Viime aikoina olen miettinyt sitä, kuinka moni kauneusleikkaus jäisi tekemättä, jos Facebookin ja Instagramin kaltaisia sosiaalisen median sivustoja ei olisi keksitty. Tuntuu, että aika moni ihminen käytännössä leikkelee ja muokkaa ulkonäköään vain saadakseen muiden hyväksyntää tykkäysten ja kehuvien kommenttien muodossa. Se on tosi surullista. Tykkäyksestä voi tulla hetkellisesti hyvä fiilis, mutta pysyvää onnea se ei suo; lopputulos on ennemminkin someriippuvuus. Kun itsetunto rakentuu muiden reaktioiden varaan, sosiaalinen suosio on testattava päivä toisensa jälkeen uudelleen − olenhan edelleen kaunis?

* * *

2000-luvun tytöt ja pojat elävät niin kuvakeskeisessä yhteiskunnassa, että se ei voi olla vaikuttamatta näiden kasvavien nuorten henkiseen hyvinvointiin, minäkuvaan ja sitä kautta itseluottamukseen. Pelkään ulkonäkökeskeisyyden johtavan tulevaisuudessa yhä enenevissä määrin vakaviin mielenterveysongelmiin ja sitä kautta myös itsemurhiin. Jos elämä pyörii omien kuvien ja subjektiivisesti koettujen ulkonäköön liittyvien puutteiden ja vikojen ympärillä, vähemmästäkin masentuu.

Yleisesti ottaen tärkeintä olisi tajuta, että ei ole yhtä tapaa olla kaunis. Toiseksi: ulkonäkö on vain yksi ihmisen kymmenistä ominaisuuksista eikä määritä ihmistä sen enempää kuin se, osaako vaikka laulaa nuotilleen tai laskea kertolaskuja päässä. Itsensä pitäisi pystyä näkemään omannäköisenä ja ainutlaatuisena kokonaisuutena, arvokkaana sellaisenaan.

* * *

Kun ihminen kuolee, jää hänestä konkreettisesti jäljelle vain maatuva kuori. Se, millainen hän on ollut ihmisenä, jää elämään ihmisten muistoissa paljon pintaa pidempään. Tämä tosiasia poksauttaa minut maan pinnalle toisinaan, kun meinaan itse uppoutua somekuplaan ja murehtia selfien paljastamia ulkonäkövajavaisuuksiani (kuten kuvasta näkyy, Moraalimummon duck face -selfie vaatii vielä vähän reeniä ollakseen hot..;).

Joka päivä elämämme ajan meillä on uusi mahdollisuus vaikuttaa siihen, minkä parissa vietämme aikamme ja millainen muisto meistä jää. Tätä arvokasta aikaa en soisi kenenkään tuhlaavan ulkonäköasioita murehtiessa.

Ei muuta kuin somevapaata ja ulkonäköpaineetonta viikonloppua! :)

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Tervetuloa Moraalimummo-blogin pariin! Maailma on täynnä kauniiden ihmisten, treenattujen vartaloiden ja kiillotettujen kotien kuvia, ja voin luvata, että tässä blogissa niitä ei tulla näkemään ;) Blogissani pohdin ja analysoin nykymaailman menoa, viihdeuutisaiheita sekä pinnallisimpia ilmiöitä Moraalimummon tyyliin. Olen 29 vuotta vanha sielu, ja kirjoittaminen on intohimoni. Toivottavasti viihdyt tekstieni seurassa. moraalimummo@gmail.com