Kävin taannoin Tallinnassa päiväristeilyllä. Otamme erään äitiystäväni kanssa säännöllisen epäsäännöllisesti vapaapäivän kahdestaan. Tallinna on juuri sopivan lähellä, mutta samaan aikaan tarpeeksi kaukana kaikesta arkisesta aherruksesta. Ulkomaanmatka päivässä, toimii!

Olimme shoppailemassa keskustan Kaubamajassa lastenosastolla, kun huomasin jotain hämmentävää. Useita rekkejä täynnä läpinäkyvää pitsiä, topattuja rintsikoita ja seksikkäitä leikkauksia. Koossa 104. Niille, jotka eivät tunne lastenvaatekokoja, tuo tarkoittaa noin 4-vuotiasta. Tuossa ylläolevassa kuvan hintalapussa lukee 104/110 (4-5 years).

Ensireaktioni näihin pikkuhepeneisiin oli ällötys: miksi kukaan haluaisi pukea tytärtään näin? Onko tämä maailma todella näin sairas? Millainen naiskuva muodostuu lapselle, jonka päähän syötetään pikkutytöstä asti ajatus, että kurveja pitää korostaa, vaikkei niitä vielä edes ole?

En keksi yhtäkään perustetta sille, missä tilanteessa nelivuotias voisi tarvita topattuja rintsikoita tai läpinäkyvää, vartaloa nuolevaa pitsimekkoa. Siellä ne kuitenkin roikkuivat, tavallisten vaatteiden keskellä kuin ei mitään. Jonkuhan niitä täytyy ostaa, ei niitä muuten tehtäisi.

Kuvan kautta koko ei välity, mutta nämä rintaliivit olivat todella pieniä. Mahtuisivat ehkä juuri ja juuri reiteni ympärille.

Tätä naiseuden tuskaa puhkuessani ystävälläni oli kuitenkin erilainen näkemys: hänen viisivuotias tyttärensä todennäköisesti pitäisi näitä hepeneitä aivan ihanina. Jos tyttö saisi valita, hän varmaankin pukeutuisi niihin ihan innoissaan.

Miksi, ihmettelin? Syy intoiluun on kuulemma tässä:

Nämä Monster High -tytöt ovat viisivuotiaan tytön suuri fanituksen kohde. Skelita, Cleo de Nile ja muut monsteritytöt näyttävät varsin stereotyyppisiltä naisilta valtavine ripsisilmineen, kapeine uumineen ja lyhyine mekkoineen. Mutta jos tyttö näistä niin hurjasti innostuu, mikä minä olen sanomaan, millaisista jutuista hän saa tai ei saa tykätä?

Aloinkin pohtia, että ehkä mietin lasten alusvaatteitakin liikaa itseni kautta? Jos oma lapseni saisi vaikkapa lahjaksi tuollaisen läpinäkyvän alusmekon ja tulisi siitä superiloiseksi, kieltäisinkö sen käytön?

Myös miniuikkareita erilaisilla leikkauksilla oli tarjolla.

Vastaus on kaikesta huolimatta kyllä. Kyllä kieltäisin. Nuo alusvaatteet on kuitenkin tehty nimenomaan ajatuksella, että pieni tyttö voisi leikkiä niiden avulla aikuista naista. Matkimista lapset toki harrastavatkin, mutta voi sitä tehdä muutenkin kuin pukeutumalla aikuisten vahvasti seksualisoimiin vaatekappaleisiin. Siksi ne eivät kuulu pienten lasten päälle.

Seuraa blogia Facebookissa ja Bloglovinissa.

Kommentit (2)

Vierailija

Onhan nuo käteviä myös erilaisten sairauksien takia lyhytkasvuisille ihmisille.

Rosanna Naiseudesta
Liittynyt8.3.2017

Olisi ihanaa ajatella, että lyhytkasvuiset olisi otettu kauppakeskuksessa tasavertaisesti muiden kanssa huomioon, mutta tuskinpa noissa alusasuissa silloin lukisi merkintää, että ne on suunnattu 4-5-vuotiaille.

Seuraa 

Olen Rosanna Marila, 33-vuotias Me Naisten toimittaja, ikuinen optimisti ja kahden pienen lapsen äiti.

Uskon naiseuteen, jossa me kaikki olemme samalla puolella. Naiseuteen, jossa yhdessä olemme aina enemmän kuin yksin. Naiseuteen, jossa olemme ylpeitä sekä itsestämme että toisistamme.

Me kaikki olemme sekä ainutlaatuisia että ihan samanlaisia. Me olemme juuri oikean näköisiä ja kokoisia. Me olemme sekä että, emme joko tai.

Ota yhteyttä: naiseudesta(at)gmail.com

Blogiarkisto

2016

Kategoriat

Instagram