Helou! Kirjoitin jokin aika sitten kotimaisesta ruuasta, ja sen puhtaudesta jutussani "Support Your Local" ja nyt on pakko, ihan pakko laittaa vielä toinen postaus, sillä törmäsin juuri eilen Euroopan Elintarviketurvallisuusviraston Efsan tekemiin tutkimuksiin, joissa tämä asia jälleen näytettiin toteen. Tämä asia on meille maaltakotoisin oleville täysin luonnollinen, koska olen esimerkiksi itse lapsena laittanut suoraan isäni peräkärrystä juuri puitua vehnää suuhuni, ja pureskellut sitä "peltopurkkana". Ymmärrän kyllä, että kaikkialle tämä tieto ei ole kiirinyt, ja siksi koenkin velvollisuudekseni kirjoittaa siitä aina välillä. Uutinen Maaseudun Tulevaisuuden sivuilla, juttuun pääset tästä: http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/euroopan-elintarvike-turvallisuusvirasto-suomalainen-ruoka-on-ylivoimaisesti-puhtainta-1.185711.

Uutisessa kerrotaan se, mistä jo aiemmin kirjoitinkin, että suomalaisessa ruuassa on ylivoimaisesti vähiten torjunta-ainejäämiä ja suomalainen ruoka on täten ylivoimaisesti puhtainta. Eniten torjunta-ainejäämiä on EU:n ulkopuolelta tuoduissa elintarvikkeissa, vähiten suomalaisissa. Kotimaisissa elintarvikkeissa torjunta-ainejäämiä pystyttiin havaitsemaan yhdessä näytteessä kymmenestä, ja tässäkin yhdessä pitoisuudet olivat pieniä. Virolainen ruoka oli toiseksi puhtainta, mutta siellä viitteitä jäämistä oli 18 prosentissa elintarvikkeista.

Euroopan Elintarviketurvallisuusviraston Efsan tutkimusten mukaan suomalaisissa elintarvikkeissa jäämät olivat pahimmillaankin kahdeksasosa siitä, mitä Efsa pitää turvallisena. Muualla Euroopassa tilanne ei ole yhtä hyvä, esimerkiksi espanjalaisissa ja belgialaisissa elintarvikkeissa torjunta-ainejäämiä löytyi 57 prosentissa kaikista elintarvikkeista. Myös Saksassa yli puolessa elintarvikkeista löytyi jäämiä. Siis yli puolessa!! Itsekin ostan välillä espanjalaista parsakaalia tms, kun kotimaista ei ole saatavilla. Olen pitänyt tätä superfoodina höyrytettynä, mutta en tiedä pidänkö enää! Ehkä on enemmän vain kiinnitettävä satokauteen huomiota, ja ostettava kauden mukaan vaihtuvasti niitä kasviksia ja vihanneksia, joita löytyy kotimaisena. Tosin Efsan mukaan eurooppalaisissa elintarvikkeissa jäämiä löytyi niin vähän, että niistä ei aiheudu terveysriskiä pitkälläkään aikavälillä. Mutta mitä vähemmän, sen parempi mielestäni!

Mentaliteettiimme kuuluu uskoa, että muut ovat meitä parempia. Vaikka se on päinvastoin!

Tutkimuksessa on mukana tiedot yli 30 maasta ja 82 469 näytteestä ja tutkittuja aineita oli yli 300, Saksassa jopa yli 800. Kärkimaita ovat Kypros ja Malta siinä mitä tulee elintarvikkeiden torjunta-aineiden hylkäysrajan ylittäviin pitoisuuksiin. Kummassakin maassa 5,5 prosenttia elintarvikkeista on määräysten vastaisia.

Yksittäisistä tuotteista banaanit ja viinirypäleet ovat pahimpia. Viinirypäleistä maanviljelijäisäni onkin ian kaiken meitä varoittanut, niitä "helvetin lähettiläitä" ei saanut meille tuoda. Itsekin todella harvoin ostan viinirypäleitä ja silloinkin huuhtelen niitä runsaan juoksevan veden alla minuuttitolkulla ja aina ne vain näyttävät yhtä harmailta koko ajan! Tämän takia meillä myös rusinat huuhdellaan! (Vinkki!) Lisäksi Efsan tutkimuksessa ulkolaisesta kukkakaalista löytyi myös eniten pitoisuuksia. Harmi, sillä rakastan kukkakaalimuusia ja kukkakaalejakin on useimmiten vain ulkolaisina saatavana.

Kaikista eniten jäämiä oli kuitenkin (odotetusti) kolmansista maista tuoduissa elintarvikkeissa, kuten teessä, mausteissa, sitrushedelmissä, pavuissa ja pähkinöissä. No nämäpä ovatkin niitä ulkolaisia piruja, mitä ei täällä kotimaassa juuri saada kasvatettua, hmph. Etelä-Afrikan, Brasialian, Chilen, Kolumbian ja Marokon tuotteissa yli 70 prosenttia sisälsi mitattavan määrän jäämiä. Mitä roskaa!! :( Meilläpäin eräässä tilaisuudessa oli pitopalveluyrittäjä käyttänyt marokkolaisia mansikoita, ja tuloksena oli, että yli 50 henkilöä sai juhlien jälkeen noron. Ei kiva, ei yhtään kiva!

Se on jännä, mitä tulee suomalaiseen mentaliteettiin ja siihen, että tapaamme pitää kansana itseämme huonompina kuin muut ja myös omia tuotoksiamme huonompina kuin muita. Tämä pätee niin ruuassa, urheilussa, taiteissa, politiikassa, koulutuksessa ja monessa, monessa muussa. Mentaliteettiimme kuuluu uskoa, että muut ovat meitä parempia. Vaikka se on päinvastoin! Lähes kaikessa. Myös ruuantuotannossa ja elintarviketurvallisuudessa. Olen asunut 1,5 vuotta Hollannissa, lyhyitä aikoja Ranskassa ja viettänyt tämän lisäksi paljon aikaa Italiassa, ja voin kertoa, että olemme kyllä edelläkävijöitä lähes kaikessa mitä tulee vaikka kodin käytännöllisyyteen! Meillä on astiankuivauskaapit, roskikset piilotettuina kaappeihin, sustainable buildings ja vaikka mitä.

Intohimoni on puolustaa kotimaista ruokaa ja valmistaa siitä itsekin mitä maittavampia aterioita sekä lisätä tietoisuutta tästä, terveytemme ja olemuksemme myyntivaltista: kotimaisesta, puhtaasta ruuasta!! Muistakaa aina mottoni kaupassa (lainattu isältäni <3): kotimainen tavanomaisesti tuotettu on puhtaampaa kuin eurooppalainen luomu!! Tämän kun muistaa, niin kovin pahasti ei voi metsään mennä!!

Ihanaa lauantai-iltaa!! Ps. Kuva pääsiäisen pöydästäni, jossa näitä "helvetin lähettiläitä" poikkeuksellisesti lymyilee. :D

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Kevätperhosen lento seuraa Suvin matkaa tuhdista merkittävästä ylipainosta kohti kevyempää oloa. Kymmenen vuoden kilojen edestakaisin seilaaminen ja sen vaikutukset kehonkoostumukseen ovat olleet turmiolliset. Koko ylipainon ajan painonmuutokset ovat noudattaneet täsmälleen samaa kaavaa: keväisin kova dieetti ja sitä myöten kevyempi olo ja syksyllä painon kerryttäminen +7-15 kiloa, viime syksynä se 15 kiloa... ja keväällä taas dieettirumba alusta uudelleen. 

Karrikoidusti sanoen Suvi ahmii vuoroin suklaata ja sipsejä, vuoroin painonpudotusohjelmia ja kuivaa kanaa, vuodenajasta riippuen. Nyt on tavoitteena päästä parempaan kuntoon, ja mikä tärkeintä, pysyä siinä. On tarkoitus oppia pitämään itsestään niin paljon, että tämä kauhistuttava painonjojoilemisen kaava saadaan pysäytettyä. Matka parempaan oloon on pitkä ja mutkikas eikä maalia ole vielä näkyvissä..