Ajattelin ensin, että en tee tästä lajista yhtä sadasta, koska kävin tätä kokeilemassa tätä lajia "vahingossa". Vahingossa oon tähän lajiin myös innostunut, sillä niin mukavaa ja erilaista liikuntaa tää rullaluistelu on. Oon viimeksi rullistellu ehkä noin 7-vuotiaana, jonka jälkeen noi asfaltit onkin ollu vähän turhan kaukana harrastusta varten. Nyt lyöttäydyin Mariannen ja Antin mukaan Joensuussa Pärnänvaaralle ja sain Mariannen toiset rullaluistimet lainaan. Joensuussa on ihan mahtava vajaa 5km asfaltoitu reitti, jossa voi kesäisin rullaluistella ja -hiihtää ilman pelkoa autoilijoista, pyöräilijöistä tai kävelijöistä, ja maastokin on sopivan vaihtelevaa kunnon treeniin. Pärnävaaran ylläpitö meinattiin jo muutama vuosi sitten lopettaa, mutta onneksi se on säilytetty. Ihan mahtava treenailupaikka moneen lajiin ympärivuoden.  Marianne mietti kyllä alussa, et kannattaako suoraan mennä sinne opettelee, mutta lupasin olla kaatumatta. Mie pidin lupauksen ja Marianne oli huippu opettaja!

Täähän nyt tosiaan ei todellakaan ollut järkevin tapa opetella rullaluistelua. Oikeasti kannattaa aloittaa jossain missä on paljon tilaa, hyvä asfaltti ja tasainen maasto. Rullaluistelun aloittamiseen hyvät ohjeet voi kurkata vaikka täältä. Nyt kun tähän lajiin tutustuin paljon paremmin, niin tässähän on vaikka mitä eri lajeja vielä tän sisällä!  Rullaluistelua voi pitää ihan kuntoilutapana tai siinä voi kisailla maratonmatkoilla tai ratakisoissa pikaluistelun tyylisesti. Mun lajikokeilu oli nyt puhtaasti tällaista kuntorullaluistelua. 

Tasapaino ei heti alkuun tuntunut järin vakaalta, mut onneksi Pärnän stadionilla oli rauhallista harjoitella tasapainon hakemista. Mulle oli etukäteen kerrottu, että se vajaa vitosen kierros on suhteellisen mäkinen, joten en todellakaan ollut varma pystyssä pysymisestä. Suojina mulla ollu kuin kypärä ja sen voi sanoa, että suosittelen ehdottomasti polvi-, ranne- ja kyynärsuojia tähän harrastuksen! Homma on varmasti turvallisempaa. Rullaluistimien sisälle kannattaa laittaa pitkät sukat, jotka tulee yli varren, sillä ne herkästi hankaa tonne pohkeen taakse rakkoa. Jarrupala on yleensä vaan toisessa luistimessa siellä takana ja jarruttaminen toimii tosiaan nostamalla siitä jalasta varpaat ilmaan ja painamalla jarrupalaa maahan. 

Heti kun pääsi vaan liikkeelle tuntu meno ihanalta. Potkut varsinkin alussa on vähän haparoivia ja aika lyhyitä, mutta kun tasapaino löytää paikkansa on helpompi lähtee liuttamaan. Kuten hokkareilla tai kuten vapaan hiihdossa. Alamäkeen vaan asento matalalle ja pitää yrittää pitää jalat nätisti linjassa. Jos vauhti rupee hirvittää kesken mäen, niin ite sain neuvon, ettei jarrutamaan kannata ruveta, sillä siinä asentoa nostaessa helposti kaatuu. Toimii vähän samalla tavalla kuin jos oisin perinteistä hiihtäessä jyrkässä alamäessä. Siinä kun lähet itseäsi kikkailemaan pois ladulta, niin yleensä huonosti käy. Kannattaa vaan yrittää pysyä sillä uralla, pitää tasapaino matalalla ja jaloilla hyvä kontrolli luistinten suunnasta. Jos kaadut niin turvallisempaa on kaatua siitä matalasta laskuasennosta, kuin korkealta.  

Marianne neuvoi koko ensimmäisen lenkin, mitä minkäkin kulman takaa tapahtuu, joten tuntemattomalle lenkille oli helppo lähteä. Olin sillei, et joo joo, eihän tää nyt oo mitään. Pysyyhän näillä pystyssä. Kunnes tuli kohta se eka jyrkkä alamäki ja ennen kuin tajusin, olin menossa sitä alas.  Koska mulla oli päällä sortsit ja t-paita, ja ainoana suojana kypärä, ei kaatuminen edes matalalta innostanut. Näin et alamäen jälkeen tulee ylämäki, johon vauhti kyllä hidastuu, joten pakko oli antaa vaan mennä ja pitää tasapaino kasassa. Adrenaliini toi taas ihan eri keskittymisen tason ja tunne oli vähän samanlainen kuin endurossa, laskettelussa ja wakeboardingissä. Näissä lajeissa on se, että välillä on vaa pakko antaa lajin viedä ja koittaa ite pysyä perässä. Ainoa ajatus päässä oli: älä kaadu, älä kaadu, älä kaadu. Toki kirosanoilla sävytettynä... 

On niin siistiä, miten rullaluistelu ottaa ihan eri lihaksiin kuin juoksu ja esimerkiksi pakarat saa ihan kunnon treeniä. Kun vauhtikin on rullistellessa mukavan joutusaa, on se lämpimänä päivänä ihan parasta. Ylämäessä on pakko vetää vähän lyhyemmällä liutuksella, mut se ottaa kyllä tosi mukavasti jalkoihin ja eteenpäin pääsee. Yläkroppa ei meinaa mulla aina toimia ihan mukana (sama kun vapaan hiihdossa), vaan siellä on jotain epätasapainoa, jolloin vauhtia nostaessa tulee ihmeellistä rytmin tökkimistä ja niissä meinaa helposti mennä tasapaino. Rullaluisteluunkin voi muuten ottaa sauvat mukaan niin siinä saa sekä tasapainoon apua, että yläkropan mukaan hommiin. Ekan 5 kilsan jälkeen tuntu ettei veri kierrä jaloissa, mut olin vaan vetänyt rullikset turhan tiukalle nilkoista. Niitä löysäämällä jaksoi vielä kaksi kierrosta päälle :) Rullistelun jälkeen on muuten parasta mennä uimaan!

Tän ekan kokeilun jälkeen innostuin lajista niin paljon, et kaivelin mieheni nuorena käyttämät luistimet appivanhempien varastosta ja oon käyny niillä täällä Jyväskylässä muutamia kertoja rullistelemassa. Kyseessä on siis ainakin 15 vuotta vanhat rullaluistimet, mutta hyvin on pelannu! Jopa ihan hyvä, ettei luistimet ihan hulluna kiihdy, niin pysyy tasapaino niiden mukana. Itekseen kun rullaluistelee, on parasta vaan ettiä joku hyvä soittolista Spotifystä ja fiilistellä aurinkoa ja liikuntaa. Lähden aina sandaaleilla kotoa, pistän rullikset jalkaan sopivassa paikassa ja sandaalit reppuun vesipullon kaveriksi. Verrattuna Pärnävaaralla luisteluun ainakin täällä Jyväskylässä inhottavaa on pienet kivet jalkakäytävällä, yllättävät hiekkakasat risteyksissä, muu liikenne, liikennevaloissa odottelu ja pahat railot asfaltissa. Hiekkaan ku luistelet, niin se vauhti muuten tyssää! Palokkajärven reunalla on hyvä luistella, koska siellä ei oo niin ruuhkaa kuin Jyväsjärven rannassa. Alamäkiä ei kaupungissa voi myöskään ihan niin rennosti päästellä, koska ei näillä mitenkään näppärästi väistellä autoja, jotka tulee risteyksestä eteen. Niissä on vaan pakko jarrutella jo alusta lähtien, ettei vauhti kiihdy liian nopeeksi. Aloittelijoille suosittelen tasaista hyvää asfalttia taidon kartuttamiseksi.  Mitä enemmän nyt on rullaluistellut, sen mukavammaksi tää on käynyt. Luisteluliiton sivulta löytyy muuten myös paljon treenivinkkejä rullaluisteluun. Käy tsekkaamassa!

 • Mitä kehittää: Reidet ja pakarat saa hyvää treeniä ja pohkeet säästyy pomppimiselta. Kestävyyslajina mulle tosi sopiva!
 • Parasta: Fiilis. Rytmikästä liikuntaa, jota tehdessä unohtuu huolet. Vaatii ainakin alussa niin paljon keskittymistä, ettei muuta kerkee murehtia.
 • Pahinta: Railot, hiekkakasat ja kaikki muut yllättävät esteet, jotka haastaa tasapainoa yhä uudelleen!
 • Missä ja miten: Uudet rullaluistimet maksaa hintahaarukalla 80€ - 400€. Kokeilemalla löytyy itselle varmasti parhaat.  Rullaluistelussa järjestetään myös kaikenlaisia tapahtumia ja kisoja, ja esimerkiksi täällä Jyväskylässäkin oli tänä kesänä KENSU:n järjestämänä Jyväskiepin rullaluistelu-tapahtuma ja -kisa, mikä valitettavasti meni multa ihan ohi. 
 • Oma ranking: Kestävyysliikuntaa, johon mullakin riittää motivaatio! Wou, miten kivaa :) Tulee säilymään mulla kesäisin harjoittelumuotona! 

Kommentit (2)

Seuraa 

Blogia kirjoittaa Silja, Jyväskylässä asuva 27-vuotias urheiluhullu opettajaopiskelija, sairaanhoitaja ja entinen salibandynpelaaja. 

 

"Bloggaan sadan erilaisen urheilulajin kokeilusta vuoden 2017 aikana ja esittelen sen tiimoilta muutaman uuden lajin viikossa.  Omana tavoitteena on oppia uutta ja löytää liikuntaharrastus, joka sytyttää eikä riko enää polvea. Lajiesittelyitä, fiiliksiä ja suosituksia lajeista mottona: tosissaan, mutta ei totisesti. "

 

Liikunta on mulle erityisen tärkeä juttu ja sen tuottamaa iloa jaan mielelläni. Jos saan sut osallistumaan haasteeseen tai kokeilemaan jotain uutta lajia, niin oon onnistunut! 

 

"Pidän blogissani lajirankingiä, joka kertoo mitkä lajit koen itselleni sopivimmiksi, ei sitä mikä olisi sinulle paras. Sinä olet erilainen, joten kannustan kokeilemaan kaikkia. Toivottavasti löydät blogistani uusiin lajeihin vinkkejä!"

 

 

LAJIRANKING 

 1. Pikajuoksu
 2. Amerikkalainen jalkapallo
 3. Judo
 4. Keihäänheitto
 5. Tennis
 6. Pituushyppy
 7. Brasilialainen jiu-jitsu
 8. Pesäpallo
 9. Kuulantyöntö
 10. Maastopyöräily
 11. Lacrosse
 12. Laser Tag
 13. Rullaluistelu
 14. Melonta
 15. SUP-lautailu
 16. Kiipeily
 17. Retkeily / Vaellus
 18. Ratsastus
 19. Frisbeegolf
 20. BMX-pyöräily
 21. Rugby
 22. Ultimate
 23. Kiekonheitto
 24. Cheerleading
 25. Aitajuoksu
 26. Telinevoimistelu
 27. CrossFit
 28. Baletti
 29. Triathlon
 30. Polkujuoksu
 31. Maantiepyöräily
 32. Jousiammunta
 33. Jooga
 34. Kehonpainoharjoittelu
 35. Kirkkovenesoutu
 36. Vapaaottelu
 37. Tanssillinen ryhmäliikunta 
 38. Keilaus
 39. Painonnosto
 40. Enduro
 41. Golf
 42. Umpihankihiihto
 43. Laitesukellus
 44. Laskettelu
 45. Wakeboarding
 46. Agility
 47. Parkour
 48. Sirkus
 49. Spinning
 50. Pyöräily
 51. Paini
 52. Uinti
 53. Paritanssit
 54. Vesijuoksu
 55. Kuntosali
 56. Retkiluistelu
 57. Ampumahiihto
 58. Hiihto
 59. Nyrkkeily
 60. Historiallinen miekkailu
 61. Taiji
 62. Lenkkeily
 63. Kehonhuoltotunnit
 64. Ilma-aseammunta
 65. Seiväshyppy
 66. Petanque
 67. Kävely
 68. Lumikenkäily
 69. Pilkkiminen
 70. Step-aerobic
 71. Lihaskuntotunnit lisäpainoilla
 72. Geokätköily
 


 

Teemat

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Instagram