Munkkiterveiset täältä vapun alta! Jaan tässä siskoni maanmainion munkkireseptin, jolla itsekin taas leivoin komeat rinkulat vappuamme ilostuttamaan. Söin muutenkin itsekin päiväkahvilla kaksi niistä, ihan tietoisesti ja luvallisesti herkutellen, mutta täytyy myöntää, että toinen oli kyllä liikaa, tuli huono olo loppuviimeks. Mieheni pisteli kolme ja sanoi, että kolmas taisi olla liikaa, nämä kun eivät ihan pienimmästä ole nämä minun munkkini.


Enter image caption
Kyllä kerran vuodessa voi munkkeja syödä :)
 


Vappumunkit 32 kpl

1 l maitoa

4 dl sokeria

2 rkl kardemummaa

100 g hiivaa

2 tl suolaa

n. 22-24 dl vehnäjauhoja

300 g voita

Paistamiseen 2 l rypsiöljyä.

Sekoita kädenlämpöiseen maitoon hiiva, suola, sokeri, kardemumma ja puolet jauhoista hyvin sekoittaen desi kerrallaan. Sulata voi ja lisää taikinaan sekä loput jauhot. Anna nousta vedottomassa paikassa puolisen tuntia. Itse jätän munkkitaikinan vähän löysäksi enkä välttämättä laita ihan niin paljoa jauhoja kun ohjeessa sanotaan, kunhan taikinasta saa hyvin vaan leivottua pikkupullia eikä se ota käsiin kiinni.

Kohotuksen jälkeen ota sopiva "nyrkinkokoinen" määrä taikinaa ja pyörittele pikkupulliksi liinan alle kohoamaan. Valmistele öljy kattilaan lämpiämään, muista kansi tulipalovaaran takia!! Eli kansi valmiiksi kädenulottuville, siltä varalta että öljy leimahtaa. Itse laitoin pellille leivinpaperin ja talouspaperia, jonka päälle nostelin valmiit munkit. Rasva on tarpeeksi kuumaa, kun leivänpalanen valmistuu rapeaksi minuutissa. Paista munkit, itse annoin kunnolla keittyä rasvassa, jotta eivät jää sisältä raaoiksi ja tartu kitalakeen.


Enter image caption
Munkit kohoamaan liinan alle
 


Enter image caption
Ole varovainen kuuman rasvan kanssa!
 

Sokeroi astiassa. Osan jätin sokeroimatta ja laitan pakkaseen tulevia munkkihetkiä varten. Ne voi sitten sulattaa ja sokeroida tarpeen mukaan.

Viime vuonna tein ensimmäistä kertaa munkkeja pitkästä aikaa; olen nimittäinen entisessä työssäni huoltoasemalla aikanani tehnyt niitä joka päivä. Täällä ne olivat paikallisen huoltamon halutuimpia suuhunpantavia ja menivät kuin kuumille kiville joka aamu. Ne tehtiin alusta asti itse aina aamuvuorossa ja niiden piti olla reilunkokoisia, että munkinnälkä varmasti lähti. :) Niitä ei kyllä juuri koskaan jäänyt tiskiin makoilemaan, vaan takuuvarmasti hävisivät asiakkaiden parempiin suihin. :)

Mutta onhan se mukava näin vapun kunniaksi itsekin pyöräyttää muutamat ja laittaa pakkaseenkin muutama pussi pahan päivän varalle. :)

Makoisaa Vappua!!

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Kevätperhosen lento seuraa Suvin matkaa tuhdista merkittävästä ylipainosta kohti kevyempää oloa. Kymmenen vuoden kilojen edestakaisin seilaaminen ja sen vaikutukset kehonkoostumukseen ovat olleet turmiolliset. Koko ylipainon ajan painonmuutokset ovat noudattaneet täsmälleen samaa kaavaa: keväisin kova dieetti ja sitä myöten kevyempi olo ja syksyllä painon kerryttäminen +7-15 kiloa, viime syksynä se 15 kiloa... ja keväällä taas dieettirumba alusta uudelleen. 

Karrikoidusti sanoen Suvi ahmii vuoroin suklaata ja sipsejä, vuoroin painonpudotusohjelmia ja kuivaa kanaa, vuodenajasta riippuen. Nyt on tavoitteena päästä parempaan kuntoon, ja mikä tärkeintä, pysyä siinä. On tarkoitus oppia pitämään itsestään niin paljon, että tämä kauhistuttava painonjojoilemisen kaava saadaan pysäytettyä. Matka parempaan oloon on pitkä ja mutkikas eikä maalia ole vielä näkyvissä..