”Hys, hys, älä kerro kellekään, että rakastan lukemista.” Kuva: Shutterstock
”Hys, hys, älä kerro kellekään, että rakastan lukemista.” Kuva: Shutterstock

Oppia ikä kaikki! Listasimme hämmentävät sosiaaliset säännöt, jotka opimme vertaisiltamme koululaisina.

Jokainen männävuosien koululainen tietää, että koulussa on kahdenlaisia sääntöjä:

1. On opettajien, vanhempien ja muiden aikuisten asettamia sääntöjä... 

Ne on yleensä kirjoitettu jonnekin ylös, ja niiden rikkomisesta seuraa kirjallinen huomautus, jälki-istuntoa tai muuten vain nuhteita.

2. ...ja sitten on oppilaiden välisiä kirjoittamattomia sääntöjä. 

Eli sellaisia, jotka nyt vain jokaisen ala- ja yläasteikäisen tyypin on tiedettävä, jotta selviytyy elämästään. Näitä sääntöjä ei ole kirjattu ylös. Ne vain tiedetään.

Kysyimme 70- ja 80-luvulla sekä 90-luvun alussa syntyneiltä, millaisia kirjoittamattomia sääntöjä heidän kouluissaan oli. Muistatko sinä nämä? 

 1. Hiuksia ei missään tapauksessa saanut kutsua tukaksi. Tukkahan tarkoitti karvoja siellä niin. Jos siis päässä kasvoi tukka, siellä kasvoi alapääkarvaa. (Todellisuudessa tukka on ihan kelpo synonyymi hiuksille. Me Naisten saamien tietojen mukaan moni entinen nuori välttelee kuitenkin aikuisenakin sanan käyttämistä.)
 2. Panna-verbi on ehdottomasti pannassa. Paneminen tarkoitti tiedätte kyllä mitä. Eli seksiä! Ai kauhea, eihän siitä voinut puhua. Siksi ”penaali laitettiin” tai ”kynä pistettiin” pöydälle. (Kielioppi on tästäkin eri mieltä. Oikeasti vain ruokaa laitetaan ja esimerkiksi ampiainen pistää. Panna on siis täysin oikea verbi kuvaamaan sitä, kun jokin asetetaan eli pannaan johonkin tai jollekin.)
 3. Jos opettaja unohti tarkistaa läksyt, kukaan ei saanut muistuttaa häntä. Tai muuten vaikutti hikipingolta. Ja kuka sellainen halusi olla kouluikäisenä?
 4. Lukuaineissa ei saanut vaikuttaa liian hyvältä. Tai jälleen kerran uhkasi hikipingon leima. Jos oli hyvä lukuaineissa, piti ainakin väittää, että sai taitonsa lahjana suuremmilta voimilta. Missään nimessä ei saanut tunnustaa, että pänttäsi kokeisiin.
 5. Kokeen jälkeen oli ehdottomasti toitotettava ”menipä huonosti” – vaikka se olisi mennyt hyvin. Oli myös normien mukaista esittää yllättynyttä siinä vaiheessa, kun tentistä pärähti kiitettävä.
 6. Kun opettaja oli myöhässä, jonkun oli pakko ehdottaa joukkolintsaamista. Kaikkien piti tietenkin olla heti ajatuksessa mukana. Yleensä pelkuruus kuitenkin iski ennen kuin kukaan ehti karata minnekään.
 7. Kouluruoka oli yksiselitteisesti pahaa. Ihan vain sen takia, että se oli kouluruokaa. Sitä piti sanoa pahaksi, vaikka se olisikin ollut herkullista. 
 8. Kala-allergia ei koskenut kalapuikkoja. Hämmentävän monella oli peruskoulussa kala-allergia erityisesti niinä päivinä, jolloin tarjolla oli silakkapihvejä. Jostain kumman syystä allergia ei ulottunut kalapuikkoihin.
 9. Ruokalassa ei saanut eksyä väärään pöytään – tai syödä yksin. Jokainen kaveriporukka pyrki aina saamaan oman suosikkipöytänsä. Jos eksyi istumaan väärien tyyppien kanssa, saattoi ajautua kiusalliseen tilanteeseen. Myös yksin syöminen oli vallan kiusallista.
 10. Tytöllä ei voinut olla kuin yksi bestis. Ja se nimettiin suurieleisesti niin, että kaikki tiesivät taatusti asiasta.
 11. Tytöistä sai tyttöbakteereita; pojista sai poikabakteereita. Sukupuoliroolit olivat koulumaailmassa jäykät.
 12. Jos joku ihastui, siitä piti piikitellä. ”Voooooi, Marja on pihkassa Lasseen, hih hih”, naureskeltiin.
 13. Eri luokka-asteilla olevat koululaiset eivät voineet hengailla keskenään. ”Yläasteella meillä oli niin sanotusti ysien aula ja kasien aula, eli tietyille penkeille, tietylle puolelle aulaa ei voinut istua, jos ei ollut tiettyä vuosikurssia”, kertoo 25-vuotias nainen.

Ei niin kovin kauan aikaa sitten suomalaiset laskivat iltaisin päänsä halolle ja pesivät itsensä virtsalla. Sukella tuttujen arkiesineiden outoon historiaan!

 • Lokoisa päänalushalko. Ennen muinoin ei ollut peittoja, vaan sikeitä vedettiin turkisten ja ryijyjen alla. Nukkuma-asento oli puoliksi istuva, ja kolealla säällä kaikki vaatteet pidettiin päällä. Tyynyn korvasi lokoisa päänalushalko. Vielä keskiajalla punkka jaettiin pokkana useamman tutun tai vieraan kanssa.
 • Haarukka tappaa. Haarukka tuli Eurooppaan 1000-luvulla. Kumma kapistus, paholaisen ase, jolla saattoi puhkoa silmät, tuumi kansa. Jos joku sattui syödessä ikävästi kuolemaan, syynä pidettiin haarukkaa, vaikka kyse yleensä oli myrkytysmurhasta. Veistä kunnioitettiin, koska se oli alun perin ollut ase. 1600-luvulta asti pöytä on katettu niin, että veitsen terävä reuna on kohti lautasta, ei muita ruokailijoita.
 • Ptruu, tässä imuri. 1900-luvun alussa alkoi pölynimurin maailmanvalloitus. Vuonna Yhdysvalloissa 1901 esiteltiin laite, joka imi lian sisään eikä puhaltanut sitä suoraan ulos kuten aiemmat viritelmät. Järin näppärää käyttö ei ollut. Ikkunoista työnnettiin sisään putkia likaa imemään. Laite ulkopuolella oli niin suuri, että sen liikutteluun tarvittiin hevoskärryt. 
 • Pisulla pesulle. Saippuan hyödyt hoksattiin vasta 1800-luvun lopulla. Se korvasi puhdistautumiseen aiemmin käytetyt ihmeaineet, hiekan ja virtsan. Kiinassa keksitty, alun perin sian harjaksista sommiteltu hammasharja miellettiin pitkään luksustuotteeksi. Suomeen mokoma turhake löysi tiensä vasta pari sataa vuotta sitten.

Lähde: Tarja-Tuulikki Laaksonen: Kuka keksi haarukan – Arkiesineiden ihmeellinen historia (Minerva).
 

”Me ollaan ärsyttäviä kaikki, kun oikein silmiin katsotaan...”

Harva parisuhde on pelkkää auvoa – edes alkuvaiheessa. Tämän olemme saaneet huomata Ensitreffit alttarilla -ohjelman tuoreella kaudella, jossa parit ovat saaneet riidan aikaiseksi esimerkiksi siitä, laitetaanko yksittäinen sipuli kaupassa pussiin. 

Lue myös: Ensitreffit alttarilla -parit saavat kinan aikaiseksi vaikka rahkapurkista – mikä on sinun typerin riitasi kumppanisi kanssa?

Nyt Vauva-lehden keskustelupalstalla kommentoijat ovat jakaneet omia kokemuksiaan siitä, mitkä pienet asiat kumppanin käytöksessä ärsyttävät.

Koostimme keskustelun inspiroimina 25 arkipäiväistä tekoa, jotka voivat saada sinunkin kumppanisi veren kiehumaan. 

Kuinka moneen sinä syyllistyt?

Ärsyttävä kumppani…

 1. …täyttää tiskikoneen väärin, koska totta kai siihen on yksi ja oikea tapa.
 2. …laittaa vessapaperirullan väärin päin telineeseen
 3. …panee voiveitsen jääkaappiin voirasian kanssa.
 4. …ei pane voiveistä jääkaappiin voirasian kanssa.
 5. …kerää rytökasoja ympäri asuntoa, kuten pikkusälää pöydille ja puolikäytettyjä vaatteita nojatuoleihin.
 6. …jättää maito- ja mehutölkit tiskipöydälle, vaikka ne voisi laittaa suoraan roskikseen.
 7. …unohtelee tavaroita sinne tänne. Esimerkiksi lautaset keittiönpöydälle, luetun lehden lattialle, räkäpaperin yöpöydälle, sukat lattialle ja kaappien ovet auki.
 8. …ei ymmärrä, että on olemassa sellainen asia, kuin luova kaaos.
 9. …haluaa, että kaikki on koko ajan tiptop. Hän saattaa esimerkiksi alkaa raivata kokkaustarvikkeita kaappeihin jo siinä vaiheessa, kun ruuanlaitto on vielä kesken.
 10. …auttaa väärässä paikassa, kuten pyykkikoneen tyhjentämisessä, vaikka oikeasti pyykkikoneen äärelle mahtuu vain yksi ihminen. Hän on siis käytännössä koko ajan tiellä.
 11. ...ei auta heti kaikessa.
 12. …syö aina saman aamupalan. Kuinka tylsää!
 13. ...ei ymmärrä, että toinen kaipaa elämäänsä rutiineja.
 14. torkuttaa loputtomiin.
 15. …herää hirveän aikaisin, eikä ymmärrä, että torkuttaminen on oikeastaan aika mukavaa ajanvietettä.
 16. …menee turhan ajoissa nukkumaan.
 17. ...menee liian myöhään nukkumaan.
 18. …on ainakin vartin suihkussa. Siellähän pitäisi vain peseytyä, ei mietiskellä elämän syvimpiä kysymyksiä!
 19. ...ei tajua, että lämpimän veden alla suihkussa on ihan paras paikka pohdiskella syntyjä syviä.
 20. …plärää kännykkää, vaikka toisella olisi jotain tärkeää sanottavaa esimerkiksi viikon polttavasta puheenaiheesta: presidenttiparin vauvasta.
 21. ...on koko ajan huomauttelemassa siitä, miten paljon kännykkää toinen käyttää.
 22. …vääntelee käsiään, heiluttaa jalkaansa tai tekee jatkuvasti jotain muuta pientä liikettä kropallaan.
 23. ...tuhisee liian kovaan ääneen tai maiskuttaa. 
 24. …ei saa projektejaan ajallaan loppuun, koska haluaa tehdä kaiken aina viimeisen päälle.
 25. …jauhaa koko ajan niistä pienistä asioista, jotka kumppanin tekemisessä ärsyttävät.