Jos ei vielä ärsytä, niin tämän listan lukemisen jälkeen ärsyttää. Löytyykö listalta oma suosikki-inhokkisi?

1. Kaupassa käyminen ärsyttää. Siihen sisältyy niin paljon kaikkea: homma tuntuu ajanhukalta, ihmiset ovat koko ajan tiellä, joku ajaa ostoskärryllä päälle, hakemani tuote on kuitenkin loppu ja joudun menemään vielä toiseenkin kauppaan, käytävät ovat liian pitkiä, kassa hidastelee, rahaa menee…

2. Ihmiset, jotka hartaasti pyörittelevät hedelmiä ja salaattipuskia kaupoissa, että mikä olisi se paras.

3. Ihmiset, jotka jumittavat älypuhelimensa kanssa ja tukkivat näin liukuportaat, oviaukon tai käytävän.

4. Puhelimeen kovaäänisesti molottavat ihmiset julkisissa kulkuvälineissä.

5. Tyyppi, joka vastaa puhelimeen ”johtaja”.

6. Se, että bloggarit puhuvat jostain ketjuliikkeiden vaatteista yksilöinä.

7. Nyt just ärsyttää ihan hirveesti ihmiset, jotka eivät kerro enää Facebookissa kuulumisiaan, vaan tuuttaavat sinne pelkästään linkkejä omiin tai edustamansa yhtiön juttuihin!

8. Ihmiset, jotka eivät kerro kuulumisiaan Facebookissa, vaan päivittävät sinne mysteerejä, joita eivät suostu avaamaan missään vaiheessa. "Nyt on kyllä niin jännät ajat meneillään, että en ehkä kestä!" No aha.

9. Silmäniskuhymiön käyttäminen.

10. Fiona Applen tapa artikuloida laulaessaan ärsyttää. Esimerkiksi The Affairin tunnusbiisi Container tekee minut hulluksi.

11. Tyhjä wc-paperirulla, jonka muu perhe nakkaa vessan lattialle.

12. Koulujen jatkuvat poikkeusaikataulut. Kun lapsi ei uskalla olla yksin kotona, on elämä yhtä palapeliä, että ehtii tehdä työtkin.

13. Koulujen maratonvanhempainillat iltaisin.

14. Tauoton leirikoulukassan kartuttaminen. Ajatus on kiva, että kaikki jaetaan tasan kaikille, mutta arjessa on liikaa palikoita ilmassa jo ilman 10 kilon pesuainelaatikoiden raahaamista tai sukkamyyntien tilittämistä saatikka niiden kaikkien muistamista.

15. Hajuvesipilvitädit ja -teinit ratikassa aamuisin.

16. Hitaasti kävelevät ihmiset, ihan hulluna! Kävelen aina tosi reippaasti, koska löntystely nyt vain on ihan hölmöä ja tuskastuttavaa. (Paitsi lomalla tai reissussa uudessa ja jännittävässä kaupungissa maleskelu on tietty ihanaa.) Reippaasti kävely on hyvää hyötyliikuntaa ja aikaakin säästyy. Kinaamme tästä mieheni kanssa joka kerta, kun kävelemme yhdessä jonnekin. Jos kävelemme käsi kädessä, jossain vaiheessa huomaan raahaavani häntä perässäni. Raivostuttavaa.

17. Mikroaaltouunin oven pitää aina olla auki, jotta laite tuulettuu, samoin vedenkeittimen. Harvoin ne ovat.

18. Purkan syöminen suu auki.

19. Pyyhkimättömät keittiön tasot herättävät myös angstia. Miksei niitä voi pyyhkiä muruista ja kahvitahroista samalla, kun siistii keittiön muutenkin? Muruista tulee heti epäsiisti fiilis.

20. Kuulokkeista ulos vuotava musiikki julkisissa kulkuvälineissä ja muuallakin! Että ketuttaa se tsägätsägä – tai joskus ihan saa selvää sanoistakin.

21. Eläinsankarielokuvat. En kestä eläinsankarielokuvia.

22. Motarilla vasemmalla kaistalla kilometrikaupalla nyhjöttävät autoilijat, jotka ajavat samaa alinopeutta kuin oikealla kaistallakin olevat.

23. Autoilijat, jotka eivät viitsi käyttää vilkkuja.

24. Pyöräilijät, jotka eivät viitsi näyttää ennen kääntymistä käsimerkkiä.

25. Pyöräilijät, jotka suhailevat miten sattuu kovalla vauhdilla muista piittaamatta. Koskee vain helsinkiläisiä pyöräilijöitä. Muualla järki tuntuu olevan edes jotenkin päässä.

26. Liukuportaiden yläpäähän pysähtyvät ihmiset, jotka tukkivat tien.

27. Liukuportaiden alapäähän pysähtyvät ihmiset, jotka tukkivat tien.

28. Ihmiset, jotka bussissa valtaavat käsilaukulleen yhden penkin.

29. Ja ne samat tyypit, jos jostain syystä joutuvat istumaan ikkunapaikalla jonkun toisen vieressä, eivät osaa sanoa ”jäisin pois” vaan pyörivät vain hermostuneen oloisina tai ryysäävät suunnilleen yli, kun haluavat jäädä pois.

30. Kaduille isoja paperiroskia heittelevät ihmiset.

31. Kaikki, jotka käyttävät sanaa meikämandoliini.

32. Ihan pahimpia ovat nämä puhelimen kauittimesta toisilleen musaa soittavat – yleensä teinejä.

33. Metron ovet ovat sulkeutumassa, mutta vielä pitää tunkea väliin, jolloin ovet alkavat hakkaa kiinni eestaas. Miksi, oi miksi? Seuraava tulee muutaman minuutin päästä.

34. Tämä on oikeasti iso asia, joka aiheuttaa valtavaa kiukkua: naapuri, joka ei jaksa kävellä 30 metriä kartonkikeräykseen, vaan tunkee pahvia sekajätteeseen – tai vielä pahempaa: paperiastiaan.

35. Ihmiset, jotka eivät jaksa palauttaa kaupassa tuotteita paikoilleen, vaan voivat pokkana jättää jogurtit karkkihyllyyn.

36. Jätetään keräyspisteille astioiden juureen lasitölkkejä tai muuta vastaavaa, joita ei sinne saa jättää. Onko iso vaiva kerätä ne kasaan ja viedä lasikeräyspisteelle? Onko?

37. Keskelle keittiön epämääräistä paperikasaa jätetty juustohöylä – raivostuttavaa!

Järki ja tunteet. Kyllähän meillä ne molemmat on, mutta kumpi on voitolla juuri nyt? Frozen-testin jälkeen et enää pohdi.

 

Espoolaisetko marisijoita? Hehän ovat luonnonläheisiä älyn sekä kauneuden yhdistelmiä ja itsesuggestion mestareita, joilta meillä muilla on paljon opittavaa!

Espoolaisilla on viime aikoina ollut rankkaa.

Ensin Espoon ja Helsingin välillä kulkevan länsimetron valmistuminen myöhästyi useammalla vuodella. Kun metro vuosien odotuksen jälkeen vihdoin ylitti Espoon ja Helsingin välisen rajan, alkoivat uudet vaikeudet.

Suorat bussilinjat Etelä-Espoosta Helsinkiin lakkautettiin, ja sen takia monen espoolaisen työmatka piteni merkittävästi. Helsingin Sanomien mukaan espoolaispäättäjät vaativat suoria bussilinjoja takaisin, metrojunissa on odottamatonta ruuhkaa ja itse asiassa koko Espoo sellaisena kuin sen tunsimme on kuollut.

Espoolaiset itse ovat HS:n sivuilla muun muassa valitelleet liityntäbussin kierrelleen ”vaikka mistä” ja kertoneet itkeneensä liikennesuunnittelijoille, koska kuuden kilometrin työmatka menee metrolla hitaasti.

Vaikka työmatka-ajan äkillinen kaksinkertaistuminen potuttaisi ketä tahansa meistä, espoolaisille ei ole satanut sympatiaa. Esimerkiksi Me Naisten kolumnisti Anna Perho kommentoi espoolaisten tuskaa sarkastiseen sävyyn Twitter-tilillään.

Espoolaiset tarvitsevat nyt metrokurimuksensa keskellä hieman lisää arvostusta. Onhan ainakin 11 asiaa, joissa muu Suomi voisi ottaa mallia Espoosta ja sen asukkaista:

1. Luonnonläheisyys

Espoo on suurkaupunki, tai ainakin se on suurkaupungin vieressä, ja siellä on ostoskeskus, jonka nimi on Iso Omena. Silti luonnonläheisyys on espoolaisille tärkeä arvo, ja he rakastavat kotikaupunkiaan juuri sen kauniin luonnon tähden.

2. Saaristo

Sen lisäksi, että Espoossa on metsää ja kaupunkia, siellä on myös saaristoa! Ne, jotka eivät koe itseään tarpeeksi merikarhuiksi siirtyäkseen saarille, voivat ihastella merta ja saaristoa Rantaraitilta. Espoon kaupungin nettisivujen mukaan kyseisen kulkuväylän ”luonne vaihtelee urbaanista erittäin vehreään ja pienimuotoiseen”, mitä ikinä se tarkoittakaan. 

3. Monikulttuurisuus

Espoossa on onnistuttu siinä, missä moni epäonnistuu. Espoo on nimittäin hyvin monikulttuurinen, mutta silti tylsyyteen asti rauhallinen paikka. Suuri osa Espoon asukkaista on muualta, lähinnä muista Suomen kunnista, muuttaneita, mutta silti Espoota ei rinnasteta esimerkiksi Ruotsin pahamaineiseen Rinkebyhyn. Itä- ja länsisuomalaiset sekä maahanmuuttajat elävät sulassa sovussa Espoossa.

”Paitsi, että Espooseen on keskittynyt älykkäitä korkeakouluopiskelijoita, sinne on pesiytynyt myös maamme arvostetuinta naiskauneutta.”

4. Teekkaritihentymä

Entisen teknillisen korkeakoulun eli nykyisen Aalto-yliopiston ansiosta Espoo on yksi maamme johtavista teekkarikeskittymistä. Onko suuri teekkaripitoisuus kaupungille hyvä asia, osa teistä saattaa kysyä. On tietenkin, varsinkin jos on itse diplomi-insinööri – kuten peräti runsaat kolme prosenttia espoolaisista on!

5. Älyn ja kauneuden yhteenliittymä

Paitsi, että Espooseen on keskittynyt älykkäitä korkeakouluopiskelijoita, sinne on pesiytynyt myös maamme arvostetuinta naiskauneutta. Vuoden 2000 Miss Suomi -kilpailun ensimmäinen perintöprinsessa, espoolainen Jenni Dahlman kertoi hiljattain Me Naisissa, että hänellä on kotikaupungissaan äitiporukka, johon kuuluvat myös Vanessa Kurri (Miss Suomi 1999), Suvi Tiilikainen (Miss Suomi 2000) ja Janina Fry (Suomen Neito 1993).

6. Siistit metroasemat

Suurkaupungeista ympäri maailmaa tiedetään, että siellä missä on metroasemia, on myös lieveilmiöitä. Esimerkiksi Helsingissä Sörnäisten, Kontulan ja Rautatientorin metroasemien seudut ovat poliisin erityishuomion kohteena. Toista on Espoossa! Siellä metroasemat kiiltelevät vielä uutuuttaan, nenään ei tunnu virtsan hajua eikä silmiin osu huumekauppaa. 

7. Ruuhkankestävyys

Vaikka espoolaiset ymmärrettävästi harmittelevat länsimetron epäkohtia, oikeasti ruuhkassa istuskelu ja odottaminen eivät heitä hetkauta. He ovat tottuneet jonottamaan tyynesti Helsinkiin pääsyä autoissansa Länsiväylällä. 

8. Itsesuggestion voima

Jos se ei olisi rahasta kiinni, aika monesta pääkaupunkiseudun kunnasta kävisi nykyistäkin vilkkaampi muuttoliikenne maamme pääkaupunkiin. Niin hieno paikka kuin Espoo onkin, myös moni espoolainen asuisi oikeasti mieluiten Helsingissä. Espoolaiset ovat kuitenkin onnistuneet joukolla suggeroimaan itsensä ajatusmalliin, jossa Espoo on ei vain Suomen vaan koko maailman paras paikka asua ja elää. 

”Espoolaiset todella tykkäävät busseistaan.”

9. Kauniainen

Missä muussa suomalaisessa kunnassa on toinen kunta kruununjalokivenä tai hillosilmänä keskellä? Vain Espoo pystyy tähän.

10. Bussirakkaus

Kuten lienee käynyt ilmi, espoolaiset todella tykkäävät busseistaan. Useimmat ihmiset inhoavat bussissa istumista ja valitsevat mieluummin esimerkiksi junan, metron tai lentokoneen, mutta eivät espoolaiset. He muistavat edelleen, että linja-autossa on tunnelmaa – jollaista metrossa ei kaikesta päätellen ole. 

11. Jokin mysteeriksi jäänyt Espoo-tekijä

Espoolla ja espoolaisilla menee sekä stereotypioiden että tilastojen valossa erittäin mukavasti. Keskimäärin espoolaiset ovat hyvinvoivaa ja hyvin toimeentulevaa sakkia, ja heidän määränsä on kasvussa. Vaikka muiden kuntien asukkaat voisivat ottaa espoolaisista oppia, eivät he pysty muualta käsin aivan muuttumaan espoolaisiksi. Ei nimittäin täysin tiedetä, mikä tekee espoolaisista niin erinomaisia.