Hugh Grant, Renée Zellweger ja Colin Firth mainostivat vuonna 2004 järjestyksessä toista Bridget-elokuvaa nimeltä Bridget Jones: Elämä jatkuu. Nyt Zellweger ja Firth ovat kuvaamassa kolmatta osaa. Kuva: Reuters
Hugh Grant, Renée Zellweger ja Colin Firth mainostivat vuonna 2004 järjestyksessä toista Bridget-elokuvaa nimeltä Bridget Jones: Elämä jatkuu. Nyt Zellweger ja Firth ovat kuvaamassa kolmatta osaa. Kuva: Reuters

Äijäleffoista filmataan nyt uusia versioita, joiden pääosissa ovatkin naiset. Mutta milloin näemme Ridge Jonesin rypemässä yksin miesluolassaan, koska kukaan nainen ei halua häntä?

Hollywoodissa tehdään nyt uusiksi vanhoja elokuvia niin, että miespääosien tilalla onkin naisia, kertoo muun muassa Helsingin Sanomat. Uusi versio on tulossa ainakin Ocean's Eleven -elokuvasta, jonka yhdessä pääosassa nähdään Sandra Bullock. Niin ikään naisilla miehitetty (haa!) on uusintaversio Haamujengistä, jossa näyttelee muun muassa Morsiusneidot-elokuvastakin tuttu koomikko Kristen Wiig.

Miesten ja naisten roolit ovat saaneet muutenkin Hollywoodissa ravistelua: huhutaan, että näyttelijä Charlize Theron olisi nappaamassa pääosan tulevasta The Grey Man -elokuvasta, jonka päärooliin oli ensin ajateltu Brad Pittiä.

Elokuvakäsikirjoittaja Billy Ray on kuitenkin huomauttanut The Guardian -lehdessä, että vaikka päähenkilön sukupuolella ei elokuvassa ole enää samanlailla väliä kuin ennen, elokuva- ja sukupuoliroolien vaihtaminen toisinpäin ei toimi. Hän ihmetteli, onko kukaan kuullut koskaan miesnäyttelijästä, joka olisi naiselle kirjoitetussa roolissa.

No mutta. Miten toimisivatkaan seuraavat elokuvat niin, että naisen rooliin olisikin hypännyt mies? 

Bridget Jones -elokuvat

Kolmikymppinen sinkkunainen murehtii painoaan ja yrittää etsiä Sitä Oikeaa ja/tai pitää kiinni Hänestä elokuvissa Bridget Jones – elämäni sinkkuna (2001) ja Bridget Jones: Elämä jatkuu (2004). Helen Fieldingin teksteihin perustuvista Bridget Jonesin seikkailusta kuvataan parhaillaan kolmatta elokuvaa, joka kertoo Bridgetin vauvasta. Se ilmestyy ensi vuonna, ja mukana näyttelevät aiemmista osista tutut Colin Firth ja Renée Zellweger.

Mutta mitä jos elokuva olisikin kertonut henkilöstä nimeltä... Ridge Jones

"Ridge on turhautunut kolmikymppinen mies. Vaikka hän on huumorintajuinen, hirveän empaattinen ja ihana, hän ei vain ole löytänyt rinnalleen sopivaa naista. Pienessä lontoolaisyksiössään Ridge tätä asiaa vatvoo ja murehtii – usein jopa siinä määrin, että unohtaa mennä töihin ajoissa. Mitä väliä on millään, jos elämässä ei ole kunnon naista?

Iltaisin Ridge istuu miesluolassaan rumissa hirvikuvioisissa kalsareissaan, ketä varten tässä nyt tarvitsisi edes laittautua. Asunnon ulkopuolelle kaikuu väräjävän basson kumu, sillä itsesäälinsä syvimpinä hetkinä Ridge kajauttaa ilmoille kappaleen All by Myself. Säkeistöjen välissä hän tarttuu viskipulloon ja kulauttaa siitä huikan jos toisenkin, sillä vain alkoholi (ja tupakka) voi lievittää tätä naisen kokoisen reiän tuomaa yksinäisyydentunnetta.

Sillä nainen on se, jonka Ridge haluaa. Hänelle alkaa kelvata jo lähes kuka tahansa, kunhan ei tarvitse olla yksin. Mutta naisen tulee olla kuuma! Mutta ennen kaikkea naisen tulee olla Ridgen sieluntoveri ja haluta muutakin kuin vain seksiä. Ridgestä tuntuu, että kaikki naiset hyljeksivät häntä. Ja jos eivät hyljeksi, ovat piru vie vain Ridgen munan perässä!

Tämä tekee Ridgen surulliseksi, joten hän unohtaa toisinaan peseytyä ja siivota asuntonsa.

Joskus Ridge saa kuitenkin pienen guy power -kohtauksen, ryhdistäytyy ja alkaa hurjasti laihduttaa, piilotella orastavaa pälvikaljuaan, tehdä töitään ja juoda alkoholia pari huikkaa vähemmän. Tätä ei yleensä kestä kauan, sillä ei aikaakaan, kun pohjaton naisenkaipuu iskee ja on jälleen aika lukita itsensä miesluolaan, avata viskipullo ja laulaa All by Myself. Ja miettiä sitä yhtä asiaa: miksi kaikki naiset ovat sellaisia sikoja?"

Pretty Woman (1990)

Julia Robertsin ja Richard Geren tähdittämässä elokuvassa vanhempi liikemies rakastuu maksulliseen naiseen, jonka on palkannut viikoksi seuralaisekseen edustamaan erilaisissa tapaamisissa.

Mitä jos elokuva olisikin ollut... Pretty Man 

"Vanhempi gigolo ei usko onneaan, kun nuori varakas nainen palkkaa hänet käyttämään luottokorttiaan ja pitämään kiinni kädestään samalla kuin nainen suorittaa suuria yrityskauppoja. Varakas nainen tosin epäilee, että gigolo on melkoinen tyhjäpää, mutta voi, että hän on kuuma! Vaikka gigolo ei tiedä, miten mitäkin ruokailuvälinettä kuuluu pitää kädessä. 

Mutta kaikki päättyy upeasti: lopuksi varakas nainen kiipeää palotikkaita pitkin suivaantuneen gigolon luo kukkapuska suussa ja julistaa rakkauttaan."

James Bond -elokuvat (vuodesta 1962–) 

Agentti 007 pelastaa maailmaa vihollisilta, hänellä on lupa tappaa ja panna. Hän kaataa naisia, etenkin Bond-tyttöjä. Bond-tytöt auttavat Jamesia selättämään pahiksia ja vaihtelevat vahvoista älyköistä avuttomiin bimboihin. Yhteistä tytöille yleensä on kuitenkin se, että he ovat kuumia ja James harrastaa seksiä heidän kanssaan. Usein he myös kuolevat.

Spekulointia on riittänyt, voisiko James Bondia näytellä tulevaisuudessa esimerkiksi nainen tai voisiko hahmo olla homoseksuaali. Entinen Bond-mies Roger Moore on torpannut ideaa.

Mitä jos elokuvat olisivatkin kertoneet Jane Bondista ja hänen Bond-pojistaan... 

"Jane ei ehdi sisustaa asuntoaan, sillä hänen täytyy tappaa ihmisiä. Silloin kun Jane ei tapa, hän juo drinkkejä ja parittelee lukemattomien Bond-poikien kanssa. Heitä kutsutaan aina pojiksi, vaikka he ovat olleet täysi-ikäisiä jo hyvän tovin. Bond-pojat huokailevat, ja heidän polvensa notkahtavat veltoiksi, kun Jane vähän heiluttelee heille asettaan. Joskus Bond-pojat teeskentelevät, etteivät tarvitse Janea elämäänsä, vaikka oikeasti ainoa, mitä he haluavat, on siittää Janen lapset. Mutta Janea on vaikea – ellei jopa mahdoton – kesyttää perheenäidiksi."

Järki ja tunteet. Kyllähän meillä ne molemmat on, mutta kumpi on voitolla juuri nyt? Frozen-testin jälkeen et enää pohdi.

 

Espoolaisetko marisijoita? Hehän ovat luonnonläheisiä älyn sekä kauneuden yhdistelmiä ja itsesuggestion mestareita, joilta meillä muilla on paljon opittavaa!

Espoolaisilla on viime aikoina ollut rankkaa.

Ensin Espoon ja Helsingin välillä kulkevan länsimetron valmistuminen myöhästyi useammalla vuodella. Kun metro vuosien odotuksen jälkeen vihdoin ylitti Espoon ja Helsingin välisen rajan, alkoivat uudet vaikeudet.

Suorat bussilinjat Etelä-Espoosta Helsinkiin lakkautettiin, ja sen takia monen espoolaisen työmatka piteni merkittävästi. Helsingin Sanomien mukaan espoolaispäättäjät vaativat suoria bussilinjoja takaisin, metrojunissa on odottamatonta ruuhkaa ja itse asiassa koko Espoo sellaisena kuin sen tunsimme on kuollut.

Espoolaiset itse ovat HS:n sivuilla muun muassa valitelleet liityntäbussin kierrelleen ”vaikka mistä” ja kertoneet itkeneensä liikennesuunnittelijoille, koska kuuden kilometrin työmatka menee metrolla hitaasti.

Vaikka työmatka-ajan äkillinen kaksinkertaistuminen potuttaisi ketä tahansa meistä, espoolaisille ei ole satanut sympatiaa. Esimerkiksi Me Naisten kolumnisti Anna Perho kommentoi espoolaisten tuskaa sarkastiseen sävyyn Twitter-tilillään.

Espoolaiset tarvitsevat nyt metrokurimuksensa keskellä hieman lisää arvostusta. Onhan ainakin 11 asiaa, joissa muu Suomi voisi ottaa mallia Espoosta ja sen asukkaista:

1. Luonnonläheisyys

Espoo on suurkaupunki, tai ainakin se on suurkaupungin vieressä, ja siellä on ostoskeskus, jonka nimi on Iso Omena. Silti luonnonläheisyys on espoolaisille tärkeä arvo, ja he rakastavat kotikaupunkiaan juuri sen kauniin luonnon tähden.

2. Saaristo

Sen lisäksi, että Espoossa on metsää ja kaupunkia, siellä on myös saaristoa! Ne, jotka eivät koe itseään tarpeeksi merikarhuiksi siirtyäkseen saarille, voivat ihastella merta ja saaristoa Rantaraitilta. Espoon kaupungin nettisivujen mukaan kyseisen kulkuväylän ”luonne vaihtelee urbaanista erittäin vehreään ja pienimuotoiseen”, mitä ikinä se tarkoittakaan. 

3. Monikulttuurisuus

Espoossa on onnistuttu siinä, missä moni epäonnistuu. Espoo on nimittäin hyvin monikulttuurinen, mutta silti tylsyyteen asti rauhallinen paikka. Suuri osa Espoon asukkaista on muualta, lähinnä muista Suomen kunnista, muuttaneita, mutta silti Espoota ei rinnasteta esimerkiksi Ruotsin pahamaineiseen Rinkebyhyn. Itä- ja länsisuomalaiset sekä maahanmuuttajat elävät sulassa sovussa Espoossa.

”Paitsi, että Espooseen on keskittynyt älykkäitä korkeakouluopiskelijoita, sinne on pesiytynyt myös maamme arvostetuinta naiskauneutta.”

4. Teekkaritihentymä

Entisen teknillisen korkeakoulun eli nykyisen Aalto-yliopiston ansiosta Espoo on yksi maamme johtavista teekkarikeskittymistä. Onko suuri teekkaripitoisuus kaupungille hyvä asia, osa teistä saattaa kysyä. On tietenkin, varsinkin jos on itse diplomi-insinööri – kuten peräti runsaat kolme prosenttia espoolaisista on!

5. Älyn ja kauneuden yhteenliittymä

Paitsi, että Espooseen on keskittynyt älykkäitä korkeakouluopiskelijoita, sinne on pesiytynyt myös maamme arvostetuinta naiskauneutta. Vuoden 2000 Miss Suomi -kilpailun ensimmäinen perintöprinsessa, espoolainen Jenni Dahlman kertoi hiljattain Me Naisissa, että hänellä on kotikaupungissaan äitiporukka, johon kuuluvat myös Vanessa Kurri (Miss Suomi 1999), Suvi Tiilikainen (Miss Suomi 2000) ja Janina Fry (Suomen Neito 1993).

6. Siistit metroasemat

Suurkaupungeista ympäri maailmaa tiedetään, että siellä missä on metroasemia, on myös lieveilmiöitä. Esimerkiksi Helsingissä Sörnäisten, Kontulan ja Rautatientorin metroasemien seudut ovat poliisin erityishuomion kohteena. Toista on Espoossa! Siellä metroasemat kiiltelevät vielä uutuuttaan, nenään ei tunnu virtsan hajua eikä silmiin osu huumekauppaa. 

7. Ruuhkankestävyys

Vaikka espoolaiset ymmärrettävästi harmittelevat länsimetron epäkohtia, oikeasti ruuhkassa istuskelu ja odottaminen eivät heitä hetkauta. He ovat tottuneet jonottamaan tyynesti Helsinkiin pääsyä autoissansa Länsiväylällä. 

8. Itsesuggestion voima

Jos se ei olisi rahasta kiinni, aika monesta pääkaupunkiseudun kunnasta kävisi nykyistäkin vilkkaampi muuttoliikenne maamme pääkaupunkiin. Niin hieno paikka kuin Espoo onkin, myös moni espoolainen asuisi oikeasti mieluiten Helsingissä. Espoolaiset ovat kuitenkin onnistuneet joukolla suggeroimaan itsensä ajatusmalliin, jossa Espoo on ei vain Suomen vaan koko maailman paras paikka asua ja elää. 

”Espoolaiset todella tykkäävät busseistaan.”

9. Kauniainen

Missä muussa suomalaisessa kunnassa on toinen kunta kruununjalokivenä tai hillosilmänä keskellä? Vain Espoo pystyy tähän.

10. Bussirakkaus

Kuten lienee käynyt ilmi, espoolaiset todella tykkäävät busseistaan. Useimmat ihmiset inhoavat bussissa istumista ja valitsevat mieluummin esimerkiksi junan, metron tai lentokoneen, mutta eivät espoolaiset. He muistavat edelleen, että linja-autossa on tunnelmaa – jollaista metrossa ei kaikesta päätellen ole. 

11. Jokin mysteeriksi jäänyt Espoo-tekijä

Espoolla ja espoolaisilla menee sekä stereotypioiden että tilastojen valossa erittäin mukavasti. Keskimäärin espoolaiset ovat hyvinvoivaa ja hyvin toimeentulevaa sakkia, ja heidän määränsä on kasvussa. Vaikka muiden kuntien asukkaat voisivat ottaa espoolaisista oppia, eivät he pysty muualta käsin aivan muuttumaan espoolaisiksi. Ei nimittäin täysin tiedetä, mikä tekee espoolaisista niin erinomaisia.