Kirjoitukset avainsanalla asianlaita

Ajattelin, että en osallistu koko tissiviikkoon. Olen kirjoittanut tisseistä usein, ja mietin, että ei minulla ole enää aiheesta mitään sanottavaa.

On sittenkin, mutta tissejä enemmän puhun siitä, miksi sinunkin pitäisi olla enemmän alasti.

Toivoisin todella, että pääsisimme irti siitä käsityksestä että alaston naisvartalo on aina seksuaalinen. Se tekee naisten alastomuudesta ihan eri asian kuin miesten alastomuudesta: Paidaton mies on paidaton mies. Paidaton nainen on horatsu. Alasti kekkaloiva mies on rento ja luonnollinen, alasti kekkaloiva nainen joko hullu, horatsu tai molempia.

Mutta naisten pitäisi ihan ehdottomasti voida kekkaloida alastomina enemmän, ilman mielenterveyteen tai seksuaalimoraaliin kohdistuvia epäilyjä. Siitä on nimittäin paljon hyötyä.

Naisen ulkonäkö on yhä helvetin merkityksellistä. Sitä käytetään lyömäaseena, ja sen ideaalit ovat saavuttamattomia lähes kaikille. Länsimaisessa kulttuurissa ei voi elää altistumatta näille ideaaleille. Oli miten kriittinen, vahva ja itseään kohtaan lempeä tahansa, niistä ei pääse kokonaan eroon.

Esimerkkinä olkoon se häpeä, joka on tullut esille #tissiviikko-postauksissa. "Häpesin rintojani koska ne ovat liian pienet/ isot/ roikkuvat/ arpiset" ja "En ole kehdannut olla alasti muiden edessä.".

Häpeä syntyy siitä, että vertaamme itseämme ideaaliin. Ja siitä, että kuulemme jatkuvasti - jos emme kasvokkain, niin vähintään somessa - että emme tavoita sitä. 

Minuakin on hävettänyt kropassani vaikka mikä. Olen hävennyt ja surrut sitä, että en näytä siltä miltä muka pitäisi. Olen surrut sitä, että minulla oli aika hienot tissit, ja sitten tuli oltua pari kertaa raskaana ja imetettyä kolme vuotta, ja sittemmin ne aika hienot tissit ovat...noh, erilaiset.

Jossain vaiheessa se oli vaikeaa. Muistan kun istuin kauneuskirurgian esittelyssä (työn puolesta sentään) ja katsoin, kun luennoija näytti ennen- ja jälkeen -kuvia. Miten me voimme odottaa, että kukaan haluaisi elää tällaisten rintojen kanssa?, hän kysyi ja lätki taululle kuvia ihan samanlaisista tisseistä kuin minulla.

Se tuntui yhtä aikaa totaalisen absurdilta ja todella, todella pahalta.

Minulla oli kaksi vaihtoehtoa. Jatkaa suremista ja hävetä ja piilotella ja kenties alkaa säästää leikkaukseen. Tai sitten tajuta, että tämä ei vain tunnu absurdilta, tämä on sitä.

Ja marssia niine tisseineni julkisiin sekä yksityisiin saunoihin ja rannoille ja makuuhuoneisiin ja pukukoppeihin ja alastonuinteihin, ja olla että fak it. Tällaiset ne nyt ovat ja tällainen minä nyt olen, ja kummassakaan ei ole mitään vikaa.

Olin aina viihtynyt nakkena, mutta se oli alkanut ahdistaa. Kuitenkin, mitä enemmän olin (puoli-)julkisesti alasti, sitä normaalimpaa siitä tuli. Mitä normaalimpaa alasti olemisesta tuli, sitä normaalimmalta vartaloni alkoi tuntua ja näyttää.

Vaatteilla on funktionsa, mutta se ei enää ollut se, että minun pitäisi peittää jotain häpeällistä itsestäni. Riisuutumalla paljastui se, että minun ei tarvinnut olla mitään.

Muistan kyllä, että tissieni muuttunut ulkonäkö harmitti, mutta en oikein tajua sitä enää. Rintani eivät ole täydelliset puolipallot, mutta sillä ei ole väliä. Sillä on, että ehdin ekana uimaan, eikä siinä aina edes kerkiä uikkaria pukea.

***

Remove your clothes, remove your shame.

Kommentit (2)

Pukeissa aina

Oi..Mulle on tosi vaivaannuttavia ja vaikeita kaikenmaailman tissi-ja peppuviikot. Haluan olla enimmäseen pukeutunut, mulle on kiva tunne kun nahkaista kehoani ympäröi vaatekerros. Sosiaalisen median kanavissani minulla on täydet vaatteet, aina.

Inhoan uimahallien suihkuja ja saunoja. Inhosin tissikeskusteluita, kun minulla oli vauvoja enkä osallistunut niihin ikinä. Olen ylipäätään tosi häveliäs.

En ole edes mitenkään kovin uskonnollinen, enkä ole saanut ahdistavaa kasvatusta. Minä vain olen tämmöinen. Ehkä olen edellisessä elämässäni ollut jokin karvainen eläin, ja siksi ällöän alastomuutta. Tämä tissiviikko oli jo maksimaalinen ällötys!

Ehkä itse en ole, tai olen jotenkin aistiyliherkkä, kun tykkään olla enimmäkseen aina pukeutunut. Tykkään vaatteiden tunnusta iholla. Olen myös niin kylmälle arka, että nakuna olo on haastavaa.

Mitenkään en kritisoi nyt sinua, halusin vain jakaa sen asian, että meitä on niin erilaisia. On hienoa, että on sinut alastomuutensa kanssa.

Tuli äskettäin juteltua siitä, että joitain vuosikymmeniä sitten naisten ei sopinut käyttää Helsingin yliopiston luennoilla housuja. Ymmärtäähän sen. Vain horot käyttävät housuja. Ei kun miesnaiset, mitä sapfolaisia ovatkaan. Ei kun miten se nyt meni?

No joka tapauksessa, toisin kuin luulisi, housut naisella -kysymys on päivänpolttava yhä edelleen.

Tarvitsen paidan tuolla tekstillä. Tai tunikan, ettei sen kanssa tarvitse pitää housuja.

Oletko nainen ja onko sinulla farkut jalassa? Kenties topin tai villapaidan kanssa? Olet masentunut, kertoo Kauppalehti. Eikö ole helpottavaa lopultakin tietää mikä on vialla? (Valitettavasti miesten tulee edelleen mennä lääkäriin asian selvittämiseksi, sillä teoria kravatin värin korrelaatiosta kliiniseen masennukseen ei ole yleisesti hyväksytty.)

Vai onko sinulla legginsit? Tiedäthän, että leggingsit eivät ole housut? Juujuu, niissä on kaksi lahjetta ja ne on tehty kankaasta, mutta housuissa on kaksi lahjetta ja ne on tehty kankaasta, joten leggingsit eivät todellakaan ole housut.

Sitä paitsi legginseissä näkyy takamus (huom. housuissa ei näy!!) ja sitä ei sovi näyttää, koska perse tunnetusti on sielun peili ja vain kevytkenkäiset hempukat paljastavat pakar.. siis sielunsa kenelle tahansa ohikulkijalle.

Muistathan myös ettet voi laittaa leggingsejä jos olet läskimooses (tai siis nais-läskimooses, ehkä kenties se eukko joka laittoi Mooseksen korissa jorpakkoon) koska perse yhäti on sielun peili ja pullean ihmisen perse heijastaa rumaa sielua. Ja laihankin jos laiha ei kyykkää. Trikoista pitää nähdä että olet menestyjä!

Tästä voi tulla sellainen olo, että pukeutuminen on kauhean vaikeaa. Mutta ei se ole. Muistat vain tämän yksinkertaisen säännön!

Vaatteiden ei tarvitse tuntua hyvältä tai näyttää kivoilta. Se on ihan yhtä absurdi ajatus kuin että ruoan pitäisi maistua hyvältä! Tärkeintä on se, mitä mieltä vaatteistasi on satunnainen ohikulkija kadulla tai internetissä! Ja jos olet nainen, on varminta laittaa mekko. Siitä kätevästi myös näkee, että olet nainen.

***

Wear pants, woman. Well actually, don't. And do not wear leggings either. Leggins aren't pants.

Kommentit (2)

Vierailija

Niin viiltävää analyysiä taas kerran. Kiitos tästä, oot niin hyvä. <3

Katselin kerrossänkyä. Seuralaiseni sanoi, että se ei sopisi hänen pojilleen, he kun kiipeäisivät pitkin reunoja ja roikkuisivat niissä. Niinhän siinä kävisi, tiedän tytöistäni. Juuri niin he tekevät.

He kiipeävät ja roikkuvat huonekaluissa, puissa, porraskaiteissa, köysissä, kiipelytelineissä, noh kaikessa, koska sellaisia tytöt nyt vaan ovat.

Totta - loogisempaa olisi sanoa lapset. On käsittämätöntä miten paljon yhä edelleen puhutaan siitä, millaisia pojat ja millaisia tytöt ovat. Toki monet tytöt pitävät keskenään samoista asioista ja monet pojat myös. Eivät kuitenkaan kaikki, emmekä voi tietää, mistä kukin luonnostaan ilman kulttuurin vaikutusta pitäisi, kun ei sellaista tilannetta voi saada aikaiseksi.

Ideaali olisi, että jokainen saisi tehdä ja tykätä mistä lystää, sukupuolesta riippumatta. Myös pojille tarjottava rooli on ahdas ja yksiulotteinen, mutta tänään puhun tytöistä. 

Mietin omaa (mennyttä) tyttöyttäni, ja pari asiaa oletuksista ja rooleista ja niiden ahtaudesta tuli heti mieleen.

Jo pitkään on ollut muodikasta sanoa, että oli lapsena poikatyttö. Minä en ollut. Olin oikein tyttö-tyttö-tyttö. Rakastin rimpsuja ja röyhelöitä ja prinsessoja ja balettia ja kynsilakkaa ja barbeja ja koruja ja pitkiä hiuksia. (En saanut meikkejä enkä barbeja ja baletistakin piti käydä ristuksenmoinen vääntö, kirj. huom.)

Mutta rakastin myös avaruus- ja luonnontiedeaiheisia kirjoja ja legoja, rakennussarjoja ja pulmapelejä ja radio-ohjattavia autoja ja scifielokuvia ja puihin kiipeämistä ja majojen rakentelua ja halusin isona astronautiksi. (En saanut radio-ohjattavaa autoa ja puihin kiipeilemisestä tuli satikutia, kirj. huom.) Mikään näistä ei tee minusta poikatyttöä, koska tämmöisistä jutuista tytöt nyt vaan tykkäävät.

Ala- ja yläasteen luokassani oli hyvin vähän tyttöjä, vähimmillään neljä, ja poikia 20. Lensin ulos luokasta, tulin kutsutuksi rehtorin kansliaan ja jouduin jälki-istuntoon aika usein. Ja jatkuvasti sellaisista syistä, jotka eivät poikien kohdalla aiheuttaneet mitään toimenpiteitä, kuten luokassa puhumisesta ja vastaansanomisesta. Käytökseni ei tehnyt minusta poikamaista, koska tytöt ovat meluisia ja tottelemattomia ja väittävät vastaan.

Koko aikuisikäni minulla on ollut paljon miespuolisia kavereita, ehkä enemmänkin kuin naispuolisia. Tämän asian suhteen on muodikasta sanoa, että tulen paremmin toimeen miesten kuin naisten kanssa, koska en jaksa sitä draamaa.

No ei pidä paikkansa minun kohdallani. Minusta ei ole tullut, enkä ole koskaan ollut koskaan ollut yksi jätkistä. Juon kaljaa, kuuntelen heviä ja puhun muiden naisten tisseistä. Lisäksi itkeskelen, kerron synnytyksistäni ja vaadin erikoiskohtelua huutelemalla oottakaa hei mulla on korkkarit. Eipä ole haitannut, ja olen toistaiseksi jaksanut kestää myös sitä jatkuvaa draamaa - jota muuten riittää, kun kolme suurinta tuntemaani dramaqueenia ovat nimenomaan miehiä. 

Mitä yritän näillä esimerkeillä sanoa? Sitä, että ei ole yhtä oikeaa tapaa olla tyttö, ja tuskin on tyttöä joka hänelle tarjottuun muottiin mahtuu. Voi kun voisimme lopultakin hyväksyä, että ihmiset sukupuolesta riippumatta ovat moniulotteisia ja vaihtelevia ja kiinnostuneita useista asioista. Tyttöys on toki ihanaa, mutta vielä ihanampaa se on silloin, kun tytöt voivat olla juuri sellaisia kuin ovatkin.

Tykkäsin kovasti tästä videosta. Koska tyttöjen jutut on mahtavia.

Tänään on kansainvälinen tyttöjen päivä. Päivän tarkoituksena on kiinnittää huomiota tyttöjen kokemaan syrjintään ja edistää heille tasa-arvoisia mahdollisuuksia.

***

I was a very traditional girl but it can be said that I acted like a tomboy. Well I think I acted like a girl. I was just the way girls are: complex and whole persons.

Kommentit (3)

kriish

Hieno ja tärkeä kirjoitus. Meillä on kaksi erinomaisen ihanaa poikaa joille ei ole koskaan tullut mieleenkään roikkua kerrossängyssä tai muuallakaan, mutka jotka tykkäävät kielistä, matikasta, vaaleanpunaisesta, tablettipeleistä, jalkapallosta, avaruudesta, ruoanlaitosta, halimisesta ja polkupyöräilystä. <3

mses

Tämä teksti puhutteli minua jotenkin suunnattomasti. Innostuin nyt seuraavan postauksen kommenttien negistelystä tulemaan ihan sanomaankin sen. Niin, puhutteli! Mahtava kiteytys niin monista ajatuksistani.

Olen tekniikan alalla oleva entinen true yksi jätkistä. Kyllästyin ja nykyään harrastan avoimesti kosmetiikkaa ja meikkejä. Ja juon viskejä. Ja rakastan korkokenkiä. Ja hikoilen rumasti urheillessani ja joskus jopa kiroilen. Ja niin edelleen. Aika kauan meni tajuta, että ihminen saa olla mitä vain.

Kiitos suuresti blogistasi! On ihanaa lukea oikean ihmisen kuntoilusta, sen haasteista ja oluenjuonnista. Ilman mitään henkistä tai fyysistä instagram-filtteriä.

On tämä maailma kuulkaa pilalla kun naiset hakkaavat toisiaan ihan olympialaisissa. Sitä on kauhea katsoa! Ei semmoinen touhu naisille sovi, ja mitä nyt itse kurkkasin niin ei ollut edes mekkoa ja huulipunaa kenelläkään. Joutuvat sinne painiskelemaan naama ruhjeissa eivätkä yhtään saa olla naisia. Naiset haluavat tehdä jotain söpöä ja näyttää söpöiltä kanssa!

Sopiiko rumalle naiselle veemäinen taistelutahto ja ruhjotut kasvot?

Naisia (tai naisoletettuja) on semmoiset 3,5 miljardia. Siihen joukkoon mahtuu kaikenlaista. On naisia, joilla on veemäistä taistelutahtoa, ja on naisia, joilla ei ole. On naisia, joita ei hetkauta ruhje naamassa ja on naisia, joita hetkauttaa. On naisia, jotka haluavat painia ja nyrkkeillä, ja naisia jotka eivät halua. 

Mitä tulee "kauniimpaan sukupuoleen", osa naisista on kauniita ja osa ei. Kenenkään ei tarvitse olla kaunis eikä valita tekemisiään sen mukaan, näyttääkö puuhassa nätiltä vai ei.

Jos sietokyky ei riitä joidenkin urheilulajien katsomiseen, kannattaa ehkä vaihtaa kanavaa - ei ulista, ettei tämmöinen nyt sovi. Tosin onhan se nyrkkeily tosiaan sen verran hurjaa, että herkemmältä setämieheltä voi mennä vaikka yöunet.

Suomessa juoksutapahtumien osallistujista noin puolet on naisia. Varmaan Juoksija-lehden lukijakunnastakin aika iso osa, tai ainakin heitä kosiskellaan lukijoiksi liitteillä, joissa on muotijuttuja ja kampausvinkkejä. Tämäkö on se viesti, joka halutaan juokseville naisille antaa?

Että liikkuvan naisen tehtävä on olla miehen silmänilona ja tehdä sitä, mikä miehelle sopii? 

Sori vaan, mutta ei käy. Annetaan tosiaan kaikkien näiden naisten olla naisia. Sellaisia kuin he ovat, ja sellaisia kuin he itse haluavat olla.

Varastin kuvan GWU:sta. Kiitos ottajalle bongauksesta ja keskustelunavauksesta.

***

I'm so tired with this shit.

Kommentit (9)

Spf

Huhhuh, melkoinen rimanalitus Juoksija -lehdeltä, jota itsekin aika usein luen. Hämmästelin kyllä aiemmin myös sitä vähintäänkin erikoista naisliitettä, joka minullekin tuli. Missä on päätetty, etteivät naiset halua lukea asiatekstejä harrastamastaan lajista?? Kampausvinkkejä sen sijaan en kyllä ole juoksuharrastustani varten tarvinnut.

Vierailija

Hah, tulin silloin niin vihaiseksi siitä ensimmäisestä naisille suunnatusta liitteestä. Siinä oli sellainen miksi miehet ovat parempia kuin naiset juttu (siis voimakkaampia ja nopeampia) mikä oli niin wtf että on sen jälkeen jäänyt Juoksija-lehti tilaamatta. Ja muutenkin juoksua harrastavien naisten totaalista aliarvioimista. 

Pidin itseasiassa lehdestä enemmän silloin kun Paunonen oli päätoimittaja, mutta hän varmaan teki lehteä sillä ajatuksella että sitä lukevat vain miehet. Sitten kun tuli tämä uusi päätoimittaja (eikun siinä välissä oli muuten joku mutta siis nyt tämä nykyinen) niin sen jälkeen on alettu ottamaan naisia enemmän "huomioon", tosin ihan väärästä näkökulmasta kuten näitten liitteiden myötä. Ja samalla Paunoselta on alkanut tulla näitä ihme kommentteja naisurheiluun liittyen (mielestäni tämä ei ole ainut minkä olen lukenut). 

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015

Jep.
Musta kampausvinkit ja muotijutut on ihan jees, ja muutkin naisspesifit aiheet. Niin kauan kuin ei oleteta, että naisia ei kiinnosta muu kuin tukka ja kuteet, millainen olo noista kieltämättä vähän tuli.

TaMar

Voi hyvää päivää! Mitä jos tosiaan annettais naisten olla naisia juuri sillä tavalla kuin itse haluavat?? Jotenkin raivostuttavan lisäksi kovin surullista miten vähän tässä on lopulta edistytty siitä "naiset ei voi juosta maratonia" ajasta :/

Fitness Führer
Liittynyt5.5.2015

Joo mä mietin ihan samaa :/ Tuntuu että harrastelijajuoksijoiden piirit on tosi tasa-arvoiset, niin tuntuu kyllä tosi oudolta lukea tällaista...

Vierailija

Olen samaa mieltä kyllä naisten pitää saada olla naisia. Kunhan ensin kysyvät siihen miehiltä luvan.

Vierailija

Minä olen aina hauska, oikein sellainen kuoliaaksinaurattaja. Tässä on  kyllä enempi kyse vain siitä, että sinullakin on ajoittain huumorintajua.