naisissa, että hänellä on kotikaupungissaan äitiporukka, johon kuuluvat myös Vanessa Kurri (Miss Suomi 1999), Suvi Tiilikainen (Miss Suomi 2000) ja Janina Fry (Suomen Neito 1993).

6. Siistit metroasemat

Suurkaupungeista ympäri maailmaa tiedetään, että siellä missä on metroasemia, on myös lieveilmiöitä. Esimerkiksi Helsingissä Sörnäisten, Kontulan ja Rautatientorin metroasemien seudut ovat poliisin erityishuomion kohteena. Toista on Espoossa! Siellä metroasemat kiiltelevät vielä uutuuttaan, nenään ei tunnu virtsan hajua eikä silmiin osu huumekauppaa. 

7. Ruuhkankestävyys

Vaikka espoolaiset ymmärrettävästi harmittelevat länsimetron epäkohtia, oikeasti ruuhkassa istuskelu ja odottaminen eivät heitä hetkauta. He ovat tottuneet jonottamaan tyynesti Helsinkiin pääsyä autoissansa Länsiväylällä. 

8. Itsesuggestion voima

Jos se ei olisi rahasta kiinni, aika monesta pääkaupunkiseudun kunnasta kävisi nykyistäkin vilkkaampi muuttoliikenne maamme pääkaupunkiin. Niin hieno paikka kuin Espoo onkin, myös moni espoolainen asuisi oikeasti mieluiten Helsingissä. Espoolaiset ovat kuitenkin onnistuneet joukolla suggeroimaan itsensä ajatusmalliin, jossa Espoo on ei vain Suomen vaan koko maailman paras paikka asua ja elää. 

”Espoolaiset todella tykkäävät busseistaan.”

9. Kauniainen

Missä muussa suomalaisessa kunnassa on toinen kunta kruununjalokivenä tai hillosilmänä keskellä? Vain Espoo pystyy tähän.

10. Bussirakkaus

Kuten lienee käynyt ilmi, espoolaiset todella tykkäävät busseistaan. Useimmat ihmiset inhoavat bussissa istumista ja valitsevat mieluummin esimerkiksi junan, metron tai lentokoneen, mutta eivät espoolaiset. He muistavat edelleen, että linja-autossa on tunnelmaa – jollaista metrossa ei kaikesta päätellen ole. 

11. Jokin mysteeriksi jäänyt Espoo-tekijä

Espoolla ja espoolaisilla menee sekä stereotypioiden että tilastojen valossa erittäin mukavasti. Keskimäärin espoolaiset ovat hyvinvoivaa ja hyvin toimeentulevaa sakkia, ja heidän määränsä on kasvussa. Vaikka muiden kuntien asukkaat voisivat ottaa espoolaisista oppia, eivät he pysty muualta käsin aivan muuttumaan espoolaisiksi. Ei nimittäin täysin tiedetä, mikä tekee espoolaisista niin erinomaisia.