Nukkuva koiranpentu – sille voisi lässytellä ikuisuuden. Kuva: Shutterstock
Nukkuva koiranpentu – sille voisi lässytellä ikuisuuden. Kuva: Shutterstock

Oli pentuaika kuinka rankkaa aikaa tahansa, koiranomistaja kokee silti elämänsä parhaat hetket lemmikkinsä kanssa.

Pentublues on asia, josta eniten vaietaan koirapiireissä. Kukaan ei kerro, että kaikesta suloisuudestaan huolimatta pentu tai aikuisiällä adoptoitu koira voi tuntua vieraalta eikä siihen saa mitään otetta.

Fiksu omistaja on tietenkin jo kaivanut tietoa ja lukenut näistä muutoksista, jotka unelmakoirakin voi tuoda tullessaan. Aikataulut ja arki menevät uusiksi, eikä pennun kanssa ole koko ajan kivaa. Listasimme 15 koira-asiaa, joista puhutaan liian vähän. Mikä sinut on yllättänyt koiranomistajana?

 1. Koirilla on samoja sairauksia kuin ihmisilläkin. Niille voi jo pentuiässä puhjeta kilpirauhasongelmia ja tarkkaavaisuushäiriöitä. Vakuutuksista huolimatta sairauksien hoitaminen voi käydä kalliiksi.
 2. "Kyllä se eroahdistus ohi menee!" No kun ei välttämättä mene. Tuhansien kotiharjoitusten, kalliiden koirapsykologien, koulutusten, feromonivalmisteiden ja lääkkeiden jälkeen eroahdistus saattaa palata pitkänkin kuivan kauden jälkeen. Silloin voi suorilla sanoa hyvästit omalle ajalle!
 3. Hyvästit myös ehjille ovenlistoille. Jos koira kärsii eroahdistuksesta, sitä ei aluksi estä mikään: se hyppii ovea vasten sata kertaa ja voi sitten puuhata moukarinkokoisen kolon seinään. Hämmästyttävää on, miten sitkeä koiranpentu voi eroahdistuksessaan nakertaa ulko-oven vierustaa, vaikka siihen olisi sivelty sitruunat, wasabit, pippurit, hammastahnat ja tiikeribalsamit. Eläinlääkärillä kuulee myös niitä kauhutarinoita, joissa koirat ovat hypänneet parvekkeelta tai syöksyneet ikkunan läpi ulos.
 4. Koiranpennun kanssa yöunet voivat jäädä yhtä lyhyiksi ja katkonaisiksi ihan kuin ihmislapsen kanssa. Se voi huutaa yöt, koska ei pääse omistajiensa sänkyyn. Tai se voi haluta pelata palloa läpi yön. Ja jos lelut on jo piilotettu, hauskapitoa voi jatkaa raahaamalla vesikuppia pitkin lattioita tai riehumalla lattialle pudonneen tyynyn kanssa.
 5. Mikä tämä outo haju on? Kotiin palatessa voi odottaa koiran yksin ollessaan purkama roskis. Yöllä pentu voi tehdä pissat uusille lenkkareillesi, minkä huomaat vasta keskellä työtapaamista, kun unohdut tuijottamaan oudon keltaisia ja haisevia kengännauhojasi.
 6. Miksi ihmeessä lähes jokaisen koirarodun jäsenillä on ainakin kaksi eri Facebook-ryhmää? Miksi keskustelupalstoilla usein haukutaan joitain kasvattajia? Koirapiireissä sattuu ja tapahtuu niin, että joskus lempeistä lemmikinomistajista tulee toistensa vihamiehiä. Kasvatusasiat ja koirapuistoriidat jakavat mielipiteitä, ja niistä keskustellaan netissä ärhäkkään tapaan. Rauhallisemmat omistajat perustavat mieluummin omat ryhmänsä ja sulkevat korvansa ikävältä loanheitolta.
 7. Kun muut ihmiset kömpivät baarista omaan sänkyynsä, koiranpennun omistaja lähtee lenkille – virkeänä tai sitten hurjan väsyneenä. Luonto kutsuu myös silloin, kun koiran maha on sekaisin, oli lemmikki sitten pentu tai aikuinen. Joskus koira huijaa ja vinkuu ulos juuri, kun naapurin kiimainen narttukoira sattuu ohittamaan kotinne.
 8. Vikkelä koiranpentu nappaa nopeasti suuhunsa monenlaisia asioita, jos sitä ei valvo koko ajan. Omistaja tonkii sen suusta milloin mitäkin: muovipussin, juomapullon korkin, lapasen. Joskus villahanska tulee parin päivän päästä ulos toisesta päästä.
 9. Koira opettaa kärsivällisyyttä ja nöyryyttä ehkä eniten kuin mikään tai kukaan muu maailmassa.
  Jo neljän kuukauden vanha pentu voi olla kotona äärikiltti, mutta muuttua dominoivaksi hirviöksi tottelevaisuuskoulutuksessa. Se haukkuu, ärisee ja kieltäytyy yhteistyöstä, vaikka puuhassa ovat mukana rakkaimmat herkut sekä asiaan paneutuneet ihmiset. Välillä ympärillä pörräävät kärpäsetkin kiinnostavat enemmän kuin täyslihanaksut! Pitäisiköhän omistajan mennä ensin jollekin käytöskurssille?
 10. Joskus koira tuntuu osoittavan mieltään tai ainakin reagoi ikävään asiaan virtsaamalla omistajansa kengän päälle. Evvk!
 11. Lässytinlässyti. Monella uudella isännällä ja emännällä puhetyyli muuttuu, kun koiranpentu tulee kotiin. Koiralle puhutaan pehmoista lässytystä ihan kuin pienelle lapselle. Tai no, osan aikaa ainakin: stressaavilla hetkillä saatat kiroilla enemmän ja korottaa ääntäsi.
 12. Kamerasta loppuu yllättäen akku paljon useammin kuin aiemmin. Eikä ihme: söpöliinistä tulee otettua kuvia enemmän kuin mistään muusta. 50–500 kuvaa – ihan tavallinen arkisaldo! Videoiden tekeminen kannattaa aloittaa jo pentuvaiheessa: niitä on paljon mukavampi katsoa jälkikäteen ja niistä näkee selkeästi esimerkiksi koiran kasvukehityksen.
 13. Jo pieni koiranpentu voi käyttäytyä kuin mustasukkainen kumppani. Koirien mustasukkaisista tunteista ei ole todisteita, mutta omistajilla on kokemuksia hetkistä, joissa he ovat tuoneet uuden kumppanin kotiin. Yksi koira on tullut sänkyyn pissaamaan tulokkaan päälle, toinen murissut ja kolmas syönyt deitin kengät. Ihan puhdasta sattumaako?
  Lue myös! Käyttäytyykö koirasi oudosti, kun harrastat seksiä? Tästä se johtuu
 14. Istuuko koirasi joskus jalkojesi päällä? Tästä on monta tulkintaa, mutta tuskin se on aina täysin sattumaa: lemmikkisi saattaa haluta kertoa muille, että hei, minä olen tämän kaksikon pomo ja tämä on minun ihmiseni.
 15. Koiranpennut toisaalta lahjovat omistajaansa mielellään. Iso märkä nuolaisu poskelle herättää kummasti aamulla, ja illalla sängyssä saattaa odottaa haiseva herkku eli suosikkiluu kaivettuna rakkaan omistajan tyynyn alle. Niin söpöä, voi kiitos!
 16. Kaikesta huolimatta: sinä olet koirallesi maailman tärkein tyyppi. Koiran kanssa koet elämäsi parhaat jutut. Se ei arvostele ulkonäköäsi, fiilistäsi tai huumorintajuasi. Se kuuntelee tai ainakin näyttää siltä kuin kuuntelisi. Suhteenne paranee, mitä vanhemmaksi koira tulee ja mitä enemmän opitte luottamaan toisiinne.
  Koira tuo useimpien elämään enemmän ulkoilua kuin he ovat koskaan harrastaneet. Tapaat myös uusia ihmisiä, koirapuistot ovat koiraihmiselle parempi deittipaikka kuin Tinder. Yksinkertaisesti sanottuna: koirasi rakastaa sinua ja sinä koiraasi!
  Lue lisää! Koiraharrastuksissa ovat kuumemmat lemmenmarkkinat kuin netin seuralaispalveluissa

Kirjoittajalla on ollut kaksi ihanaa omaa koiraa sekä pidempi- ja lyhytaikaisia hoitokoiria mutta ei koskaan yhtään lelukoiraa.

Kerro kokemuksesi!

Mikä sinut on yllättänyt koiranomistajana? Kerro kokemuksesi alla olevassa kommentointikentässä.

Viimeinkin on keskitty puhelinsovellus, jonka avulla naisen todellinen pärstäkerroin selviää!

Voi räkä, miten ärsyttävää – taas naisella on niin paljon meikkiä, ettei treffeillä osaa sanoa, onkohan se oikeasti edes kovin kaunis. Ensitreffejä uimahalliinkaan ei kai saa ehdottaa, joten mikä avuksi?

Älypuhelimille lanseerasin hiljattain meikinpoistosovellus MakeApp. Sen tarkoituksena on auttaa näkemään, miltä esimerkiksi treffikumppanin nassu näyttäisi ilman meikkiä. Ensin ladataan kuva kasvoista, sitten painetaan meikinpoistonappia ja voilà – muutamassa sekunnissa paljastuu se visusti piilotettu todellisuus.

Pakkohan sovellusta oli testata! Näin se toimi:

Latasin ilmaisen sovelluksen puhelimelleni. Ensimmäisessä valikossa näkyvät kännykän gallerian kuvat sekä kamerapainike, jonka kautta voi ottaa uuden otoksen. Kuvan valitsemisen jälkeen päätetään, halutaanko meikkiä lisätä vai ottaa pois, ja sitten sovellus tekee työnsä.

Tässä vaiheessa koko sovellus kaatui android-älypuhelimellani, eikä meikinpoisto onnistunut. Uusi yritys iPhonella onnistui, ja kahden testikuvan jälkeen tulokset olivat tällaisia:

Näyttää siltä, että huulipunan ja muun meikin poistamisen jälkeen sovellus lisäsi jonkin verran varjoja ja epätasaisuuksia sekä muutti ihon sävyn hiukan harmaammaksi. Myös hiukset menettivät jostain syystä prosessissa väriä ja kiiltoa.

Ihan totuudenmukainen tulos ei tietenkään ollut. Muokkauksen jälkeen jäi fiilis, että uusi kuva on pikemminkin väsynyt ja harmaa kuin meikittömän freesi.

Lue myös: Meikittömyys ja meikitön meikki ovat hot! Ota mallia superstaroilta

Ei ehkä ihmekään, että moni ei ole ottanut uutta sovellusta lämmöllä vastaan. Koska idea auttaa miehiä selvittämään naisten ”todelliset kasvot” on monien mielestä hölmö, on muun muassa Twitterissä alettu jo vitsailla sovelluksen kustannuksella.

Hashtagilla #makeapp löytyy monia sovelluksella muokattuja kuvia sekä itsetehtyjä kuvapareja, joiden avulla vitsaillaan ”valtavista muutoksista” ja ”totuuden paljastumisesta”. Myös meikkaamattomat miehet ja naiset ovat ottaneet sovelluksen testiin.

Mitä mieltä itse olet? Kerro kommenteissa, onko sovellus mielestäsi hauska vai huti! 

Monet anopit ovat kerrassaan ihania! Ihan ketä tahansa ei kuitenkaan toivoisi kumppaninsa vanhemmaksi. Kuva: Shutterstock

Ihana anoppi on parasta, mitä nainen itselleen voi saada. Vain harva pystyy valitsemaan anoppinsa – mutta aina saa toivoa! 

Tällä viikolla suomalaisblogeissa on kiertänyt varsin erikoisia toivomuslistoja. Niissä vielä nuorten lasten äidit listaavat ominaisuuksia, joita eivät toivo aikuisten lastensa kumppaneista löytyvän.

Kirjoitukset ovat herättäneet erityisesti somessa runsaasti keskustelua – ja paljon myös kriittisiä äänenpainoja. Monien mielestä äideillä on hieman erikoisia vaatimuksia tuleville perheenjäsenilleen.

Erään blogistin mielestä hänen tyttärensä tuleva mies ei saa ainakaan:

 1. Olla sovinisti, eli hänen mukaansa ihminen, joka päästää naisen korjaamaan autoa. ”Minun tyttäreni on tyttö. Toivon, että vävypoikani ei ole se, joka alistaa aikuisen lapseni auton alle öljyjä vaihtamaan”, bloggaaja kirjoittaa.
 2. Olla psykiatri tai syöpälääkäri.
 3. Ottaa vastaan omalta äidiltään alusvaatteita synttärilahjaksi.

Toisen bloggajan mukaan hänen pojalleen taas ei sovi nainen:

 1. Joka on aikuista lasta huomattavasti vanhempi.
 2. Joka on feministi.
 3. Jolla on vakaa mielipide siitä, millaisen sohvan hän haluaa kotiinsa.
 4. Jolla on korkeakoulutus ja hän puhuu asiantuntemusalastaan tietäen, että tuntee sen hyvin.
 5. Joka asuu ulkomailla.
 6. Joka pätee.

No mutta, toki kaikkea saa toivoa. Tasapuolisuuden vuoksi laadimme listan siitä, millainen anoppi ei mielellään saisi olla!

Tällaisista anopeista emme innostuisi:

 1. Nuori anoppi. Kyllä ahdistaisi, jos kumppanin äiti olisi nuori. Ensimmäisenä sitä miettisi, että mikä on, kun ihminen ei vanhene ollenkaan? Sitten miettisin, voiko kumppanini olla ihan tosissaan: noinko nuoresta tyypistä hän on tullut maailmaan? Ahdistaisi jo ihan sekin, että hän olisi vain nuorekas. Tulisi hirveä paine pysyä itsekin freesinä.
 2. Sovinistianoppi. Ei kiitos sovinisteja meidän sukuun! Olisi kamalaa, jos anoppi tuppautuisi kylään ja vaihtaisi samalla öljyt autosta. Kyllä se on appiukon hommia.
 3. Korkeasti koulutettu anoppi. Onhan se jäätävä tilanne, jos anoppi joulupöydässä mainitsee sanat ”korkeakulttuuri”, ”kulttuurinen omiminen” tai ”sukupuolten tasa-arvo”.
 4. Pätijäanoppi. Emme nyt puhu mistään kevyestä pätemisestä. Tämä anoppi tietää kaiken ikkunan pesusta siihen, miten mies pidetään tyytyväisenä. Hänen polttoaineensa on se, että hän on jonkun äiti – ja tietenkin ikä. Käyttää usein fraasia ”kun minä olin nuori”.
 5. Ulkomailla asuva anoppi. Ei hyvä. Tämä ihan vain sen takia, että anopin takia saattaisi joutua joskus matkustamaan pois Suomesta – mahdollisesti jopa useammaksi viikoksi. ”Etämummo” ei myöskään hoida mahdollisia lapsenlapsiaan silloin, kun tarve vaatii.

Onneksi maailmassa on paljon hyviä anoppeja.

Listasimme taannoin asiat, joista voit olla todella onnellinen, jos sinulla on kiva anoppi. Lue lisää: