Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Joskus vaikeneminen on paras ratkaisu.

Jotkut löytävät aina oikeat sanat, ja vaikuttavat siksi mainioilta puhujilta.

Yhtä tärkeää on kuitenkin osata olla myös hiljaa oikeissa tilanteissa – siis muulloinkin kuin ruoka suussa. Mashable listasi näitä tilanteita.

1. Kun olet esittänyt kysymyksen.

Jokainen on joskus törmännyt tyyppiin, joka esittää kysymyksen, mutta odottamatta vastausta jatkaakin itse puhumista! Tai alkaa puhua ennen kuin toinen on päässyt vastauksessaan loppuun. Mikä hyöty kysymyksestä sitten oli? Jos esität kysymyksen, sen jälkeen on parempi olla hiljaa ja kuunnella, mitä toinen vastaa. Sitä paitsi kuuntelemalla voi oppia paljon enemmän kuin puhumalla koko ajan itse.

2. Kun et tiedä, mistä olet puhumassa.

Voit vaikuttaa fiksulta, vaikket ymmärtäisi keskustelunaiheesta pätkääkään. Hiljaa oleminen on silloin oikein hyvä ratkaisu – suomalaisella luonteenlaadulla se myös onnistuu. On ihan turhaa täyttää hiljaisia hetkiä kiireesti lauseilla, joiden lausuminen jäisi vain nolottamaan. Toinen keino, josta kirjoitimme hieman aiemmin, on kysyä kysymyksiä.

3. Kun alat sortua kerskailuun.

Joskus huomaat puhuvasi esimerkiksi juoksuharrastuksestasi, kunnes käy ilmi, että kaikki seurassasi olevat ovat kiinnostuneempia penkkiurheilusta. Vaikka vain kertoisit viattomasti intohimosi kohteesta, se saattaa alkaa kuulostaa kerskailulta, joten on aika vaihtaa aivan muihin aiheisiin kuin maratonkokemuksiisi. Tai vaieta.

4. Kun alat latistaa muiden juttuja.

Kuvitellaan, että työkaveri kertoo lomasuunnitelmistaan. Jatkat keskustelua: "Joo, mä kävin siellä pari vuotta sitten. Kalja oli kallista ja ruoka pahaa." Jos sinulla ei ole mitään hyvää sanottavaa, on parempi olla vain hiljaa.

5. Kun haluat, että muut saavat loistaa.

Joskus on hyvä, että antaa muidenkin olla äänessä. Työpaikan hiljaisin saa viimein sanottua ideansa, ja ystävä hoksaa itse, mikä hänen elämässään mättää. Riittää, että olet paikalla kuuntelemassa, kun muut löytävät ratkaisuja.

6. Kun juttusi tylsistyttävät.

Onnittelut, jos olet kaikkien aikojen tarinaniskijä, mutta jos sinulla kestää ikuisuus päästä juttusi ydinsisältöön, muut saattavat ehtiä tylsistyä sillä aikaa. Huomaat kyllä, jos yleisöäsi ei kiinnosta, joten lopettelehan juttusi aiottua nopeammin.

7. Kun aloitat puheen.

Hiljaa oleminen on mainio tehokeino. Pidit sitten puhetta töissä tai perhejuhlissa, kiusallisen pitkä tauko saa yleisön jännittämään puolestasi, ja kun viimein aloitat puheesi, jännitys laukeaa ja saat ainakin muutaman kuulijoista puolellesi.