Terassikauden alkaminen ei riipu sääolosuhteista, vaan se käynnistyy sisäisen kalenterisi mukaan – yleensä viimeistään toukokuun alussa. Arkistokuva: Sanoma-arkisto
Terassikauden alkaminen ei riipu sääolosuhteista, vaan se käynnistyy sisäisen kalenterisi mukaan – yleensä viimeistään toukokuun alussa. Arkistokuva: Sanoma-arkisto

Patiokausi on avattu! Aito terassi-ihminen kääriytyy vilttiin ja nauttii olostaan lempipaikassaan, vaikka lämpötila lähentelee nollaa.

 1. Kaikki sosiaaliset menosi tapahtuvat terassilla. Tapaat siellä ystäviäsi sekä solmit uusia ihmissuhteita.
 2. Pahoitat mielesi, jos ystäväsi haluavat nähdä sisätiloissa silloin, kun terassikausi on päällä.
 3. Haluat nauttia lempijuomasi terassilla, vaikka taivaalta sataa räntää ja vieressäsi on lumikinoksia.
  Vilttiä päälle ja kyllä tarkenee! Kuva: Shutterstock
  Vilttiä päälle ja kyllä tarkenee! Kuva: Shutterstock
 4. Jätät kaikki muut velvollisuutesi vapaa-ajallasi, että voisit olla mahdollisimman paljon terassilla. Kiirehdit sinne ensimmäisenä niin töiden kuin lenkin jälkeen.
 5. Säästä riippumatta saattaisit syödä kaikki ateriasi aamupalasta iltapalaan patiolla – joko omalla tai suosikkiravintolasi terassilla.
 6. Voisit tehdä opiskeluhommasi tai etätyöpäivän patiolla. Kulkeehan happikin paremmin ulkona kuin sisäilmassa.
 7. Olet valmis siirtymään terassilla auringonsäteiden mukaan vaikka kymmeniä kertoja varmistaaksesi terassikestävyyttäsi. Ja sitähän löytyy, vaikka aurinko ei paistaisi yhtään.
 8. Toppatakinkaan pukeminen ei haittaa sinua, vaikka mieluiten olet terassilla tietenkin varvastossuissa! Olet tottunut lisäämään päällesi uusia vaatekerroksia koko ajan, että tarkenet suosikkipaikassasi.
 9. Haluat testata uudet terassit ensimmäisenä ja kierrät samalla kertaa useammankin pation. Ne ovat sinulle kuin kätkettyjä helmiä.
  Eikö kukaan muu ole kiinnostunut terassielämästä tänään? Kuva: Sanoma-arkisto
  Eikö kukaan muu ole kiinnostunut terassielämästä tänään? Kuva: Sanoma-arkisto
 10. Olet viimeinen, joka lähtee terassilta sisään – ravintolassa yleensä portsarin käskystä.
 11. Instagram-tililläsi on nyt kuvia pelkästään terassielosta.
 12. Sisustat sekä siivoat mieluummin omaa parvekettasi tai terassiasi kuin kotisi sisätiloja.
 13. Valitset asuntosi tai lomapaikkasi sen terassin mukaan. Lähellä on syytä olla myös paljon kivoja julkisia terasseja.
 14. Kesälomareissulla viihdyt parhaiten terassilla, josta on hyvät näköalat uuteen paikkaan. Kattoterassia ei voita mikään!
 15. Terassi-ihmisenä et ole riippuvainen alkoholista – et ehkä tykkää juoda viinaa ollenkaan. Sinä vain rakastat sitä paikkaa, josta olet haaveillut koko pitkän talven. Siksi sinut löytääkin nyt varmimmin terassilta, olipa kyseessä aamu tai ilta. Onhan se toinen kotisi!

Kysely

Oletko todellinen terassi-ihminen?

En
En
66.6%
Kyllä
Kyllä
33.3%
Ääniä yhteensä: 15

Järki ja tunteet. Kyllähän meillä ne molemmat on, mutta kumpi on voitolla juuri nyt? Frozen-testin jälkeen et enää pohdi.

 

Espoolaisetko marisijoita? Hehän ovat luonnonläheisiä älyn sekä kauneuden yhdistelmiä ja itsesuggestion mestareita, joilta meillä muilla on paljon opittavaa!

Espoolaisilla on viime aikoina ollut rankkaa.

Ensin Espoon ja Helsingin välillä kulkevan länsimetron valmistuminen myöhästyi useammalla vuodella. Kun metro vuosien odotuksen jälkeen vihdoin ylitti Espoon ja Helsingin välisen rajan, alkoivat uudet vaikeudet.

Suorat bussilinjat Etelä-Espoosta Helsinkiin lakkautettiin, ja sen takia monen espoolaisen työmatka piteni merkittävästi. Helsingin Sanomien mukaan espoolaispäättäjät vaativat suoria bussilinjoja takaisin, metrojunissa on odottamatonta ruuhkaa ja itse asiassa koko Espoo sellaisena kuin sen tunsimme on kuollut.

Espoolaiset itse ovat HS:n sivuilla muun muassa valitelleet liityntäbussin kierrelleen ”vaikka mistä” ja kertoneet itkeneensä liikennesuunnittelijoille, koska kuuden kilometrin työmatka menee metrolla hitaasti.

Vaikka työmatka-ajan äkillinen kaksinkertaistuminen potuttaisi ketä tahansa meistä, espoolaisille ei ole satanut sympatiaa. Esimerkiksi Me Naisten kolumnisti Anna Perho kommentoi espoolaisten tuskaa sarkastiseen sävyyn Twitter-tilillään.

Espoolaiset tarvitsevat nyt metrokurimuksensa keskellä hieman lisää arvostusta. Onhan ainakin 11 asiaa, joissa muu Suomi voisi ottaa mallia Espoosta ja sen asukkaista:

1. Luonnonläheisyys

Espoo on suurkaupunki, tai ainakin se on suurkaupungin vieressä, ja siellä on ostoskeskus, jonka nimi on Iso Omena. Silti luonnonläheisyys on espoolaisille tärkeä arvo, ja he rakastavat kotikaupunkiaan juuri sen kauniin luonnon tähden.

2. Saaristo

Sen lisäksi, että Espoossa on metsää ja kaupunkia, siellä on myös saaristoa! Ne, jotka eivät koe itseään tarpeeksi merikarhuiksi siirtyäkseen saarille, voivat ihastella merta ja saaristoa Rantaraitilta. Espoon kaupungin nettisivujen mukaan kyseisen kulkuväylän ”luonne vaihtelee urbaanista erittäin vehreään ja pienimuotoiseen”, mitä ikinä se tarkoittakaan. 

3. Monikulttuurisuus

Espoossa on onnistuttu siinä, missä moni epäonnistuu. Espoo on nimittäin hyvin monikulttuurinen, mutta silti tylsyyteen asti rauhallinen paikka. Suuri osa Espoon asukkaista on muualta, lähinnä muista Suomen kunnista, muuttaneita, mutta silti Espoota ei rinnasteta esimerkiksi Ruotsin pahamaineiseen Rinkebyhyn. Itä- ja länsisuomalaiset sekä maahanmuuttajat elävät sulassa sovussa Espoossa.

”Paitsi, että Espooseen on keskittynyt älykkäitä korkeakouluopiskelijoita, sinne on pesiytynyt myös maamme arvostetuinta naiskauneutta.”

4. Teekkaritihentymä

Entisen teknillisen korkeakoulun eli nykyisen Aalto-yliopiston ansiosta Espoo on yksi maamme johtavista teekkarikeskittymistä. Onko suuri teekkaripitoisuus kaupungille hyvä asia, osa teistä saattaa kysyä. On tietenkin, varsinkin jos on itse diplomi-insinööri – kuten peräti runsaat kolme prosenttia espoolaisista on!

5. Älyn ja kauneuden yhteenliittymä

Paitsi, että Espooseen on keskittynyt älykkäitä korkeakouluopiskelijoita, sinne on pesiytynyt myös maamme arvostetuinta naiskauneutta. Vuoden 2000 Miss Suomi -kilpailun ensimmäinen perintöprinsessa, espoolainen Jenni Dahlman kertoi hiljattain Me Naisissa, että hänellä on kotikaupungissaan äitiporukka, johon kuuluvat myös Vanessa Kurri (Miss Suomi 1999), Suvi Tiilikainen (Miss Suomi 2000) ja Janina Fry (Suomen Neito 1993).

6. Siistit metroasemat

Suurkaupungeista ympäri maailmaa tiedetään, että siellä missä on metroasemia, on myös lieveilmiöitä. Esimerkiksi Helsingissä Sörnäisten, Kontulan ja Rautatientorin metroasemien seudut ovat poliisin erityishuomion kohteena. Toista on Espoossa! Siellä metroasemat kiiltelevät vielä uutuuttaan, nenään ei tunnu virtsan hajua eikä silmiin osu huumekauppaa. 

7. Ruuhkankestävyys

Vaikka espoolaiset ymmärrettävästi harmittelevat länsimetron epäkohtia, oikeasti ruuhkassa istuskelu ja odottaminen eivät heitä hetkauta. He ovat tottuneet jonottamaan tyynesti Helsinkiin pääsyä autoissansa Länsiväylällä. 

8. Itsesuggestion voima

Jos se ei olisi rahasta kiinni, aika monesta pääkaupunkiseudun kunnasta kävisi nykyistäkin vilkkaampi muuttoliikenne maamme pääkaupunkiin. Niin hieno paikka kuin Espoo onkin, myös moni espoolainen asuisi oikeasti mieluiten Helsingissä. Espoolaiset ovat kuitenkin onnistuneet joukolla suggeroimaan itsensä ajatusmalliin, jossa Espoo on ei vain Suomen vaan koko maailman paras paikka asua ja elää. 

”Espoolaiset todella tykkäävät busseistaan.”

9. Kauniainen

Missä muussa suomalaisessa kunnassa on toinen kunta kruununjalokivenä tai hillosilmänä keskellä? Vain Espoo pystyy tähän.

10. Bussirakkaus

Kuten lienee käynyt ilmi, espoolaiset todella tykkäävät busseistaan. Useimmat ihmiset inhoavat bussissa istumista ja valitsevat mieluummin esimerkiksi junan, metron tai lentokoneen, mutta eivät espoolaiset. He muistavat edelleen, että linja-autossa on tunnelmaa – jollaista metrossa ei kaikesta päätellen ole. 

11. Jokin mysteeriksi jäänyt Espoo-tekijä

Espoolla ja espoolaisilla menee sekä stereotypioiden että tilastojen valossa erittäin mukavasti. Keskimäärin espoolaiset ovat hyvinvoivaa ja hyvin toimeentulevaa sakkia, ja heidän määränsä on kasvussa. Vaikka muiden kuntien asukkaat voisivat ottaa espoolaisista oppia, eivät he pysty muualta käsin aivan muuttumaan espoolaisiksi. Ei nimittäin täysin tiedetä, mikä tekee espoolaisista niin erinomaisia.