Keskon päällikön palaute sai minut miettimään suomalaisuutta ja kotimaisuutta vielä vähän syvällisemmin. Kuten jo teille vouhotinkin, niin ruuassa se on itselleni ihan selvä valinta ja myös monissa muissa tuotteissa huomasin "ajattelevani kotiin päin". Kotimaisuus ruuassa edustaa minulle puhtautta, terveyttä, turvallisuutta ja ekologisuutta, mutta toki myös suomalaista työtä ja koko tuotanto-toimitusketjun työllisyyttä. Kulutuksessani muutenkin annan suuren arvon tuotteiden alkuperälle, ja valintani meneekin tyyliin: aina ensin kotimaista mikäli mahdollista, sen jälkeen pohjoismaista, tämän jälkeen eurooppalaista, länsimaista ja sitten sitä muun maalaista. :)

Pääasia on, että jokainen toimii omien arvojensa pohjalta parhaalla mahdollisella tavalla.

Mitä tulee muihin kuin ruokaostoksiin, niin muutamia esimerkkejä pystyn antamaan kotimaisuuden suosimisesta. Keräilen Pentikin Vanilja-astioita ja ostan muutenkin paljon verho- ja pöytäliinakankaita Pentikistä. Pentik edustaa minulle kotimaisuuden lisäksi arjen kauneutta ja laatua. Kerään myös kotimaista lasia ja muun muassa Iittala on yksi lempparini sekä myös Arabia ja Marimekko (joista en ole varma valmistetaanko niitä vielä Suomessa). Tankkaan autoani Nesteen asemilla, koska polttoaineet jalostetaan Suomessa. Auton alle valitsen mielelläni Nokian Renkaat, koska uskon niiden olevan laadultaan parhaat. Siivouksessa käytän mm. Kiillon tuotteita. Kihlasormuksemme on Suomessa valmistetut ja ne löytyivät Kohinoorin mallistosta. Syön mieluummin ABC:llä tai valitsen Hesburgerissa kotimaisen tuotteen kuin että kävisin nimeltä mainitsemattomissa kansainvälisissä pikaruokaravintoloissa. Ennen Nokian puhelin oli luonteva valinta, koska se oli myös markkinoiden edistyksellisin, mutta valitsin nokialaisen vielä silloinkin, kun kilpailijat olivat jo jyränneet kehityksessä edelle, niin, vain koska se valmistettiin Suomessa. Nukun mielelläni satiinipuuvillapussilakanoissa, ja pidän mm. Finlaysonin tuotteista (vaikka ne taidetaan valmistaa ulkomailla, lukee pakkauksessa ainakin Designed in Finland). Kuolaan Uuteenkaupunkiin päin ja olisi suuri kunnia ajaa siellä valmistetulla mesellä, mutta siihen tuskin tulee koskaan olemaan varaa ;), joten ajan muutoin eurooppalaisella autolla. Lentoyhtiöistä lennän kaikista mieluiten Finnairilla. Lattiallamme makaa VM Carpetin Karvalassa valmistettu nukkamatto. Tässä siis vain murto-osa kotimaisista tuotteista, mitkä ensimmäiseksi tulivat mieleen.

Ai, mutta meillähän on vaikka mitä täällä Suomessa! Vaikka paljon tuotantoa on menetetty kaukomaihin on meillä paljon hyvää vielä täälläkin. Ja osahan on jo tullut takaisin koti-Suomeen. 

Tällä kaikella pulinalla en missään nimessä yritä kiillottaa sädekehää pääni päällä, vaan toimia omien arvojeni mukaan ja siinä samalla tulee äänestettyä jaloillani. Ymmärrän, että arvoja on erilaisia ja hyväksyn sen täysin. Pääasiahan on, että jokainen toimii omien arvojensa pohjalta parhaalla mahdollisella tavalla. Vaikka itse olen kaikkiruokainen sekasyöjä, arvostan vegaaneja enkä itsekään pystyisi elämään ilman kasviksia, luultavasti mistä tahansa muusta pystyisin ruokavaliossani luopumaan. Ja vaikka toitotan kotimaisuuden puolesta, arvostan avoimuutta ja kansainvälisyyttä, olenhan asunut Hollannissa 1,5 vuotta ja matkustan mielelläni uusiin maihin. 

Monissa asioissa olen kuitenkin ylpeä suomalaisuudestani ja tunnen juhlallista isänmaallisuutta maamme täyttäessä pyöreät sata vuotta.

Pidetään lippu korkealla!

Aurinkoista loppuviikkoa! :) Ps. Kuvat Pentikin kotisivuilta. En vaan pysty vastustamaan näitä ihanuuksia. :)


Enter image caption
Enter image caption
 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Kevätperhosen lento seuraa Suvin matkaa tuhdista merkittävästä ylipainosta kohti kevyempää oloa. Kymmenen vuoden kilojen edestakaisin seilaaminen ja sen vaikutukset kehonkoostumukseen ovat olleet turmiolliset. Koko ylipainon ajan painonmuutokset ovat noudattaneet täsmälleen samaa kaavaa: keväisin kova dieetti ja sitä myöten kevyempi olo ja syksyllä painon kerryttäminen +7-15 kiloa, viime syksynä se 15 kiloa... ja keväällä taas dieettirumba alusta uudelleen. 

Karrikoidusti sanoen Suvi ahmii vuoroin suklaata ja sipsejä, vuoroin painonpudotusohjelmia ja kuivaa kanaa, vuodenajasta riippuen. Nyt on tavoitteena päästä parempaan kuntoon, ja mikä tärkeintä, pysyä siinä. On tarkoitus oppia pitämään itsestään niin paljon, että tämä kauhistuttava painonjojoilemisen kaava saadaan pysäytettyä. Matka parempaan oloon on pitkä ja mutkikas eikä maalia ole vielä näkyvissä..