Törmäsin uutisissa jälleen kansainvälisestä ruokaskandaalista kertoviin uutisiin, tällä kertaa brasilialaista lihaa koskeviin epäilyihin. Useissa uutisissa kerrotaan, että brasialaiset suuryhtiöt ovat lahjoneet viranomaisia ja myyneet kelvotonta lihaa ja lihajalosteita myös Euroopan markkinoille ja jopa meille Suomeen asti. Lihan kerrotaan olevan paikoin salmonellapitoista ja paikoin mädäntynyttä (!!) sekä lihaa koskevien sertifikaattien kerrotaan olleen osin väärennettyjä. Siis mitä ihmettä?!?!? Mahdollisesti mädäntynyttä lihaa on tuotu Suomeen muun muassa S-ryhmän ravintoloihin ja kauppoihin. Ja Prismassahan olen itsekin törmännyt brassilaiseen naudanfileeseen. S-ryhmän ravintoloissa syöneenä olen siis itsekin saattanut syödä tätä lihaa, mikä on itsessään jo todella hirvittävä ja puistattava ajatus!

Kansainväliset ruokakatastrofit seuraavat toisiaan, ja uskon, että suurin osa vilpeistä ja terveyttä uhkaavista elintarvikkeista sekä niitä koskevista tapauksista jää paljastumatta. Kiina on yksi suuri ruoantuottajamaa, ja sieltä tulee toistuvasti uutisiin tapauksia, jotka koskevat myös Suomeen tulevia elintarvikkeita. Me syömme 99 % kotimaista ruokaa ja kierrämme kaukaa varsinkin ulkolaiset lihat sekä kanat sun muut, mutta välillä sitä itsekin huomaa sortuneensa johonkin ulkolaiseen elintarvikkeeseen vaikka vain ihan huomaamattaan. Esimerkiksi kiinalaiset valkosipulit vaihtuivat meillä eurooppalaisiin (kotimaisia kun ei aina ole lähikaupassamme saatavilla), kun sain tietää, että Kiinassa valkosipuleita valkaistaan vetyperoksidilla ja sädetetään ennen vientiin laittamista, jotta ne säilyisivät kauemmin itämättä. Älkää siis missään nimessä ostako kiinalaisia valkosipuleita jos haluatte, että syömässänne sipulissa on jotakin terveyttä edistäviä vaikutuksia jäljellä!!

Mikäli terveydelläsi on väliä, on myös ruoan alkuperällä!

Meillä kauppoihin jäävät usein kauppojen omat privat labelin tuotteet, kuten nyt esimerkiksi Rainbown tai Pirkan vaihtoehdot, koska ne ovat usein ulkomaalta tuotuja. Emme tietoisesti suostu syömään ulkomailla tuotettua, heikkolaatuisempaa ja epäterveellisempää, epäselvissä tuotanto-oloissa tuotettua ja antibiooteilla sekä torjunta-aineilla kuorrutettua ruokaa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa kuolee vuosittain tuhansia ja tuhansia ihmisiä salmonellan aiheuttamiin tartuntoihin, kun taas meillä Suomessa vaikkapa kananmunat ovat täysin puhtaita ja niitä voi huoletta syödä myös raakana. Myöskään naudoille tai sioille ei Suomessa syötetä turhia antibiootteja, eikä tässä tarvitse mennä kuin Eurooppaan niin tilanne on jo aivan toinen. Kotimainen tavalliseen tapaan tuotettu ruoka on puhtaampaa kuin eurooppalainen luomu, muistakaa tämä! Meillä on etuna tiukan sääntelyn ja valvonnan lisäksi tuottajien tietotaito ja osaaminen sekä niinkin yksinkertainen asia kuin kunnon talvi. Koska meillä maa jäätyy ja routii talvella, myös kasvitautien aiheuttajat ja levittäjät kuolevat talvisin ja torjunta-aineita tarvitsee ruiskuttaa kasvustoon vähemmän kesäisin. Esimerkiksi glyfosaatti puhututti jokin aika sitten EU:ssa ja sen jatkolupaa markkinoilla pohdittiin. Suomessa glyfosaattia käytetään vain rikkakasvien torjuntaan, pienissä määrin verrattuna Keski-Eurooppaan, jossa glyfosaatilla muun muassa tuleennutetaan vilja, eli saadaan jyvä kemiallisesti valmistumaan ja sato korjattua aikaisemmin. Meillä patongit vaihtuivat kaurakakkoihin, juuri siitä syystä, että kotimaista patonkia on välillä vaikea löytää.

Brasilialaisen ruokakatastrofin lisäksi luin juuri italialaisen mafian tekosista maan elintarvikemarkkinoilla, ja uskomattomalta sekin kuulostaa. Italiassa mafiasuvut ovat soluttautuneet takaisin maatalouden pariin ja harjoittavat käsittämätöntä vilppiä italialaisilla ruokamarkkinoilla. Mafiasuvut ovat jakaneet eri tuotantolinjat keskenään, ja yksi haara vastaa esimerkiksi mozzarellajuustosta ja toinen oliiviöljystä. Esimerkkinä tapahtuneesta vilpistä on öljy, joka on tuotettu heikkolaatuisesta tuontiöljystä ja kaupattu markkinoilla puhtaana neitsytoliiviöljynä. Huhhuh!

Kauppaketju Lidlin ruokakilpailun yksi tuomari Tuomas Enbuske lausuu eräässä haastattelussa, että kuluttajalle ei ole väliä, onko ruoka tuotettu Suomessa, Ruotsissa vai Tanskassa. Olen Enbusken kanssa TÄYSIN erimieltä tästä! Sillä mikäli terveydelläsi on väliä, on myös ruoan alkuperällä, muistetaan se!! <3 

(Support Your Local -kangaskassi teemaan sopivasti Farkkukauppa INCH":stä :))

Kommentit (6)

Vierailija

Blogissa olisi hyvä olla lähde mistä tieto on saatu, esim tuo valkosipulien valkaisuasia. Muuten sitä on vaikea niellä purematta. Blogissa voi julkaista kaikenlaista höpötietoa.

SJK
Liittynyt1.3.2017

Kiitos kommentista! Yleensä olen tarkka lähteiden kanssa, mutta näistä blogikirjoituksista on lähdeviitteet jääneet. Valkosipuleiden valkaisusta: https://safkanet.fi/2015/09/10/kiinalaista-valkosipulia-valkaistaan/ Tässä jutussa linkit alkuperäisiin lähteisiin. Seuraan aktiivisesti eri uutislähteitä, ja tästä brasilialaisesta mätälihasta on uutisoitu viime päivinä kiivaasti, mm. Yle, Iltalehti, Maaseudun Tulevaisuus, Stara, Mtk ymym. http://yle.fi/uutiset/3-9518249 http://m.iltalehti.fi/ulkomaat/201703182200087729_ul.shtml Italian mafian soluttautumisesta ruokabisnekseen luin eilen illalla Ylestä: http://yle.fi/uutiset/3-9517196. Jatkossa laitan lähteet suoraan tekstiin!

SJK
Liittynyt1.3.2017

Piti vielä Heidi kirjoittaa sulle, että olin itse ihan yhtä järkyttynyt lukiessani ensimmäistä kertaa näistä valkosipuleista, koska olin vuosikaudet syönyt niitä ihan hyvillä mielin. Enää en, onneksi näitä tutkitaan ja näistä kirjoitetaan, koska useimmiten vaihtoehtoja on tarjolla. :) Hyvää kevättä!

Vierailija

Hei Suvi,

Huomasimme tämän blogikirjoituksesi, jossa on virheellistä tietoa Pirkka-sarjaan liittyen. Kaikki Pirkka-tuotteet, niin Suomessa valmistetut kuin ulkomaillakin käyvät läpi tarkan tuotetutkimusprosessin ennen kuin tuote pääsee kaupan hyllylle. Tuotteiden alkuperä on aina tiedossa. Suomalaisissa tuotteissa pakkauksiin on merkitty tieto valmistajasta ja ulkomaisista valmistusmaa. Mikäli kaipaat lisätietoja tuotteista, esimerkiksi tuotteiden raaka-aineiden alkuperästä tai tuotanto-olosuhteista, voit aina olla yhteydessä kuluttajapalveluumme. http://www.kesko.fi/asiakas/palaute/  
 
Tiesithän, että Pirkka-sarjassa on hyvä valikoima myös suomalaisia tuotteita, sillä noin puolet tuotteista on valmistettu Suomessa. Sarjaan otetaan ensisijaisesti aina suomalainen tuote, jos tuotteelle asetetut muut ehdot täyttyvät. Lisätietoja löydät esimerkiksi täältä: http://www.k-ruoka.fi/pirkka-tuotteet/pirkka-sarjasta-loydat-helposti-kotimaista/

Ystävällisin terveisin,

Ritu Karipuu,
omien merkkien tuoteryhmä- ja myyntipäällikkö

Keskon päivittäistavarakauppa

SJK
Liittynyt1.3.2017

Hei Ritu, ja kiitos kommentistasi sekä tiedoista! Mietinkin jälkikäteen, että Pirkalla on paljon kotimaisia tuotteita valikoimissaan ja harkitsin tekstin muuttamista, mutta se jäi tekemättä. Ja toki kaikkehan ei täältä kotimaasta edes saa. Upeaa kuulla, että Pirkka-tuotteeksi valitaan ensisijaisesti kotimainen tuote, jos muut edellytykset täyttyvät, tätä en tiennytkään! Jatkaessani kirjoitusta privat label-kommentin jälkeen ulkomailla tuotetuista elintarvikkeista en tarkoittanut ensisijaisesti em. mainittuja merkkejä, vaan lähinnä ääripäätä, niin sanottuja ruokaskandaaleja, joista välillä saamme lukea (kuten tämä lihakohu, joka totisesti ei liity millään tavalla Pirkkaan). Pahoittelut, jos asiasta saa eri käsityksen. Pirkka-tuotteista minulla on hyviä kokemuksia jo entuudestaan, ja valitsen tosissaan kotimaisen vaihtoehdon aina kun mahdollista. Täytyy vielä mainita paikallinen K-Supermarkettimme, jolle piti jo tekstissä antaa kunniaa siitä, että loistavan valikoimansa lisäksi siellä on myös todella korkea kotimaisuusaste tuotteissa, ja sieltä esimerkiksi ulkomaalaisen lihan ostaminen on lähes mahdotonta, koska sitä ei valikoimassa ole! Lisäksi siellä on todella paljon lähituottajien tuotteita valikoimissa. Olen kyllä tästä antanut kiitosta myös kauppiaalle!

Kiitos silmiäavaavasta palautteesta! :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Kevätperhosen lento seuraa Suvin matkaa tuhdista merkittävästä ylipainosta kohti kevyempää oloa. Kymmenen vuoden kilojen edestakaisin seilaaminen ja sen vaikutukset kehonkoostumukseen ovat olleet turmiolliset. Koko ylipainon ajan painonmuutokset ovat noudattaneet täsmälleen samaa kaavaa: keväisin kova dieetti ja sitä myöten kevyempi olo ja syksyllä painon kerryttäminen +7-15 kiloa, viime syksynä se 15 kiloa... ja keväällä taas dieettirumba alusta uudelleen. 

Karrikoidusti sanoen Suvi ahmii vuoroin suklaata ja sipsejä, vuoroin painonpudotusohjelmia ja kuivaa kanaa, vuodenajasta riippuen. Nyt on tavoitteena päästä parempaan kuntoon, ja mikä tärkeintä, pysyä siinä. On tarkoitus oppia pitämään itsestään niin paljon, että tämä kauhistuttava painonjojoilemisen kaava saadaan pysäytettyä. Matka parempaan oloon on pitkä ja mutkikas eikä maalia ole vielä näkyvissä..