Kirjoitukset avainsanalla Tommi kokkaa

Ostin murulle viime jouluna lahjaksi pastakoneen. Lahjavalinnan takana oli tietenkin itsekäs toive päästä syömään hänen valmistamia pastaherkkuja.

Masiina pysytteli lootassaan useamman kuukauden pastan teon jäätyä aina vaan suunnitelman tasolle, mutta nyt kesällä on kampea pyöritetty jo useamman kerran. Muutaman kerran on jo syntynyt herkullisia ravioleja, mutta tällä viikolla oli vuorossa ekaa kertaa ihan pastalevyistä alkaen itse tehty lasagne. Ja olihan tämä operaatio toki ikuistettava kuviksi.

Minulla oli jotenkin erheellinen käsitys, että pastataikinan valmistaminen olisi kovinkin vaivalloista, mutta olin väärässä. Toki se vaatii jonkin verran vaivaamista sitkon muodostumiseksi, mutta nopeasti tuo herra taikinapallon pyöräytti. 

Meidän pastataikinamme syntyi pelkistä durumvenhnäjauhoista ja munankeltuaisista. Ei siis laitettu öljyä, vaikka se onkin mukana joissakin ohjeissa. Taikinaa valmistettiin kerralla sen verran iso köntsä, että siitä jäi lasagnen jälkeen puolet vielä talteen vaikkapa ravioleja varten. Annokseen meni n. 400 g jauhoja ja 4 isoa keltuaista. 

Valmistuttuaan taikinapallo laitettiin kelmuun ja jääkaappiin lepäämään kastikkeiden valmistamisen ajaksi.

Tomaattikastiketta ei keitelty itse, vaan luotettiin Muttiin. Jauhelihan lisäksi soosiin nakattiin tuoreita herkkusieniä, runsaasti sipulia ja pari valkosipulin kynttä. Lisämakua antoi n. ruokalusikallinen pestoa ja reilu annos mustapippuria.

Juustokastike syntyi perinteisellä voita, jauhoa, maitoa ja juustoa -kombolla. Oma annoksemme oli aika reilunlainen: 50 g voita, 0,5 dl jauhoja, 8 dl maitoa ja reilu pari desia juustoraastetta. Mausteina tietenkin muskottipähkinä ja viherpippuri. 

Taikinasta ajeltiin pastakoneella n. 1-1,5 mm paksuisia levyjä ja tekemästämme annoksesta tosiaan noin puolet oli riittävästi, jotta saimme kolme pastalevykerrosta.

Lasagne oli muuten siis varsin tavanomainen, mutta yhteen kerrokseen piilotimme läjän kokonaisia kirsikkatomaatteja ja runsaasti tuoretta basilikaa ja persiljaa. Vielä paljon enemmän kuin tuossa oli kuvanottohetkellä.

Noin 45 minsaa uunissa 175 asteessa ja vihdoin pääsimme herkuttelemaan. Kaikki oli muuten varsin kohdallaan, mutta juustokastiketta oli sen verran reilunlaisesti, että lasagne jäi todella löysäksi. Makuunhan se ei toki vaikuttanut, mutta tullut kovin kuvauksellinen annos. 

Edellä mainistusta syystä tässä kuvassa tarkennus onkin ruokajuomassani löysän lasagneannoksen sijaan. :D Tommi oli ostanut mullekin oluen ja kyllä se vaan mun makuni tietää. Passionhedelmällä maustettu Sour Headin Berliner Weisse kelpaa hienosti myös kaltaiselleni siiderinjuojalle. 

Tässä vielä kootusti lasagnemme ainekset. Määrät todellakin vain suuntaa antavia ja suosittelen luottamaan omaan arviointikykyyn. Tämä annos riittää noin kuudelle hengelle.

Pastataikina

(tästä määrästä lasagneen riittää noin puolet)

400 g Durumvehnäjauhoja

4 keltuaista

Jauhelihakastike

400 g jauhelihaa

1 iso sipuli

2 valkosipulinkynttä

Kourallinen herkkusieniä

1 prk tomaattimurskaa

1 rkl pestoa

mustapippuria ja suolaa

Juustokastike

50 g voita

1/2 dl vehnäjauhoja

8 dl maitoa

2 1/2 dl voimakasta juustoraastetta

Muskottipähkinää ja viherpippuria

Muuta

Lasagnekerrosten keskelle kirsikkatomaatteja ja tuoretta basilikaa ja persiljaa oman maun mukaan. Suosittelen reilusti.

Koko komeuden päälle vielä juustoraastetta 

 

 

 

 

Kommentit (0)

"Kirjoita tää ohje ylös niin kauan, kun mä sen vielä muistan", sanoi Tommi eilen haarukoituamme suuhumme lautaselliset hänen kokkaamaansa hillittömän herkullista wokkia. Herra saneli ja minä kirjasin. Ja koska niin tein, niin pistetäänpä tämä todella raikkaan ja kevyen ruoan ohje tännekin. 

Meillä oli kaiken kasvispaljouden seassa Atrian naudan minuuttisuikaleita, mutta tämä toimisi hienosti varmasti ilman lihaakin. Määriä on hankala sanoa gramman tarkkudella, kun nakeltiin kasviksia pannulle sen mukaan miten niitä sattui jääkaapista löytymään, eli ohjeistus on, että vähän sinne päin. Eli vedä tunteella vaan! Meillä tämä oli n. 4 hengen annos.

AINEKSET

Öljyä

1 tl paprikajauhetta

1 tl korianterijauhetta

1 tl inkiväärijauhetta

2 tl red curry tahnaa

300 g naudan minuuttisuikaleita

1 iso sipuli

1 paprika

Sopivasti keräkaalia

Muutama kourallinen lehtikaalia

Läjä tuoreita herkkusieniä

Pari porkkanaa

Purkillinen vesikastanjaa

1 rkl vähäsuolaista soijaa

1 rkl kalakastiketta

Chiliä maun mukaan (pullosta tai tuoreena)

2 tl inkivääritahnaa

2 tl korianteritahnaa

1 limen mehu

Kevätsipulia

 

VALMISTUS

Pilko kaikki kasvikset sopiviksi suupaloiksi. Porkkana kannattaa laittaa ohuiksi nauhoiksi tai pieniksi tikuiksi, jotta kypsyy nopeasti.

Kuumenna wokkipannu ja lisää öljy sekä seuraavat mausteet: paprikajauhe, inkiväärijauhe, korianterijauhe ja red curry -tahna.

Lisää pannulle lihat ja kypsennä. 

Siirrä lihat pois pannulta, jätä öljy ja mausteet. Lisää öljyä tarvittaessa.

Heitä pannulle sipulit ja paprikat ja paista 2-3 minuuttia.

Lisää sekaan kaali ja porkkanat ja jatka paistamista hetki.

Pidä huoli, että pannu pysyy koko ajan kuumana!

Lisää vielä lehtikaali, sienet ja vesikastanjat.

Kun kasvikset ovat sopivan kypsiä, lisää loput mausteet.

Heitä lihat takaisin pannuun ja purista sekaan limen mehu.

Kun lihat ovat jälleen lämpimät, ruoka on valmis.

Koristele kevätsipulilla

 

Tää oli niin hyvää, raikasta ja rapeaa! Wokit on ihanan helppo ja herkullinen tapa ujuttaa ruokavalioon paljon kasviksia. 

Kommentit (1)

PiP

Johan tuli näläkä :-) Kiva ohje, kokeilen varmasti. Meikäläinen saattais heittää sekaan kookosmaitoa.

Tein eilen niin kivaa ruokaa, että haluan vinkata reseptin teillekin. (Ja tässä asiassahan siis huomionarvoista on ihan ylipäätään se, että minä tein meidän taloudessa ruokaa, kun yleensä on tuo avopuolisoni, joka meillä heiluu hellan edessä)

Eilisen ruoan ohje on kotoisin lemppari reseptisivustoltamme Soppa365:sta ja sitä on kokattu meillä joskus aiemmin Tommin toimesta. Ohje tuli mieleeni, kun kaupassa oli tarjouksessa sekä lehtikaali, kevätsipuli että pinaatti, jotka kaikki kuuluvat tähän ruokaan.

Pääkohdat ruoan valmistukseen näet tästä postauksesta, mutta tarkemman ohjeen löydät TÄÄLTÄ. Tärkeimmät ainesosat näet postauksen ekasta kuvasta. (kuvasta unohtui tomaattimurska)

Paista jauheliha, lisää sekaan sipuli, valkosipuli ja paprika ja jatka paistamista kunnes paprika pehmenee hieman.

Lisää pannulle lehtikaali. Näyttää ihan valtavalta kasalta, mutta kyllä se sinne uppoaa. Mä olen viime aikoina tykästynyt kovasti lehtikaaliin, sillä se toimii loistavasti lämpimissä ruoissa, koska lehtikaalista ei tule kypsentäessäkään ihan mössöä.

Vielä hirmuinen kasa pinaattia. Sen voi joutua lisäämään pannulle parissa osassa, jos tuntuu ettei kaikki oikein mahdu. Mutta sinne se "häviää" pikku hiljaa.

Kun lehtikaalit ja pinaatit on saatu upotettua jauhelihan ja muiden ainesten sekaan, lisätään joukkoon chilimaustettu tomaattimurska ja mausteet. (Voi käyttää valmista tacomausteseosta tai heitellä yksittäin juustokuminaa, korianterinsieminiä, oreganoa ja  paprikajauhetta).

Kun settiä on hauduteltu tomaattimurskan kanssa viitisen minuuttia, nakataan päälle vielä juustoraaste ja annetaan sen sulaa. Lopuksi koko komeus koristellaan vielä kevätsipulilla. Valmista! 

Tämän ihanan mössön voi syödä joko sellaisenaan, tai taikka tacokuoristatai kääriä sen tortillalettuun kuten me eilen teimme. 

Tämä voisi toimia myös niin, että jauheliha korvataan Härkiksellä!

Ohje kotoisin siis Soppa365-sivustolta.

Mulla on täällä blogissa aihetunniste Tommi kokkaa. En vissiin ole ajatellut, että sattuisin itse koskaan tekemään mitään postaamisen arvoista mättöä.  Menee siis tunnisteen Tommi kokkaa alle (koska sieltä löytyy jokunen muukin ruokajuttu), mutta vannon, että ihan ite tein! :D

Kommentit (0)

"Mitä tänään syötäisiin?" on kysymys, joka esitetään lähes joka taloudessa melkein päivittäin ja monille se aiheuttaa myös kepeää ahdistusta. Meidän taloudessa tuohon kysymykseen on saatu niin usein vastaus yhdestä ja samasta osoitteesta, että haluan jakaa ilosanomaa eteenpäin. Mun ja Tommin reseptituskailuihin on viimeisen lähes parin vuoden ajan todella usein antanut vastauksen Soppa365-sivusto. Kokkaillaan (tai siis Tommi kokkaa ja mä vähän avustan) Sopan ohjeilla jopa useita kertoja viikossa.

Viimeksi tänään ratkaisitiin ruokapulma suuntaamalla Soppaan. Seurataan myös heidän FB-sivuaan ja sieltä jo heti ekana silmiin osunut resepti osui maaliin ja mun osaksi jäi käydä hakemassa kaupasta ainekset, niin mies lupasi valmistaa.

Nappasin mun instasta (@vieruska) muutaman kuvan Soppa365 -reseptien mukaan valmistetuista herkuista ja linkitän tähän niiden ohjeet.

Postauksen ekassa kuvassa tämän päivän illallinen, Vihreä Broilerispagetti, joka hurmasi runsaalla yrttimäärällään. Tuore minttu, basilika ja lehtipersilja yhdessä sitruunan kanssa loihtivat todella fressin makumaailman ja avokado ja mascarpone toivat samettista pehmeyttä. Koska tehtiin luonnollisestikin kahden hengen annos, jäi tarpeita vielä toiseenkin satsiin, joten taidetaan syödä huomenna tätä samaa ilman broileria. 

Viime viikonloppuna puolestaan teki mieli intialaisia makuja, joten tekoon pääsi Murg Ishtoo -niminen kanacurryohje. Makumaailman pääosissa olivat kaardemumma, neilikka ja kaneli, joten kokonaisuus oli hurmaavan mausteinen. Vielä parempi olisi ruoasta kuitenkin tullut, jos kanat olisi ensin marinoinut, jotta lihaankin olisi saatu enemmän makuja. Pelkkä mausteseoksessa paistaminen ei mielestämme riittänyt. Ensi kerralla siis ehkä uitetaan kanat ensin jossain inkivääri-chili -marinadissa. Tämä siis lisävinkkinä tuohon Sopan ohjeeseen.

Pääsiäisenä meilläkin syötiin lammasta, mutta lihapullien muodossa. Mm. papuja ja oliiveja sisältävä kirsikkatomaattitagine ja karitsanlihapullat veivät kielen mennessään. Täm on siitä kiva ohje, että toimii ihan ilman noita lihapulliakin, eli voi vaikka paistaakin pullat erikseen, jolloin tagine sopii kasvissyöjille, mutta halukkaat voivat ottaa myös lihapullia. Sen kummempaa lisuketta ruoka ei kaipaa, vaan sopii nautittavaksi vaikkapa vaalean leivä kera. 

 

 Viimeisenä vielä todella hämmentävä yllättäjä, nimittäin lehtikaalilla ryyditetty maapähkinäkeitto. Tätä kohtaan oli kyllä pientä epäluuloa ilmassa, maapähkinävoita keitossa?? Ja lehtikaaliakaan en ole kauheasti vielä syönyt. Mutta ai että, tämä soppa todellakin hurmasi. Aivan sairaan hyvää! Lehtikaali yllätti myös siten, että se ei mennyt keitossa mössöksi, vaan siinä  pysyi mukava suutuntuma. Pitänee testata lehtikaalin lisäämistä johonkin muuhunkin keittoon.

Vaikka tässä nyt olikin 3/4 liharuokaeseptejä, niin on ehkä osaksi Soppa365-sivustosta johtuvaa, että meillä on ihan selvästi lisääntynyt kasvisruokien syönti. Vai pitäisikö sanoa, että vähentynyt lihan syönti? Ihan vaan siksi, että eteen tulee koko ajan niin mielenkiintoisia ja herkullisen kuuloisia reseptejä, joihin ei tule lainkaan lihaa tai joissa liha on hyvin pienessä osassa. Tämä on toki vain hyvä ja positiivinen muutos. Go kasvikset, go!

Kannattaa muuten tuolla Soppa365:ssa rekisteröityä, niin voi sitten kätevästi keräillä itseä kiinnostavat reseptit omaan keittokirjaan, josta löytyvät helposti. Toivottavasti jollakin teistä edes jonkun päivän mitä tänään syötäisiin -paniikki hieman näillä vinkeillä helpottaa! 

PS. Päivittelen ruokakuvia aika usein Instaan! 

Kommentit (0)