Läheltä Vegasia löytyy englannin kielen viimeiseksi sanaksi nimetty paikkakunta. Kuva: Shutterstock
Läheltä Vegasia löytyy englannin kielen viimeiseksi sanaksi nimetty paikkakunta. Kuva: Shutterstock

Ulkomaanlomalle Batmaniin vai pitkäksi viikonlopuksi Tissinpohjaan? Moni näissä paikoissa myös asuu.

Fucking

Tämä piskuinen kylä löytyy Itävallasta. Kylässä asuu noin 150 asukasta. Yllätys yllätys, kylän kyltit ovat niin haluttuja matkamuistoja, että niiden uusimisesta aiheutuu vuosittain melkoisesti kuluja.

Mutta ei suomalaisen tarvitse lähteä Itävaltaan asti naureskelemaan alapäähuumorille. Kotimaakierroksella voi käydä tutustumassa muun muassa Kiimavaaran kylään Kainuussa, Suomussalmella sijaitsevaan Kyrpäkorpeen, Oulujärven Isomulkkuun tai Tissinpohjaan Heinolassa.

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch

Ei, en nukahtanut näppäimistön päälle. Vuonna 1860 nimetyn walesilaiskylän nimi tarkoittaa suurin piirtein tätä: Pyhän Marian kirkko valkoisen pähkinäpuun lähteellä villin pyörteen lähellä pyhän Tysilion kirkolla punaisella luolalla. Neronleimaus syntyi tarpeesta saada kylälle Britannian pisin rautatieaseman nimi.

Mutta osataan sitä Suomessakin. Lapin läänistä Savukoskelta löytyy Äteritsiputeritsipuolilautatsijänkä-niminen suoalue.

Batman

Batman on Turkissa sijaitseva kaupunki. Kaupungin nimi on lyhennelmä Bati Raman vuoriston nimestä.

1170

Australialainen, Queenslandissa sijaitseva rannikkokylä sai nimensä sen vuoden mukaan, jolloin brittiläinen tutkimusmatkailija James Cook saapui ensimmäistä kertaa Queenslandiin.

Zzyzx

Zzyzx kuulostaa lähinnä Tähtien sodan R2-D2- tai C-3PO-robottien kotipaikalta, mutta todellisuudessa kyse on Kaliforniassa, Mojaven aavikolla sijaitsevasta paikkakunnasta. Nimen keksi kylpyläomistaja Curtis Howe Springer, joka haaveili muodostavansa englannin kielen viimeisen sanan. Zzyzxläiset eivät ehkä asu maailman laidalla, mutta englannin kielen laidalla kylläkin.

Hotels.comin listaamien ulkomaisten paikannimien lisäksi lisää erikoisia nimiä löytyy esimerkiksi Wikipedian luettelosta.

Fazerin tv-mainoksen ärsytystä herättänyt hokema ”ei saa laittaa suklaaseen” ei ole ainoa mainoskorvamato laatuaan. Suomalaisille tuttuja korvamatoja on tehtailtu esimerkiksi kanankakalle ja piimälle.

Visulahti, Visulahti, siinä on kesäloman tahti! Yks kakkaa, kaks kakkaa, muuta sitten ei tarvitakaan! Mainosralleissa on voimaa, ja parhaita hoilataan nostalgiannälkään vielä vuosikymmenten jälkeen.

Uusin klassikkoralliksi yrittäjä on Fazerin vastikään julkaistu suklaamainos, missä lauletaan hempeästi ”ei voi laittaa suklaaseen, ei voi laittaa suklaaseen” . Ralli herätti eräässä kuulijassa niin paljon ärsytystä, että hän vaivaantui kirjoittamaan Fazerille kipakan palautteen: ”Vaihtakaa mainostoimistoa asap. Ralli tekee minut ja läheiseni mielisairaiksi.”

Palaute oli karhunpalvelus Fazerille, joka teki nerokkaasti julkaisemalla palautteen somessa ja tekemällä rallista 10 tunnin version – toiveena tietysti, että ralli yltäisi korvamadoksi.

Fazerin korvamadon lisäksi moni suomalainen muistaa myös nämä klassikot:

1. Hyppää vesiliukuriin!

Vuodet vierivät, mutta Serenan mainosralli ei muutu: ”Vesipuisto Serena kaikki mukaan viettelee. Vesipuisto Serena loman vauhtiin laukaisee. Tule mäkiliukuriin, hyppää virran pyörteisiin...” Osaat varmaan laulaa mainoksen lopun?

Myös monet muut puuhaparkit ja huvipuistot muistetaan mainosralleistaan. 90-luvulla koulujen pihoilla laulettiin esimerkiksi: ”Visulahti, Visulahti, siinä on kesäloman tahti! Ota suunnaksi Visulahti!”, ”Särkännimeen, Särkänniemeen” ja Mikko Alatalon mukana laulettiin ”Puuhamaa on jännä paikka, Puuhamaa on iloinen. Puuhamaassa vietät vaikka koko päivän kesäisen. Sellainen on Puuhamaa!” Ärytyskynnykselle yltää myös uudempi ralli ”Wasalandia, Wasalandia, huvipuisto mahtava. Perhe naurava sinne tahtoo aina lomalla. Tropiclandia, Tropiclandia, vesipuisto loiskuva...”

”Kun joku luikauttaa ”Tsä, tsä, tsä, tsäärebori!" tai kysyy ”Miksi sinä etelän mies huijot?”, ysärilapsi tietää heti, mistä on kyse.”

2. Piimä rakastaa sinua

Jos kukaan muu ei rakasta sinua, niin ainakin piimä rakastaa: ”Tahdon tosimiehen varrelleni, miehen riskin rinnalleni. Rakastajan vatsalleni - piimä!” Näin laulettiin tietenkin Valion piimämainoksessa 90-luvulla. Mainosmusiikki on uusi versio Värttinän kappaleesta Mie tahon tasaista miestä.

3. Kakkaa kaupan

90-luvun lapsi herkistyy ja tietää heti, mistä on kyse, kun lauletaan: ”Yks kakkaa, kaks kakkaa, muuta sitten ei tarvitakaan!” 

4. Tännään ostetaan

...tiedät kyllä mitä! Halvan lakritsimainoksessa esiintyy 1930-luvulla perustettu jenkkiyhtye Delta Rhythm Boys, joka oli oli asettunut 1960-luvulla asumaan Pariisiin.

5. Se on ihan matti!

”Aina maistuu Mehukatti, se on ihan matti, Mehukatti!” Eläimet ovat aina olleet toimiva mainoskeino, tiesi myös kissoilla mehunsa brändännyt juoma-alan yhtiö Marli, nykyinen Eckes-Granini.

Muistatko myös nämä?

Mainosrallit tuntuvat koskettavan erityisesti 90-luvulla ja sitä aiemmin syntyneitä. Kun ei ollut nettiä, katsottiin televisiota, missä monet samat mainokset pyörivät vuodesta toiseen. Kun joku luikauttaa ”Tsä, tsä, tsä, tsäärebori!” tai kysyy ”Miksi sinä etelän mies huijot?”, ysärilapsi tietää heti, mistä on kyse.

Matkan varrella osa yrityksistä on lopettanut mainostuotteiden valmistuksen, tai jopa lopettanut toimintansa, mutta mainoksia muistellaan edelleen.

Onneksi Siwat ovat muuttuneet K-marketeiksi, koska säästymme nyt siwalletuilta hinnoilta ja ”Siwa on selvää säästöä!” ja ”Siwa, siwa, siwa, siwa, siwa, tsiwauwaa!” -lurituksilta.

Pieni ikävä tulee kuitenkin ST1- ja ABC-ketjun asemiksi muuttuneen Esson nasevaa ”Esso (tidi-dii-dii), se ainoa oikea” -luritusta ja tiikeriä tankkiin -slogania, vaikka ei omistaisi edes autoa.

Myös julkkisten tähdittämät mainokset ovat jääneet helposti mieleen. Esimerkiksi Heikki Silvennoisen ja Timo Kahilaisen esittämien Kummeli-hahmojen laulama karkkimainos on pinttynyt mieleen, vaikka kyseisiä karkkeja ei enää valmisteta: ”Tää on Pastirol-päivä, päivä joka muistetaan!”

Ainiin! Kukas muistaa mitä tehokkaasti brändättyä hedelmää mainostettiin hokemilla ”jahvat tulloo!” sekä ”ja helemat paukkuu”? Alla kuvallinen vinkki:

Potkukelkka liittyy olennaisesti tunnettuun hedelmämainokseen. Kuva: Ulla-Maija Lähteenmäki / Sanoma-arkisto
Potkukelkka liittyy olennaisesti tunnettuun hedelmämainokseen. Kuva: Ulla-Maija Lähteenmäki / Sanoma-arkisto

Mikä mainosralli ärsyttää, entä mikä ihastuttaa? Kerro kommenttikentässä korvamadoistasi!

Annen ja Ellun, hulvattoman Kumman kaa -kaksikon, ensimmäisestä tv-esiintymisestä on jo 15 vuotta. Muistatko vielä heidän legendaarisimmat sutkauksensa?

Viime aikoina monet 90-luvun hittisarjat ovat saaneet osakseen runsaasti hehkutusta ja jopa jatkoa – emme ihmettele. Kyllä silloin osattiin tv:tä tehdä. Sen osoittaa kattava kaipauslistauksemmekin, jonka pääset lukemaan tästä.

Mutta osattiin tv:tä tehdä myös 2000-luvun alussa.

Nollarin alkuhuumasta olemme jääneet kaipaamaan erityisesti Kumman kaa -sarjaa. Minna Koskelan ja Heli Sutelan käsikirjoittamassa huippusarjassa seikkailivat Anne ja Ellu. Ruotsinopettaja ja kouluterveydenhoitaja viettivät suurimman osan elämästään keskittyen siihen olennaiseen eli hauskanpitoon.

Tämä voi järkyttää, mutta Annen ja Ellun ensimmäisestä tv-esiintymisestä on tänä vuonna kulunut jo 15 vuotta! Sen kunniaksi listasimme yhdeksän äärettömän tärkeää elämänohjetta, jotka Anne ja Ellu meille opettivat.

1. Rakasta lähimmäistäsi, vaikka hän ei aina tajuaisi sinua.

Elämänsä ihmisistä ei ihan pikkusyiden takia kannata luopua, Anne ja Ellu tietävät. Heidän oma tunnelmanlatistajansa Vesa ”ei tajuu mitään”. Silti kaksikko pitää hänestä tiukasti kiinni – ja hyvä niin! Ankea Vesa on pohjimmiltaan kaksikon tukipilari ja arjen sankari, joka auttaa aina hädässä.

2. Luota parempaan tulevaisuuteen.

Anne ja Ellu eivät koskaan luvuta, vaikka kaikkiin paikkoihin ovet eivät heti aukeaisikaan:

– Nyt löydettiin kyllä hyvä baari.

– Ens kerralla päästään varmaan jo sisään.

Niinpä! Ikinä ei voi varmaksi tietää, mitä huominen tuo.

3. Jätä toisten mielipiteet omaan arvoonsa.

– Anne, sun pitäis tehä jotain tolle sun kännykkäriippuvuudelles.

– Marjo, must sun pitäis tehdä jotain tolle sun perseelle!

Ei ehkä tyylikkäin vastalause, mutta hei – joskus se toinen osapuoli voisi rehdisti pitää suunsa kiinni.

4. Punnitse vaihtoehtosi aina tarkasti.

Kumman kaa? Riippuu ihan tilanteesta! Välillä voi ottaa vaikka molemmat.

5. Tekevälle sattuu.

– Mä olin Vesan kans taas sillai.

– No mut hei, sellast sattuu.

– Niin sattuu. Kaikille.

Sanopa muuta!

6. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.

– Meillä on selvä suunnitelma. Kaljat tulee taakse. Viinit ja skumpat meiän kans takapenkille. Ja sit nää isot viskilekat me otetaa sylii, ettei nää vaan hajoo.

Suunnittele, tee, onnistu – niin helppoa se on.

7. Aina ei tarvitse olla tavoitettavissa.

Erityisesti nyt herran vuonna 2018 kannattaa muistaa, että on tyystin hyväksyttävää kääntää puhelin ylösalaisin, sanoa tylysti ”en vastaa” ja jatkaa tyttöjeniltaa.

8. Sutina tekee varsin hyvää…

Kieltämättä, kyllä se pitää mielen virkeänä.

9. …mutta ystävät ne vasta hyvää tekevätkin!

Vaikka Kumman kaa oli kieltämättä nerokasta komediaa, pohjimmiltaan se oli ennen kaikkea lämpöinen tarina ystävyydestä, jossa toista tuetaan tilanteessa kuin tilanteessa.

Mitä menneiden vuosien hittisarjaa sinä kaipaat? Kerro kommenteissa!

Kumman kaa -sarjan vanhat jaksot pyörivät tällä hetkellä Liv-kanavalla ja Ruudussa. Liv ja Ruutu ovat Me Naisten kanssa samaa Sanoma-konsernia.