Back to...

 

Osallistuin lauantaina Joutsenmerkin järjestämään panelikeskusteluun Helsingissä, Sanomatalossa. Keskusteluun ekologisuudesta, ympäristöystävällisyydestä ja ennenkaikkia meidän lapsiperheiden luonnonmukaisemmista valinnoista.

Mielenkiintoinen aihe? Tärkeä? Kyllä! Suosittelen kuuntelemaan aiheesta aina kuin mahdollista. Siitä oppii aina jotain uutta, jotain lisää. Saa aina jotain ajattelemisen aihetta.

Mulle lauantai oli taas ihan loistava herättäjä. Munkin on pakko kirjoittaa ylös muutama ajatus. Olenhan toki kiinostunut ympäristöstä ja luonnosta. Ja luonnonmukaisuudesta myös oman terveyteni kannalta, mutta myönnän, etten ole ajatellut kaikkia arjen tekojani loppuun asti luonnonmukaisiksi. Siihen on vielä pitkä matka. Silti mun mielestä ajatus siitä, että maapallon luonnonvarat jaettaisiin jotenkin tasapuolisemmin, on aika kiinostava. Noin teoreettisesti; kuinka paljon puhdasta vettä meille jäisi päivittäin käytettäväksi? Entä lihaa? Jos kaikki jaettasiin tasaisemmin.

 

 

Ekologisuus, ympäristöasiat, luomu ja paluu isovanhempien jalanjäljillehän on nyt jotenkin tosi pop aihe. Ajankohtainen, jopa trendikäs. Meidän nuorten aikuisten porukoissa. Hmm, hyvä. Silti, vielä parempi ja se mihin tässä kai, toivottavasti pyritään on ihan oikea ja pysyvä muutos, ei trendikkyys.

Jotenkin en itse innostu ajatuksesta, että ekologisuus olisi trendikästä. Innostun ajatuksesta, että lapset kasvavat erilaisiin ajatuksiin ja asenteisiin. Vähän niinkuin mun sukupolvi kasvoi yläasteella oppimaan ettei tupakointi ollutkaan cool, että se olikin vaarallista. Siihen toivon tän nykyisen, uuden sukupolven kasvavan. Ettei tuhlaaminen ole cool. Ei rahan, ei veden, ei lihan, ei muovin. Ei minkään luonnonvarojen. Ei minkään.

 

 

Meille ihmisille on niin ominaista, ihan luonnollista kerätä kauniita esineitä, kaunistautua. Haluta lisää. Hassua tässä on vaan se, että lähes kaikki haluavat päästä eroon turhasta tavarasta. Ja sitten taas hankkia jotain uutta, eikö? Kaunista voi olla ja uuttakin pitää välillä hankkia, mutta silti. itse voisin ainakin miettiä vielä tarkemmin kaikkea.

Kuten yksi fiksu panelistimme Maria Kotitalouskriisi -blogista lauantaina sanoi, eivät onnellisimpia ole ne joilla on eniten, vaan ne, jotka tarvitsevat vähiten. Se fiilis, kun kävelet täpötäysien kaupanhyllyjen ohi ja mietit, ettet oikeasti tarvitse näistä mitään. Mikä vapaus, mikä onnentunne. Ja säästö. Paljon parempi fiilis, kuin uuden ostamisen aiheuttama (lyhytkestoinen) huuma. Vaikka sitä ehkä joutuu kaivamaan ihan pikkuisen syvemmaltä. Noh se kannattaa kaivaa. ;)

 

En ole mikään paras esimerkki itse. Teen ihan varmasti paljon huonoa. Pesen hiuksiani shampoolla, vaikka voisin tehdä sen suola-soodaseoksella kuten Maria enkä osta pakkausmateriaaleissa säästävää palasaippuaa. Käytän ehkä paljon ns. luomutuotteita kauneudenhoidossa, mutta voisin olla käyttämättä tuotteita kokonaan jos ihan luomu haluaisin olla. Ja niin edelleen. Kukaan ei ole täydellinen eikä kukaan voi tehdä kaikkea, mutta jokainen voi tehdä jotain. Voi olla kiinostunut ympäristöstä, vaikka värjäisikin hiuksiaan. Pienetkin teot merkkaavat, ihan jokainen teko.

Voi tehdä useimmat pesut pelkällä vedellä, käydä suihkussa vähän harvemmin. Käyttää kodin puhdistukseen tuotteita, jotka kuormittavat luontoa vähemmin. Voi tehdä ruoat itse ja ostaa kerralla ison kasan hyviä, puhtaita raaka-aineita sen sijaan, että ostaisi joka päivälle oman einespakettinsa, voi tehdä ison keiton kolmeksi päiväksi kerrallaan, leipoa leivän. Voi yrittää pyöräillä, busseilla ja kävellä oman auton sijasta. Voi olla onnellinen siitä, ettei tarvitse kaupasta mitään juuri nyt, että omassa kaapissa on ihan tarpeeksi.

 

 

Eikä muuten ole kovin kauaa siitä, kun esimerkiksi liha oli aika kortilla ja kallista. Kun perheissä syötiin lihaa vain sunnuntaisin; muuten lautasella oli puurot, vihannekset ja muut viljatuotteet. Tai kala. Ja kun lautaskoko oli melkein puolta pienenempi. 

Meidän ruokahalumme on siis kasvanut aika paljon muutamassa vuosikymmenessä. Kaiken suhteen kai. Mutta mikä onni, ettemme vieläkään tarvitse sen enempää. Aika pieni riittää. 

Kiitos omille vanhemmille, jotka ovat tämän mahdollisesti suurimman onnenlähteen onnistuneet iskostamaan tällaisenkin hyvin esteettisen tyttölapsen elämänarvoihin. 

Ehkä meidän nykypäivän vanhempien suurin haaste; tässä tavarapaljoudessa. Että se on usein onnellisin, joka tarvitsee vähiten. Se on hyvä taito, hyvä tunne omistaa.

Kommentit (10)

Satu
Viesti

Isoin ristiriita nykyään onkin siinä, että toisaalta esim. samassa lehdessä on juttuja siitä, miten vois elää vähemmällä - ja toisaalta hirveästi mainoksia plus kaikenlaisia vinkkejä uusista ihanista tuotteista!

Vähän aikaa sitten mä päätin kokeilla hiusten pesemistä ruokasoodalla, lisäsin vain sen verran vettä, että siitä tuli sopivaa "mömmöä". Samaan syssyyn tein myös huuhteluaineen lorauttamalla vähän omenaviinietikkaa pullolliseen vettä. Lopputulos oli todella hyvä, hiukset putipuhtaat, eikä yhtään takkua, ihana silkkinen tuntu! (Etikan hajukin haihtui melkein samantien.) Nyt ihmettelen, miksi olen vuosikaudet käyttänyt rahaa shampooseen ja hoitoaineeseen. Ja monia muitakin turhia rahareikiä elämässäni vielä on.

Sitä vaan jotenkin sokaistuu simppeleille ratkaisuille. Luulee tarvitsevansa jotain erikoisshampoota, tai jotain eksoottisia (ja kalliita!) "supermarjoja" valtamerten takaa, vaikka mustikat ovat ihan yhtä superia, itse asiassa paljon enemmänkin, koska mitä järkeä oikeasti on rahdata maapallon toiselta puolelta marjoja ja myydä ne maassa, josta marjoja löytyy niin paljon, että suurin osa jää metsään?

Maria11

Jostain syystä postaus ei antanut kommentoida suoraan siihen, joten kirjoitan Sadun kommentin kautta. Ja siinäkin oli kyllä mielenkiintoisia vinkkejä, esim tuota shampoota on pakko kokeilla! Ja tämä on kyllä tosi tärkeä aihe ja Johannalla hyvä kirjoitus.

Pakko myöntää, että vaikka olen aina tykännyt esimerkiksi kirppiksistä ja luonnollisuudesta, syynä ei ole ollut ekologinen puoli vaan ihan muut jutut. Nyt lasten myötä (ja ehkä myös kun asioista puhutaan enemmän, blogeissa ja muualla), nämä asiat ovat nousseet entistä tärkeämmiksi. Ja ajattelen myös, että hyvä on kunhan jokainen tekee edes jotain. Harva pystyy tekemään kaikkea.

Kun on alkanut enemmän miettiä asioita, tulee välillä ähky kaupoissa. Supermarketit ovat täynnä miljoonia erilaisia tuotteita, kilpaillaan siitä minkä niistä saa halvimmalla. Viis siitä millainen valmistusprosessi tai mitä kaikkea niiden takana on, että tuote on saatu kaupan hyllylle... On tosi helpottavaa kävellä ostoskeskuksen läpi ja todeta, että eipä näitä mitään kotiin edes halua eikä tarvi. Ja rahaa säästyy kivempiin aineettomiin juttuihin! Itse rakastan kodin laittamista ja sisustamista, ja siinä missä jossain vaiheessa huonekaluliikkeet olivat taivas, nykyisin pyrin hankkimaan kaiken tarvittavan Kierrätyskeskuksesta. Ja sieltä aarteita löytyykin :) Ja mummolasta löytyi kesällä vanha mummoni kutoma räsymatto; se vasta hieno löytö olikin!

Nämä on näitä juttuja, joita pystyy pohtimaan kauan, ja mitä enemmän tieto lisääntyy, sitä enemmän sitä haluaa etsiä vaihtoehtoisia ratkaisuja, ihan kaikessa. Tosiaan ihan hyvä, että nämä jutut ovat nousseet trendiksi, voisi huonompiakin trendejä olla. Ja ehkä meidän sukupolven trendi saa aikaan, että meidän lapsille se on itsestäänselvyys.

Mä olen aina välillä katsellut sitä mainosta, joka oli tässä blogissa muutama (?) vuosi sitten. Se norjalainen sähkönsäästömainos, jossa soi Amy McDonald. Se on aivan ihana! :D

Kisse
Viesti

Ja lentäminen,matkustaminen...ei hyvä...pitkät työmatkat, tuotteet,jotka kuljetetaan kaukaa...pitäisi lopettaa nuo...maapallo ei kestä...meidän lapset? mitä heille jää?

heidi // luck
Viesti

Hyvä kirjoitus, joka osui täysin omiin ajatuksiin. Tuo onnen tunne, kun ei tarvitse mitään kävellessään hyllyjen ohi. Olen pohtinut asiaa myös siksi, että kirjoitan sisustuspainotteista blogia. Pohdinnassa on ollut mm. miten voin kirjoittaa sisustusblogia, jos en osta jatkuvasti uutta ja esittele sitä? Voiko kirjoittaa sisustamisesta tavaraa vähentämällä? Muokkaamalla kotia jo olemassa olevalla? Yksi lopputulos on se, että blogihan on minulle ekologinen tapa sisustaa, sillä voin esitellä siellä kauneutta ilman sen hankkimista. Hankintapuolelle jää sitten kirppikset ja pitkään mukana kulkevat investoinnit. Eikä tämä kuitenkaan aina ole näin helppoa. 😊 

Anna
Viesti

Aihe tärkeä, mutta taitaa tässäkin tekstissä mennä puurot ja vellit sekaisin. Luomu ei ole ekologista, se kuluttaa satomääriinsä nähden paljon luontoa ja sato ylipäätään on heikkolaatuisempa. Jos kaikki siirrymme luomu tuotteiden käyttäjiksi osa porukasta kuolee vääjäämättä nälkään koska ruoka ei tule luomuviljelymenetelmillä riittämään kaikille. Sama koskee luomukosmetiikkaa, tutkimusten mukaan mikään ei puolla luomutuotteen paremmuutta. Jostain ne villit (joskus uhanalaisetkin) kasvit kerätään tai viljellään kestämättömästi. Ecokosmetiikan on todettu aiheuttavan yliherkkyyttä jopa enemmän kun ns. normikosmetiikka, johtuen niissä yleiseti käytössä olevista ainesosista mm. eteerisitä öjlyistä. Jutussa kyllä tuli esille että aito luoto teko on olla käyttämättä mitään, juuri näin. 

Show all comments (10)

Vihreä kilpikonnankaula

 

Minusta on sitten tullut tante. Veikkaan ainakin, että minuakin ehkä kutsutaan tante-Johannaksi. Muistan kuinka hassulta omasta pikkusiskostani kuulosti norjalainen tante -nimitys, joten vahinko laitetaan varmasti kiertämään. Tai mistäpä tuota tietää, odotellaan nyt että poika alkaa puhumaan. Ehkä se saa itse valita. Niin sitä tuli poika. Mun ensimmäisestä siskonlapsesta, jota olemme nyt sairaalassa käyneet kurkkimassa. <3 Kaikki hyvin. <3

Taitaa muuten koko lomaviikko (meillä on nyt syysloma) mennä tässä Samsøe  & Samsøen villamekossa. En ole oikein koskaan pitänyt turtelneckeistä, mutta tähän jostain syystä rakastuin.. tai ehkä alan pitämään niistä, kuka tietää. Pari kertaa kävin tätä kaupassa kokeilemassa ja katselemassa ja kun en saanut mielestäni niin ostin. Ja käytössä on ollut. (Takki on äitin kaapista lainaan näpistetty. :))

Reipasta syyspäivää sitten, aika hienolta näyttää tämä Suomen syksy tänäänkin! <3

Niin ja hei, ihan unohtui sanoa, että tulkaa toki huomenna, lauantaina Helsinkiin Sanomatalolle moikkamaan; siellä on Joutsenmerkki -tapahtuma, jossa paneelikeskustelen mm. lapsiperheiden ekologisista valinnoista! Nähdään! 

 

Kommentit (8)

PM
Viesti

Onnittelut siskollesi uudesta tulokkaasta -niin ja tietysti koko muullekin perheelle. Suomenruotsalaisen kanssa yhdessäollessa tante-sana on tullut tutuksi. Kuulostaa edelleen hmm, tanttamaiselta. Mieluummin vaikka vain mammas syster tai moster:)

Sofia
Viesti

Onnea syyspojasta siskolle ja hänen miehelle<3 ja toki myös koko muulle porukalle! 

Heta

Hei Johanna! Tuo äitisi rotsi näyttää todella hyvältä! Ja väri sopii sinulle täydellisesti! Wau!

Päivi A
Viesti

Kiinnostaa vielä nuo "lettipostauksen" korvikset, ovatko Kalevalakorun vai jonkun muun? :)

Show all comments (8)

Seinälle piireltyä & hapsuhuivi

kashmir-villahuivi by Pias, housut Denim&Supply

 

Hitsi, nyt jo tulee mieleen monta asiaa mitkä tekisin toisin. Ja teenkin.

Mutta idea oli juuri se mitä olen seinälle hakenutkin. Yksinkertainen tussipiiros ikimuistoisesta paikasta, muistoja herättävästä kadusta, rakkasta matkakohteesta. Tässä tapauksessa Havanna. Ihan vapaalla kädellä luonnostellen. Sellainen mahdollisimman huoleton piiros valokuvien rinnalle. Mutta mun täytyy ostaa vielä yksi ihan vähän paksumpi tussi, yrittää pitää viivat vielä yksinkertaisempina. Toi on nyt sitten vain harjoitus-Havanna.

Piirsin Ainonkin balettipuvussaan. Se saa olla.

Ja Ikeasta hain vihdoin Hemnesin vaalean peilin olohuoneeseen; se on ollut ajatuksissa jo kauan. Peilistä paikallaan on muuten selkeämpi ja suurempi kuva instassa; te, jotka siellä seuraatte olette jo nähneetkin! Ja instaseuraajat ovat ehkä huomaneet senkin, että olemme jo jossain ihan muualla kuin kotona Norjassa. 

Isin luona nimittäin. Odottelemassa josko sisko saisi vauvan. <3

 

 

Kommentit (5)

Anonyymi
Viesti

Ihania tussipiirroksia olet taiteillut. Olet varsinainen monilahjakkuus. Upeaa. Eikö tuo huivi ole niitä normaaleja toisen maahantuojan Italiasta tuomia huiveja, joihin on vain pyydetty ompelemaan By Pia's tägi jälkikäteen? Design ei taida olla ko brändin, mutta kukapa näistä enää tietää...

Ihanaa jännityksen hetkiä teillä vauvan syntymää odotellessa.

Katariina

Olet kyllä upea taiteilija! Nyt kun sinulta tuli uusi käsityökirja markkinoille (lukijoiden toiveesta), keksisitkös jonkun kanavan, josta voisi ostaa taidettasi? :) Tiedän, että maalaat ja piirrät vain omaksi iloksesi, mutta tuon tyyppisiä kuvia en ainakaan kaupassa ole nähnyt. Herkkiä tussipiirrustuksia ja muitakin maalauksia mitä olen nähnyt blogissasi vuosien varrella. Varmasti moni haluaisi ostaa taidettasi. Saisit hankkeesta tekemisen iloa ja rahaakin. :)

Tiina R
Viesti

Voi että! Paljon onnea ja iloa myös tulevalle tädille ja serkuille ♥ .

Satu
Viesti

Innostuin heti ideasta kiinnittää hartiahuivi vyöllä noin, mutta miten hyvin se pysyy paikoillaan, siis blogikuvauksen päätyttyä? ; ) Toisin sanoen tosielämän tiimellyksessä. Mun kokemukset erilaisista huiviviritelmistä ja kietaisupaidoistakin on sellaisia, että niitä pitää koko ajan olla justeeraamassa, ellei halua yhtäkkiä huomata, että on ties kuinka kauan jo kulkenut täysin repsottavassa asussa..

Bambilara

Yritin joskus alkaa sua, Johanna, instassa seuraamaan, mutta tilisi ilmeisesti on salattu? Vai onko sulla joku toinen tili blogille, jota en ole löytänyt? Ja miten täällä kommentoidaan? Nyt sain kommenttini liitettyä jonkun toiseen kommenttiin vastaukseksi, mutta missä voisin kommentoida ihan itse? :D Auttakaa osaamatonta!