Kirjoitukset avainsanalla kevät

Ei ristin sielua. No ei kai se ole kumma, seitsemän aikoihin sunnuntaisin aamulla ei liikkellä taida olla kuin lapsiaan autoilla omituisiin aikoihin harrastuksiin vievät vanhemmat, koirienulkoiluttajat ja urpot. Itse kuulun näistä tuohon viimeisimpään ryhmään.

Ajattelin testata, miltä tuntuu juosta aamulla heti heräämisen jälkeen ennen aamupalaa. Lehdistä olen lukenut hehkutusta tästä tavasta. No, kokeillaan, sittenhän sen tietää.

En sentään laittanut kelloa soimaan, mutta satuin heräämään itsekseni hieman ennen seitsemää, joten ei muuta kuin laahustus keittiöön kurkkaamaan ulkolämpömittaria ja ikkunasta ulos keliä. Kas, ripaus sadetta ja pari astetta lämmintä. Ei siis mikään kovin mieltäylentävä "jeeee, ihana nousta ylös lämpimän peiton alta ja lähteä ulos kirmaamaan" -keli. Mutta parempi kun ei mieti vaan toimii vaan.

Perussetti vaatetta päälle ja tällä kertaa nimenomaan se pitkähihainen pusero juoksutakin alle. Apps päälle ja menoksi. Tuleepahan samalla testattua, miten juoksuasu pitää pientä sadetta.

Joidenkin toisten keho on varmaankin luotu juoksemiseen ja toisten taas ei. Sellainen ajatus tuli mieleen, kun eka 4 minuutin setti sai taas puuskuttamaan. Mikä ihme siinä on, ettei juoksu voi kulkea tuosta noin kevyesti, sulavasti ja sujua kuin tanssi? Alun pari settiä muistuttaa taas siitä, että takapuoli painaa, alaselkä jumittaa heti heräämisen jälkeen, puuskutan ja jalka ei tosiaankaan nouse sievästi ja kepeästi kuin gasellilla. Mutta kun vaan painaa menemään, niin helpottaa. Hengitys alkaa kulkea paremmin, vauhti lisääntyy ja juoksukin helpottuu. Ihan kuin keho yrittäisi muistuttaa minua, etten ole juoksija vaan joku muu liikunta saattaisi kenties olla sitä ominta...

Voittajaolo! Sellainen fiilis oli, kun seisoin lämpimässä suihkussa lenkin jälkeen.  Minulla oli jo päivän urheilut tehtynä (venyttelyä lukuunottamatta) jo aamulla kahdeksan kieppeissä! Ja onneksi lähdin juoksemaan heti herättyäni, sillä päästyäni kotiin, suihkussa käytyäni, aamiaispöydässä istuessani ja Hesaria lukisessani ikkunan takana ryöppysi jo kunnon vesisade.

Huomioita:

- pieni sade ei juoksua haittaa. Se ei siis enää voi olla tekosyy sille, että jään sisälle kökkimään enkä lähde juoksemaan.
- keväisin aamulla on ihana juosta - linnut laulavat ihan mielettömällä innolla, jopa tällaisina sadeaamuina!
- hyvä juoksuasu pitää hyvin pientä sadetta
- hyvin jaksoi juosta aamutyhjällä vatsalla. Sipaisin ennen lähtöä puoli lasillista vettä naamariin, en muuta.
- tulisipa jo hieman lämpimämpää. Alun ja lopun kävelyosuudet pistävät hytisyttämään, vaikka kuinka yrittäisi kävellä reippaasti

Sää sunnuntaina 6.4.2013: kevyt sade, 2 astetta lämmintä, koleaa

Kommentit (1)

Vierailija

Mahtavaa, juuri näin. Myös minä vierastin aluksi näitä aamulenkkejä, mutta nyt pyrin juoksemaan edes yhden lenkin viikossa aamulla ennen aamiaista. Ihana hölkkäillä aamutuimaan, lintujen viserrystä kuunnellen.

Aamulla rauhallista joogaa ja lonkat alkavat tuntua jo omilta. Mielessä työkavereiden kannustava "imbesilli!" -huuto kaivan kaapin kätköstä Asicsin lenkkarini. Jos jotain opin ekasta juoksukeikasta ja työkavereiden ohjeista (kuka imbesilli juoksee jollain goreulkoilukengillä???) niin sen, että kunnon juoksukengät ovat kaiken a ja o. Mainoksissa olen nähnyt hyviä juoksukenkätarjouksia, mutta en ole saanut lähteneeksi kauppaan. Siispä kokeilen ihan pokkana vanhoja lenkkareitani. Ei ne ainakaan huonommat voi olla kuin ulkoilugoretex-kenkäni...

Lauantain keli on mitä aurinkoisin ja ihanin ja ensimmäinen tenkkapoo tuleekin vaatetuksen suhteen. Mitä tuollaiseen keliin puetaan päälle? Päädyn erittäin keveään asusteeseen eli jumppahousuihin (polvipituiset), lyhythihaiseen tekniseen jumppatoppiin ja kuoritakkiin. Tuuli on kyllä melkoinen, mikä pistää hieman arveluttamaan. Ja eihän siitä ole kuin pari päivää, kun lunta tuli vaakatasossa. No, päätän juosta vaikka kovempaa, jos kylmä tulee.

Olen myös ladannut intervallitreeniin sopivan appsin android-puhelimeeni. Ei muuta kuin appsi päälle ja reipasta kävelyä! 13 v tyttäreni lähtee valmentajaksi ja kannustajaksi mukaan. Tosin alkumatkan kannustus on tyyliin "ei kukaan voi kävellä noin hitaasti, hopihopi, piti kävellä reippaasti!" "no vauhtia nyt!". Mutta onneksi valkku lähti mukaan, sillä apps ei jostain syystä hälytä 10 minuutin jälkeen. Näin ollen valkun tehtäväksi jää manuaalisesti tsekata kelloa ja hihkaista minulle milloin juoksu alkaa ja loppuu. Tosin iskee matkan varrella omaan iPhoneensa 2 + 1 minuuttiset, joten ihan nenä kiinni kännykässä ei tarvitse koko matkaa kulkea.

Setit kulkevat huomattavasti paremmin kuin ensimmäisellä kerralla. Ehkä kengät, ehkä se, että keho ei enää ole niin järkyttynyt kuin edellisellä kerralla. Been there, done that. Henki kulkee, vauhti on tosin hidas (valmentajan harmiksi), mutta juoksu kulkee ja kävelyn aikana palautuu mukavasti. Ei tämä vielä kivaa ole, mutta tuntuu siltä, että ehkä tästä voi selvitä hengissä. Testistä siis, puolen tunnin tai viiden kilsan juoksusta yhtämittaa en olisi niinkään varma... Maanantaina taas linjoilla. Silloin vuorossa ensimmäisen viikon viimeinen 7 x 2 minuuttia juoksua ja minuutti kävelyä.

Huomioita:

- vaatetta oli sopivasti, mutta kenkiä pitää harkita. Ehkä pitää mennä kenkäkauppaan.
- otsapanta tms olisi ollut hyvä, viima kävi ikävästi korviin, vaikka melko lämmintä olikin
- yllättävää, miten paljon paremmin juoksu sujui nyt toisella kerralla
- taas ylämäkiä juoksuosuuksilla, vaikka vaihdoin lenkin suuntaa kokonaan, kova vastatuuli ei tehnyt hommaa yhtään helpommaksi, paluumatka taas sujui mukavassa myötätuulessa helpommin
- ennen seuraavaa lenkkiä pitää ladata uusi apps ja kokeilla, että se toimii ja piippaa tarpeeksi kovalla äänellä

Sää lauantaina 22.3.2014: auringossa + 13 C, varjossa + 6 C, kova tuuli, jalkakäytävillä vielä runsaasti hiekkaa

Kommentit (1)