Joulumoikka lukijat!

Lähtölaskenta jouluun tikittää kovaa vauhtia ja kun joulusuklaan teosta jäi joulupipareita yli, niin ajattelin vielä tekaista pari joulureseptiä. Tässä siis luumukakku piparkakkupohjalla ja tietenkin joulutortut (kahdella eri hillolla). Hyytelökakut ovat suosikkejani, erittäin helppoja tehdä ja onnistumisprosentti on aika kova :) Aloitetaan reseptikimara siis luumukakulla.

Luumukakkuun tarvitset:

pohja:

150 g piparkakkuja

80 g voita/leivontamargariinia

täyte:

1 prk  vaahtoutuvaa vaniljakastiketta

1 prk luumu-kaneli rahka

1 prk pehmeä rasvaton maitorahka (voit jättää tämän pois ja laittaa 2 prk luumu-kaneli -rahkaa)

1 rkl kanelia

1,5 prk luumumarmeladia

1 tl vanilja-aromia

8 liivatelehteä

(loraus luumu-rusina -keittoa)

 

Aloita laittamalla irtopohjavuoan (halk. 20 cm) pohjalle leivinpaperi. Sen jälkeen murskaa piparit, joko monitoimikoneessa tai muovipussi/kaulin -menetelmällä. Sulata voi ja sekoita se piparimurskaan. Painele seos tasaiseksi vuoan pohjalle ja vuoka jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.

Täytettä varten laita ensin liivatteet kylmään veteen pehmenemään ja vatkaa vaniljakastike vaahdoksi. Sekoita siihen rahkat, kaneli ja vanilja-aromi. Sen jälkeen ala lisäämään luumumarmeladia. Itse olen aikamoinen luumuaddikti, joten marmeladia tuli laitettua reilusti, lähes 1,5 purkkia. Halusin että kakku maistuu kunnolla luumulle. Tässä kohtaa kannattaa maistella seosta, ja säätää se omaan makumaailmaan sopivaksi. Kuumenna kattilassa vähän vettä ja sulata liivatteet veteen. Kaada liivateseos ohuena nauhana rahkaseokseen ja sekoita kunnolla.

Kaada rahkaseos pohjan päälle ja napauta varovasti, niin pinta tasoittuu (rahkamassa on "juoksevaa"). Nosta koko komeus jääkaappiin jähmettymään vähintään 4 tunniksi, mielellään yön yli. Kun kakku on jähmettynyt, pyöräytä reunat veitsellä ennenkuin avaat vuoan. Nosta tarjoilulautaselle ja koristele kanelilla. (kuva valmiista kakusta postauksen lopussa)

Samaan syssyyn tein sitten vielä joulutorttuja, kun kakusta jäi marmeladia yli. Tein kaksia erilaisia, perinteisiä luumutorttuja sekä omena-kaneli -torttuja.

Torttuihin tarvitset:

luumu/omena-kaneli -marmeladia

torttutaikinaa (pakaste)

1 kpl kananmuna

Ota taikina sulamaan noin 15 min ennen leipomista. Puolita taikinalevyt ja eikun hommiin. Minulla ei ollut taikinarullaa, joten askarteluvälineenä oli hedelmäveitsi. Ensin perinteinen tähtitorttumalli. Leikkaa neliön kulmista keskelle päin ja taita kulmat, kuten alla.

Kukkamallin "askarteluohjeen" näet alla. Kulmiin ällän malliset viillot, jotka taitetaan sisäänpäin.

Kuten tästä näkee, niin kuulun koulukuntaan "hillo vasta päällimmäiseksi". Voitele tortut munalla ennen hillon laittoa, niin vältyt sotkulta.

Paista torttuja n. 15 min 225-asteisessa uunissa. Jäähdytä ja koristele tomusokerilla. 

Alla kuva valmiista kakusta ja tortuista.

Ja sitten nauttimaan jouluisista makuelämyksistä!

-Anni-

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

33-vuotias oman elämänsä MacGyver, jolla kiinnostuksen kohteita löytyy laidasta laitaan: kosmetiikasta kokkailuun ja kickboxingista erilaisiin tee-se-itse- projekteihin.

________________________

annbyckblogi@outlook.com

________________________

 

Teemat

Blogiarkisto

2016

Kategoriat

Instagram