Juttumme tähdet: kissamainen koira Mikki ja koiramainen kissa Frank. Kuvat: Annakaisa Vääräniemi ja Elina Vilpakka
Juttumme tähdet: kissamainen koira Mikki ja koiramainen kissa Frank. Kuvat: Annakaisa Vääräniemi ja Elina Vilpakka

Totta kai olen hyvä poika – koska olen viisas koira. Ei kun kissa.

Lemmikinomistajien välillä käydään ikuisuustaistelua: kissat vai koirat – kummat ovat älykkäämpiä ja suloisempia?

Kiistaa on ratkottu taas Reddit-sivustolla, jossa omistajat ovat ladanneet ennen ja jälkeen -kuvia lemmikeistään, joille on sanottu ”hyvä poika”. Kissat eivät kuonoaan kehuille paljon hetkauta, kun taas koirien ilmeet kertovat jättimäisestä ilosta.

Testasimme temppua suomalaislemmikeillä.

Mikki-koira menee onnesta sekaisin ja parhaimmillaan selälleen odottamaan rapsutuksia, kun se saa kuulla kehuja, kuten ”hyvä poika” tai ”hieno shiba”.

Frank-kissa on 5-vuotias korat. Se ei selvästikään lämpene ”hyvä poika” -kehusta.

Totuus on kuitenkin yleensä tämä:

Shiba inu -rotu on kuuluisa itsepäisyydestään. 2-vuotias Mikki ei jaksa aina innostua kehuista, vaikka toisessa kädessä olisi houkuttimena siankieltä – sen lempiherkkua.

Onko sinulla kissa, joka menee pähkinöiksi kehumisesta?

Lähetä kuvapari lemmikkisi ilmeistä alla olevalla kuvalomakkeella.

Sienimetsällä tärkeintä on tunnistaa sienet, jotka aikoo kerätä. Mutta kuinka hyvin Suomen sienistö on kokonaisuudessaan sinulla hallussa?

 

Kun kissa tapittaa sinua, se ei näe edessään ihmistä. Se näkee ison ja kömpelön kissan.

Jokainen kissojen ystävä tietää, että kissat ovat varsin mainioita otuksia. Niiden käytöksestä voi ihan jokainen meistä oppia, niiden kuvauksellisuus hurmaa halki maapallon ja niiden erikoiset tavat kiehtovat ihmisiä liki loputtomasti.

Kyllä, meidän ihmisten mielestä kissat ovat mahtavia.

Mutta mitä mieltä kissat ovat meistä ihmisistä? Siinäpä kysymys, jota moni karvaturren karvaton kaveri miettii.

Yhden vastauksen kysymykseen antaa kissojen käyttäytymiseen perehtynyt tutkija John Bradshaw. National Geographicin haastattelussa hän kertoo, että kissat eivät ymmärrä ihmisiä ihan samalla tavalla kuin koirat.

Bradshawn mukaan koirat ymmärtävät varsin hyvin, että ihmiset ovat niihin verrattuna erilaisia olentoja. Koirat käyttäytyvätkin toisten koirien kanssa erilailla kuin ihmisten seurassa.

Kissat eivät hahmota ihmisten ja itsensä eroa yhtä jyrkästi.

– Emme ole löytäneet kissojen käytöksestä mitään viitteitä siitä, että ne erottelisivat meidät itsestään sosialisoidessaan kanssamme, Bradshaw kertoo.

Isoja ja kömpelöitä – mutta silti kissoja!

Tutkijan mukaan kissat tietävät, että ihmiset ovat toki suurempia kuin ne. Siihen se erojen havaitseminen sitten jääkin. Kissat eivät muuta sosiaalista käytöstään ihmisten seurassa samoin kuin koirat.

– Hännän kohottelu, jalkaa vasten kiehnääminen, vierellä istuminen ja nuoleminen ovat juuri niitä asioita, joita kissat tekevät myös keskenään.

Käytännössä kissat siis pitävät ihmisiä suurina kissoina – joilla on tosin taipumus kömpelöön tunarointiin.

– Monetkaan kissat eivät kompastele ihmisiin, mutta ihmiset kompastelevat kissoihin.

Kissa <3 ihminen?

Kissat ovat luonteeltaan melko usein introverttiuteen taipuvaisia ja välinpitämättömiäkin. Tästä syystä väitetään jopa, että pohjimmiltaan kissat vihaavat ihmisystäviään. Yleisen harhaluulon mukaan kissat osoittavat kiintymystään ihmisiä kohtaan vain silloin, kun ne hyötyvät siitä jotenkin, esimerkiksi ruuan tai leikittämisen muodossa.

Oregonin yliopiston tutkimus kuitenkin todistaa, että kissat nauttivat ihmisten seurasta aidosti. Tutkimukseen osallistui 50 kissaa, joista osa oli ihmisten lemmikkejä ja osa eläinsuojasta.

Ensin karvakavereilta vietiin virikkeet muutamaksi tunniksi. Sen jälkeen kissoille annettiin erilaisia virikkeitä: ruoka-astia, lelu, miellyttävän tuoksuinen esine ja ihmiskontakti. Puolet kissoista kiinnostui näistä vaihtoehdoista kaikista eniten ihmisestä. Ruokakuppi kiinnosti ihmistä enemmän vain 37 prosenttia kissoista.

Vaikka tutkimus oli pieni, voidaan kuitenkin melko varmasti sanoa, että kyllä. Kyllä ne kissat meistä ihmisistä tykkäävät.


Tämäkö se on se kuuluisa kissatappelu? Kuva: Giphy