Miksi tupakointi on kielletty lapsilta mutta prosessoidun lihan syöminen ei ole?

Vierailija

Prosessoitua lihaa on muun muassa makkara, nakit, kinkku, leikkeleet, meetvursti, pekoni, kananuggetit savustettu ja suolattu liha ym. vastaavat.

Maailman terveysjärjestö WHO:n alainen syöpätutkimuslaitos IARC luokittelee prosessoidun lihan karsinogeeniksi jonka tiedetään aiheuttavan syöpää. Samassa ryhmässä on muun muassa tupakan poltto ja asbesti. Tupakan tiedetään aiheuttavan keuhkosyöpää. IARC:n mukaan prosessoitu liha aiheuttaa paksusuolen syöpää. Punainen liha (nauta, sika) luokitellaan luokan 2a karsinogeeniksi eli todennäköisesti syöpää aiheuttavaksi. (1)

Siinä missä prosessoitu liha karsinogeeninä aiheuttaa syöpää, ravinnosta saatava kuitu suojaa paksusuolen syöpää vastaan. Suoliston bakteerit tuottavat kuidusta fermentoitumisen kautta lyhytketjuisia rasvahappoja kuten butyraattia. Butyraatti tappaa syöpäsoluja ja näin vähentää syövän riskiä. (2) Jokainen 10 gramman lisäys päivittäisen kuidun saannissa vähentää paksusuolen syövän riskiä 10% (3). Populaatioissa jotka syövät keskimäärin 100 grammaa kuitua päivässä paksusuolen syövän riski on yli 50 kertaa pienempi kuin länsimaissa (4). Kuitua on kaikissa kasviperäisissä ruoissa. Suomalaiset syövät keskimääräisesti vähemmän kuitua kuin mikä on minimisuositus (5).

(1) Q&A on the carcinogenicity of the consumption of red meat and processed meat http://www.who.int/features/qa/cancer-red-meat/en/

(2) Butyrate elicits a metabolic switch in human colon cancer cells by targeting the pyruvate dehydrogenase complex http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ijc.25599/pdf

(3) Dietary fibre, whole grains, and risk of colorectal cancer: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. http://www.bmj.com/content/343/bmj.d6617

(4) Why Do African Americans Get More Colon Cancer than Native Africans? http://jn.nutrition.org/content/137/1/175S.full

(5) Finravinto 2012 -tutkimus https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/110839/THL_RAP2013_016_%26...

Kommentit (0)

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat