”Hmm, mitäs tästä sitten kirjoittaisikaan?” Kuva: Shutterstock
”Hmm, mitäs tästä sitten kirjoittaisikaan?” Kuva: Shutterstock

Onko potilaskertomuksesi saanut sinut joskus raapimaan päätä?

Lääkärin vastaanotolla käyminen voi olla monessa mielessä jännittävä kokemus. Vastaanotolla omasta terveydestä voi paljastua yllättäviä asioita – mutta voi sitä tulla ihan henkilökunnan käytöksenkin takia yllätetyksi. Viime aikoina on uutisoitu paljon esimerkiksi siitä, kuinka törkeitä kommentteja vastaanotolla voi saada lihavuuden takia.

Lue lisää: 5 epäreilua asiaa, joita ylipainoiset naiset joutuvat kohtaamaan – ”Lääkäri suosittelee flunssaa sairastavalle laihduttamista”

Käynnin jälkeenkin voi hämmästyä. Potilaskertomuksen sisältö on parhaimmillaan ihan informatiivinen, mutta joskus siihen päätyy käsittämättömiä lausahduksia.

Vauva-lehden keskustelupalstalla ihmiset ovat jakaneet erikoisimpia ammattilaisten kirjaamia kommentteja. Näitä lukiessa on pokassa pitelemistä!

Psst. Haluatko lukea omia lausuntojasi? Nykyään jokainen voi tarkistaa potilaskertomuksensa ja diagnoosinsa Omakanta-palvelusta.

Hyvältä näyttää! Ei kun...

1. ’Potilas hivelee hiuksiaan, muuten siisti.’

2. ’Pukeutuu korkeisiin korkoihin, vaikka on pitkä nainen muutenkin. Käyttää laadukkaita ja huomioita herättäviä vaatteita.’ Olin masennuksen takia käynyt psykiatrian poliklinikalla.”

3. ” ’Ei riisu talvitakkia’. No anteeksi.”

4. ”Papereissa luki ensimmäisenä: ’Paljon tatuointeja.’

5. ’Kovin laiha, syö karjalanpiirakoita.’ Menin selkäkivun takia päivystykseen. Olin laihtunut, koska adhd-lääke vei ruokahalut. Lääkärin kysyessä sen päivän syömisistä vastasin, että karjalanpiirakka ja kahvia.”

Kuka oletkaan?

6. ’Kurlaa alkoholipitoisella suuvedellä päivittäin kahdesti. Muuten ei käyttöä.’ Vähän yllättävää, koska alkoholin käytöstä tai kurlailuista emme puhuneet. Epäilen, että lääkäri oli sekoittanut potilaat kirjatessaan.”

7.’38-vuotias mies, joka saanut kohdunulkoisesta raskaudesta johtuen…’ Olin 28-vuotias enkä tietääkseni mies.”

8. ’Asiallinen nuori nainen.’ Olin paljon yli 50-vuotias. Opetin lääkäriä käyttämään printteriään.”

Kaikki kotona

9. ”Kertomuksessa luki, että puhun järkevän oloisesti ja vaikutan olevan tässä maailmassa. Kyseessä tutkimus laajentuneista imusolmukkeista.”

10. ’Muisti jonkin verran heikentynyt, joskaan löydös ei viittaa jälkeenjääneisyyteen.’ Nauran aina tälle ja sanon kavereille, että vaikka mitä typerää päästelen suustani, on ihan lääkärin todistus, etten ole vajaa.”

11. ’Päässä ei vikaa.’ Sai aikaan hervottoman naurunpyrskähdyksen. Olin käynyt päähän kohdistuneen iskun takia tarkistuksessa, joten liittyi kyllä tilanteeseen. Sanavalinta oli kuitenkin hulvaton.”

Tärkeitä huomioita

12.’Suuta kuivaa.’ Tämä huvitti. Oli lämmin kesäpäivä ja olin juuri pyöräillyt lääkäriin. Kyllä siinä tosiaan vettä tuli juotua omasta pullosta.”

13. ”Minulla luki kerran lausunnossa, että puhun huoliteltua yleiskieltä. Mitä ihmettä se mahtaa kertoa terveydentilastani? Ihmettelen kovasti.”

14. ’Puhuu lauseita.’ Olin vastaanotolla rajun allergisen reaktion takia. Kommentti ilmeisesti viittasi siihen, että kurkku ei ollut turpoamassa umpeen.”

15. ”Synnytyskertomuksessa luki: ’Ponnistaa upeasti.’ Siinä mielentilassa ilostutti.”

Rehellisyys maan perii

16. ’Kokee itsensä arvottomaksi. Paska äiti, puoliso ja työtoveri.’ Nauratti, mutta olipa ainakin reilusti kirjoitettu, mitä sanoin.”

17. ”Vähän sai hymyilyttämään kommentti ’hieman obeesi’, kun olin ylipainon puolella yli 30 kilon verran.”

Siis mitäh?

18. ’Tulee vastaanotolle kivuliaana sienen saattamana.’ Hetken mietin, että mitäs helkkaria. Olisi pitänyt lukea ’miehen saattamana’.”

19. 'Lähtenyt hyppelehtimään käytävälle' lukee synnytyskertomuksessa. Olin jonkin aikaa yksin synnytyssalissa, kätilöä ei näkynyt missään ja soittokello oli rikki. Oli pakko lähteä etsimään kätilöä. Tyttö syntyi 5 minuutin kuluttua niin sanotusta hyppelystä.”

20. ”Sain tällin päähän, mutta sain tilattua itselleni taksin. Pääsin päivystykseen vähän tokkuraisena. Tietoihin oli kirjattu: ’Ei muista kuinka maksanut taksin’. Monta kertaa luettuani aloin itsekin miettiä, maksoinko rahalla.”

Jos selviää!

Tuntuuko siltä, että vaalikeskustelut eivät paljasta tarpeeksi eroja presidenttiehdokkaiden välillä? Haluaisitko tehdä äänestyspäätöksesi mieluummin höpöhöpöjuttuihin ja mutu-tuntumaan nojaten? Hyvä! Tässä on sinulle sopiva vaalikone, joka paljastaa sielunkumppanuutesi asteen eri ehdokkaiden kanssa. Vastaukset on koottu Helsingin Sanomien, Ilta-Sanomien ja Ylen artikkeleista sekä omasta päästä. 

Järki ja tunteet. Kyllähän meillä ne molemmat on, mutta kumpi on voitolla juuri nyt? Frozen-testin jälkeen et enää pohdi.