Onko tässä hupivarailija pian avaamassa sanaista arkkuaan? Kuva: Shutterstock
Onko tässä hupivarailija pian avaamassa sanaista arkkuaan? Kuva: Shutterstock

Listasimme yhdeksän ihmislajia, jotka ovat jokaiselle tuttuja Facebook-ryhmistä.

Puskaradiot, kirppisryhmät, sinkkuryhmät ja äitipalstat. Facebook on pullollaan erilaisia yhteisöjä, ja näissä ryhmissä eri tyyppejä on vähintään saman verran. Facebookin ryhmissä surffailee monenlaista porukkaa, ja samat raivostuttavat tai koomiset ihmistyypit toistuvat ryhmästä toiseen.

Oletko törmännyt näihin?

1. Elämäänsä kyllästynyt negistelijä

”Se tyyppi, joka vain valittaa tai onnistuu kääntämään joka ikisen aloituksen omasta elämästään valittamiseen. Esimerkiksi yhdessä hääryhmässä, jossa olin viime kesänä, oli tällainen ”Raivomorsian”. Jos joku postasi, että mies oli tehnyt ihanan yllätyksen, Raivomorsian kommentoi, että hänen miehensä käyttäytyy ihan paskasti ja kohta on ero tulossa. Jos joku kyseli, voiko jo kertaalleen naimisissa ollut laittaa hunnun, Raivomorsian kommentoi, että hänen ekat häänsä ainakin olivat ihan paskat ja nyt hän aikoo laittaa hunnun, ellei nyt siis ero tule ennen sitä.”

2. Julkiavautuja

”Se tyyppi, joka luulee, että tuhansien ihmisten ryhmä on yksityinen keskusteluareena, josta jutut eivät leviä, kun kerran säännöissä niin sanotaan. Jakaa kaikki henkilökohtaiset asiansa, levittelee alastonkuviaan, haukkuu tuttavansa ja kirjoittelee juttuja, jotka eivät missään nimessä saa levitä tietyn ihmisen korviin. Loukkaantuu sitten verisesti, kun se tietty tyyppi onkin saanut tietää asiasta, josta on julkisesti keskusteltu tuhansien ihmisten ryhmässä. Vaatii ylläpitoa poistamaan juoruilevat mätämunat ryhmästä.”

3. Se dramaattinen

”Pahimpia ovat ne, jotka laittaa päivityksen tyylillä ”on kyllä nyt ihan hirveä olo, en tajua miten ihmiset voi olla tällaisia”, ja kun joku kysyy mitä on tapahtunut, vastaus kuuluu ”sori, liian henkilökohtasta, en haluu puhua siitä.”

4. Raportteja tehtaileva himokyttääjä

”Kerran alueen Fb-ryhmässä ilmoitettiin, että alueella liikkuu 'ulkopuolisen näköinen' mies. Ja aikanaan myös siitä, että leikkipuiston lähellä käveli pitkätukkainen mies. Yleensä aina valitetaan jostain, koirista, kissoista tai pihoilla juoksevista lapsista, mikä on tympeää. Ymmärtäisin, jos alueella liikkuisi ihmisiä jahtaava karhu. Siitä pitäisikin infota kaikkia asukkaita. Mutta ei kaikille tarvitse kailottaa jokaisesta koirankakasta, joka tulee vastaan. Tai aina tehdä isoa numeroa siitä, että on itse siivonnut tai tehnyt jotain yleisten asioiden eteen. Jos kaupungissa asutaan, niin on ihan selvä, että on koiria, kissoja ja juoksevia lapsia.”

5. Kirppishullut

”Facebookin nettikirppareilla meno on kuin villissä lännessä. Ryhmissä myyminen on kirppispöydän vuokraamiseen nähden halvempaa – jos vaan jaksaa varautua kammottaviin ostajiin. Jokaisessa viestiketjussa on kaiken maailman hupivaraajia, jotka varaavat, mutta eivät sitten vastaa viesteihin tai tekevät oharit. Ihmisiä ei kiinnosta pitää kiinni sovituista aikatauluista, jolloin joudut odottelemaan parhaillaan koko päivän kotona ostajaa saapuvaksi. Tai kun olet aikatauluttanut päiväsi ostajien mukaan, niin ostohetkellä tulee viesti, että ”lapset on sairaana, ei pääse” tai jotain. Lisäksi muutaman euron koltusta pitää laittaa alustavalle varaajalle sata eri kuvaa ja mitat kaikkiin ilmansuuntiin.”

6. Rasisti

”Jokaiseen viestiketjuun eksyy aina se yksi tai useampi tyyppi, joka kääntää kaikki maailman ongelmat maahanmuuttajien tai turvapaikanhakijoiden syyksi. Aina. Facebookin ryhmissä ei ole mahdollista puhua mistään yhteiskunnallisesta asiasta ilman rasistien vouhkaamista ja vihapuhetta.”

7. Huomionkipeä spämmääjä

”Se tyyppi, joka tekee päivittäin isossa ryhmässä päivityksiään omasta elämästään. Oli kyseessä sitten lapset, oma naama, lemmikit tai koti, niin kaikesta on tehtävä aina turhanpäiväinen päivitys kuvalla varustettuna. Pahimmat pitävät ryhmissä turhia livelähetyksiä. Nämä tyypit ovat kipeitä kommenteille ja huomiolle, ja pitävät itseään keskeisenä henkilönä ryhmässä.”

8. Vainoavat ylläpitäjät

”Jotkut sekoavat vallantunteesta, kun he pääsevät Facebook-ryhmän adminiksi. He luovat mielipuolisen tiukat säännöt ja uhkailevat poispotkimisella, mikäli niistä hieman poikkeaa. Nämä ylläpitäjät päivystävät koneellaan tauotta, ja ovat aina valmiina pätemässä. Jokaisen viestin loppuun lisätään kunniallisesti ”–yp”. Eikö heillä ole oikeasti muuta elämää?”

9. ”Kiitos ryhmään pääsystä” -tyyppi

”Ei Marjatta, sinun ei tarvitse kiittää 10 000 hengen ryhmässä sisäänpääsystäsi.”

Järki ja tunteet. Kyllähän meillä ne molemmat on, mutta kumpi on voitolla juuri nyt? Frozen-testin jälkeen et enää pohdi.

 

Espoolaisetko marisijoita? Hehän ovat luonnonläheisiä älyn sekä kauneuden yhdistelmiä ja itsesuggestion mestareita, joilta meillä muilla on paljon opittavaa!

Espoolaisilla on viime aikoina ollut rankkaa.

Ensin Espoon ja Helsingin välillä kulkevan länsimetron valmistuminen myöhästyi useammalla vuodella. Kun metro vuosien odotuksen jälkeen vihdoin ylitti Espoon ja Helsingin välisen rajan, alkoivat uudet vaikeudet.

Suorat bussilinjat Etelä-Espoosta Helsinkiin lakkautettiin, ja sen takia monen espoolaisen työmatka piteni merkittävästi. Helsingin Sanomien mukaan espoolaispäättäjät vaativat suoria bussilinjoja takaisin, metrojunissa on odottamatonta ruuhkaa ja itse asiassa koko Espoo sellaisena kuin sen tunsimme on kuollut.

Espoolaiset itse ovat HS:n sivuilla muun muassa valitelleet liityntäbussin kierrelleen ”vaikka mistä” ja kertoneet itkeneensä liikennesuunnittelijoille, koska kuuden kilometrin työmatka menee metrolla hitaasti.

Vaikka työmatka-ajan äkillinen kaksinkertaistuminen potuttaisi ketä tahansa meistä, espoolaisille ei ole satanut sympatiaa. Esimerkiksi Me Naisten kolumnisti Anna Perho kommentoi espoolaisten tuskaa sarkastiseen sävyyn Twitter-tilillään.

Espoolaiset tarvitsevat nyt metrokurimuksensa keskellä hieman lisää arvostusta. Onhan ainakin 11 asiaa, joissa muu Suomi voisi ottaa mallia Espoosta ja sen asukkaista:

1. Luonnonläheisyys

Espoo on suurkaupunki, tai ainakin se on suurkaupungin vieressä, ja siellä on ostoskeskus, jonka nimi on Iso Omena. Silti luonnonläheisyys on espoolaisille tärkeä arvo, ja he rakastavat kotikaupunkiaan juuri sen kauniin luonnon tähden.

2. Saaristo

Sen lisäksi, että Espoossa on metsää ja kaupunkia, siellä on myös saaristoa! Ne, jotka eivät koe itseään tarpeeksi merikarhuiksi siirtyäkseen saarille, voivat ihastella merta ja saaristoa Rantaraitilta. Espoon kaupungin nettisivujen mukaan kyseisen kulkuväylän ”luonne vaihtelee urbaanista erittäin vehreään ja pienimuotoiseen”, mitä ikinä se tarkoittakaan. 

3. Monikulttuurisuus

Espoossa on onnistuttu siinä, missä moni epäonnistuu. Espoo on nimittäin hyvin monikulttuurinen, mutta silti tylsyyteen asti rauhallinen paikka. Suuri osa Espoon asukkaista on muualta, lähinnä muista Suomen kunnista, muuttaneita, mutta silti Espoota ei rinnasteta esimerkiksi Ruotsin pahamaineiseen Rinkebyhyn. Itä- ja länsisuomalaiset sekä maahanmuuttajat elävät sulassa sovussa Espoossa.

”Paitsi, että Espooseen on keskittynyt älykkäitä korkeakouluopiskelijoita, sinne on pesiytynyt myös maamme arvostetuinta naiskauneutta.”

4. Teekkaritihentymä

Entisen teknillisen korkeakoulun eli nykyisen Aalto-yliopiston ansiosta Espoo on yksi maamme johtavista teekkarikeskittymistä. Onko suuri teekkaripitoisuus kaupungille hyvä asia, osa teistä saattaa kysyä. On tietenkin, varsinkin jos on itse diplomi-insinööri – kuten peräti runsaat kolme prosenttia espoolaisista on!

5. Älyn ja kauneuden yhteenliittymä

Paitsi, että Espooseen on keskittynyt älykkäitä korkeakouluopiskelijoita, sinne on pesiytynyt myös maamme arvostetuinta naiskauneutta. Vuoden 2000 Miss Suomi -kilpailun ensimmäinen perintöprinsessa, espoolainen Jenni Dahlman kertoi hiljattain Me Naisissa, että hänellä on kotikaupungissaan äitiporukka, johon kuuluvat myös Vanessa Kurri (Miss Suomi 1999), Suvi Tiilikainen (Miss Suomi 2000) ja Janina Fry (Suomen Neito 1993).

6. Siistit metroasemat

Suurkaupungeista ympäri maailmaa tiedetään, että siellä missä on metroasemia, on myös lieveilmiöitä. Esimerkiksi Helsingissä Sörnäisten, Kontulan ja Rautatientorin metroasemien seudut ovat poliisin erityishuomion kohteena. Toista on Espoossa! Siellä metroasemat kiiltelevät vielä uutuuttaan, nenään ei tunnu virtsan hajua eikä silmiin osu huumekauppaa. 

7. Ruuhkankestävyys

Vaikka espoolaiset ymmärrettävästi harmittelevat länsimetron epäkohtia, oikeasti ruuhkassa istuskelu ja odottaminen eivät heitä hetkauta. He ovat tottuneet jonottamaan tyynesti Helsinkiin pääsyä autoissansa Länsiväylällä. 

8. Itsesuggestion voima

Jos se ei olisi rahasta kiinni, aika monesta pääkaupunkiseudun kunnasta kävisi nykyistäkin vilkkaampi muuttoliikenne maamme pääkaupunkiin. Niin hieno paikka kuin Espoo onkin, myös moni espoolainen asuisi oikeasti mieluiten Helsingissä. Espoolaiset ovat kuitenkin onnistuneet joukolla suggeroimaan itsensä ajatusmalliin, jossa Espoo on ei vain Suomen vaan koko maailman paras paikka asua ja elää. 

”Espoolaiset todella tykkäävät busseistaan.”

9. Kauniainen

Missä muussa suomalaisessa kunnassa on toinen kunta kruununjalokivenä tai hillosilmänä keskellä? Vain Espoo pystyy tähän.

10. Bussirakkaus

Kuten lienee käynyt ilmi, espoolaiset todella tykkäävät busseistaan. Useimmat ihmiset inhoavat bussissa istumista ja valitsevat mieluummin esimerkiksi junan, metron tai lentokoneen, mutta eivät espoolaiset. He muistavat edelleen, että linja-autossa on tunnelmaa – jollaista metrossa ei kaikesta päätellen ole. 

11. Jokin mysteeriksi jäänyt Espoo-tekijä

Espoolla ja espoolaisilla menee sekä stereotypioiden että tilastojen valossa erittäin mukavasti. Keskimäärin espoolaiset ovat hyvinvoivaa ja hyvin toimeentulevaa sakkia, ja heidän määränsä on kasvussa. Vaikka muiden kuntien asukkaat voisivat ottaa espoolaisista oppia, eivät he pysty muualta käsin aivan muuttumaan espoolaisiksi. Ei nimittäin täysin tiedetä, mikä tekee espoolaisista niin erinomaisia.