Älä päästä huntupyrstöä luontoon, ole kiltti! Kuva: Shutterstock
Älä päästä huntupyrstöä luontoon, ole kiltti! Kuva: Shutterstock

Kultakalat aiheuttavat päänvaivaa! Ensin Yhdysvallat, sitten Kanada. Milloin Suomi?! Pitäkää kaloistanne huolta, ihmiset.

Varoitus, varoitus! Ei enää yhtään kultakalaa alas vessanpöntöstä! Kanadalaiset ovat hädissään, ja Albertan provinssi on antanut virallisen tiedotuksen asiasta. Niin moni on huuhdellut hylkäämänsä mutta elävän kultakalansa viemäriverkostoon, että kalat ovat alkaneet elää ja lisääntyä viemäriverkostossa. CBC News'in mukaan suurimmat yksilöt alkavat olla jo lautasen kokoisia. Pahimmillaan viemärikaloista on muodostunut 40 kalan parvi, joka poistettiin myöhemmin lammesta, jonka ne löysivät kodikseen.

Mutta mitäs haittaa parista pienestä jättikultakalasta nyt on? Viranomaisten mukaan vierasperäinen uusi laji, viemärikultakala, saattaa horjutta herkkää ekosysteemiä.

– Vaikka huuhdeltava kala olisi kuollut, voi se kantaa sairauksia tai loisia, jotka leviävät, jos vedenpuhdistusjärjestelmä ei ole täydessä toimintakunnossa, Albertan ympäristöviranomainen selittää.

Apua! Onko Suomen luontokin vaarassa? Kyllähän meilläkin menehtyneet akvaariokalat on huuhdeltu jo vuosia viemäriin tai joku on voinut päästää liian suuren lemmikkinsä vapauteen lähimpään jorpakkoon. Helsingin Sanomat haastatteli kesäkuussa tutkijaa, joka muistuttaa, että vieraslajeja ei tosiaan pitäisi päästää luontoon. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun vallannut city-kanipopulaatio on saanut alkunsa luontoon vapautetuista lemmikkikaneista.

– Jo yksi kultakalayksilö voi esimerkiksi lampeen päästessään muodostaa sinne oman populaationsa. Nopea lisääntymistapa ja jälkeläisten kova ruokahalu aiheuttaisivat lammikossa tilanteen, jossa kotimaisille kaloille ei enää riittäisi ravintoa. Kultaiset huntupyrstöt ottaisivat vallan ekosysteemissä, tutkija Lauri Urho visioi lehden haastattelussa.

Toistaiseksi saamme kuitenkin olla rauhaa: kultakalakantoja ei Suomen luonnonvesissä ole vielä tavattu. Toista se on esimerkiksi Coloradossa. Yhdysvaltalaiset viranomaiset epäilevät, että joku on käynyt kippaamassa koko akvaarionsa sisällön järveen, jossa uiskentelee nyt tuhannen kalan parvia, Yle kertoi huhtikuussa. Villieläimistä vastaava virasto yrittää etsiä syyllistä kultakalainvaasioon.

Lähde: Telegraph

Jos selviää!

Tuntuuko siltä, että vaalikeskustelut eivät paljasta tarpeeksi eroja presidenttiehdokkaiden välillä? Haluaisitko tehdä äänestyspäätöksesi mieluummin höpöhöpöjuttuihin ja mutu-tuntumaan nojaten? Hyvä! Tässä on sinulle sopiva vaalikone, joka paljastaa sielunkumppanuutesi asteen eri ehdokkaiden kanssa. Vastaukset on koottu Helsingin Sanomien, Ilta-Sanomien ja Ylen artikkeleista sekä omasta päästä. 

Järki ja tunteet. Kyllähän meillä ne molemmat on, mutta kumpi on voitolla juuri nyt? Frozen-testin jälkeen et enää pohdi.