Kirjasyksy on virallisesti alkanut ja tervehdimme sitä ilolla: tartumme yhteen sen odotetuimmista käännösromaaneista – tänä vuonna ilmestyneeseen ja pikavauhtia käännettyyn Arundhati Royn Äärimmäisen onnen ministeriöön.

Kesti kaksikymmentä vuotta, että Roylta ilmestyi uusi romaani palkitun ja rakastetun esikoisromaanin Joutavuuksien jumala jälkeen. Intialainen kirjailija ei ole suinkaan jäänyt kieriskelemään menestyksensä tuomassa mirhamissa vaan hänet tunnetaan kotimaassaan aktivistina ja poliittisten pamflettien kirjoittajana.

Äärimmäisen onnen ministeriö on kuin Intia itse: sekava, äänekäs, hullu, hurmaava, väkivaltainen, ristiriitainen, rakkaudellinen ja paikoin henkeäsalpaavan kaunis. Se on myös äärimmäisen vihainen kirja nationalismin tuhoavasta voimasta. Kirjailija todella valitsee puolensa.

Jonna lähti lukemaan kirjaa lähestulkoon syyntakeettomana arvioijana, valmiina antautumaan, Johannan alkutaivalta varjostivat epäilykset. 

Mutta jotkut kirjat vain pakottavat rakastamaan itseään ja viittaamaan kintaa niiden puutteille. Sellainen on myös Äärimmäisen onnen ministeriö.

Mutta ensin: Johanna muistuttaa lempeästi Jonnaa tämän viime jaksossa tekemästä mokasta. Mutta ei se mitään, onhan elämä Heidi Liehunkin mukaan ”mokien sinfoniaa.” 

On myös aika muistella David Bowien toismaailmaista ihanuutta – hänestä on ilmestynyt maailmalla uusi anekdoottikirja – ja kenestä me muka haluaisimme ahmia enemmän anekdootteja kuin starmanista? 

Joanna Rowling joutui uransa alkuvaiheilla piilottamaan sukupuolensa alkukirjaimiin J.K. – mutta mitä ihmettä? Merten takaa kuuluu uutisia, että naisten haliitsemassa psykologisten trillereiden genressä miehet ovat alkaneet tehdä samaa. He kätkevät sukupuolensa nimikirjaimien taakse. Halpa myyntikikka vai osoitus aikojen muuttumisesta? 

Kaipaamme myös apuanne, rakkaat kuulijat. Ovatko kaikki kirjallisuuden kiinnostavat ja coolit äidit niitä, jotka ovat hylänneet lapsensa? Miksi äitiys kaappaa naisen identiteetin? MIksi sen rinnalle ei mahdu muita intohimoja? Kertokaa siis meille kohtaamianne kiinnostavia kirjallisuuden äitikuvauksia! 

Ja vielä: Johanna jakaa risuja hashtagilla silosääret ja ruusuja hashtagilla superlukumaraton.

Nyt se alkoi! Sivumennen <3 syksy!

 

LUKULISTA:

Arundhati Roy: Äärimmäisen onnen ministeriö (suom. Hanna Tarkka, Otava)

 

Stephen Davis: Gold Dust Woman: The Biography of Stevie Nicks (ilmestyy marraskuussa)

Dylan Jones: David Bowie: A Life

Camilla Grebe: Kun jää pettää alta (suom. Sari Kumpulainen, Gummerus)

Paula Hawkins: Nainen junassa (suom. Oona Timonen, Otava)

Gillian Flynn: Kiltti tyttö (suom. Terhi Kuusisto, WSOY)

Eliza Albert: After Birth 

Arundhati Roy: Joutavuuksien jumala (suom. Hanna Tarkka, Otava)

Salman Rushdie: Keskiyön lapset (suom. Arto Häilä,WSOY)

Vikram Seth: Sopiva nuori mies (suom. Leena Tamminen, WSOY) + Rakkauden musiikki (suom. Pirkko Biström, WSOY) 

Aravind Adiga: Valkoinen tiikeri (Suom. Tarja Teva, Otava)

Katherine Boo: Kätkössä kauniin ikuisen (Suom. Tarja Lipponen, WSOY)

Kommentit (6)

Marika

Liane Moriartyn useimmat keskeiset henkilöt ovat äitejä ja keskenään aika erilaisia.Teokset eivät toki keskity pelkästään äitiyteen mutta se on yksi keskeinen osa päähenkilöiden elämää. Joskus hän myös kuvaa useamman sukupolven äitejä melko kiinnostavalla tavalla.

Johanna L
Liittynyt20.1.2017

Tää on tosi hyvä huomio, kiitos! Meillä on molemmilla Moriartyn kokoinen aukko lukuhistoriassa, mutta minulla on yöpöydällä (tai siis yöpöytänä, koska yölampun alla on kasa kirjoja) Mustat valkeat valheet, mikä kielii siitä, että se tulee lukuvuoroon pian.

Marika

Suosittelen Moriartya. Mahtavan tarkkoja mutta lämpimällä sydämellä tehtyjä kuvauksia ihmisistä ja ihmissuhteista. Äidit näyttäytyvät äidin rooleissa mutta myös muissa rooleissa ja mukana on paljon heidän itsereflektointia omista rooleista ja käyttäytymisestä. Myös kuvausta sisaruudesta ja naisten välisestä ystävyydestä. Aika kevyesti etenevää tekstiä eli toimii myös kuunneltuna.
Moriarty on kuvannut myös lapsettomuutta mutta ei sitäkään pääasiallisena aiheena.

Johanna L
Liittynyt20.1.2017

No nyt on niin monta suositusta Moriartyn puolesta, että myyty!! Kiinnostuin tosi kovasti Big Little Lies -sarjan myötä – rakastin sitä.

riittanen
Liittynyt20.8.2017

kiitoksena netflixvinkistä you're so worst  tarjoan vaihtariksi Rectifying. ei komediaa, draamaa, toistaiseksi parasta mitä olen sieltä löytänyt.

riitta virtanen

Seuraa 

Kaksi ystävää ja paljon puhetta siitä mistä ei ole puutetta: hyvistä kirjoista. Sivumennen-kirjapodcastia ja -blogia luotsaavat Johanna Laitinen ja Jonna Tapanainen.

Kuva: Satu Kemppainen. Graafikko: Reetta Kyttä. Podcastin tunnusmusiikki: Artemi Remes.

Blogiarkisto

2017

Kategoriat