Jos hajuaistiton hiiri ei liho, ehkä pankkikortiton ihminen ei sorru nettikauppojen heräteostoksiin?

Ruuan haistaminen ennen sen syömistä saattaa saada painon kertymään, osoittivat Kalifornian yliopistossa hiirillä tehdyt kokeet. Tutkijoiden mukaan haistaminen vaikuttaa saavan kehon varastoimaan rasvaa sen sijaan, että se polttaisi sitä. Tuoreen tutkimuksen julkaisi Cell Metabolism ja siitä kirjoittaa esimerkiksi SFGate-sivusto.

Kokeessa oli kolmenlaisia hiiriä: hajuaistittomia, normaalisti haistavia sekä niin sanottuja ”superhaistajia”. Kaikille syötettiin sama määrä rasvaista kunnon mättöä, ja kappas vaan, hajuaistittomat pysyivät lähestulkoon alkuperäisissä mitoissaan, kun muiden ryhmien hiiret lihoivat roimasti. Lihavat hiiret myös karistivat rasvakerroksensa, kun niiden hajuaistin toiminta estettiin.

Vaikka koe tehtiin hiirillä, tutkijoiden mukaan teoriaa saattaisi voida hyödyntää myös ihmisiin esimerkiksi niin, että hajuaistin tilapäisesti poistamalla rasva saataisiin palamaan varastoitumisen sijaan. Vaikka ajatus on kiehtova, tutkijat muistuttavat, että hajuaistittomuuden riskinä on esimerkiksi masennus – mikään ei enää maistu miltään.

Tutkimustulos on jännittävä jo sellaisenaan, mutta eihän sille mitään voi, että se siivittää myös ajatusleikkiin kaikista muista syistä ja seurauksista elämässä. Yhtäkkiä kaikki onkin kovin selvää. Usein pelkkä haistaminen tosiaan johtaa jos nyt ei suoraan lihomiseen niin ainakin syömiseen tai heräteostosmunkkiin. Monesti myös pelkkä nettikauppasivun avaaminen johtaa yllättävään rahanmenoon. Moni nainen myös pelkää, että reidet kasvavat isoiksi pelkästä kyykkäämisen ajattelemisesta. (Eivät sentään, ihan joutuu hommia sen eteen tekemään.)

Ja entäs sitten se, kun ajattelee viettävänsä kaikkien aikojen sinkkukesän nauttien yksinolosta? Sehän se kaikkein hassuin juttu onkin, sillä juuri silloin moni on kohdannut unelmiensa prinssin tai prinsessan – ei ehkä valkoisen ratsun mutta esimerkiksi trendikkään sinkulapyörän selässä. Jäämme odottamaan tieteellisiä tutkimuksia elämän todellisista mysteereistä ja jatkamme herkkuruokien haistelua lihomisen uhallakin.

Ei niin kovin kauan aikaa sitten suomalaiset laskivat iltaisin päänsä halolle ja pesivät itsensä virtsalla. Sukella tuttujen arkiesineiden outoon historiaan!

 • Lokoisa päänalushalko. Ennen muinoin ei ollut peittoja, vaan sikeitä vedettiin turkisten ja ryijyjen alla. Nukkuma-asento oli puoliksi istuva, ja kolealla säällä kaikki vaatteet pidettiin päällä. Tyynyn korvasi lokoisa päänalushalko. Vielä keskiajalla punkka jaettiin pokkana useamman tutun tai vieraan kanssa.
 • Haarukka tappaa. Haarukka tuli Eurooppaan 1000-luvulla. Kumma kapistus, paholaisen ase, jolla saattoi puhkoa silmät, tuumi kansa. Jos joku sattui syödessä ikävästi kuolemaan, syynä pidettiin haarukkaa, vaikka kyse yleensä oli myrkytysmurhasta. Veistä kunnioitettiin, koska se oli alun perin ollut ase. 1600-luvulta asti pöytä on katettu niin, että veitsen terävä reuna on kohti lautasta, ei muita ruokailijoita.
 • Ptruu, tässä imuri. 1900-luvun alussa alkoi pölynimurin maailmanvalloitus. Vuonna Yhdysvalloissa 1901 esiteltiin laite, joka imi lian sisään eikä puhaltanut sitä suoraan ulos kuten aiemmat viritelmät. Järin näppärää käyttö ei ollut. Ikkunoista työnnettiin sisään putkia likaa imemään. Laite ulkopuolella oli niin suuri, että sen liikutteluun tarvittiin hevoskärryt. 
 • Pisulla pesulle. Saippuan hyödyt hoksattiin vasta 1800-luvun lopulla. Se korvasi puhdistautumiseen aiemmin käytetyt ihmeaineet, hiekan ja virtsan. Kiinassa keksitty, alun perin sian harjaksista sommiteltu hammasharja miellettiin pitkään luksustuotteeksi. Suomeen mokoma turhake löysi tiensä vasta pari sataa vuotta sitten.

Lähde: Tarja-Tuulikki Laaksonen: Kuka keksi haarukan – Arkiesineiden ihmeellinen historia (Minerva).
 

”Me ollaan ärsyttäviä kaikki, kun oikein silmiin katsotaan...”

Harva parisuhde on pelkkää auvoa – edes alkuvaiheessa. Tämän olemme saaneet huomata Ensitreffit alttarilla -ohjelman tuoreella kaudella, jossa parit ovat saaneet riidan aikaiseksi esimerkiksi siitä, laitetaanko yksittäinen sipuli kaupassa pussiin. 

Lue myös: Ensitreffit alttarilla -parit saavat kinan aikaiseksi vaikka rahkapurkista – mikä on sinun typerin riitasi kumppanisi kanssa?

Nyt Vauva-lehden keskustelupalstalla kommentoijat ovat jakaneet omia kokemuksiaan siitä, mitkä pienet asiat kumppanin käytöksessä ärsyttävät.

Koostimme keskustelun inspiroimina 25 arkipäiväistä tekoa, jotka voivat saada sinunkin kumppanisi veren kiehumaan. 

Kuinka moneen sinä syyllistyt?

Ärsyttävä kumppani…

 1. …täyttää tiskikoneen väärin, koska totta kai siihen on yksi ja oikea tapa.
 2. …laittaa vessapaperirullan väärin päin telineeseen
 3. …panee voiveitsen jääkaappiin voirasian kanssa.
 4. …ei pane voiveistä jääkaappiin voirasian kanssa.
 5. …kerää rytökasoja ympäri asuntoa, kuten pikkusälää pöydille ja puolikäytettyjä vaatteita nojatuoleihin.
 6. …jättää maito- ja mehutölkit tiskipöydälle, vaikka ne voisi laittaa suoraan roskikseen.
 7. …unohtelee tavaroita sinne tänne. Esimerkiksi lautaset keittiönpöydälle, luetun lehden lattialle, räkäpaperin yöpöydälle, sukat lattialle ja kaappien ovet auki.
 8. …ei ymmärrä, että on olemassa sellainen asia, kuin luova kaaos.
 9. …haluaa, että kaikki on koko ajan tiptop. Hän saattaa esimerkiksi alkaa raivata kokkaustarvikkeita kaappeihin jo siinä vaiheessa, kun ruuanlaitto on vielä kesken.
 10. …auttaa väärässä paikassa, kuten pyykkikoneen tyhjentämisessä, vaikka oikeasti pyykkikoneen äärelle mahtuu vain yksi ihminen. Hän on siis käytännössä koko ajan tiellä.
 11. ...ei auta heti kaikessa.
 12. …syö aina saman aamupalan. Kuinka tylsää!
 13. ...ei ymmärrä, että toinen kaipaa elämäänsä rutiineja.
 14. torkuttaa loputtomiin.
 15. …herää hirveän aikaisin, eikä ymmärrä, että torkuttaminen on oikeastaan aika mukavaa ajanvietettä.
 16. …menee turhan ajoissa nukkumaan.
 17. ...menee liian myöhään nukkumaan.
 18. …on ainakin vartin suihkussa. Siellähän pitäisi vain peseytyä, ei mietiskellä elämän syvimpiä kysymyksiä!
 19. ...ei tajua, että lämpimän veden alla suihkussa on ihan paras paikka pohdiskella syntyjä syviä.
 20. …plärää kännykkää, vaikka toisella olisi jotain tärkeää sanottavaa esimerkiksi viikon polttavasta puheenaiheesta: presidenttiparin vauvasta.
 21. ...on koko ajan huomauttelemassa siitä, miten paljon kännykkää toinen käyttää.
 22. …vääntelee käsiään, heiluttaa jalkaansa tai tekee jatkuvasti jotain muuta pientä liikettä kropallaan.
 23. ...tuhisee liian kovaan ääneen tai maiskuttaa. 
 24. …ei saa projektejaan ajallaan loppuun, koska haluaa tehdä kaiken aina viimeisen päälle.
 25. …jauhaa koko ajan niistä pienistä asioista, jotka kumppanin tekemisessä ärsyttävät.