Olisin voinut otsikoida postauksen myös maailman parhaaksi tai ainakin mehukkaimmaksi leiväksi; tämä on nimittäin todella, todella pop. Ja helppo! Ja hyvä vatsalle.

Raaka-aineista muita pitäisi olla ihan helppo saada ja chia -siemeniäkin hyvinvarustelluista ruokakaupoista (ja niitähän Suomessa riittää).

Oletteko kokeilleet chian käyttöä leivässä? Suosittelen todella lämpimästi, sillä siinä on runsaasti mm. omega-3:a ja se tuo leipään mehukkuutta. Multa saattaa näitä lipsahtaa ihan desikin taikinaan... Pellavansimenet ovat mun toinen suosikki; tekevät ekstrahyvää vatsantoiminnalle!

Spelttijauhoista (ja yleensäkin jauhoista) tykkään käyttää karkeimpia mahdollisia, mutta laitan tähän puolet hienoksi jauhettua ja puolet karkeaa spelttiä. Ja (oliivi)öljyä aina kaikkeen kun mahdollista! ;)

En tiedä saako Suomesta vastaavaa sekoitusta, mutta yksi mun suosikki (niin puurona kuin tähän leipäänkin) on kaura-ohra -seos. Eipä se mitään jollei valmista seosta löydy; yhtä hyvin voi  teitenkin sekoittaa desin kauraa ja desin ohraa.

Veden kanssa tässä ohjeessa kannattaa olla varovainen; voi olla että litra on liikaa. Tykkään kuitenkin jättää taikinan vähän löysäksi, jotta lopputulos tosiaan on mehukas ja pehmeä. Eli taikinasta ei tarvitse tulla mitään tiivistä palloa. En myöskään vaivaa taikinaa liikaa, vaan siirrän kohonneen taikinan varovasti uunivuokaan niin, että se säilyy ilmavana ja jotta valmiista leivästäkin tulee hieman ilmava.

 

Taikinan annetaan kohota 45-60 min ja paistetaan 200 asteessa 30-40 min (vahdi vähän kuinka tumman leivän haluat).

 

Nautitaan. Vannon, että maistuu. Meillä ei muuta ole aikoihin tehty. <3

 

 

 

Kommentit (17)

Sussu

Tämä menee heti testiin, kiitos vinkistä! Täydellistä ajanvietettä tuoreelle mammalomalaiselle kun välilä meinaa olla tekemisen puute :)

Mari

Kyllä maistuis taatusti täälläkin. Eli siis taikina vaan sekoitellaan vai pitääkö tätä jotenkin vaivatakin? Minkä kokoisessa vuuassa paistoit tämän kokoisen taikinan? Ei ole tullut leivottua leipäpuolella viime aikoina muuta kuin  foccaccia ja siemennäkkäri reseptejä, joten vähän eksyksissä määrien suhteen :)

Ninnu

Vaikuttaa todella hyvälle leivälle ja testiin menee :)  Vuoka vaikuttaisi matalalle vuoalle? Tuleeko taikinaa leipävuoallista?

Tiina

Hei! Kiitos kivasta ohjeesta 😊. Tätä pitää ehdottomasti kokeilla. Näin pikkujoulujen edellä olisi mukavaa, jos tekisit postauksen pikkujoulumekkovinkeistä. Mukavaa kohta alkavaa viikonloppua!

Vierailija

Tuota tuota, laitatko todellakin 1 rkl suolaa? Leivoin vähemmällä suolalla, perusvehnäjauhoilla ja pellavat vaihtui seesamiin - herkullista tuli näinkin.

Sari

Ehdottomasti kokeilen, pitää vaan ostaa vuoka. Hyvä ohje ilman vatsaa kiusaavaa vehnää!

Outi

Kokeilin tätä eilen kun näytti niin hyvältä ohjeelta. Speltin vaihdoin sämpyläjauhoihin ja ohrahiutaleet tattarihiutaleisiin mutta muuten ohjeen mukaan ja jätin taikinan melko löysäki. Paistoin n. 40 min. ja pinta näytti hyvältä mutta pohjasta jäi vähän raa'aksi ja likilaskuiseksi. Maku oli kuitenkin tosi hyvä, taidan tehdä toistekin mutta leivon sämpylöiksi. Sämpylät on helpompi myös pakastaa kun meitä on vain kaksi syöjää :)

Ruusunen

Tämän ohjeen kokeilin viikonloppuna ja kyllä kannatti! Ihan älyttömän hyvää!! Ja nopea tehdä.
Tästä annoksesta tuli kahteen vuokaan.
Toinen leipä meni kerralla, yhdellä "istunnolla" :P

Vierailija

Tosi hyvä resepti, mutta kaksi korjausta tein omaan käyttöön: 1) Suolaa puolet vähemmän, ensimmäinen leipä maistui tosi suolaiselta, eli meidän makuun vähemmän. 2) vettä laitoin ensimmäiseen 9 dl ja jäi puuromaisen kosteaksi sisältä, taasen kuori sitäkin rapeammaksi, liekö vika uunissamme, mitä luulet? Jälkimmäiseen laitoin vähemmän vettä mutta silti totesin että meidän uunissa tainnee parhaiten toimia sämpylät. Muutoin juuri ihana taikina. Itse olen tähän mennessä käyttänyt kaura-tattari-jauheseosta ja joskus ohraakin ja hyvin samansuuntaista reseptiä. Joskus laitan mukaan siemenseosta jossa mukana kuivattuja karpaloita, silloin sämpylät ovat erityiset maukkaita perheenkin meilestä :) Kiitos tästä reseptistä!

Pirkko

Olipa hyvää! Tein ohjeen mukaan viikonloppuna kahteen "kertakäyttövuokaan" ja nyt ne on jo syöty! Kiitos ohjeesta.

Tintsu

Minkä kokoinen on ohjeen hiivapaketti...25g? Täytyy ilman muuta kokeilla ohjetta,koska rakastan leipää jossa on paljon siemeniä!!!!! Kiitos!!!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Johanna kirjoittaa elämästään norjalaisen kalastajan vaimona ja kahden söpöliinin äitinä. Blogissa pohditaan, miten arki voi olla kaunista, esitellään päivän asuja ja ihania sisustusasioita – sekä välillä pohditaan syvällisiä.

Blogiarkisto

2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Instagram