Jos tarviit terapiaa, niin tää oo kuule hyvää ja halpaa. Mie kaivelin helmikuussa yks kaunis aamu Pentti-papan vanhat metsäsukset ja sauvat liiterin seinältä, pistin niiden vanhat remmit kiinni äidiltä lainattuihin talvikenkiin ja lähdin katsomaan mitä metsässä näkyy. Pakkasta oli kymmenisen astetta, mutta aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta ja oli just niin talven taikakeli, kun vaan ikinä voit kuvitella. Mie en oo mikään maailman rohkein metsässä kulkija, mut talvella uskallan paremmin kun hankeen jää kuitenkin aina jälki sieltä mistä oon tullut ja useimmiten karhutkin on silloin nukkumassa :D

 

Mun retki suuntautui lapsuuden kotini lähimetsiin, missä ajatuksena oli käydä lähellä olevan Peuramäen päällä ja tulla peltoja pitkin takaisin kotiin. Lenkille pituutta tuli vain muutama kilometri, mutta aikaa rämpimiseen kului 50min. Helpommassa maastossa suksilla liikkuminen on paljon nopeampaa (ja turvallisempaa leikatulle polvelle), mutta tyhmästä päästä kärsii koko ruumis ja mie hiihtelin hitonmoisessa risukossa ja jyrkässä mäessä.

Jäljistä päätellen samoilla reiteillä oli käynyt joku naapureistakin hiihtelemässä, eivätkä ne tavallisetkaan sukset ihan mahdottomasti olleet hankeen uponneet. Umpihankihiihtoon käy siis sukset kuin sukset, eivätkä kalliit välineet ole pakollisia tai edes suositeltavia. Eniten lajissa tarvitsee tiettyä urheilumieltä, sillä ainakaan itse en voinut hankeen kaatumista välttää ja jokaisesta kuusenoksasta tippui niskaan aina vähän lisää lunta. Luonnon rauha ja liikkumisen ilo ovat kuitenkin lajissa niin läsnä, ettei naamaa raapivat risut edes merkittävästi haitanneet. Umpihankihiihdossa saat reittisi valita itse ja sillä voi aika paljon omaan mukavuuteen vaikuttaa. Jos eksyminen huolettaa, näyttää google maps aika hyvin metsässäkin sinun sijainnin suhteessa lähellä oleviin teihin ja polkuihin. 

Minussa asuu sen verran metsänhenki, että en missään muualla saavuta sellaista mielenrauhaa kuin luonnon keskellä. Välillä väsyn ja ahdistun hektisestä kaupunkielämästä ja sillon on vaan pakko päästä metsään. Kaupungissa hätäapuna toimii luontopolut, jonne on mukava ottaa kahvia termarissa ja mennä kuuntelemaan linnunlaulua, mutta parasta on jos pääset niin kauas, ettei muita ihmisiä näy eikä kuulu. Metsä on minulle oikeastaan ainoa paikka, jossa kiireen tuntu hellittä ja osaan olla tekemättä mitään. Välillä ihan aidosti harkitsen metsään erakoitumista, mutta aina kun olen saanut siellä akut ladattua täyteen, on taas virtaa olla sosiaalinen. Metsässä parasta on se, että onnellisuuteen riittää luonnon kuuntelu ja kuppi kahvia, eikä muulla ole merkitystä. Suosittelen vahvasti.  

Nyt ainakin täällä Jyväskylässä on taas vähän lunta metsässä, joten käykää vielä nauttimassa. 

 • Keskisyke: 130
 • Mitä kehittää: tasapainoa, ympäristön havainnointia, aerobista kuntoa ja hyvinvointia.
 • Hinta: Eräsuksien hinnat lähtevät 100€ ylöspäin ja usein niihin täytyy ostaa myös monot ja sauvat. Voit kuitenkin kaivella isovanhempien perintötavaroita tai käyttää omia tavallisia suksia lyhyisiin retkiin. Retkimieltä et voi ostaa. 
 • Parasta: Ihana levollisuus, joka valtaa mielen metsässä. Onnellisuudeksikin kutsuttu. 
 • Pahinta: Niskaan tippuva lumi, hankeen kaatuminen ja sieltä ylös yrittäminen ja kasvoille räpsyvät risut. Mutta onnellisuudesta on maksettava hinta. 
 • Kenelle: Jos uskot selviäväsi kaatumisen jälkeen yksin hangesta ylös, laji sopii sinulle. Jos et, ota kaveri mukaan ja laji sopii sinulle. Jos eksyminen pelottaa, tee lyhyitä lenkkejä maastossa, jossa joka puolella menee tie. Siellä et loputtomiin pysty hiihtelemään päätymättä jossain vaiheessa tielle. 
 • Ranking: Houkutus on suuri laittaa laji ykköseksi, mutta ei tämäkään kuitenkaan ole sellaista, jota päivittäin jaksaisin tehdä. Säännöllisesti umpihangessa hiihtäminen pitää mut kuitenkin terveenä, joten kympin sakkiin joka tapauksessa. 

Kommentit (0)

Seuraa 

Blogia kirjoittaa Silja, Jyväskylässä asuva 27-vuotias urheiluhullu opettajaopiskelija, sairaanhoitaja ja entinen salibandynpelaaja. 

 

"Bloggaan sadan erilaisen urheilulajin kokeilusta vuoden 2017 aikana ja esittelen sen tiimoilta muutaman uuden lajin viikossa.  Omana tavoitteena on oppia uutta ja löytää liikuntaharrastus, joka sytyttää eikä riko enää polvea. Lajiesittelyitä, fiiliksiä ja suosituksia lajeista mottona: tosissaan, mutta ei totisesti. "

 

Liikunta on mulle erityisen tärkeä juttu ja sen tuottamaa iloa jaan mielelläni. Jos saan sut osallistumaan haasteeseen tai kokeilemaan jotain uutta lajia, niin oon onnistunut! 

 

"Pidän blogissani lajirankingiä, joka kertoo mitkä lajit koen itselleni sopivimmiksi, ei sitä mikä olisi sinulle paras. Sinä olet erilainen, joten kannustan kokeilemaan kaikkia. Toivottavasti löydät blogistani uusiin lajeihin vinkkejä!"

 

 

LAJIRANKING 

 1. Pikajuoksu
 2. Judo
 3. Keihäänheitto
 4. Tennis
 5. Brasilialainen jiu-jitsu
 6. Kuulantyöntö
 7. Maastopyöräily
 8. Rullaluistelu
 9. Melonta
 10. SUP-lautailu
 11. Kiipeily
 12. Retkeily / Vaellus
 13. Ratsastus
 14. Frisbeegolf
 15. Ultimate
 16. Kiekonheitto
 17. Cheerleading
 18. Aitajuoksu
 19. Telinevoimistelu
 20. CrossFit
 21. Triathlon
 22. Polkujuoksu
 23. Maantiepyöräily
 24. Jousiammunta
 25. Jooga
 26. Kehonpainoharjoittelu
 27. Kirkkovenesoutu
 28. Vapaaottelu
 29. Tanssillinen ryhmäliikunta 
 30. Keilaus
 31. Painonnosto
 32. Enduro
 33. Golf
 34. Umpihankihiihto
 35. Laitesukellus
 36. Laskettelu
 37. Wakeboarding
 38. Agility
 39. Parkour
 40. Sirkus
 41. Spinning
 42. Pyöräily
 43. Paini
 44. Uinti
 45. Paritanssit
 46. Vesijuoksu
 47. Kuntosali
 48. Retkiluistelu
 49. Ampumahiihto
 50. Hiihto
 51. Nyrkkeily
 52. Historiallinen miekkailu
 53. Taiji
 54. Lenkkeily
 55. Kehonhuoltotunnit
 56. Ilma-aseammunta
 57. Kävely
 58. Lumikenkäily
 59. Pilkkiminen
 60. Step-aerobic
 61. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 62. Geokätköily
 
Follow

 

Teemat

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Instagram