Toiset tunkevat sitä joka paikkaan. Spruut, spruut, spruut. En täysin käsitä tätä, sillä itse käytän ketsuppia lähinnä (ainoastaan) makaronilaatikon päällä. 

Mutta koska nyt on Hävikkiviikko (ja koska himoitsin makaronilaatikkoa), päätin minimoida ruokahävikin ja keitin ylikypsyyden rajamailla kiikkuvista tomaateista ketsupin. Toki tein jämien pelastamiseksi ja hävikin minimoimiseksi muutakin: marinoin vihannekset jääkaapin uumenista ja upotin nuupahtaneet yrtit öljyä maustamaan.

Näistä tekemistäni jämäruoista ehdoton voittaja oli hiltaasti hautunut ketsuppi. Sen makean hapan maku sai lusikan uppoamaan kattilaan jopa pari ylimääräistä kertaa. Tätä ketsuppia saatan harkita laittavani makaronilaatikon lisäksi myös muuhun ruokaan. Ainakin hodarin väliin ja... Niin, mihinkäs sitä ketsuppia oikein kuuluukaan laittaa?

Itse tehty ketsuppi

8-10 kypsää tomaattia

3 salottisipulia

2 valkosipulinkynttä

1 chili

1 rkl öljyä

2 tl (savu)paprikajauhetta 

1 dl omenaviinietikkaa

1 dl tummaa muscovadosokeria

muutama oksa tuoretta timjamia

suolaa

mustapippuria myllystä

 

Huuhtele ja halkaise tomaatit. Leikkaa kanta pois ja lohko tomaatit muutamaan osaan. Kuori ja pilko sipulit. Viipaloi chili. (Käytä chili siemenineen, mikäli pidät tulisuudesta.)

Kuumenna öljy kattilassa ja freesaa sipulit öljyssä pehmeiksi. Lisää chili ja paprikajauhe ja jatka kuullottamista vielä hetki. Kaada joukkoon tomaatit ja kuumenna kiehuvaksi. 

Lisää omenaviinietikka ja sokeri. Ripauta mukaan suolaa ja mustapippuria sekä muutama timjamin oksa. Hauduttele ketsuppia miedolla lämmöllä noin tunnin verran. 

Poista timjaminoksat kastikkeesta ja soseuta seos tasaiseksi. Jäähdytä ja purkita ketsuppi. Säilytä jääkaapissa.

 

PS. Käyttämättömäksi jääneet kasvikset kannattaa piilottaa jääkaapin alalokeroiden sijasta ruokaan. Lue oivalluksia kasvisten hyödyntämiseen täältä.

 

Jämäruoat ja ketsuppi kunniaan!

 

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Kahden naiskokin blogissa tutkitaan ja tulkitaan ruokaan liittyviä trendejä ja ilmiöitä. Kirjoittajat ovat uteliaita ruokafriikkejä, jotka ovat kotonaan niin kaupungin vilskeessä kuin mökkilaiturillakin.

Blogissa inspiroidutaan sesongin mauista ja ruoka otetaan tosissaan, mutta ei missään nimessä vakavasti! 

TIINA on useita vuosia monenlaisia liemiä hämmennellyt kokki, joka sotkee kauhansa mielellään joka ikiseen soppaan ja kaataa lasinsa (täyteen) makuun sopivaa ruokajuomaa.

RIIKKA on ruokaa rakastava maailmanmatkaaja, joka puhkuu intoa maistaa uusia makuja ja olla siellä, missä tapahtuu. Instagram: @hannariikkaannika

 Seuraa blogiamme >

Teemat

Blogiarkisto