Räntää, rakeita ja lunta. Niistä on toukokuu 2017 tehty! Kuva: Sanoma-arkisto
Räntää, rakeita ja lunta. Niistä on toukokuu 2017 tehty! Kuva: Sanoma-arkisto

Onko mitään parempaa kuin sohvalle pesiytyminen toukokuisen räntäsateen yllättäessä?

Viime vuonna toukokuun alussa pääsi rannalle, mutta tänä vuonna toukokuu on uusi marraskuu. Välillä sataa räntää, välillä jopa lunta Etelä-Suomessa asti.

Säätila on ankea, mutta onneksi sille osataan nauraakin. Meteorologi Pekka Pouta repesi keskiviikkoaamuna kesken suoran lähetyksen:

– Tapahtuuko tässä sitten jotain kummempaa muutosta? Tapahtuu, huomenna mennään laajalti yli viiden asteen ja perjantaina jo kymmenen astetta on vaarassa rikkoutua, Pouta kertoi ja purskahteli samalla nauruun Huomenta Suomen lähetyksessä.

Kun lämpötila heiluu viiden asteen ympärillä, ei tarvitse ainakaan panikoida kesäkunnosta eikä harmitella, jos ei pääsekään töiden takia rannalle makoilemaan. Eikä tarvitse stressata monesta muustakaan asiasta. Voi siis olla aidosti onnellinen tästä talvisesta toukokuusta ja sen tuomista iloista!

Listasimme juttuja, joista ei nyt tarvitse olla poikkeuksellisesti yhtään huolissaan – kiitos sään, joka naurattaa meteorologiakin.

 1. Ei tarvitse stressata ulkoilusta, sillä kuka nyt räntäsateessa jaksaa lenkille.
 2. Ei tarvitse lopettaa rakasta harrastusta, eli voi nauttia vielä avantouinnin hyödyistä.
 3. Ei tarvitse ottaa pulttia terassin laittamisesta.
 4. Ei tarvitse alkoholisoitua terasseilla tai puistoissa.
 5. Ei tarvitse palaa terassilla ja voi välttää ne typerät aurinkolasien muotoiset rusketusrajat.
 6. Ei tarvitse kiirehtiä puutarhatöihin.
 7. Ei tarvitse grillata, joten grilliherkut jäävät syömättä ja keho kiittää.
 8. Ei tarvitse siirtyä sohvalta minnekään, vaan voi hyvällä omallatunnolla pesiytyä sohvalle tuijottamaan Netflixiä.
 9. Ei tarvitse paikata perinteisiä kevätrakkoja jaloista, sillä avokaskeleistä voi vain haaveilla.
 10. Ei tarvitse harmitella, kun istuu koko päivän töissä sisällä – ja ulkona on takatalvi. Normaalissa kevätsäässä olisi haikeampaa katsella ulos.
 11. Ei tarvitse haaveillakaan jäätelökaudesta, sillä jätskikopit ovat kiinni ja ulkona on liian kylmä jäätelön nauttimiseen.
 12. Ei tarvitse luopua kerrospukeutumisesta.
 13. Ei tarvitse miettiä, laittaisiko ihonväriset sukkahousut vai olisiko ilman sukkahousuja. Sadan denierin talvisukkikset kelpaavat yhä hyvin.
 14. Ei tarvitse kärvistellä allergiaoireiden kanssa – tai ainakin niitä tulee nyt monille paljon vähemmän kuin tavallisina kevätkausina.
 15. Ei tarvitse pohtia, kestääkö meikki kuumuutta ja hikoilua.
 16. Ei tarvitse pelätä ikkunoista lentäviä itikoita tai muita pörriäisiä.
 17. Ei tarvitse tehdä vielä jokakeväistä vaatehuoltoa, ja suosikkitalvitakki sekä hanskat ovat vielä käytössä.
 18. Ei tarvitse luopua tuhdeista talvikeitoista eikä muista lämpimistä herkuista, jotka eivät maistu kesällä.
 19. Ei tarvitse miettiä, mitä postaisi sosiaaliseen mediaan, sillä koomisilla räntäkuvilla saa kerättyä tykkäyksiä oikein hyvin.
 20. Ei tarvitse kiirehtiä kesäfiilikseen: kevät tulee hitaasti, joten siitä voi nauttia kauemmin.
 21. Ei tarvitse elää tasapaksua elämää: joka päivä saa yllättyä säästä!

Kerro kommentointikentässä

Mitä ilonaiheita sinä olet löytänyt toukokuun takatalvesta?

Järki ja tunteet. Kyllähän meillä ne molemmat on, mutta kumpi on voitolla juuri nyt? Frozen-testin jälkeen et enää pohdi.

 

Espoolaisetko marisijoita? Hehän ovat luonnonläheisiä älyn sekä kauneuden yhdistelmiä ja itsesuggestion mestareita, joilta meillä muilla on paljon opittavaa!

Espoolaisilla on viime aikoina ollut rankkaa.

Ensin Espoon ja Helsingin välillä kulkevan länsimetron valmistuminen myöhästyi useammalla vuodella. Kun metro vuosien odotuksen jälkeen vihdoin ylitti Espoon ja Helsingin välisen rajan, alkoivat uudet vaikeudet.

Suorat bussilinjat Etelä-Espoosta Helsinkiin lakkautettiin, ja sen takia monen espoolaisen työmatka piteni merkittävästi. Helsingin Sanomien mukaan espoolaispäättäjät vaativat suoria bussilinjoja takaisin, metrojunissa on odottamatonta ruuhkaa ja itse asiassa koko Espoo sellaisena kuin sen tunsimme on kuollut.

Espoolaiset itse ovat HS:n sivuilla muun muassa valitelleet liityntäbussin kierrelleen ”vaikka mistä” ja kertoneet itkeneensä liikennesuunnittelijoille, koska kuuden kilometrin työmatka menee metrolla hitaasti.

Vaikka työmatka-ajan äkillinen kaksinkertaistuminen potuttaisi ketä tahansa meistä, espoolaisille ei ole satanut sympatiaa. Esimerkiksi Me Naisten kolumnisti Anna Perho kommentoi espoolaisten tuskaa sarkastiseen sävyyn Twitter-tilillään.

Espoolaiset tarvitsevat nyt metrokurimuksensa keskellä hieman lisää arvostusta. Onhan ainakin 11 asiaa, joissa muu Suomi voisi ottaa mallia Espoosta ja sen asukkaista:

1. Luonnonläheisyys

Espoo on suurkaupunki, tai ainakin se on suurkaupungin vieressä, ja siellä on ostoskeskus, jonka nimi on Iso Omena. Silti luonnonläheisyys on espoolaisille tärkeä arvo, ja he rakastavat kotikaupunkiaan juuri sen kauniin luonnon tähden.

2. Saaristo

Sen lisäksi, että Espoossa on metsää ja kaupunkia, siellä on myös saaristoa! Ne, jotka eivät koe itseään tarpeeksi merikarhuiksi siirtyäkseen saarille, voivat ihastella merta ja saaristoa Rantaraitilta. Espoon kaupungin nettisivujen mukaan kyseisen kulkuväylän ”luonne vaihtelee urbaanista erittäin vehreään ja pienimuotoiseen”, mitä ikinä se tarkoittakaan. 

3. Monikulttuurisuus

Espoossa on onnistuttu siinä, missä moni epäonnistuu. Espoo on nimittäin hyvin monikulttuurinen, mutta silti tylsyyteen asti rauhallinen paikka. Suuri osa Espoon asukkaista on muualta, lähinnä muista Suomen kunnista, muuttaneita, mutta silti Espoota ei rinnasteta esimerkiksi Ruotsin pahamaineiseen Rinkebyhyn. Itä- ja länsisuomalaiset sekä maahanmuuttajat elävät sulassa sovussa Espoossa.

”Paitsi, että Espooseen on keskittynyt älykkäitä korkeakouluopiskelijoita, sinne on pesiytynyt myös maamme arvostetuinta naiskauneutta.”

4. Teekkaritihentymä

Entisen teknillisen korkeakoulun eli nykyisen Aalto-yliopiston ansiosta Espoo on yksi maamme johtavista teekkarikeskittymistä. Onko suuri teekkaripitoisuus kaupungille hyvä asia, osa teistä saattaa kysyä. On tietenkin, varsinkin jos on itse diplomi-insinööri – kuten peräti runsaat kolme prosenttia espoolaisista on!

5. Älyn ja kauneuden yhteenliittymä

Paitsi, että Espooseen on keskittynyt älykkäitä korkeakouluopiskelijoita, sinne on pesiytynyt myös maamme arvostetuinta naiskauneutta. Vuoden 2000 Miss Suomi -kilpailun ensimmäinen perintöprinsessa, espoolainen Jenni Dahlman kertoi hiljattain Me Naisissa, että hänellä on kotikaupungissaan äitiporukka, johon kuuluvat myös Vanessa Kurri (Miss Suomi 1999), Suvi Tiilikainen (Miss Suomi 2000) ja Janina Fry (Suomen Neito 1993).

6. Siistit metroasemat

Suurkaupungeista ympäri maailmaa tiedetään, että siellä missä on metroasemia, on myös lieveilmiöitä. Esimerkiksi Helsingissä Sörnäisten, Kontulan ja Rautatientorin metroasemien seudut ovat poliisin erityishuomion kohteena. Toista on Espoossa! Siellä metroasemat kiiltelevät vielä uutuuttaan, nenään ei tunnu virtsan hajua eikä silmiin osu huumekauppaa. 

7. Ruuhkankestävyys

Vaikka espoolaiset ymmärrettävästi harmittelevat länsimetron epäkohtia, oikeasti ruuhkassa istuskelu ja odottaminen eivät heitä hetkauta. He ovat tottuneet jonottamaan tyynesti Helsinkiin pääsyä autoissansa Länsiväylällä. 

8. Itsesuggestion voima

Jos se ei olisi rahasta kiinni, aika monesta pääkaupunkiseudun kunnasta kävisi nykyistäkin vilkkaampi muuttoliikenne maamme pääkaupunkiin. Niin hieno paikka kuin Espoo onkin, myös moni espoolainen asuisi oikeasti mieluiten Helsingissä. Espoolaiset ovat kuitenkin onnistuneet joukolla suggeroimaan itsensä ajatusmalliin, jossa Espoo on ei vain Suomen vaan koko maailman paras paikka asua ja elää. 

”Espoolaiset todella tykkäävät busseistaan.”

9. Kauniainen

Missä muussa suomalaisessa kunnassa on toinen kunta kruununjalokivenä tai hillosilmänä keskellä? Vain Espoo pystyy tähän.

10. Bussirakkaus

Kuten lienee käynyt ilmi, espoolaiset todella tykkäävät busseistaan. Useimmat ihmiset inhoavat bussissa istumista ja valitsevat mieluummin esimerkiksi junan, metron tai lentokoneen, mutta eivät espoolaiset. He muistavat edelleen, että linja-autossa on tunnelmaa – jollaista metrossa ei kaikesta päätellen ole. 

11. Jokin mysteeriksi jäänyt Espoo-tekijä

Espoolla ja espoolaisilla menee sekä stereotypioiden että tilastojen valossa erittäin mukavasti. Keskimäärin espoolaiset ovat hyvinvoivaa ja hyvin toimeentulevaa sakkia, ja heidän määränsä on kasvussa. Vaikka muiden kuntien asukkaat voisivat ottaa espoolaisista oppia, eivät he pysty muualta käsin aivan muuttumaan espoolaisiksi. Ei nimittäin täysin tiedetä, mikä tekee espoolaisista niin erinomaisia.