Ria – vieraskynä vieraalta maalta.

Jokavuotisiin syysperinteisiin kuuluu meidän piireissä rapujuhlat.

Säännöt ovat tiukat: rapuja ei ole pakko syödä, mutta snapsit on pakko juoda. Meininki on siis supisuomalainen, mutta rapujuhlien perinne on kulkeutunut meille alunperin länsinaapurista Ruotsista. Tänä vuonna yrittäessäni (turhaan) tuoda sivistyneempää säveltä rapujuhliimme, opettelin akvaviitin ohella uusia ruotsalaisia rapujuhlatapoja. Suomessa totuttu tapa syödä rapuja on vastapaahdetun paahtoleivän päällä. Hienostelijat iskevät päälle voin lisäksi vielä tilliä. Ruotsissa, missä kaikki on paremmin ja laman traumaa ei ole, tämä ei tietenkään riitä. Siellä leipä kruunataan vielä paikallisella suolaisella juustolla, Västerbottens ostilla, joka kuulemma kuuluu rapujuhliin kuin snapsit juomalauluihin.

Juuston nauttimiseen on useita tapoja. Usein sitä höylätään tai syödään sinällään rapuleivän kera. Jos haluaa tehdä muihin juhlijoihin todellisen vaikutuksen, juuston voi myös paahtaa tai vaikka marinoida.

Jotta myös meidän juhlamme olisivat tänä vuonna saaneet ruotsinsuomalaisempaa sävyä, väänsin tuomisiksi Västerbottens-juustosta tehdyn piirakan, joka on myös perinteinen tapa syödä juustoa rapupöydässä.

Jos omat pippalosikin ovat kaivanneet pientä puunausta, vuoden viimeisiin rapujuhliin voit vääntää piirakan tai marinoida juuston alla olevien ohjeiden mukaan. Marinoitu juusto on helppo heittää vaikka salaatin joukkoon tai leivän päälle. Piirakka puolestaan on oman kokemukseni mukaan yhtä hyvää hieman lämpimänä kuin seuraavana aamuna jääkaappikylmänäkin. Tosin seuraavana aamuna maittavuus voi riippua edellisiltana nautittujen snapsien määrästä.

MARINOITU VÄSTERBOTTENS-JUUSTO

400g väkiviinaetikkaa

600g sokeria

200g vettä

sinapinsiemeniä, fenkolinsiemeniä, tähtianista, rakuunaa

 

Sekoita kaikki ainekset paitsi rakuuna ja keitä kymmenen minuuttia, ota jäähtymään. Lisää rakuuna ja anna maustua. Marinoi Västerbottens-juustosta leikattuja siivuja pikkelssiliemessä hetki. Kasaa annos pieneen salaatinlehteen ja tarjoile heti. Samassa liemessä voit myös marinoida haluamiasi kasviksia, jotka on leikattu ohuiksi siivuiksi.

 

VÄSTERBOTTENS OST -PIIRAKKA

Taikina:


125 g voita


3 dl vehnäjauhoja


1 rkl vettä

Täyte:


150 g Västerbottensost-raastetta


3 kananmunaa


2 dl vispikermaa


suolaa ja mustapippuria

Mätikastike:


fenkoli tai kurkku


1 limen mehu


1 dl mätiä


1 dl crème fraichea


mustapippuria


tilliä hienonnettuna

 

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Sekoita taikinan ainekset ja anna levätä viileässä tunti. Painele taikina vuokaan, pistele haarukalla ja esipaista noin 10 minuuttia. Sekoita kananmunat ja kerma, lisää juustoraaste. Mausta suolalla ja pippurilla. Kumoa piirakkavuokaan ja paista noin 20 minuuttia. Jäähdytä.

Suikaloi fenkoli pieneksi ja mausta lime-mehulla. Lisää mäti, crème fraiche, mustapippuri ja hienonnettu tilli. Tarjoa piirakka mätikastikkeen kanssa.

 

Ria – vieraskynä vieraalta maalta.

Suomessa asuva amerikkalainen käy Kulinaristin ja Kokittaren vieraana pohtimassa ruokakulttuuria ja reseptiikka muilta mailta. Koulutusta tai ruoka-alan erityisosaamista ei ole, ainoastaan erittäin amerikkalainen intohimo syömiseen ja isoihin annoksiin. Näillä eväillä siis etsimään elämästä uusia nautintoja – makunautintoja.

 

 

 

 

 

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Kahden naiskokin blogissa tutkitaan ja tulkitaan ruokaan liittyviä trendejä ja ilmiöitä. Kirjoittajat ovat uteliaita ruokafriikkejä, jotka ovat kotonaan niin kaupungin vilskeessä kuin mökkilaiturillakin.

Blogissa inspiroidutaan sesongin mauista ja ruoka otetaan tosissaan, mutta ei missään nimessä vakavasti! 

TIINA on useita vuosia monenlaisia liemiä hämmennellyt kokki, joka sotkee kauhansa mielellään joka ikiseen soppaan ja kaataa lasinsa (täyteen) makuun sopivaa ruokajuomaa.

RIIKKA on ruokaa rakastava maailmanmatkaaja, joka puhkuu intoa maistaa uusia makuja ja olla siellä, missä tapahtuu. Instagram: @hannariikkaannika

 Seuraa blogiamme >

Teemat

Blogiarkisto