Hyvää äitienpäivää äiti, isomummi ja famu siellä jossain. Tässä äitienpäiväkakussa yhdistyy monta asiaa. Lapsuuden makuja ja muistoja. Hunaja, pehmeä täyte ja kaunis ulkomuoto. Sokerileipurien ja herkkuttelijoiden sukua kun olen.

Hunajakakkuun tutustuin sattumalta ja ensimmäistä kertaa täällä Abu Dhabissa. Missä ikinä olenkaan, kahviloissa tai kaupoissa, tarkastan aina makeiden herkkujen, kakkujen, leivosten ja leivonnaisten valikoiman. Tällaisella etsintä kierroksella kohdalleni osui houkuttelevan kaunis "Honey Cake". Ja pakkohan sitä oli saada palanen. Jotain uutta mitä en ennen ollut maistanut. Kullan ruskeaa, raidallista ja kuohkeaa, suussa sulavaa, pehmeää, täydellistä täytekakkua!

Mutta etsiessäni ohjetta tälle herkulle, en saanutkaan käsiini uutta arabiherkkua. Pitää näköjään lähteä kauas nähdäkseen lähelle ja niinpä tämä herkku onkin lähtöisin sieltä rakkaan kotimaan rajanaapurustosta, Venäjältä. Ehkä se juuri siksi iski omaan makuhermoon. Tarinan mukaan tämä luomus oli jo Venäjän keisarin, Aleksanteri I:sen vaimo Elisabethin mieleen. Vaikka hän ei tiedettävästi pitänyt hunajan mausta, onnistui hovileipuri hurmaamaan keisarinnan juuri tällä kakulla, joka nimestään huolimatta ei ole äkkimakea.

Ohjeet varoittelevat työlääksi mutta ei muuta kuin hommiin. Olen soveltanut  reseptiä  Cooking Melangery, Russian cuisine blogista. Alkuperäisen pyöreän kakun sijaan oma versioni on suorakaiteen muotoinen ja siten paljon helpompi toteuttaa kuin pyöreiden, yksittäisten kerrosten valmistus.Tästä ohjeesta saa leikattua kauniita kakkupaloja n. 5-7 henkilölle.

“Medovik “ - Honey cake (n. 5-7 kakkupalaa)

Kakkupohja:

50 g suolatonta voita

2 rkl hunajaa

0,75 dl  sokeria

2  munaa

3 - 4 dl vehnäjauhoa

3/4 tl sodaa

Sulata voi, hunaja ja sokeri miedolla lämmöllä. Sekoita tasaiseksi.

Vispaa munat yksitellen joukkoon (varo klimppien muodostumista) ja anna seoksen keittyä 3-4 minuuttia koko ajan sekoittaen. Lisää soda voimakkaasti sekoittaen ja jatka muutama minuutti. Ota pois levyltä ja sekoita joukkoon jauhot.

Seoksen tulisi olla kuohkeaa, tasaisen väristä ja hieman tahmeaa.

Levitä tahmea seos mahdollisimman ohueksi levyksi kahdelle erilliselle, leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista pohjat 3-4 minuuttia n.180 asteessa tai kunnes pinta saa kullankeltaisen värin.

Ota kakkupohjat uunista ja anna jäähtyä. Leikkaa reunat tasaiseksi ja murusta yli jääneet reunat kakun pintakoristelua varten. Leikkaa kakkulevyt  suorakaiteen muotoisiin ja keskenään samankokoisiin palasiin. Yhdestä pellillisestä saat neljä kakkupohjaa. Valmista täyte.

Täyte:

2,5 dl maitoa

2 munaa

2 rkl maissitärkkelystä

1,2 dl kondensoitua maitoa

1 rkl hunajaa

50 g huoneen lämpöistä voita

Lämmitä kattilassa n.2 dl maitoa, mutta älä kiehauta.

Vatkaa loppu maito, munat ja maissitärkkelys keskenään erillisessä kupissa ja sekoita voimakkaasti vatkaten lämpöisen maidon joukkoon. Vatkaa miedolla lämmöllä kunnes seos sakenee ja muuttuu paksuksi. Ota kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon voi, hunaja ja kondensoitu maito. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä.

Kokoa  kakkupohjat päällekkäin ja levitä jokaiseen väliin reilusti täytettä. Levitä seosta myös kakun päälle ja levitä yli valuva täyte kakun reunoille. Ripottele kakkupohjan reunoista jauhetut muruset kakun päälle ja reunoille.

Laita kakku useammaksi tunniksi tai yön yli jääkaappiin mehevöitymään.

Leikkaa kauniiksi annospaloiksi ja herkuttele!

Aurinkoista äitienpäivää <3

Nina

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Arabiemiraateissa asuva Nina on koulutusalalla työskentelevän miehen vaimo, kolmen lapsen äiti, koiran omistaja ja ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta, kulttuureista ja kielistä kiinnostunut vapaa kirjoittaja. Blogissa havainnoidaan arkea ja juhlaa AbuDhabissa, kiihkeän kasvun suurkaupungissa. Tai toisinaan jossain ihan toisaalla. Rakkaudella ja huumorilla tietenkin.

SunTowerLife -> Instagramissa

Teemat

Blogiarkisto

Kategoriat

Instagram