Läheltä Vegasia löytyy englannin kielen viimeiseksi sanaksi nimetty paikkakunta. Kuva: Shutterstock
Läheltä Vegasia löytyy englannin kielen viimeiseksi sanaksi nimetty paikkakunta. Kuva: Shutterstock

Ulkomaanlomalle Batmaniin vai pitkäksi viikonlopuksi Tissinpohjaan? Moni näissä paikoissa myös asuu.

Fucking

Tämä piskuinen kylä löytyy Itävallasta. Kylässä asuu noin 150 asukasta. Yllätys yllätys, kylän kyltit ovat niin haluttuja matkamuistoja, että niiden uusimisesta aiheutuu vuosittain melkoisesti kuluja.

Mutta ei suomalaisen tarvitse lähteä Itävaltaan asti naureskelemaan alapäähuumorille. Kotimaakierroksella voi käydä tutustumassa muun muassa Kiimavaaran kylään Kainuussa, Suomussalmella sijaitsevaan Kyrpäkorpeen, Oulujärven Isomulkkuun tai Tissinpohjaan Heinolassa.

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch

Ei, en nukahtanut näppäimistön päälle. Vuonna 1860 nimetyn walesilaiskylän nimi tarkoittaa suurin piirtein tätä: Pyhän Marian kirkko valkoisen pähkinäpuun lähteellä villin pyörteen lähellä pyhän Tysilion kirkolla punaisella luolalla. Neronleimaus syntyi tarpeesta saada kylälle Britannian pisin rautatieaseman nimi.

Mutta osataan sitä Suomessakin. Lapin läänistä Savukoskelta löytyy Äteritsiputeritsipuolilautatsijänkä-niminen suoalue.

Batman

Batman on Turkissa sijaitseva kaupunki. Kaupungin nimi on lyhennelmä Bati Raman vuoriston nimestä.

1170

Australialainen, Queenslandissa sijaitseva rannikkokylä sai nimensä sen vuoden mukaan, jolloin brittiläinen tutkimusmatkailija James Cook saapui ensimmäistä kertaa Queenslandiin.

Zzyzx

Zzyzx kuulostaa lähinnä Tähtien sodan R2-D2- tai C-3PO-robottien kotipaikalta, mutta todellisuudessa kyse on Kaliforniassa, Mojaven aavikolla sijaitsevasta paikkakunnasta. Nimen keksi kylpyläomistaja Curtis Howe Springer, joka haaveili muodostavansa englannin kielen viimeisen sanan. Zzyzxläiset eivät ehkä asu maailman laidalla, mutta englannin kielen laidalla kylläkin.

Hotels.comin listaamien ulkomaisten paikannimien lisäksi lisää erikoisia nimiä löytyy esimerkiksi Wikipedian luettelosta.

Ei niin kovin kauan aikaa sitten suomalaiset laskivat iltaisin päänsä halolle ja pesivät itsensä virtsalla. Sukella tuttujen arkiesineiden outoon historiaan!

 • Lokoisa päänalushalko. Ennen muinoin ei ollut peittoja, vaan sikeitä vedettiin turkisten ja ryijyjen alla. Nukkuma-asento oli puoliksi istuva, ja kolealla säällä kaikki vaatteet pidettiin päällä. Tyynyn korvasi lokoisa päänalushalko. Vielä keskiajalla punkka jaettiin pokkana useamman tutun tai vieraan kanssa.
 • Haarukka tappaa. Haarukka tuli Eurooppaan 1000-luvulla. Kumma kapistus, paholaisen ase, jolla saattoi puhkoa silmät, tuumi kansa. Jos joku sattui syödessä ikävästi kuolemaan, syynä pidettiin haarukkaa, vaikka kyse yleensä oli myrkytysmurhasta. Veistä kunnioitettiin, koska se oli alun perin ollut ase. 1600-luvulta asti pöytä on katettu niin, että veitsen terävä reuna on kohti lautasta, ei muita ruokailijoita.
 • Ptruu, tässä imuri. 1900-luvun alussa alkoi pölynimurin maailmanvalloitus. Vuonna Yhdysvalloissa 1901 esiteltiin laite, joka imi lian sisään eikä puhaltanut sitä suoraan ulos kuten aiemmat viritelmät. Järin näppärää käyttö ei ollut. Ikkunoista työnnettiin sisään putkia likaa imemään. Laite ulkopuolella oli niin suuri, että sen liikutteluun tarvittiin hevoskärryt. 
 • Pisulla pesulle. Saippuan hyödyt hoksattiin vasta 1800-luvun lopulla. Se korvasi puhdistautumiseen aiemmin käytetyt ihmeaineet, hiekan ja virtsan. Kiinassa keksitty, alun perin sian harjaksista sommiteltu hammasharja miellettiin pitkään luksustuotteeksi. Suomeen mokoma turhake löysi tiensä vasta pari sataa vuotta sitten.

Lähde: Tarja-Tuulikki Laaksonen: Kuka keksi haarukan – Arkiesineiden ihmeellinen historia (Minerva).
 

”Me ollaan ärsyttäviä kaikki, kun oikein silmiin katsotaan...”

Harva parisuhde on pelkkää auvoa – edes alkuvaiheessa. Tämän olemme saaneet huomata Ensitreffit alttarilla -ohjelman tuoreella kaudella, jossa parit ovat saaneet riidan aikaiseksi esimerkiksi siitä, laitetaanko yksittäinen sipuli kaupassa pussiin. 

Lue myös: Ensitreffit alttarilla -parit saavat kinan aikaiseksi vaikka rahkapurkista – mikä on sinun typerin riitasi kumppanisi kanssa?

Nyt Vauva-lehden keskustelupalstalla kommentoijat ovat jakaneet omia kokemuksiaan siitä, mitkä pienet asiat kumppanin käytöksessä ärsyttävät.

Koostimme keskustelun inspiroimina 25 arkipäiväistä tekoa, jotka voivat saada sinunkin kumppanisi veren kiehumaan. 

Kuinka moneen sinä syyllistyt?

Ärsyttävä kumppani…

 1. …täyttää tiskikoneen väärin, koska totta kai siihen on yksi ja oikea tapa.
 2. …laittaa vessapaperirullan väärin päin telineeseen
 3. …panee voiveitsen jääkaappiin voirasian kanssa.
 4. …ei pane voiveistä jääkaappiin voirasian kanssa.
 5. …kerää rytökasoja ympäri asuntoa, kuten pikkusälää pöydille ja puolikäytettyjä vaatteita nojatuoleihin.
 6. …jättää maito- ja mehutölkit tiskipöydälle, vaikka ne voisi laittaa suoraan roskikseen.
 7. …unohtelee tavaroita sinne tänne. Esimerkiksi lautaset keittiönpöydälle, luetun lehden lattialle, räkäpaperin yöpöydälle, sukat lattialle ja kaappien ovet auki.
 8. …ei ymmärrä, että on olemassa sellainen asia, kuin luova kaaos.
 9. …haluaa, että kaikki on koko ajan tiptop. Hän saattaa esimerkiksi alkaa raivata kokkaustarvikkeita kaappeihin jo siinä vaiheessa, kun ruuanlaitto on vielä kesken.
 10. …auttaa väärässä paikassa, kuten pyykkikoneen tyhjentämisessä, vaikka oikeasti pyykkikoneen äärelle mahtuu vain yksi ihminen. Hän on siis käytännössä koko ajan tiellä.
 11. ...ei auta heti kaikessa.
 12. …syö aina saman aamupalan. Kuinka tylsää!
 13. ...ei ymmärrä, että toinen kaipaa elämäänsä rutiineja.
 14. torkuttaa loputtomiin.
 15. …herää hirveän aikaisin, eikä ymmärrä, että torkuttaminen on oikeastaan aika mukavaa ajanvietettä.
 16. …menee turhan ajoissa nukkumaan.
 17. ...menee liian myöhään nukkumaan.
 18. …on ainakin vartin suihkussa. Siellähän pitäisi vain peseytyä, ei mietiskellä elämän syvimpiä kysymyksiä!
 19. ...ei tajua, että lämpimän veden alla suihkussa on ihan paras paikka pohdiskella syntyjä syviä.
 20. …plärää kännykkää, vaikka toisella olisi jotain tärkeää sanottavaa esimerkiksi viikon polttavasta puheenaiheesta: presidenttiparin vauvasta.
 21. ...on koko ajan huomauttelemassa siitä, miten paljon kännykkää toinen käyttää.
 22. …vääntelee käsiään, heiluttaa jalkaansa tai tekee jatkuvasti jotain muuta pientä liikettä kropallaan.
 23. ...tuhisee liian kovaan ääneen tai maiskuttaa. 
 24. …ei saa projektejaan ajallaan loppuun, koska haluaa tehdä kaiken aina viimeisen päälle.
 25. …jauhaa koko ajan niistä pienistä asioista, jotka kumppanin tekemisessä ärsyttävät.