Kirjoittelin viime vuoden lopulla omasta atopiastani ja on ollut tarkoitus tehdä blogin puolella uusi katsaus ihoni kuntoon ja vain puhua siitä asiasta täällä. Aikaisempi merkintä kuvineen täällä (2011/09). Ensinnäkin aloitin siis viime syyskuussa ihoni hoitamisen Protopic takrolimuusivoiteella ja tuloksia sain heti jo kahden viikon sisällä. Alunperin levitin voidetta kaksi kertaa päivässä koko vartalolle/kaikkialle missä oli tulehtunutta ihoa. Viime maaliskuussa aloin levittää tuotetta kerran päivässä ja huhtikuun puolella vain joka toinen päivä, kunnes toukokuussa jo jätin tuotteen kokonaan. En enää raavi, mutta myös auringon valon määrän lisääntyminen voi olla siihen yksi syy. Toukokuussa lopetin tuotteen käytön koska olin yksinkertaisesti niin köyhä, ettei siihen ollut varaa. Olin samaan aikaan kuukauden mittaisella kesälomalla ja huomasin etten enää edes tarvinnut koko ainetta. Palasin töihin kesäkuun alusta ja huomasin, että iho alkaa taas kutiamaan. Tavallaan tiesinkin jo, että saippuat ja jatkuva desinfiointi herkistävät ihoani ja siksi raavin, joten aloin taas käyttämään Protopicia. Levitän nyt kerran päivässä käteen ja selkään tuotetta ja näppylät pysyvät tehokkaasti poissa. Tiedän, ettei iho lähde enää tulehtumaan yhtä pahasti kuin viime vuonna. Koen ainakin, että Protopicin kanssa ylläpitohoito kyllä pitää sen kurissa nyt kun sen avulla on isoimmat arvetkin siistitty alta pois.

Olen kuitenkin muuttanut myös elintapojani Protopicin käytön ohella. Eliminoin ensinnäkin kaikista pesuaineistani sulfaatit. Hammastahna, käsisaippua, shampoot ym. Ostan ja käytän vain tuotteita, joista puuttuu Sodium Lauryl/Laureth Sulfate ja muut sulfaatit. Sulfaatit ovat halpoja ainesosia, jotka aiheuttavat tuotteen vaahtoamisen. Sulfaatteja on halpa käyttää tuotteissa ja siksi niitä lisäillään reilusti aina mukaan. Olen lukenut myös, että ihmisillä, jotka vaihtoivat hammastahnansa sulfaatittomaan on loppunut aftojen muodostuminen suuhun. Itse en ole koskaan aftoista kärsinyt, mutta aiheesta lukiessa tuli vastaan. Sulfaateista Sodium Lauryl Sulfate on kaikista eniten käytetty. Lyhyemmin SLS, on tutkitusti voimistanut yliherkkyyttä esimerkiksi allergioiden esiintymiselle. SLS rikkoo ihon pintakerrosta, jolloin muut kemikaalit ja allergeenit pääsevät helpommin läpi.
Tietysti tämän ohella ostan esimerkiksi herkkäihoisille tarkoitettua tiskiainetta ja pyrin käyttämään käsineitä kun tiskaan ym. Luen myös tuotearvostelut etukäteen todella tarkkaan ennen kuin sijoitan uusiin ihonhoitotuotteisiin. Makeupalleystä pystyy lukemaan todella monesta tuotteesta ja näet aina arvostelijan oman ihotyypin ja pystyt täten paremmin arvioimaan omakohtaisesti. Monen tuotteen inci listat pystyy myös tarkistamaan Cosdnan sivuilta, josta myös näkee kuinka ärsyke altis tuote on. Valitettavasti ihan kaikkia tuotteita sivulta ei kuitenkaan löydy, mutta selaillessa eri ainesosien kemialliset nimet tulevat tutuiksi.

Sen lisäksi, että olen käyttämistäni kemikaaleista tarkka niin yritän syödä vähemmän korkeasti hiivapitoisia tuotteita. Täysin en ole niiden syöntiä lopettanut, mutta jotenkin koen, että vaalea leipä saa ihon kutiamaan. Juon myös ainakin sen 2 litraa vettä päivittäin ja yritän muutenkin välttää liian sokerintäytteisiä ruokia/herkkuja. Tämä siis ihan yleisesti sen ohessa, että pyrkii syömään terveellisesti enemmän vihanneksia ja hedelmiä ym.

Ihoni on nyt jokatapauksessa aika hyvässä kunnossa ja sitkeimmät naarmujen haaleat jäljet ottavat vielä aikansa haalistua kokonaan, mutta ainakaan ne kohdat eivät enää kutia. Levitän yhä Protopica aina välillä näille haaleille haavojen muistoille.

Joitakin tuotteita, joita käytän juuri nyt ovat mm. Terra Novencen käsisaippua (löytyy esim stokkalta), C-Mop Systemin shampoot (tilasin netistä), Yotuelin hammastahnat (apteekista). Näissä tuotteissa ei ainakaan ole sulfaatteja ja myös muita kovimpia kemikaaleja on karsittu pois. Dermosilin Skin Comfort +50 tuotesarja on tällä hetkellä osa kasvojen puhdistusrutiiniani ja vaikka tuotteet onkin +50 -vuotiaille tarkoitettu anti-age tuotesarja niin se sopii itseasiassa voimakkaasti kosteuttavien ominaisuuksiensa ansiosta äärimmäisen hyvin myös atoopikoille. Itselläni sarjasta on tällä hetkellä käytössä puhdistusmaito, kasvovesi ja käsirasva. Hyllystä löytyy myös yörasva, mutta sitä käytän vain niinä iltoina kun kasvojen iho on päässyt huonompaan kuntoon ja kaipaa aamuksi pikaista hoitoa.

Kun kuitenkin on altis atopialle niin tuskin sitä vielä tällä on selätetty, mutta koen kyllä Protopicin saaneen aikaan edistystä suurin harppauksin. Pyrin parhaani mukaan nauttimaan siitä, että ihoni ei juuri nyt kutia tai ole punaisten märkivien läiskien peitossa. Yritän muistaa kuinka masentunut olin vielä talvella asian suhteen ja yrittää parhaani mukaan olla kiitollinen, että olen tässä pisteessä. Edes nyt. Paremminhan taas näkee ensitalvena pureeko pakkanen ja repeytyykö iho kesän lämmön kadottua.

Jos tätä lukee joku muu atoopikko niin mielelläni luen taas jos jonkun tekee mieli avautua omista kokemuksistaan tähän. Edelliseen merkintäänikin aiheesta tuli suhteellisen paljon pitkiä stooreja, jotka mielenkiinnolla luin läpi. Tässä tämä oma avautumiseni nyt kuitenkin tällä kertaa. Jaksamista kaikille atopiasta tai muista ihosairauksista kärsiville niin paljon!

Kommentit (19)

Hienoa, että on pysynyt iho parempana ja toivottavasti jatkaa pysymistään. :)

Mun pikkuneidillä vei taas pahimmat ihottumat aiempaan postaukseen vinkkaamani merisuola-leivinjauhe-oliiviöljy-kylpy.

Meillä käytetään nestemäistä pesuainetta, missä on minimiaineet, eli alle 5% saippuua ja sitten oliko se 5-15% tensidejä vai mitä ne nyt oli. Muistan lukeneeni jostain, että pulverit ärsyttää enemmän ihoa, tekee jotankin karheempia vaatteista.

Noihin INCI-listoihin kannattaa todellakin tutustua, ihan ilman atopiaakin. Tuotteet sisältää yllätävän paljon skurbaa ja ne voi aiheuttaa vaikka mitä. Myös jos tuote on testattu eläimillä, sen testitulokset eivät ole pitäviä ihmisissä.

Meillä kokeiltiin tänään ensimmäistä kertaa Frantsilan luomu perusvoidetta, sopii hyvin kuivalle iholle ja atopikoille, sekä lapsille. Tullaan myös kokeileen karitevoita (shea butter) kuiviin ekseemaläiskiin, sekin erittäin hyvä luonnollinen tuote atoopikoille.

Rasvoissa koitetaan välttää parafiinia, vaseliinia, parabeenejä, silikaatteja, sulfaatteja, sekä kaikkia keinotekoisia väri ja hajuaineita.

Toivottavasti se kylpy on auttanut! Ja joo meillä olikin yksityiskohtaisempi keskustelu aiheesta aikaisemmin, mut kiitos kun jaksoit tähänkin vielä kommentoida kaikkea :)

Anonymous

"Jaksamista kaikille atopiasta tai muista ihosairauksista kärsiville niin paljon!"

Kiitos :) Samoin sulle!

Mulla on ollu tosi atopinen iho jo ihan pienestä asti. Silloin nuorempana sitä ihottumaakin oli joka paikassa, eikä kortisonirasvatkaa oikee siihe auttanu. Ja niissä kortisoneissa seki oli ikävää kun iho jäi tavallaan riippuvaiseksi siitä, eli jos ei muutamaan päivään laittanu nii sitte iho näyttiki yhtäkkiä kolme kertaa pahemmalta kun aijemmin :/ kärsin siitä ihottumasta jotai 4 vuotta, kunnes se yhtäkkiä katos. Iho on aina ollu edelleen tosi kuiva, mutta ihottumaa ei muutamaan vuoteen näkyny. Nyt tän 2012 vuoden aikana se on taas lähteny uudelleen leviämään, nyt jo selkään ja polvitaipeisiin. Pitäis varmaan itekki kokeilla sit tota protopicia jos se on sulla auttanu :) perus-kortisoneista ku ei oikee apua mulla oo ollu. Hyviä jatkoja sulle niin ihosi puolesta kun muutenkin :D

Joo lääkäri määräsikin mulle protopicin kun kerroin heti kättelyssä, että kortisonit on kokeiltu ja koettu ettei niistä ole loppupeleissä paljoa apua. Yleensähän lääkärit ensin suosittelee kokeilemaan jos pelkkä kortisoni auttaisi, mutta sitten pitää kokeilla jo muuta jos ne eivät tehoa. Protopic on vain aika kallista, mutta jos sinulle määrätään pitkäaikaiskäyttöön se niin uskoisin, että saat kelan korvauksen (mikä on sen n. 40%). Kannattaa anyway ottaa lääkärille mennessä tuo puheeksi jos ei vielä ole ollut ja kokeilla! =) Ja olen otettu että kerroit oman tarinasi tähän, tsemppiä :) !

...Pitäisi aloittaa se Protopic sitten uudestaan vaan... :| se on vaan aika kauheeta, kun polttaa ja kutiaa. Ois elämä helpompaa ilman tätä. :--D

Se alku on kaikista hankalin. Olin itsekin niin turhautunut hoidon aloitusvaiheessa =/ Tsemppiä sinne ja se polttelu ym katoaa jo viikossa kuitenkin!

Anonymous

Ei herranen aika mä näin sut tässä yks päivä Tuomaksen kanssa istumassa Ciao Caféssa!!! :D Niin ja vähänkö sä oot kyllä niin kaunis!

Pikkusisko linkkasi mulle tän postauksen, en tiedä muistatko mua mut oltiin joskus vuosia sitten LiveJournal-kavereita (closetchild_). Itsellä just antibiottikuuri kun atopia ärtyi ja iholle tuli bakteeritulehdus. Protopic on multa poisluettu vaihtoehto koska imetän, sisko sitä kyllä käyttää.. itseä kiinnostaa enemmän kokeilla esim valohoitoa. Tosi "kiva" lukea muidenkin atopia kokemuksia ja vinkkejä, jotenkin tuntuu että atopiasta ei koskaan puhuta ja moni ihmettelee atoopikon ongelmia!

Atopia aiheuttaa omat tuskansa ja ymmärrän kyllä ettei sitä ole niin helppo ymmärtää. Muistan katsoneeni viime kesänä muiden puhdasta ihoa ja ajatteleeni "eikö muka koskaan tee mieli raapia". Valohoitoja en ole itse koskaan kokeillut mutta kuulemma ovat ainakin kovin rentouttavia, mutta tietysti olisi mukavaa jos tehoaisi myös. Ja nyt siis... MUISTAN TOTTAKAI ;_; <3 En tiedä, katosin journalista aikaa sitten tosiaan ja sinne jäi kyllä paljon jengiä mutta luin ja kommasin sulle kyllä tosi usein ja sinä minulle myös.. voi apua millaisenakohan muistat mut kun olin kuitenkin ehkä 13v :D Mutta et voi uskoa miten ihanalta tuntui kun tulit kommentoimaan. Nostalgista! Ja ooh, sulla on lapsi ja kaikkea apua... Kaikkea hyvää sulle :)))) !!

Jep, ja se mielihyvän tunne minkä se raapiminen saa aikaan on niin hankala selittää sellaiselle joka ei kutia! Mulla vasta yksityinen lääkäri suositteli valohoitoja vaihtoehtona protopicille, mutta en kyllä tiedä auttaisiko sekään kun ei tää tunnu kesälläkään kummemmin helpottavan? Aina voi kuitenkin kokeilla :) Haha, ollaan varmasti kasvettu kumpikin aika lailla, katoin just et ollaanhan me facebookissa kavereita! Joo, 9kk tyttö ja toivon koko sydämestäni ettei hän joudu atopiaa kokemaan! Kiitos ja samoin :) Ihana blogi sulla, ja voi oot niiiin kaunis!!

http://amrikathewicked.blogspot.fi/2012/01/eczema-atopicum-atopic-dermat...
Tuolta löytyy oma postaukseni atopiasta jos ois jollekin jelppiä :)
Hyödyllistä infoa jota en itse lääkäriltä koskaan saanut vaan vasta kuntoutuskurssilla!

Atopian aiheuttamaa tuskaa ei voi kyllä ymmärtää ellei ole itse kokenut... Itse asuin Espanjassa hetken aikaa ja heti kun palasi Suomen ilmastoon niin sen kyllä huomasi:
http://i.imgur.com/RGXwo.jpg
Iho oli TÄYSIN tulehtunut, ainoostaan noi vaaleemmat kohdat on terveitä. Koko ajan ahisti, inhotti käyttää mitään vaatteita kun kaikki hiersi, mitään muuta ei pystyny edes ajattelemaan kun sitä kutinaa iholla.

Meillä on vähän typerä kunnallinen lääkärisysteemi, jos haluaa ajan lähipäiville niin pitää soittaa aamulla hoitajalle joka sitten määrittelee tarvitsetko hoitoa vai et. Soitin siis sinne, kerroin miten asia on, enkä saanut aikaa koska mulla on "vain ihottumaa", eikä mua otettu myöskään päivystykseen. Seuraavana päivänä sama homma. Ajan saisin varattua kuukauden päähän.

Jouduin sitten menemään yksityiselle lääkärille, kerroin hänelle että haluan tämän ja tämän voiteen, lääkäri näpytteli koneelle, aikaa meni 5min ja rahaa kolmesti enemmän kuin kunnallisella.

Mutta ainakin iho on nyt ihan hyvässä kunnossa, päivittäin joudun tätä rasvailemaan ja kortisoniakin kuluu hyvään tahtiin. Protopic ei itselläni toiminut :(

Tsemppiä kaikille atopiasta ja muista ihotaudeista kärsiville! :) <3

Moi! Alotin lukemaan blogiasi vasta tässä taannoin, kun bongasin että siulla oli kuvakkeena Palmon : D (Digimon <3)
Tämä oli tosi mielenkiintoinen postaus! Itselläni on kanssa atooppinen iho, mutta kun olen viimeiset vuodet asunut hyvin pienessä kaupungissa jossa ei ollut ihotautilääkäriä olen aina saanut hoito-ohjeeksi vaan "Laita perusvoiteita tai kortisonivoidetta" =_=' Eipä ole kauheasti auttanut. Onneksi näin kesällä tuo tilanne ei ole yhtä tuskainen kun talvella!
Mutta voisinpa nyt itsekin kokeilla noita sulfaattejen poisjättämistä ja hiivan vähentämistä, ties vaikka auttaisi miullakin! : )
Ps. näin siut joku päivä kaupungilla olin ihan että *_*! Olet luonnossa vielä kauniimpi kuin valokuvissa!

Kiitos, kiitos, kiitos näistä atopiapostauksista, ihan oikeesti. Viime talvena mulla karkas tilanne käsistä ihan kokonaan, raavin mun leuan ja kaulan ihon aivan riekaleille, mitkään voiteet ei auttaneet ja raapimisen seurauksena mulla oli pari kertaa märkärupi leuassa :/ Myös kädet huusi hallelujaa, tosin niitä ei kutittanut mutta oli ihan pirun kuivat ja haavoilla + random kovettumilla, vaikka rasvasin niitä säännöllisesti ja pyrin pesemään niitä mahd. harvoin. Leukaa ja kaulaa rasvailin apteekin perusvoiteilla, mutta iho tavallaan "turtui" aina yhteen voiteeseen ja se menetti tehonsa joten uutta naamarasvaa sai olla hankkimassa parin viikon välein. Pahinta on se, että mulla on ympäri vuoden pirun kuivat huulet ja en selviäisi edes kesällä päivääkään ilman huulirasvaa. Talvella huulienkin ihoa alkoi kutittaa ja ne rohtuivat ja kutisivat ja yöllisen raapimisen seurauksena ne olivat kuivat, märkivät, kirkuvanpunaiset ja turvonneet (näytin siltä kuin joku olisi ruiskuttanut niihin botoxia huonolla menestyksellä :/). Ja kortisoni ei koskaan auttanut, pahensi vain kuivuutta.
Lopputalvesta aloin isäni neuvosta ottamaan ruokalusikallisen verran oliiviöljyä ennen jokaista ruokailua + rasvasin sillä pahimpia ongelmakohtia ja kas kummaa, iho ei enää kutissut ja oli mukavan pehmeä eikä kiristellyt kuivuudesta! Toivon, että oliiviöljy pelastaisi minut ensi talvenakin (tosin olen joutunut sillä kesälläkin + pahimpaan siitepölyaikaan ihoani rasvaamaan kun on alkanut kutista :/) tästä helvetistä. Ja jos ei niin menen suosiolla lääkäriin / hankin tota suosittelemaas Protopicia.

Eksyin lukemaan tätä sun postausta näin nätisti myöhässä :)

Pisti silmään tuo mitä kirjoitit että "jotenkin koen, että vaalea leipä saa ihon kutiamaan". Ootko varma, ettei sulla ole mitään vilja-allergioita? Kaverillani on ollut atopia + vilja-allergia koko ikänsä. Jos hän erehtyy syömään jotain tuotetta, jossa on millikään esim. vehnää tai jokin ainesosa joka on vehnästä peräisin, iho räjähtää ihan totaalisesti niistä kohdista, missä atooppinen ihottuma jyllää jo valmiiksi :s

Vaikka en itse kärsikään atopiasta, niin kiva lukea näitä atopia postauksia. Olen se onnekas sisaruksista, joka ei sitä ilmeisesti perinyt. Eli tuttua juttua, kun ympärillä on paljon porukkaa, joilla atopia on. Saa nähdä iskeekö mullekkin joskus jossai vaiheessa elämää :s

Seuraa 

Marinka Essel
Harrastan joogaa päivittäin ja tubetan, minkä vuoksi en enää vain vloggaa vaan olen myös Suomen ensimmäinen v-joogaaja ja pyrin inspiroimaan muitakin rakentamaan parempia vatsalihaksia ja mielenrauhaa yhtäaikaisesti. #ABSandPeace

Muita hallitsevia aiheita liikunnan ohella niin blogissani, että arjessani ovat ihonhoito, muoti ja matkustaminen.

 

OTA YHTEYTTÄ
info@marinkaessel.com

 

Seuraa myös muualla SoMessa!

 

Teemat

Blogiarkisto

2015
Kesäkuu
2014
Toukokuu