Kuuma, kuumempi, kesätyö muumina.  Kuva: Tatu Lertola
Kuuma, kuumempi, kesätyö muumina. Kuva: Tatu Lertola

Leppoisa kesätyö vai hellepäivän painajainen? Tykkimäen sammakko, Puuha-nalle ja muut huvipuistojen maskotteina työskennelleet paljastavat oudoimmat muistonsa.

Hiki virtaa helteessä, lapset potkivat, mutta pukahtaakaan ei saa. Maskotin työpäivän kohokohtia ovat ihanat lapset, rankinta kuumuus ja huonosti käyttäytyvät vanhemmat.

Puuha-nalle, Tykkimäen sammakko, Pikku Myy ja muut maskotteina työskennelleet paljastavat oudoimmat muistonsa.

Potkittu Puuha-nalle

”Olin Puuhamaassa kesätöissä ja ajauduin tekemään Puuha-nallen hommaa. Se oli 15-vuotiaalle aika kiva, suht vapaa kesätyö. Kuvia otettiin aina. Olen aika monessa perhealbumissa. Kukaan ei vain tiedä sitä.

Jotkut vanhemmat saattoivat sanoa lapsilleen, että menepäs potkimaan Puuha-nallea. Pikkuiset kävivät ihan päälle. En saanut sanoa mitään, koska maskotit eivät saa puhua. Seuraavalla kerralla puvun sisällä voi olla eri tyyppi, ja nallella onkin sitten ihan eri ääni. Isossa puvussa pystyi kuitenkin vahingossa astumaan varpaille. Pieni vilppi on sallittua.

Älyttömän kuuma siinä tuli. Puvun sisällä saattoi olla 50–60 astetta lämmintä. Se ei ole huonokuntoisen hommaa. Joskus kun olin tulossa takaisin kierrokselta, otin pään vähän liian aikaisin pois. Lapset alkoivat itkeä ja huutaa.”

Vastustajan maalille tuulettava maskotti

”Olin pari kertaa jääkiekkojoukkueen maskottina SM-liigan peleissä. Valehtelin haastattelussa, että olen tosi suuri lätkäfani. Oikeastihan en ollut käynyt ikinä yhdessäkään matsissa. Kun sitten menin sinne ensimmäisen kerran ja koetin tihrustaa peliä puvun ”pään” läpi, en tajunnut siitä yhtään mitään. Ainakin pari kertaa tuuletin vahingossa näkyvästi vastapuolen maalille.”

Hässivät muumit

”Olin Muumimaailmassa töissä, kun iltapäivälehdissä uutisoitiin, että joku oli nähnyt muumityöntekijät hässimässä yhden puvun sisällä. Kukaan meistä ei tajunnut, miten niin muka voisi käydä, koska ne puvut eivät todellakaan ole joustavia tai löysiä. Mutta pitihän sitä kokeilla! Niinpä tunkeuduimme kaverin kanssa pukeutumistilassa yhteen muumipukuun ja toivoimme, ettei esimies näe. Ne olivat elämäni tuskallisimmat minuutit. Ei ollut mitenkään eroottista.”

Sammakot edustustehtävissä

”Ollessani Tykkimäellä sammakkona meidän sammakoiden piti edustaa erilaisissa tilaisuuksissa ympäri naapurikyliä. Eräänä aamuna taksin piti tulla hakemaan meitä huvipuistosta ennen sen aukeamista. Olimme hieman myöhässä ja juoksimme puvut päällä pihalle, mutta taksia näkynyt missään. Hetken ihmeteltyämme terraarion hoitajat tulivat taksikuskimme kanssa ja esittelivät meidät. Taksikuski oli käynyt hakemassa sammakoita terraariosta ja kovasti miettinyt, miksi toimitusjohtaja oli vaatinut firman hienointa autoa.

Työ oli fyysisesti kuumuuden takia tosi rankkaa, mutta antoisinta olivat lapset. Useimmat pelkäsivät jättimäisiä sammakoita, itkivät tai juoksivat karkuun, osa jopa potki. Pari kertaa jouduttiin turvautumaan vartijoihinkin.”

Henkiin herännyt Pikku Myy

”Näyttelin monta kesää pikku Myytä Muumimaailmassa. Usein mietin, millaista olisi, jos satu olisikin totta ja muumit olisivat oikeita. Siksi testailin sitä eri tavoilla. Kerran esimerkiksi kuvasimme koko päivän mainoksia ja menin muutaman tunnin kuvaustauollani salaa yksin Muumitaloon nukkumaan Muumipapan ja Muumimamman sänkyyn. Usein myös viivyttelin työpäivän jälkeen niin, että kaikki asiakkaat ja muut työntekijät olivat lähteneet saaresta, ja sitten tepastelin yksinäni pikku Myy -puvussa Muumilaaksossa. Kokeiluista tuli kieltämättä vähän sekopäinen, joskin taianomainen, fiilis.”

Nestehukka helteessä

”Kesä oli superkuuma. Joka päivä paistoi aurinko, ja huvipuiston eläinmaskottien puvut olivat paksua neopreenin tyyppistä materiaalia. Hiestä märän puvun sisällä oli päivän mittaan koko ajan epämiellyttävämpää, ja piti yrittää keksiä juttuja, joissa ei tarvinnut liikkua, puhua eikä leikkiä lasten kanssa. Kävimme joka päivä katsomassa taikurin näytöksen, jossa sai rauhassa nuokkua puvun sisällä, ja teimme useat kierrokset maailmanpyörässä ja muissa laitteissa, joissa tuuli tuiversi koko ajan maskin sisään. Pahinta oli kuitenkin ruokamyrkytys, jonka sain erään työpäivän loppupuolella. Työpäivää oli pari tuntia jäljellä ja köyhänä opiskelijana yritin tsempata kipeästä ja möyrivästä mahasta huolimatta. Kotimatkalla meinasinkin sittenkin pökertyä nestehukasta.”

Anni Hautala lomaili kesällä avomiehensä stand up -koomikko Niko Kivelän ja molempien poikien kanssa Kreikassa ja mökillä. Kuva: Jonna Öhrnberg

Radiojuontaja Anni Hautala aloittaa joka maanantai terveellisen elämän, mutta päätös pitää korkeintaan keskiviikkoon asti.

Juontaja Anni Hautala, 35, julkaisee marraskuussa keittokirjan. Projekti alkoi, kun kustantaja otti suosikkijuontajaan yhteyttä.

– Minulla on helppo suhde ruokaan. Rakastan sitä, että en itsekään tiedä, mitä ruokaa laitan ja kaivelen kaapeista kaikkia tekotarpeita, Anni kertoi torstaina Otavan syyskauden avajaisissa.

Kesällä Anni vieraili kirjaa varten Champagnesen ja Cognacin kylissä, jossa tutustui juomien valmistusprosesseihin. Kirjassa on muutama drinkkiohje. Ruuan suhteen Anni kuvailee olevansa nautiskelija.

”Ehkä minulla on jokin hyvä geeni, että en liho niin paljon.”

– En ole koskaan ollut millään dieetillä. Minulla on siihen liian huono itsekuri. Ehkä minulla on jokin hyvä geeni, että en liho niin paljon.

Keho ei totu aikaisiin aamuherätyksiin

Radio Suomipopin Aamulypsyä juontava Anni herää joka aamu ennen viittä. Aikaisin herääminen ja väsymys lisäävät makeannälkää.

– Keho ei oikein totu siihen heräämiseen. Aloitan joka maanantai terveellisemmän elämän ja suunnittelen karkkilakkoa, mutta se loppuu viimeistään keskiviikkona. Toimituksessa on usein karkkeja ja herkkuja, joihin sorrun.

”Loppukevät oli ihan hullua juoksua.”

Aamulypsyn lisäksi Anni jatkoi tällä viikolla kesän jälkeen Idolsin kuvauksia. Kuuden viikon kesäloma tuli tarpeeseen.

– Olin todella tiukka lomasta. Loppukevät oli ihan hullua juoksua ja odotin jo lomaa. Huomaan, että käyn silloin kärsimättömäksi; en jaksaisi yhtään mitään korjauksia tai muutoksia, vaan olin, että kuvataan nyt vaan.

Kuvien jakaminen turmapaikalta pyydetään lopettamaan, jotta poliisit saisivat työrauhan syyllisten löytämiseksi.

Torstai-iltana 13 ihmistä kuoli ja kymmenet loukkaantuivat, kun pakettiauto ajoi ihmisjoukkoon Barcelonan suosituimmalla kävelydadulla. Isis on julistautunut iskun tekijäksi.

Las Ramblas -kävelykadulle kohdistuneen terrori-iskun jälkeen Twitter on alkanut täyttyä kissojen kuvista aihetunnisteella #barcelona. Ilmiöstä uutisoi ensimmäisenä Helsingin sanomat.

Kissakuvat ovat vastaus terrorismille. Ilmiö sai alkunsa Belgian terrori-iskujen jälkeen vuonna 2015, ja ajatus sen taustalla on antaa poliisille työrauha jakamalla kuvia kissoista turmapaikan ja uhrien sijaan. Nyt myös Barcelonan iskuihin vastataan kissoilla.

Lue lisää: Kissakuvista tuli Brysselin terroristijahdin symboli

”Pyydän, postatkaa kuvia kissoista Las Ramblasilla loukkaantuneiden ihmisten sijaan. Älkää välittäkö tietoa terroristeille”, käyttäjä nimeltä Fortino Tapia twiittasi.

Legendaarisen Catherine Deneuven karisma kannattelee ensi-iltaelokuvaa, jossa nainen kohtaa isänsä rakastajattaren.

Keski-ikäinen kätilö Claire (Catherine Frot) pakenee elämää arkisiin rutiineihinsa. Clairen elämä mullistuu, kun hänen isänsä rakastajatar Bèatrice (Catherine Deneuve) ottaa häneen yhteyttä kolmen vuosikymmenen hiljaisuuden jälkeen. Naisilla on iso kana kynittävänä. Samaan aikaan Clairen puutarhapalstan naapurin ilmestyy kiinnostava mies Paul (Olivier Gourmet).

Ranskalaisohjaaja Martin Provost muistetaan meillä parhaiten taiteilijaelämäkerroista Violette ja Séraphine, jotka kertoivat kirjailija Violette Leducista ja taidemaalari Séraphine de Senlisistä. Tällä kertaa ohjaaja on vaihteeksi tarttunut sepitteelliseen tarinaan.

Provostin uutuusdraama Rakkaudella, Bèatrice lepää ranskalaisen elokuvan grand old ladyn Catherine Deneuven harteilla. Deneuve on legenda, jonka näyttelijäntyötä seuraisi mielellään, vaikka hän tulkitsi pelkkää puhelinluetteloa. Erityisen vakuuttavasti hän esittää hurjapäistä naista, joka on tottunut pärjäämään omilla ehdoillaan miehisessä maailmassa. Konkari on saanut arvoisensa vastuksen Catherine Frotista, joka tulkitsee uskottavasti pikkuhiljaa kukkaan puhkeavaa seinäruusua.

katso traileri:

Rakkaudella, Béatrice

***

Ensi-ilta 18.8.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

LEIJONA

Älä jää tuppisuuksi tänään. On tärkeää, että ilmaiset tunteitasi ääneen. Ihmiset lähtevät helposti ehdottamiisi projekteihin mukaan.

 

NEITSYT

Avuntarjouksesi avaa yllättäviä ovia. Tutustut nyt helposti uusiin ihmisiin ja solmit tulevan kannalta hyödyllisiä kontakteja. Älä anna kenenkään käyttää sinua hyväkseen.

 

VAAKA

Tilanne karkaa käsistäsi, ellet pysy tiukkana. Sinun on tiedettävä, mitä haluat. Ota etäisyyttä ihmiseen, jolla on taipumusta kuvioiden sotkemiseen.

 

SKORPIONI

Pidä silmät auki työrintamalla. Hyvää tilaisuutta ei pidä jättää väliin. Ole aktiivinen ja kanavoi energiasi unelmiesi toteuttamiseen.

 

JOUSIMIES

Satsaa energiasi ja aikasi itseesi. Nyt ei ole aika kritisoida muiden tekemisiä. Laita muutokset liikkeelle itsestäsi.

 

KAURIS

Ihmissuhteet kysyvät aikaa ja huolenpitoa. Älä anna kenenkään kokea oloaan ulkopuoliseksi lähelläsi. Ilmassa on romantiikkaa.

 

VESIMIES

Ole tarkkana rahan ja paperihommien kanssa. Yksityiskohdilla on tänään merkittävä rooli. Kiinnitä huomiota myös terveydentilaasi.

 

KALAT

On otollinen hetki pitkille ja vakaville keskusteluille. Älä anna kenenkään manipuloida sinua. Ota etäisyyttä ihmiseen, joka vaatii sinulta liikaa.

 

OINAS

Äkilliset käänteet saavat tunteesi myrskyämään. Pidä pää kylmänä ja yritä tarjota rauhanomaisia ratkaisuja, oli tilanne mikä tahansa.

 

HÄRKÄ

Panosta viihtyisään kotiin. Tarvitset oman tilan, jossa olosi on turvattu. Varaa päivästä aikaa rentoutumiseen ja rakkaittesi seurasta nauttimiseen.

 

KAKSONEN

On aika tarjota auttavaa kättä. Katso ympärillesi ja mieti, kuka lähipiirissäsi tarvitsee välitöntä tukea. Anteliaisuutesi ei jää muilta huomaamatta.

 

RAPU

Suuntaa energiasi johonkin hyödylliseen. Luovuutesi kukkii tänään, eikä sitä kannata heittää hukkaan. Päivä tuo mukanaan romanttisen tuulahduksen.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!