Muistatko, mitä näillä saatiin ysärillä aikaan? Kuva: Shutterstock
Muistatko, mitä näillä saatiin ysärillä aikaan? Kuva: Shutterstock

Olemme ehkä jääneet kaipaamaan 90-luvulta monia asioita, mutta melkein yhtä paljon on niitäkin juttuja, jotka skippaamme tänä päivänä suosiolla.

Oletko viime aikoina selannut vanhoja valokuvia 90-luvulta? Kannattaisi! Vastaan voi tulla mielenkiintoisia yllätyksiä.

Näin kävi ainakin Anna Puulle, joka julkaisi itsestään kuvan ylä-asteikäisenä. Oranssit lasit, farkkureppu ja Björkiltä kopioitu kampaus ihastuttivat – ai että, niin ysäriä!

Lue myös: Oi niitä aikoja! Naiset muistelevat, miten meikkasivat teininä: ”Äidin mielestä näytin narkkarilta”

90-luvulla moni sellainen asia, jota nyt kauhistelisimme, tuntui erinomaiselta idealta.

Kokosimme 10 ysäriasiaa, jotka olivat aikoinaan ihan arkipäiväisiä, mutta jotka skippaisimme tänä päivänä hyvillä mielin:

1. Muumipappa-uikkarit

Muistatko vielä ne uima- ja jumppapuvut, joissa oli shortsmittaiset lahkeet ja usein raidat? Jep, juuri sellaiset, joita Muumipappakin pitää!

2. Yhden ruokalajin superdieetit

90-luvulla se tiedettiin: kaikista kätevin tapa laihduttaa on vetää muutama viikko pelkästään kaalikeittoa tai näkkileipää ja vettä. Onneksi nykyään kuitenkin tiedetään pikkuisen paremmin.

Jos kuitenkin pitäydytään monipuolisessa ruokavaliossa ja liikunnassa?

Lue myös: ”Voileipiä varomme erityisesti” ja 4 muuta kummaa pikadieettiä, joilla 50 vuotta sitten laihdutettiin

3. Bula-hattu

Värikkäät Bula-hatut villitsivät vähän aikaa ysärillä. Lämmin ja kätevä talvella ehkä, mutta tyylikäs? Moni huokailee lähinnä helpotuksesta, että trendi meni ohi yhtä nopeasti kuin oli alkanutkin. 

4. Laavalamppu

Laavalamppu, tuo jokaisen nuoren tytön toivoma ihana sisustuselementti. Sukkulan muotoinen ja hauskan värinen lamppu yöpöydällä sekä sisällä löllyvä neste oli parasta, mitä saattoi kuvitella. Ehkä lampussa todella olikin jotain terapeuttista.

5. Valtavat hiukset permiksellä, tupeerauksella ja päälakiponnarilla

Mitä isommaksi ja erikoisemmaksi hiukset sai väännettyä, sen parempi! Moni saattaa olla onnekas ja omistaa vielä vanhan ajokortin, jossa oma ulkomuoto on päässyt oikeuksiinsa.

90-luvulla tukka oli valtavan permanentin vallassa. Volyymiä siihen lisättiin päälaelle laitetulla ponnarilla tai tupeeraamalla otsahiukset jättimäiseksi kasaksi otsalle.

6. Huulien rajaaminen huulipunaa tummemmalla kynällä

Esimerkiksi Pamela Anderson näytti muiden julkkisten mukana, mikä oli trendikkäintä huulimeikissä: tummalla kynällä tarkasti rajatut huulet sekä rajausta vaaleampi huulipuna. Toki huulet erottuivat hyvin – jos se siis oli tarkoitus – mutta tänä päivänä ei oikeastaan voi kysyä mitään muuta kuin: miksi? 

7. Édith Piaf -kulmakarvat

Mustat viivat silmien yläpuolella – yksinkertaista ja helppoa, kuten ranskalainen laulaja Édith Piaf tiesi. Katseesta tuli kummallisen tuiman, yllättyneen tai surumielisen näköinen. Kauempaa kulmakarvoja ei välttämättä erottanut ollenkaan, ja se vasta hassulta näyttikin

8. Tuunaukset farkuissa

Moni ysärillä nuoruuttaan elänyt muistaa epäilemättä tämän: jotta farkuista sai mahdollisimman tyylikkäät, piti niitä repiä ja tuunata itse mahdollisimman paljon. Lahkeisiin tehtiin itse reikiä, ja alle ommeltiin pastellinvärinen kukkakangas. Tai tehtiin samaan tyyliin levennykset ulkosaumoihin. Tylsäthän ne perusfarkut olisivat olleet ilman!

9. Pikkuruiset, soikeat aurinkolasit

Soikeat ja pienet aurinkolasit yhdistettiin esimerkiksi Piaf-kulmakarvoihin, ja ysärityyli oli valmis. Erikoiset kulmakarvat kun eivät olleet vielä tarpeeksi, vaan aurinkolaseilla saatiin vielä silmät näyttämään siltä, että ne ovat todella pienet tai liian lähellä toisiaan. Tietenkin vielä parempi, jos lasit olivat vielä esimerkiksi siniset tai oranssit.

Luulitko, että kauneustrendeissä kaikki on jo nähty? Ei ole.

Syvä huokaus. Joskus se on ainoa reaktio, jonka uusi kauneusaiheinen somevillitys pystyy tuottamaan.

Uusin hiustrendi on kuulemma hiusten leikkaaminen kirveellä. Tekniikka ei ole niin vaarallinen voisi kuvitella, mutta ei myöskään ole tietoa, onko lopputuloksena kivan näköinen leikkaus. Missään videoissa ei nimittäin paljasteta, miltä kirveskäsitelty kuontalo lopulta näyttää.

Äskeinen huomautus tietysti osoittaa vain kykenemättömyyttä ymmärtää 2010-luvun loppupuolella somessa leviävien kauneustrendien syvintä olemusta. Tuskinpa sekään tyyppi, joka viime vuonna keksi levittää meikkivoidetta poikaystävänsä kiveksillä, halusi ensisijaisesti huipun pohjameikin. 

Vaikka ajoittain saattaa tuntua siltä, että kaikki on jo nähty, kaikkea ei todellakaan vielä ole nähty.

Niinpä kaivoimme esiin viimeiset huumorin rippeemme ja kristallipallon, ja ennustamme nyt kuusi ”kauneustrendiä”, jotka saatetaan hyvinkin nähdä somessa vielä tämän vuosikymmenen puolella. (Tai sitten ei.)

1. Makaronilaatikkotukka

Melkein kaikki juomat ja hedelmät ovat jo muuttuneet hiusväritrendeiksi. Esimerkiksi oluthiusväreistä ja sitrustukkatrendistä uutisoimme jo. Seuraavaksi hiusvärimaailmassa on siirryttävä päivällispöytään.

Esimerkiksi kellertävänvaaleita, juustoisen paahteisia ja rusehtavankultaisia sävyjä sisältävä #makaronilaatikkotukka voi muuttua trendiksi milloin tahansa.


2. Pöytämeikki

Mitä tulee meikkivoiteen levittämiseen, viime vuonna nähtiin melkein kaikki. Paitsi tämä: meikkivoidetta truutataan puhtaalle – tai mikä jottei vähän likaisellekin – pöydälle, ja sitten naamaa hierotaan pöytään, kunnes pohjameikki on valmis. Ta-daa!

Seuraava askel on tietysti se, että kaikki naamalle aiotut tuotteet levitetään pöytäpinnalle ja hierotaan siitä maaliinsa. 

3. Legokynnet

Akryylistä voi muotoilla kynnen pinnalle melkein mitä vain. Viime vuonna kynsissä nähtiin esimerkiksi liikkuvat, tekoripsin viimeistellyt pikku silmämunat

Ehkäpä jo tulevana vuonna nähdään legokynnet eli kynnet, joista jokaiseen on kiinnitetty yksi pikkulego. Kynsissä kiinni oleviin legopalikoihin voi sitten kiinnittää lisää legoja, kunnes käsiä peittävät legolinnat, legopaloasemat ja legoavaruusalukset.

Legokynsitrendistä kertovissa tulevissa jutuissa voidaan mehustella sillä, että legokynsien näpertely auttaa keskittymään ja tarvittaessa kynsistä voi irrottaa teräviä legopalikoita vihamiesten jalkojen alle heiteltäviksi. Kätevää!

4. Pekonikulmakarvat

Kulmakarvoissa nähtiin vuoden 2017 aikana melkein kaikki – paitsi pekoni! Jätämme tähän vain hashtagin #baconbrows ja odotamme, että joku Instagramin ihme toteuttaa. 

Herkkukulmat voi tietenkin tehdä myös vegaanisesta pekonista.

5. Glittervarpaat

Glitterkielet, glitternännit ja glitterpyllyt ovat jo vanhoja juttuja, ja onpa joku Amerikan-serkku keksinyt työntää alapäähänsäkin glitteriä. Glitterillä shokeeraaminen ei siis enää ole mahdollista, mutta kimallus on yhä muodissa.

Niinpä seuraava glittertrendi voi olla vaihteeksi ihan harmiton, kuten vaikka glittervarpaat. Glitterillä päällystetyissä varpaissa yhdistyvät glamour ja perinteiset varpaat hiekassa -lomakuvat tavalla, jota Instagram ei pysty vastustamaan.

6. Menkkaveritukka

Shokeeraamisesta puheen ollen, miten olisi hiusten värjääminen tai niiden ”luonnollisen elinvoiman” lisääminen kuukautisverihuuhtelulla? Istukkasoluja hyödynnetään jo kauneudenhoidossa, miksipä ei menkkojakin.

Kaiken luonnollisen mutta erittäin hörhön kauneudenhoidon erikoisosaajan Gwyneth Paltrow’n perustama Goop-sivusto saattaa hyvinkin olla se lähde, josta tämä trendi lähtee liikkeelle.

Kerran opettajan lapsi, aina opettajan lapsi?

Yhdet syntyvät kultalusikka suussa, toiset saavat verenperintönä bisnesvainua – ja sitten on niitä, jotka syntyvät opettajan lapseksi.

Jokainen kansankynttilän jälkeläisenä varttunut tietää, että hommassa on sekä hyviä että huonoja puolia, joiden vaikutukset ulottuvat aikuisuuteen saakka.

Opettajan lapsi, viittaa jos tunnistat itsesi!

1. Opettajan lapsi kantaa ikuista leimaa

Siinä menee opettajan tytär!  Varsinkin pienellä paikkakunnalla kenellekään ei ollut epäselvää, ketkä ovat niitä opettajan lapsia. Oli oltava skarppina, ettei möhlinyt koulussa eikä kylillä, sillä muiden ihmisten mielestä opettajan lapsen mokailussa on jotain hykerryttävän kiinnostavaa.

Moni aikuistunut opettajan lapsi jakaa myös kokemuksen siitä, että aina piti yrittää vielä vähän enemmän. Tämä käy ilmi myös kasvatustieteilijä Katja Kangaksen pro gradu -haastatteluista: vielä aikuisenakin meissä asuu vähintään kaappiperfektionisti.

"Opettajan lapselta vaadittiin paljon enemmän kuin muilta oppilailta. Piti pärjätä, käyttäytyä hyvin, olla huolellinen ja esimerkillinen. - Tavoittelin jopa täydellisyyttä ja tunnistankin itsestäni perfektionistin piirteitä.”
 

2. Opettajan lapsi ei viittaa turhaan

Jo varhain opettajan lapsi oppi olemaan ärsyttämättä muita. Pahinta oli se, jos joku kutsui häntä hikariksi. Siksi opettajan lapsi ei välttämättä viitannut tunnilla, vaikka olisi tiennyt oikean vastauksen.

”Halusin olla koulussa hyvä, mutta sellaisella vähäeleisellä tavalla, jotta en olisi ärsyttänyt tai provosoinut muita”, kertoo kolmekymppinen opettajan tytär.
 

3. Opettajan lapsella on taipumus (lievään) pätemiseen

Opettajan lapsi oppi varhain, että opettajavanhempi oli AINA oikeassa. Aikuisena opettajan lapsi havahtuu siihen tosiasiaan, että paasaa itsekin itsevarmasti asiasta, josta ei tosiasiassa tiedä juuri mitään.  
 

”Tunnistankin itsestäni perfektionistin piirteitä.”

4. Opettajan lapsi saa tehdä läksynsä itse

Opettaja lapsena eleily ei tarkoittanut sitä, että olisi saanut kotona jatkuvaa tukiopetusta. Päinvastoin! Läksyt piti pakertaa yksin, se jalosti luonnetta!

Opettajavanhemmat saattoivat suhtautua oman lapsensa koulunkäyntiin jopa alleviivatun vähäeleisesti. Katja Kangaksen tutkimuksen mukaan tämä korostui erityisesti silloin, kun opettaja opetti omaa lastaan samassa luokkahuoneessa.

”Vaikka olin oppilas muiden joukossa, minua kohdeltiin eri tavoin. Numeroni olivat keskimäärin huonommat, minulla oli kovempi kuri, en saanut stipendejä tai näytelmärooleja enkä kehujakaan, joita olisin niin kovasti kaivannut.”
 

5. Opettajan lapsi hyödyntää asemaansa

Opettajilla on hallussaan erilaisia oppikirjojen taustamateriaaleja, kuten opettajan oppaita ja valmiiksi laadittuja kokeita. Opettajan lapsen ehdottomiin luontaisetuihin lukeutui pääsy näihin ”salaisiin kirjoihin”.

”Valehtelisin jos väittäisin, etten koskaan käynyt tirkistelemässä oikeita vastauksia äitini opettajan oppaasta”, kertoo nelikymppinen opettajan lapsi.
 

6. Opettajan lapsi saa houreisen kuvan aikuisten vuosilomista

Eikö kaikilla ihmisillä olekaan 10 viikkoa kesälomaa? Opettajan lapsena pääsi nautiskelemaan siitä, että vanhempi oli todella läsnä arjessa. Kesäpäivät olivat huolettomia, joku aina kotona ja lämmin ruoka pöydässä kaksi kertaa päivässä.

Aikuisena tämä muistikuva aiheuttaa jatkuvaa tyytymättömyyttä, koska ei omalla työpaikallaan onnistu millään ajamaan läpi samanlaisia lomia.

Jutun kirjoittaja on itse opettajan lapsi.